Društvo

Kon: Nisam za uvodjenje vanrednog stanja, treba nositi maske i na otvorenom

Epidemiolog Predrag Kon izjavio je danas da ne smatra da treba uvoditi vanredno stanje zbog povećanja broja zaraženih korona virusom, već da je "prvo i osnovno" poštovati propisane mere, naročito za nošenje maski, kao i da se on zalaže da se maske nose i na otvorenom, posebno u pešačkim zonama.
(BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIC/DS)

Kon je za televiziju Prva izjavio da je epidemija u Beogradu “uzela takav zamah da se ne može lako zaustaviti”, ali da nije dolazilo do širenja zaraze tamo gde se poštovalo sprovodjenje mera.

On je rekao da nismo uspeli da u potpunosti potisnemo epidemiju, od njene pojave u martu, i da smo “imali tinjanje”, koje se zbog nepoštovanja mera razbuktalo.

“Iz dana u dan sve je veći broj zaraženih, naročito u Beogradu, to mora da brine”, rekao je Kon. On je dodao da se u bolnicama u svakog dana prima sve više kovid pacijenata i da za sada nije došlo do “zaravnjenja krive”, odnosno da broj novih pacijenata bude na istom nivou kao prethodnog dana.

Kon, koji je i član Republičkog štaba za suzbijanje epidemije korona virusa, je rekao da nije primećeno da se zaraza korona virusa širila u pozorištima i bioskopima, ali da su potencijalna žarišta zaraze bilo kakvi estradni dogadjaji i skupovi na kojima se mere ne poštuju.

“Tamo gde se ponašamo kako treba nema zaražavanja, tamo gde se ne poštuju mere ima zaražavanja. Onaj ko sa 200 ljudi pravi neke dogadjaje, i to radi svakog vikenda do sitnih sati, on krši zakon i to što bi rekli, na sav glas”, rekao je Kon. Dodao je da organizatori takvih dogadjaja moraju da znaju da ako se neko zarazi i loše završi “da je to krivično delo, i to ne malo”.

Prema njegovim rečima, do sada nisu mogli da se sankcionišu oni koji mere protiv epidemije ne poštuju jer “pravni okvir nije omogućavao da se ta kontrola prati sa sankcijama”.

“To nije medicinska tema. Do sad je uradjeno sve što je moguće u pravnom okviru koji sada postoji”, kazao je Kon i dodao da je “prvo i osnovno da se sprovode dosadašnje mere”.

1 Komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

  • Interesujeme pukovnice da li to vazi I za ucesnike zadruge I parova. Ako ne, ajmo svi tamo.

%d bloggers like this:
Send this to a friend