Društvo

Kon: Nisam ja ničiji, ovde sam samo da bih branio zemlju od korone

(BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIC/MO)
Beogradski epidemiolog Predrag Kon rekao je danas da on "nije ničiji" i da je "krajnje vreme da se to zapamti", a da je u Kriznom štabu Vlade Srbije za borbu protiv korone da bi "branio ovu zemlju od tog virusa".

“I to je sve, ništa drugo me ne interesuje. Ja sam čovek koji čeka da ode u penziju. Odavde idem istog momenta. Blanko ostavka je stalno na stolu i to znaju svi. Istog momenta odlazim ako neko misli da ne zadovoljavam i ne vršim svoj posao, i to potpuno mirno, bez ikakve pompe i neću dati nikome izjavu kad se to bude desilo”, rekao je Kon povodom napada na njega u delu javnosti.

Pulmolog i osnivač pokreta “Za sve moje ljude”, Dejan Žujović, i anesteziolog i predsednik Sindikata lekara i farmaceuta Srbije, Rade Panić, kritikovali su Kona navodeći da je rekao da su se lekari zaražavali u pauzama za kafu, i izjavili da ga više ne smatraju kolegom, tvrdeći i da ne sme sa njima da se suoči u medijima.

Kon je na konferenciji za novinare Kriznog štaba naveo da neki lekari kažu da “im više nije kolega”, ali je podvukao da “oni njemu jesu kolege i dalje”.

Ti lekari, rekao je Kon, “krše direktno (lekarsku) zakletvu, pokušavaju da nametnu svoj jednostran aspekt i ugao gledanja. Onda mi kažu da ne dolazim na dijalog. Slušajte: kad me neko stavlja na optuženičku klupu, s druge strane preti mi da će doći iz mraka i tako dalje… treba li da izadjem na dijalog sa onim koji me naziva podrepašem, čovekom koji se upleo u autokratski režim?”, rekao je Kon, vidno obuzet emocijama.

Naveo je da je nedavno dao ozbiljan intervju ali je izašao pod naslovom koji “nema veze sa onim što je pričao”, kao da se namerno htelo da se “dovede do sukoba”.

“Prva rečenica koju sam dao je da ćemo ozbiljno pristupiti činjenici da imamo toliko umrlih lekara. Sve ostalo je bila priča o tome gde se dešava zaražavanje, a ne priča o tome da li je neko umro zbog toga i toga – to je drastična razlika”, rekao je Kon, navodeći da bi sve učinio za lekare, “dao i ruku ako treba”.

Pominjući društvene mreže, rekao je da “imamo situaciju da neko uopšte ne razmišlja šta je rečeno i onda se ponavlja stalno da je rečeno ono što nije nikada rečeno”.

“Ako neko misli da su te kratke pauze (lekara u KOVID-sistemu) za hranu, evetuanlno za kafu uz to, nešto što je izmišljeno, onda živi u dramatčnoj zabludi. Da ne govorimo o ‘Crvenoj zoni’ i KOVID-bolnicama, ja sam govorio o mestu zaražavanja lekara uopšte, ali kad neko to sve iseče i potpuno odbaci, taj ne želi istinu, on istinu seče”, rekao je Kon i podvukao da je govorio o mogućim mestima zaražavanja lekara.

On je naveo da je traumatično što umiru lekari, ali priča o tome da se to dešava samo iz jednog razloga – “da ga ne pominjem, potupno je besmisleno”.

Pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković je govoreći nvinarima posle Kona, podržao njegove reči i rekao da “razume medije da je mnogo veća vest da je čovek ujeo psa nego obrnuto, ali ovakve stvari (kakve su u medijim objavljene o zaražavanju lekara) mogu da dovedu do ozbiljnih problema, da ispadne nezamislivo da samo u Srbiji umiru zdravstveni radnici, da se to dešava zato što su pili kafe”.

“Molim i kolege lekare da shvate da smo na istom zadatku, da lečimo ovaj narod, za šta su mnogi dali svoj život i verovatno će neki još dati, da se ne delimo i ne svadjamo preko mreža nego da smo posvećeni pacijentima”, rekao je Gojković.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend