Društvo

Koronavirus: iz sata u sat (LIVE BLOG)

Pratite najnovije informacije povodom pandemije koronavirusa.

22:45  Srpski ambasador u Crnoj Gori Vladimir Božović preneo je tokom sastanka u Ministarstvu spoljnih poslova Crne Gore mnogobrojne zahteve državljana Srbije za ulazak u Crnu Goru,“zbog posete i nege svojih roditelja i najbližih“, kao i isti zahtev onih državljana Srbije koji su vlasnici nekretnina u Crnoj Gori.


22:43  Slovenija je zabeležila 31 novi slučaj zaraze koronavirusom, a vodeći mediji tvrde da je u većini slučajeva reč o uvezenim slučajevima s letovanja, posebno iz Hrvatske, gde borave brojni slovenački turisti. Italijanski mediji pišu slično.


22:36   U borbi protiv kovida 19, od avgusta svojim iskustvom Srbiji pomaže i italijanski šestočlani medicinski tim. Čine ga dva anesteziologa, lekar hitne pomoći, infektolog, hirurg i medicinska sestra.

Koliko snažan može da bude udar koronavirusa u Evropi, videli smo u Italiji. Danas, italijanski lekari znanje i iskustvo koje su stekli dele sa srpskim kolegama. Kao i u Srbiji, i u Italiji u borbu sa koronom uključeni su različiti specijalisti. Vođa šestočlanog italijanskog tima je hirurg.

Obišli su bolnice u Beogradu, Kragujevcu, Nišu i Novom Sadu. Ostaju do nedelje, a sa ministrom zdravlja razgovarali su o daljoj saradnji.


21:05  Studenti sa beogradskog, kragujevačkog i novosadskog univerziteta u okviru tima „Kreni – promeni“, a uz podršku Udruženja za zaštitu ustavnosti i zakonitosti, pokrenuli su onlajn peticiju kojom traže umanjenje školarina za 30 odsto u narednoj akademskoj godini.

Nikola Arsenić, član tima Kreni-promeni, kaže da je peticiju do sada potpisalo četiri hiljade ljudi. On smatra da je, zbog situacije u kojoj se nalazimo, zahtev za smanjenje školarine normalan na bilo kom svetskom univerzitetu, ali se, dodaje, samo kod nas „digla frka“.


21:03 Grad Novi Sad obezbedio je novi paket mera, vredan milion i sto hiljada evra, za pomoć lokalnim privrednicima koji su najviše izloženi ekonomskim posledicama epidemije koronavirusa. Gradonačelnik Miloš Vučević kaže da su razmišljali naročito o granama koje su najviše na udaru, poput hotelijerstva i ugostiteljstva i merama obuhvatili svakog petog privrednika u gradu. Vlasnici hotela i hostela s druge strane,u merama ne vide veliku pomoć, već se nadaju najavljenim olakšicama države.


20:58  Obavezno nošenje maski jedna je od najvažnijih epidemioloških mera u Srbiji, čak su članovi Kriznog štaba govorili da je to zamena za karantin koji je bio glavna mera tokom prvog pika koronavirusa. Ipak, do sada nijedan građanin nije prekršajno kažnjen zbog kršenja te obaveze, jer nije jasno ko je ovlašćen da prekršajno goni one koji krše naredbu Kriznog štaba. Policija i komunalna policija upućuju na sanitarnu inspekciju kao nadležni organ, dok sanitarna inspekcija pojašnjava da je nadležna samo za pravna lica.


19:35  U Hrvatskoj je tokom poslednja 24 sata registrovano 130 novozaraženih koronavirusom, pa je trenutno aktivno 686 slučajeva.

Osam pacijenata je na respiratoru, saopšteno je na konferenciji za novinare Nacionalnog štaba.

Ukupan broj obolelih je 5.870, a 2.279 osoba je u samoizolaciji, dok su od početka epidemije testirana 132.292 uzorka.

„Nema značajnijih novih žarišta. Ljudi se vraćaju s godišnjih odmora i imamo dosta mlađih obolelih. Kod novozaraženih prosek je 34 godine. Oni su bili na različitim mestima gde se mladi zabavljaju“, rekao je direktor Instituta za javno zdravlje Krunoslav Capak.


19:34  U protekla 24 časa, u Federaciji BiH testirano je 1.029 uzoraka, od kojih je 159 pozitivno na koronavirus, a prijavljena su i četiri smrtna slučaja, saopštio je federalni Institut za javno zdravlje. Do sada je testirano ukupno 97.868 uzoraka, a zaraženo je 8.929 osoba.

Zaključno sa današnjim danom, u Federaciji BiH oporavilo se 5.388 pacijenata, a trenutno je aktivno 3.309 slučajeva. Do sada su preminule ukupno 232 osobe.


19:32  Tokom poslednja 24 sata, u Republici Srpskoj su registrovane 94 novozaražene osobe i dva smrtna slučaja.

Najviše zaraženih je u Banjaluci – 21. Sledi Doboj sa osam slučajeva, Mrkonjić Grad sa sedam, Pale sa pet, te Derventa, Foča i Šamac u kojima su potvrđena po četiri slučaja zaraze, saopštio je Institut za javno zdravlje.


17:45  U Šumadijskom okrugu je danas, drugi dan uzastopno, broj novih slučajeva zaraze koronavirusom jednocifren – registrovano je pet pozitivnih. Opao je broj hospitalozovanih u Kliničkom centru Kragujevac, gde ih je 48, od čega je troje na respiratoru.

Po podacima Instituta za javno zdravlje u Kragujevcu, od petoro novozaraženih, dvoje je iz Kragujevca, a po jedna osoba iz Aranđelovca, Topole i Knića.

U poslednja 24 sata, danas do 15.00 sati, 159 uzoraka je poslato laboratoriji „Vatreno oko“ u Beogradu i 106 laboratorija „Kraguj“ Instituta za javno zdravlje Kragujevac.

U kućnoj izolaciji je 547 osoba u Šumadiji, od čega najviše u Kragujevcu – 386.


17:44  Nacionalni institut za javno zdravlje Kosova saopštio je da je u poslednja 24 sata na Kosovu bilo 11 smrtnih slučajeva i 205 novih slučajeva sa kovid-19. Ukupan broj umrlih tokom epidemije na Kosovu je povećan na 365.

Do sada je zaraza koronavirusom potvrđena kod 10.795 osoba od 42.136 za koje se sumnjalo da su zaražene virusom SARS-CoV-2.

Institut je naveo da su u poslednja 24 sata od kovid-19 izlečena 163 pacijenta, dok je do danas ukupno izlečeno 6.411 osoba. Broj aktivnih slučajeva je 4.019, dok je opština Priština i danas na prvom mestu po broju novozaraženih, sa 45.


17:23  U poslednja 24 sata u Zlatiborskom okrugu potvrđeno je dvoje novoobolelih, saopštio je užički Zavod za javno zdravlje. Po jedan novoobolelije u Užcu i Prijepolju.

Juče je potvrđeno 11 novih slučajeva u čitavom okrugu.


17:21  U prijemno-trijažnoj ambulanti Opšte bolnice Čačak svakodnevno je uobičajen priliv pacijenata sa simptomima i znacima kovid infekcije.

U toku dana pregledano je 26 pacijenata. Na svim odeljenjima, koja su pretvorena u kovid odeljenja, hospitalizovana su ukupno 52 pacijenta.

U formiranom respiratornom centru, gde su hospitalizovani pacijenti sa teškom kliničkom slikom, trenutno se nalazi 9 pacijenata – od toga su 4 pacijenta na respiratoru.


17:20  U ustanovama socijalne zaštite i domovima za smeštaj odraslih i starih, potvrđeno je prisustvo kovida 19 kod 263 korisnika i 83 zaposlena, saopštilo je Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Ukupan broj izlečenih korisnika ustanova socijalne zaštite iznosi 739, a broj izlečenih osoba koje su zaposlene u tim ustanovama iznosi 296, navodi se u saopštenju.


17:15 U Mačvanskom okrugu 17 novoobolelih – šest je u Šapcu, po dvoje u Loznici, Bogatiću i Malom Zvorniku. Tri zaražene osobe su iz Krupnja, i po jedna iz Vladimiraca i Ljubovije.

U šabačkoj bolnici na lečenju je 129 pacijenata. U poslednja 24 časa, pet osoba je primljeno u bolnicu, a deset otpušteno. Dva pacijenta su na respiratoru.

Juče je u šabačkoj kovid ambulanti pregledano 119 pacijenta, 37 je na pregled došlo prvi put.

Komunalna policija podnela je prekršajnu prijavu protiv jednog ugostitelja, koji nije poštovao radno vreme u letnjoj bašti.


15:19 U poslednja 24 časa u Srbiji je zvanično još šest osoba preminulo od posledica koronavirusa, pa je ukupan broj žrtava povećan na 658, objavilo je Ministarstvo zdravlja.

Od poslednjeg preseka stanja u Srbiji, na koronavirus je testirano 8.768 osoba, a registrovane su 254 novoobolele.

Na respiratorima je 87 pacijenata. Opširnije OVDE.


15:12 Sve više pacijenata koji su preležali koronu javlja se sa problemima na plućima i na srcu i on moraju da budu adekvatno zbrinuti, jer ne mogu da se upućuju u kovid bolnice, rekao je ministar zdravlja Zlatibor Lončar. Opširnije OVDE.


14:38 Ministarstvo prosvete uputiće danas jasne smernice i modele nastave za predstojeću školsku godinu svim osnovnim i srednjim školama, u kojima se navodi način na koji će se odvijati časovi od 1. septembra.

Najvažnija izmena – školski časovi traju 30 minuta, posebna pažnja posvećena je najmlađima, jer je za njihovo školovanje važno da što je moguće više budu u školi, a čak i oni koji budu pohađali nastavu onlajn, moraće da odgovaraju u samoj školi. Opširnije OVDE.


14:28 Grčka je produžila zabranu ulaska u tu zemlju državljanima trećih zemalja, u koje spada i Srbija, do 31, avgusta, na osnovu odluke ministara civilne zaštite, zdravlja i unutrašnjih poslova, navodi MIA pozivajući se na Službeni list Grčke. Opširnije OVDE.


14:23 U Novom Sadu ima 1.445 aktivnih slučajeva, a i dalje se beleži trend da je dnevno više izlečenih, nego novoprimljenih pacijenata, izjavio je gradonačelnik Miloš Vučević.

„Imamo pad broja zaraženih sugrađana, do pre neki dan smo imali 1.821 slučaj, danas smo na 1.445 i na jučerašnji dan smo imali 20 novih zaraženih, što je najmanji broj zaraženih u poslednjih gotovo mesec dana“, rekao je Vučević.

Njegov predlog Štabu za vanredne situacije će biti da mere, pre svega one koje se odnose na zatvorene bazene, budu produžene do kraja letnje sezone kupanja, osim za sportske klubove.


13:34 Klinika za dermatovenerologiju KCS i Institut za reumatologiju izlaze iz kovid sistema, dok će se prijem pacijenata u Areni nastaviti, kaže za RTS ministar zdravlja Zlatibor Lončar nakon sastanka sa direktorima kovid bolnica.


13:09 U srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji preminula je jedna osoba od posledica kovida 19, a još pet je inficirano korona virusom, saopšteno je danas iz Kriznog štaba u Kosovskoj Mitrovici.

Preminuo je muškarac iz Zvečana, koji je 35. žrtva obolevanja od kovida 19.

U poslednjem krugu u srpskim sredinama je testirano 35 uzoraka od kojih je pet pozitivnih.

Novoinficirani su iz Kosovske Mitrovice – dvoje, i po jedan iz Zvečana, Leposavića,  i Štrpca.

Medju obolelima 405 pacijenata je u kućnoj izolaciji, dok se 63 leče u bolnicama.

Od sredine marta u srpskim sredinama na KiM prisustvo koronavirusa zabeleženo je kod 904 osobe, a izlečene su 393.


12:29 Antikovid krvnom plazmom u Srbiji do sada je lečeno više od 200 pacijenata, a prikupljeno je više od 1.100 jedinica plazme, izjavila je specijalista transfuziologije na Insitututu za transfuziju krvi Srbije Milica Jovičić i dodala da su efekti lečenja antikovid plazmom dobri.

„Prikupli smo značajne količine plazme i ne smemo stati. Ima je dovoljno za potrebe naših pacijentata“, rekla je Jovičićeva za i dodala da se vladinom projektu ‘Doniraj plazmu da bi pobedio kovid’ odazvalo više od 2.000 davalaca, a neki su plazmu dali i više puta“, kazala je Jovičićeva.

Prema njenim rečima, svi zainteresovni da pomognu u borbi protiv korana virusa treba da se jave na telefon 19819 ili preko sajta Doniraj palzmu.

Prvi rezultati i efekti lečenja antikovid plazmom su, kaže, dobri, ima efekata.


12:07 Epidemiolog Branislav Tiodorović kaže da se planira uvođenje obaveznog PCR testa i izolacija od 14 dana za strance koji dolaze u Srbiju.

On je za Tanjug naglasio da će na sledećoj sednici Kriznog štaba, koja će biti tokom ove nedelje, biti precizirano na koje zemlje će se to odnositi. Opširnije OVDE.


11:50 Epidemiolog Predrag Kon kaže za RTS da tiho zadovoljstvo trenutnom epidemiološkom slikom postoji, ali da je daleko od toga da smo u povoljnoj situaciji.

Doktor Predrag Kon ističe da brojevi još uvek pokazuju da nigde nemamo „nulu“.

Ističe da bi stvaranje kolektivnog imuniteta bez vakcinacije trajalo više godina, pa se od vakcine mnogo očekuje.

„Upozoravajuće je da se čudo očekuje od vakcine, a čuda uglavnom nema. I vakcina koja dođe neće davati baš najbezbedniju i najsigurniju zaštitu, ali to je trenutno najbolje što svet može da očekuje“, kaže doktor Predrag Kon.


11:18 Tokom poslednja 24 sata, u Crnoj Gori su registrovane još 52 osobe zaražene koronavirusom, a preminulo je još troje ljudi.

Novozaraženi su iz Podgorice – 21, Bijelog Polja i Rožaja po osam, Berana šest, Nikšićai i Ulcinja po tri, Pljevalja dva i Bara jedan.

Prema saaopštenju Instituta za javno zdravlje, preminuli su pacijenti iz Tuzi, Nikšića i Pljevalja.

Ukupan broj aktivnih slučajeva u Crnoj Gori trenutno iznosi 1.119.


11:05  U užičkoj bolnici jutros je 117 kovid pozitivnih pacijenata.

Na intenzivnoj nezi je 15, a na respirattorima pet osoba.

U novoj kovid bolnici u nekadašnjoj kasarni smešteno je 69 pacijenata.


10:16 Zamenica direktora Instituta „Batut“ Darija Kisić Tepavčević kaže da se situacija stabilizuje na području čitave zemlje, a dobri brojevi su, kaže, rezultat poštovanja preventivnih mera. Ne sme biti opuštenja, a maske ćemo nositi duži vremenski period, napominje epidemiolog. Opširnije OVDE.


10:09 Ukoliko, zbog straha od virusa, roditelji na početku školske godine ne žele da decu šalju u školu, to neće morati da pravdaju, kaže ministar prosvete Mladen Šarčević.

Ministar je za naveo da će danas škole dobiti jasne smernice i modele nastave za predstojeću školsku godinu. Opširnije OVDE.


10:01  Ispred kovid ambulante doma zdravlja Palilula gotovo da nema pacijenata.

Dr Aleksandar Stevanović, direktor Doma zdravlja „Dr Milutin Ivković“ Palilula, navodi za RTS da već sedam dana manji broj ljudi dolazi u kovid ambulantu.

Prema njegovim rečima, i u ostalim domovima zdravlja smanjuje se broj onih koji dolaze na preglede.

„Pad je konstantan. U kovid ambulanti u ulici Čarlija Čaplina poslednje dve noći je bilo desetak ljudi koji su sumnjali na kovid, što je apsolutno smanjenje, jer je tokom noći u julu bilo i po 120 pacijenata“, kazao je Stevanović.

Ekipe lekara u kovid ambulantama, navodi, ostaju iste.

„Ulazak u dom zdravlja i dalje funkcioniše da oni koji sumnjaju na tegobe moraju da prođu kroz trijažni centar“, izjavio je Stevanović.


09:58  Epidemiolog Predrag Kon kaže za RTS da tiho zadovoljstvo trenutnom epidemiološkom slikom postoji, ali da je daleko od toga da smo u povoljnoj situaciji.

Doktor Predrag Kon ističe da brojevi još uvek pokazuju da nigde nemamo „nulu“.

Ističe da bi stvaranje kolektivnog imuniteta bez vakcinacije trajalo više godina, pa se od vakcine mnogo očekuje.

„Upozoravajuće je da se čudo očekuje od vakcine, a čuda uglavnom nema. I vakcina koja dođe neće davati baš najbezbedniju i najsigurniju zaštitu, ali to je trenutno najbolje što svet može da očekuje“, kaže doktor Predrag Kon.


07:56 Na kovid odeljenjima Opšte bolnice u Čačku smeštena su 62 pacijenta zbog korona virusa, saopštila je večeras bolnica. U teškom stanju je 10 pacijenata, od kojih su četvoro na respiratorima.

U toku dana u prijemnoj ambulanti čačanske bolnice pregledan je 21 pacijent sa simptomima korona virusa, navodi se u saopštenju bolnice. Korona virus potvrdjen je kod dve osobe iz Čačka, od 78 testova koji su danas pristigli iz beogradske laboratorije u Zavod za javno zdravlje u Čačku, rečeno je agenciji Beta u Zavodu.


07:50 Zamenica direktora Instituta „Batut“ Darija Kisić Tepavčević izjavila je večeras da je dolazak djaka bez respiratornih infekcija u škole osnov novog režima nastave od septembra u Srbiji. Tokom gostovanja na Radio-televiziji Srbije (RTS), Kisić Tepvačević je naglasila važnost sprovodjenja propisanih mera zaštite u borbi protiv korona virusa u školama i dodala da djaci mogu da nose zaštitne maske izradjene od bilo kog materijala.

Kazala je da će prvi dan nove školske godine biti posvećen edukaciji osnovaca i srednjoškolaca o prevenciji korona virusa. „Prilikom ulaska u školu dete će morati da stavi masku i tako da ide do svoje klupe, mi preporučujemo da se maska nosi stalno. S obzirom na to da će biti smanjena gustina smeštaja, deca će imati svoja četiri kvadratna metra te će masku moći da skinu jer postoji fizična distanca“, rekla je Kisić Tepavčivć.

U svim drugim slučajevima, kada deca idu na odmore ili u sanitarne prostorije, moraće da nose maske, dodala je ona. Ukoliko se simptomi infekcije kod nastavnika ili djaka prvi put primete u školi, nastavnik će prekinuti nastavu i javiti se u kovid ambulantu, a deca će se obraćati nastavniku koji će ih uputiti u sobu za izolaciju, a odatle preuzeti roditelji.

Ona je istakla da je pored zdravlja i bezbednosti dece u školama prioritet i omogućavanje kontinuiranog nastavka školovanja. Govoreći o vakcini protiv korona virusa koja je registovana u Rusiji, Kisić Tepvačević je kazala da nije od značaja poreklo vakcine već njena bezbednost i efikasnost. Ponovila je da je za uvoz vakcine potrebno da ona dobije sertifikat o bezbednosti srpskih stručnjaka.

Dodala je da Srbija pregovara sa više proizvodjača vakcina, sa nekima s kojima je potpisala „memorandum o saradnji“ ali nije mogla da kaže o kojim je proizvodjačima tačno reč.


07:42 Utakmica izmedju fudbalera Drite i Linfilda, koja je trebalo da se igra danas, odložena je zbog toga što je jedan fudbaler pozitivan na korona virus. „UEFA želi da pojača svesnost o značaju potpunog poštovanja protokola povodom pandemije korona virusa za sve timove, igrače, zvaničnike“, navodi se u saopštenju Evropske fudbalske unije (UEFA).

UEFA je odluku o odlaganju potvrdila neposredno pre nego što je utakmica trebalo da počne. Utakmica pretkola kvalifikacija za Ligu šampiona je trebalo da počne danas u 18.00 u Nionu. Pozitivan je bio jedan fudbaler kluba sa Kosova, a cela ekipa Drite je stavljena u karantin. Još nije poznato kada će se igrati utakmica.

Pobednik tog duela igraće protiv poljske Legije u prvom kolu kvalifikacija za Ligu šampiona.


07:30 U protekla 24 sata u Meksiku je od Kovid-19 preminulo 926 osoba, pa je sada ukupan bilans zemlje 53.929. Tamošnje ministarstvo zdravlja potvrdilo je i 6.686 novozaraženih, čime je ukupan broj porastao na 492.522. Stopa testiranja u Meksiku je, medjutim, veoma niska. U državi sa 130 miliona stanovnika do sada je testirano 1,1 milion, jer se testiraju samo osobe sa veoma izraženim simptomima.


Informacije od predhodnog dana možete pročitati OVDE.

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend