Društvo

Koronavirus: iz sata u sat (LIVE BLOG)

Pratite najnovije informacije povodom pandemije koronavirusa.

19:29 Epidemiolog Predrag Kon izjavio je da ne zna da li je Srbija u kontaktu sa ruskom kompanijom koja je proizvela prvu registrovanu vakcinu u svetu protiv kovida-19. Iz Kriznog štaba su istakli i da je za registraciju vakcine u Srbiji nadležna Agencija za lekove i medicinska sredstva, po zakonom utvrđenoj proceduri.


19:08 U BiH je registrovano 208 novozaraženih, dok je 15 osoba preminulo u poslednja 24 sata.


18:50 Epidemiolog Predrag Kon rekao je, gostujući u Beogradskoj hronici, rekao da smatra da neće biti ozbiljnijih problema pri organizaciji nastave od 1. septembra.

Ukazuje da će nastavnici kontrolisati primenu mera, a roditelji će, kaže, biti osnovni saradnici.

Roditelji treba da svako jutro detetu izmene temperaturu i provere prohodnost nosa, napominje epidemiolog dodajući da dete ne treba da ide u školu ako ima respiratorne tegobe.

Dodaje da su za srednje škole omogućene razne modifikacije pošto nisu sve škole gimnazije, već i stručne.

Kada je reč o mogućem sudaru sezonskog gripa i sars-kov-2 virusa, Kon je rekao da plaši sve što nije poznato.

„U istoj grupi rizika su i oni koji dobiju grip i oni koji dobiju kovid. Stariji i hronični bolesnici. Jedino su deca manje obuhvaćena kovidom“, rekao je Kon dodajući da se ne zna da li bi ova dva virusa udružena mogla dati posebnu formu oboljenja.

Govoreći o ruskoj vakcini, koja je prva registrovana, epidemiolog je rekao da Srbija ima svoje zakone, te da će bilo koja vakcina morati da bude registrovana u našoj zemlji pre upotrebe.

„To rade stručni timovi, to je potpuno institucionalizovano, i nema veze sa članovima kriznog štaba“, napomenuo je Kon.


18:33 Trenutan broj zaraženih virusom КOVID 19 prema podacima Zavoda za javno zdravlje Požarevac je 170, uključujući u ovaj broj i korisnike Doma u Popovcu, rekao je na konferenciji za novinare Duško Nedinić, predsednik opštine Petrovac na Mlavi.

Kako je istakao Nedinić ova opština nije prošla bez žrtava, i to je ono što u ovoj situaciji najteže pada i čega su se najviše bojali. Opširnije OVDE.


18:06 Predloženi model nastave nije savršen, ali je najmanje loš u ovom trenutku, poručio je ministar prosvete Mladen Šarčević. Istakao je i da odvijanje nastave zavisi od „trenutnog zdravlja nacije“ i da predloženi model može da se menja u zavisnsoti od epidemiolopke situacije.

Šarčević je na konferendiji za novinare Kriznog štaba za suzbijenja koronavirusa, rekao da je nastava isključivo na daljinu, kakva je bila tokom vanrednog stanja, najlošiji model, a da predloženi model nastave od 1. septembra nije savršen, ali je najmanje loš. Opširnije OVDE.


18:02 Pozitivan test na koronavirus potvrđen je kod još četiri osobe u Šumadijskom okrugu, među 156 testiranih.

U Kragujevcu je registrovano troje novozaraženih, a jedan u Kniću.

U Kliničkom centru Kragujevac leče se 53 KOVID-pacijenta, od čega sedmoro na respiratorima.

Iz KOVID-bolnice je u ponedeljak otpušteno šestoro pacijenata iz Kragujevca i jedan iz Gornjeg Milanovca.

U kućnoj izolaciji su 562 osobe u Šumadiji, od čega su 422 u Kragujevcu.


17:51 Na Kosovu je u prethodna 24 časa umrlo 13 osoba od posledica infekcije koronavirusom, pa je ukupan broj umrlih tokom epidemije porastao na 354.

Kako je saopštio Nacionalni institut za javno zdravlje Kosova, od 463 uzorka testirana RT-PCR metodom u prethodna 24 časa, 171 je bio pozitivan na prisustvo virusa.

Najviše novoinficiranih i u prethodna 24 časa zabeleženo je u Prištini – 46 slučajeva.

Izlečeno je 190 pacijenata čime je posle dugog perioda, broj izlečenih na dnevnom nivou veći od broja novoinficiranih.

Aktivno je 3.988 slučajeva, a od početka epidemije izlečeno je 6.248 osoba.

Na Kosovu je od početka epidemije testirano 41.615 osoba sa simptomima infekcije, a prisustvo virusa potvrđeno je kod 10.590.


17:36 Premijer Kosova, Avdulah Hoti, zatražio je od gradonačelnika opština i centralnih vlasti neophodne mere za početak nove školske godine.

Asocijacija kosovskih opština organizovala je virtuelni sastanak s gradonačelnicima opština i direktorima opštinskih odeljenja za prosvetu o pripremama za početak školske godine.

Hoti je na tom sastanku od svih zatražio pripreme na osnivu preporuka zdravstvenih vlasti za suzbijanje i sprečavajući širenje pandemije COVID 19, kaže se u saopštenju kabineta premijera.

Ministar obrazovanja, Ram Ljikaj, predstavio je tri moguća scenarija: povratak đaka u škole, kombinovano učenje u školi i putem on-lajn nastave, i rad samo on-lajn.

Ministarstvo treba da to razradi i obavesti opštinske službe koje zavisno od svog kapaciteta treba da odrede koju će opciju sprovesti.

Međutim, prevladava mišljenje da, posebno za niže razrede, prednost treba dati nastavi u školama, „ako to dopuštaju epidemiološki uslovi“, navodi se u saopštenju.


17:21 Zaključno sa danom 11.08.2020. godine, u ustanovama socijalne zaštite i domovima za smeštaj odraslih i starih, potvrđeno je prisustvo koronavirusa kod 218 korisnika i 88 zaposlenih, saopštilo je Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Ukupan broj izlečenih korisnika ustanova socijalne zaštite iznosi 739, a broj izlečenih osoba koje su zaposlene u ustanovama socijalne zaštite iznosi 289, navodi se na sajtu ministarstva.


17:01 Prema poslednjim podacima iz gradskog štaba za vanredne situacije, ukupan broj pacijenata koji se od koronavirusa leče u četiri kovid bolnice u Vranju je 82, od čega su kovid pozitivna 34.

Među hospitalizovanima nema dece. Trenutan broj slobodnih mesta je 133. Na kućno lečenje otpušteno je šest pacijenata.

Tokom jučerašnjeg dana, u vranjskoj kovid ambulanti ATD obavljena su 192 pregleda, od čega prvih pregleda 50, a kontrolnih 142. Uzorkovana je krv kod 106 pacijenata za laboratorijsku analizu i sačinjeno je 111 RTG snimaka pluća. Takođe, urađeno je 59 pi-si-ar testova i 61 brzi test.


15:52 Šarčević je istakao da nije isto da li je gimanzija ili srednja stručna škola.

„Fondovi časova su dovoljno veliki. Imamo sa RTS-om i dalje ugovor. Od petog do osmog razreda nastava će biti onlajn u popodnovnim satima, a u popodnevnim satima za srednje strulne škole. RTS planeta će biti dostupna da se svi sadržaji tamo ponovo nalaze. Roditelji će moći da pregledaju, a deca da utvrde“, dodao je Šarčević.


15:49 Dr Darija Kisić Tepavčević navela je na Konferenciji za štampu Kriznog štaba da je uposlednja 24 časa hospitalizovano 203 pacijenta, a otpušteno je 376 osoba. Ukupan broj aktivnih slučajeva koji uključuje sve potvrđene je 8799. Ukupan broj osoba koje su izlečene od početka epidemije je 18965.


15:38 Dr Darija Kisić Tepavčević navela je da je u KBC Dr Dragiša Mišović hospitalizovano sedmoro dece i pet majki.

„Na Ginekologiji i ajušerstvu se nalazipet trudnica koje su pozitivne na koronavirus. U KC Niš u starom delu hospitalizovano je jedno dete, kao i u bolničkom centru u Šapcu“, istakla je Kisić Tepavčevićeva.


15:27 U poslednja 24 časa u Srbiji je zvanično još šest osoba preminulo od posledica koronavirusa, pa je ukupan broj žrtava povećan na 652, objavilo je Ministarstvo zdravlja.

Od poslednjeg preseka stanja u Srbiji, na koronavirus je testirano 8.086 osoba, a registrovano je 235 novoobolelih.

Na respiratorima je 91 pacijent. Opširnije OVDE.


15:15 Jasna Janković, predsednica Unije prosvetnih radnika, izjavila je da Ministarstvo prosvete nije konsultovalo nastavnike prilikom donošenja odluke o načinu na koji će se odvijati nastava od 1. septembra u školama, kao i da su nakon donete odluke zaposleni u obrazovnim ustanovama „u panici“. Opširnije OVDE.


15:11 U Severnoj Makedoniji umrla je još jedna osoba sa koronavirusom i registrovan je 141 novi slučaj te zaraze, objavilo je Ministarstvo zdravlja.

Kako se navodi u saopštenju, ukupan broj umrlih od kovida 19 je porastao na 529, a broj potvrđenih slučajeva od početka epidemije na 12.083.


14:47 Ukoliko epidemiološka situacija dozvoli, nastava u osnovnim školama planirana je da krene uživo i to u prepodnevnoj smeni niži razredi, popodne od petog do osmog, kaže ministar prosvete Mladen Šarčević.

Uporedo sa časovima u školi planirano je da počne i nastava na daljinu za osnovce, jer je roditeljima biti ostavljena mogućnost da biraju da li će decu da šalju u školu ili da ostave kod kuće i da prate TV nastavu. Opširnije OVDE.


14:44  Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će prvi primiti vakcinu za koju mu srpski stručnjaci budu rekli da je dobra i da može da pomogne u prevenciji bolesti kovid 19.

Na pitanje da li Srbija razmatra da koristi rusku vakcinu, koja je sada već registrovana, Vučić je kazao da sa radošću sluša vesti o tome da su neki napravili vakcinu, ali napominje da je to pitanje za srpske stručne timove.


14:37 U BiH je registrovano 208 novozaraženih, dok je 15 osoba preminulo u poslednja 24 sata.


14:34  Dvadeset država širom sveta zatražilo je više od milijardu doza novoprihvaćene ruske vakcine protiv koronavirusa, izjavio je šef Ruskog fonda za direktna ulaganja (RDIF).


14:09 Prema podacima Nacionalne službe za zapošljavanje, u prvih šest meseci ove godine smanjena je tražnja za profilima u oblasti ugostiteljstva, turizma i saobraćaja, dok je povećana tražnja za medicinskim i socijalnim radnicima, kao i trgovcima. Opširnije OVDE.


13:49 U Mačvanskom okrugu ima 15 novoobolelih – 11 u Šapcu, po jedan u Loznici, Bogatiću, Koceljevi i Krupnju.

Epidemiolozi situaciju ocenjuju kao povoljniju ali i dalje nestabilnu. Od početka u okrugu je zaraženo 3.079 osoba, najviše u Šapcu 1.932.

Trenutno je aktivno obolelih 1.058, u kućnoj izolaciji 948 stanovnika mačvanskog okruga. Prosek obolelih je 45 godina.


13:12 Na bazenu SC Tašmajdan važe promenjena pravila zbog pandemije koronavirusa, pa tako na njemu može da boravi najviše 350 posetilaca, obavezan je razmak od dva metra, a svim posetiocima pri ulazu se meri temperatura.


13:05 Više od 70 odsto studenata i dalje strahuje da će situacija s pandemijom negativno uticati na upis u sledeću godinu, dok svaki drugi student smatra da neće diplomirati na vreme, pokazuju rezultati najnovijeg istraživanja, koje je sproveo sajt NajStudent.com na uzorku od 1.955 akademaca.


12:55 Forum beogradskih gimnazija saopštio je da će zbog povratka u škole, nastavnička profesija, posle medicinske, postati najugroženija u pogledu rizika od zaraze koronavirusom i poziva Ministarstvo prosvete da preduzme sve mere kako bi se zaštitilo zdravlje nastavnika i svih zaposlenih u prosveti.


12:22 U Užičkoj bolnici smešteno je 130 pacijenata pozitivnih na kovid 19. Na intenzivnoj nezi je 19 pacijenata a na respiratorima osam. U novoj kovid bolnici u nekadašnjoj kasarni su 63 obolela.


12:08 U Novom Pazaru su trenutno hospitalizovana ukupno 22 pacijenta, a nema pacijenata na respiratorima. Na Infektivnom odeljenju jr devet pacijenata i na grudnom 13.


11:58 Zdravstvena situacija u vezi sa korona virusom u Evropi i svetu utiče na zatvaranje nacionalnih granica i slab ili potpuno obustavljen protok putnika, te je promet mobilnog međunarodnog saobraćaja u padu.

Mobilni operatori u Srbiji su od aprila do juna ove godine zabeležili pad saobraćaja u romingu i do 75 odsto u odnosu na isti period prošle godine, zbog pandemije virusa korona i smanjene mogućnosti putovanja u inostranstvo, dok je domaći saobraćaj dostizao rekord. Opširnije OVDE.


11:49 Srbija bi trebalo tokom avgusta da dobije aplikaciju za praćenje kontakata osoba zaraženih korona virusom zasnovanu na dva principa dobrovoljnosti i solidarnosti, izjavio je danas poverenik za informacije od javnog znacaja i zaštitu podataka o licnosti Milan Marinović. Opširnije OVDE.


11:33 Polako opada broj novoobelelih u Jablaničkom okrugu. Od 48 testiranih u prethodna 48 sata, četiri osobe su bile pozitivne. Tri su iz Leskovca i jedna iz Vlasotinca.


11:06 Krizni štab je doneo odluku da će učenici od prvog do četvrtog razreda osnovne škole nastavu pohađati u učionicama, gde će biti maksimalno 15 đaka. Opširnije OVDE.


10:17 Epidemiolog i član kriznog štaba za suzbijanje epidemije koronavirusa Branislav Tiodorović ocenio je da broj novozaraženih polako opada i da se do kraja avgusta može očekivati relativno smirivanje situacije ako bi se mere poštovale kao do sada. Opširnije OVDE.


10:12 Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Berislav Vekić izjavio je da se ulažu napori da u narednom periodu bude otvorene još četiri laboratorije za testiranje na koronavirus u Srbiji, kao i da se uključi što veći broj privatnih laboratorija, da bi se skratilo vreme čekanja rezultata.


10:10 Asocijacija slobodnih nezavisnih sindikata Srbije nedavno je od Ministarstva za rad zatražila da se donese zakonski akt kojim bi se utvrdila visina zarade tokom samoizolacije zbog infekcije virusom korona. Sa kolegama iz UGS „Nezavisnost”, predstavnici ove asocijacije udružili su se u zahtevima da bi država što pre trebalo da donese propis kojim će se striktno zakonski regulisati visina isplaćene zarade za vreme karantina, i to na jedinstven način, jer se u praksi radnici učestalo žale kako im poslodavci čak i smanjuju platu zbog potrebe za samoizolacijom. Više informacija možete pročitati OVDE.


09:46 Direktorka Doma zdravlja u Bujanovcu Lela Jovanović je rekla za RTS da je juče u kovid ambulanti bilo 70 pregleda, od čega 20 prvih i 50 kontrolnih. Od subote do danas registrovano je 13 pozitivnih pi-si-ar testova.

Istakla je da je problem u Trnovcu jer je veći broj zaraženih iz tog mesta. Apelovala je na građane da ozbiljno shvate situaciju.


09:16 Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Berislav Vekić izjavio je danas da se ulažu napori da u narednom periodu bude otvorene još četiri laboratorije za testiranje na korona virus u Srbiji, kao i da se uključi što veći broj privatnih laboratorija, da bi se skratilo vreme čekanja rezultata.

Vekić je za RTS izjavio da su na početku epidemije korona virusa PCR test radile samo dve laboratorije u Srbiji, a da su sada u obradu uzoraka i testiranje uključene 22 laboratorije.

„Ići će se u pravcu osposobljavanja novih laboratorija“, kazao je Vekić i dodao da je u planu da testovi mogu da se rade i u laboratorijama u Užicu, Šapcu, Zaječaru i Kruševcu.

Prema njegovim rečima za testiranje na korona virus konkurisalo je i više od 30 privatnih laboratorija, od kojih je do sada 27 dobilo dozvolu za rad.


09:14 Od 22 pacijenta koliko ih je trenutno hospitalizovano na Infektivnom odeljenju prokupačke Bolnice „Dr Aleksa Savić“ 12 je pozitivno na korona virus, saopšteno je danas iz te zdravstvene ustanove.

Svi hospitalizovani imaju srednje tešku upalu pluća, a zbog problema sa disanjem na kiseonik su priključena četiri pacijenta.

Jedan oboleli od kovid-19 je zbog pogoršanja zdravstvenog stanja morao da bude prebačen u Kliničko bolnički centar u Nišu.


09:13 Od 14 uzoraka koji su poslati na testiranje u Institut za javno zdravlje u Nišu sa područja Pirotskog okruga, jedan je pozitivan na korona virus, saopštio je danas Centar za kontrolu i prevenciju bolesti zavoda za javno zdravlje Pirot.

Kako se navodi u saopštenju, Institutu za javno zdravlje u Nišu na testiranje su poslata još 22 brisa, a od početka epidemije do 10. avgusta na području Pirotskog okruga za analizu prisustva korona virusa uzeto je 3.179 briseva.

U letnjem epidemiološkom talasu u Pirotskom okrugu potvrdjeno je 195 osoba pozitivnih nakorona virus.

Sve osobe pozitivne na korona virus u zavisnosti od težine kliničke slike su u kućnoj izolaciji, kao i članovi njihovih porodica.

Trenutno su u izolaciji 62 osobe, dok su na Grudnom odeljenju Opšte bolnice Pirot hospitalizovane četiri osobe sa sumnjom na kovid infekciju.

Epidemiološka situacija u Pirotu se stabilizuje, potvrdili su iz Zavoda i istakli da je neophodno pridržavanje mera prevencije iako pada broj obolelih u poslednjih desetak dana, kako bi se epidemija držala pod kontrolom.

Iz Zavoda podsećaju da je od ukupnog broja testiranih u Pirotskom okrugu do 10. avgusta korona virus potvrdjen kod 351 osobe.

Od početka epidemije od posledica infekcije korona virusom preminulo je 25 osoba sa područja Pirotskog okruga.


09:10 Epidemiolog i član kriznog štaba za suzbijanje epidemije korona virusa Branislav Tiodorović ocenio je da broj novozaraženih od korone polako opada i da se do kraja avgusta može očekivati relativno smirivanje situacije ako bi se mere poštovale kao do sada.

„Da se razumemo, virus će i dalje biti tu, ali bi svakako trebalo da bude manje pozitivnih na dnevnom nivou, a to su ta takozvana sporadična javljanja koja podrazumevaju oko petoro novozaraženih bez preminulih“, rekao je Tiodorović za Blic.

Kako je objasnio, situacija ide u dobrom smeru zato što stanovništvo poštuje mere, one daju rezultate i tako bi trebalo da ostane, a svakome je već jasno da će život morati da se nastavi sa virusom.

„Do kraja avgusta može dosta toga da se sredi, a u septembru ako se budemo odgovorno ponašali mogli bismo da dopustimo održavanje pojedinih manifestacija koje su i te kako potrebne ljudima. Kako publici tako i organizatorima, ali i glumcima, muzičarima koji moraju od nečeg da žive“, rekao je Tiodorović.

Prema njegovim rečima, „bolje je nešto organizovati i u manjem obimu nego nikako, ali uz strogo poštovanje mera“.

„Nema epidemije, pandemije koja je samo zdravstveni problem, ona je i sociološki, psihološki, ekonomski i politički problem. Sve je to povezano“, obajasnio je Tiodorović.


09:00 U Opštoj bolnici u Čačku na KOVID-odeljenjima je 69 pacijenata, saopštila je večeras bolnica. U teškom stanju je osam pacijenta, od kojih je četvoro na respiratorima.

Dana je u prijemnoj ambulanti čačanske bolnice pregledano 26 pacijenata sa simptomima korona virusa, navodi se u saopštenju


Informacije od predhodnog dana možete pročitati OVDE.

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend