Društvo

Koronavirus: iz sata u sat (LIVE BLOG)

Pratite najnovije informacije povodom pandemije koronavirusa.

20:23 Epidemiolog Predrag Kon izjavio je danas da ne može da kaže da situacija u vezi sa epidemijom korona virusa u Srbiji „popušta“ već da bi pre rekao da se „nekako stabilizovala, ali da je virus još i te kako prisutan“. Kon je za televiziju Pink ocenio da je situacija sa epidemijom „i dalje nesigurna“ i da se mere protiv epidemije koje su na snazi moraju poštovati da bi se „u miru“ dočekao početak školske godine.

„Treba da se na neki način radujemo što se ovo može kontrolisati, ali daleko od toga da se opustimo i da počenemo da se ponašamo kao da toga nema, kako smo jednom uradili“, kazao je Kon. On je rekao da, što se njega tiče, do početka školske godine ne bi trebalo ukidati mere koje su trenutno na snazi, uključujući i zabranu javnog okupljanja više od deset osoba, koja se kako je rekao, ne odnosi na javna kupališta.

Kon je rekao da najesen treba očekivati povećano prisustvo respiratornih infekcija, uključujući i grip, ali da nema mesta strahu. Prema njegovim rečima podaci koji dolaze sa južne hemisfere, gde je sada zima, pokazuju da je u vreme epidemije korona virusa smanjen broj obolelih od gripa, odnosno da je nošenje maski pomoglo i u sprečavanju širenja gripa. „Za sada nema dogadjaja na južnoj hemisferi koji bi nas posebno zabrinuli“, rekao je Kon.


20:10 U prijemno-trijažnoj ambulanti Opšte Bolnice Čačak svakodnevno je smanjen priliv pacijenata sa simptomima i znacima kovid infekcije. Tokom dana pregledano je 19 pacijenata, a na svim odeljenjima koja su pretvorena u kovid odeljenja hospitalizovano je ukupno 40 pacijenata. U formiranom respiratornom centru, gde su hospitalizovani pacijenti sa teškom kliničko slikom trenutno se nalazi sedam pacijenata, od toga su tri pacijenta na respiratoru.


19:32 Od posledica kovida 19 preminuo je jedan pacijent muškog pola starosti 78 godina, saopštila je subotička bolnica. U respiratornoj kovid ambulanti subotičke bolnice, u protekla 24 sata pregledano je 33 ljudi, a od toga je bilo 20 kontrolnih pregleda. Tri novozaražena koronavirusom su zadržana u bolnici, dok je deset pacijenata otpušteno na kućno lečenje.

U kovid odeljenju Opšte bolnice u Subotici trenutno se leči 45 pacijenata, a dvoje su na mehaničkoj ventilaciji. Među zdravstvenim radnicima nema novoobolelih od kovida 19, navode u toj zdravstvenoj ustanovi.


18:59 Prema podacima koji su danas Štabu za vanredne situacije dostavili Regionalni kovid centar Novi Pazar, Dom zdravlja i ZZJNP na dan 14. avgusta  2020. u Novom Pazaru ukupno je hospitalizovano 13 pacijenata, primljen je jedan, a pet je otpušteno s lečenja.

U KC Kragujevac su transportovane dve osobe. Na respiratorima i „haj-flou“ uređajima nema pacijenata. Nijedan pacijent nije preminuo od kovida 19. Ukupan broj pregleda u kovid ambulanti Doma zdravlja u Novom Pazaru je 119 (49 prvih i 70 kontrolnih pregleda). Urađeno je 26 laboratorijskih analiza, 36 RTG-a, seroloških (brzih) testova iz krvi 66 od čega je 23 bilo pozitivno i 60 pi-si-ar testova.


18:39 Prema podacima, Instituta za javno zdravlje u Kragujevcu od 286 obrađenih uzoraka, u Kragujevcu je četiri novozaraženih koronavirusom. U laboratoriji „Vatreno oko“ obrađeno je 102 uzorka, a 184 u laboratoriji „Kraguj“. Koronavirus, potvrđen je kod dve osobe iz Aranđelovca i jedne iz Batočine, što je sedam ukupno .
Smanjuje se i broj hospitalizovanih . U Kliničkom centru, na lečenju je 41 pacijent, a dvoje je na respiratoru.


18:25 Laboratorije Instituta za javno zdravlje Crne Gore, od poslednjeg preseka, završile su PCR analizu 222 uzorka na novi koronavirus, među kojima je otkriveno 30 novopozitivnih slučajeva infekcije, dok su dve osobe preminule.


17:58 Sa novim merama crnogorskog Nacionalnog koordinacionog tela na granični prelaz Dobrakovo stižu i turisti, javlja RTCG i izveštava da je od ponoći preko tog punkta u Crnu Goru ušlo više od 30 vozila i 70 putnika mahom iz Srbije.


17:35 U Severnoj Makedoniji umrle su još četiri osobe sa korona virusom i registrovan je 141 novi slučaj te zaraze, objavilo je danas Ministarstvo zdravlja.

Kako se navodi u saopštenju, ukupan broj umrlih od kovida-19 je porastao na 539, a broj potvrdjenih slučajeva od početka epidemije na 12.653.

Takozvanih aktivnih slučajeva ima 2.991, a po podacima Ministarstva zdravlja, na respiratoru su četiri, a na kiseoničkoj podršci 41 oboleli.

Institut za javno zdravlje Severne Makedonije registrovao je još 93 pacijenta koji su ozdravili, čime je broj izlečenih povećan na 9.123.

U prethodna 24 sata uradjeno je 2.006 testova na prisustvo korona virusa, a od početka epidemije u Severnoj Makedoniji ukupno 125.128.


16:48 U ustanovama socijalne zaštite za smeštaj korisnika i domovima za smeštaj odraslih i starih zaražena su 174 korisnika i 94 zaposlena, saopštilo je danas Ministarstvo za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja.

Ukupan broj izlečenih korisnika ustanova socijalne zaštite iznosi 820, a broj izlečenih osoba koje su zaposlene u ustanovama socijalne zaštite je 302, navodi se u saopštenju.

Dom za smeštaj odraslih i starijih „Doživeti stotu“, Beograd, Dom za smeštaj odraslih i starijih „Stara pruga“, Umka i Dom za smeštaj odraslih i starijih „Radost“ u Negotinu, rešenjem o zabrani rada Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, ne pružaju uslugu socijalne zaštite domskog smeštaja odraslih i starijih.

Ministarstvo je donelo rešenje o zabrani rada Doma za smeštaj odraslih i starijih „Nada“, u Beogradu.

Кorisnici u ustanovama socijalne zaštite za koje postoji procena da mogu biti potencijalni prenosioci virusa smešteni su u izolaciju, dok zaposleni u ustanovama socijalne zaštite, kod kojih postoji ovakva opasnost, ne dolaze na posao i nalaze se u kućnoj izolaciji, dodaje se u saopštenju.


16:25 U Hrvatskoj su u poslednja 24 sata od korona virusa zaražene 162 osobe, dok su dve preminule, saopštio je danas Nacionalni štab civilne zaštite, prenela je agencija Hina.

„U protekla 24 sata zabeležena su 162 nova slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2, tako da je broj trenutno obolelih (aktivnih slučajeva) u Hrvatskoj 1.062“, naveo je štab.

Medju obolelima je 106 pacijenata na bolničkom lečenju, od toga je na respiratoru njih deset. Dve su osobe umrle, dodaje se u saopštenju.

Od 25. februara, kada je zabeležen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, od korona virusa je zaraženo 6.420 osoba od kojih je 165 preminulo, a 5.193 se oporavile.

U samoizolaciji su trenutno 3.702 osobe.

Do danas je ukupno testirano 136.280 osoba, od toga 1.538 u poslednja 24 sata, dodaje se u saopštenju.


15:59 Rusija je započela proizvodnju nove vakcine protiv korona virusa koju je razvio Naučni istraživački centar za epidemiologiju i mikrobiologiju Gamalej, saopštilo je danas rusko ministarstvo zdravlja, prenosi TASS.

Rusija je prva zemlja koja je registrovala vakcinu protiv korona virusa, 11. avgusta, koju je nazvala „Sputnjik V“.

Ruski ministar zdravlja Mihail Muraško je saopštio da je vakcina koju je razvio „Gamalej“ pokazala svoju efikasnost i bezbednost tokom kliničkih ispitivanja.

Nastala je na platformi koja je korišćena za razvoj niza drugih vakcina.

Prema ruskom Ministarstvu zdravlja, iskustva pokazuju da su takve vakcine sposobne da razviju dugoročni imunitet koji traje do dve godine.

Šef Ruskog fonda za direktna ulaganja (RDIF) Kiril Dmitriev istakao je da je Rusija primila porudžbine za više od milijardu doza vakcine iz 20 zemalja.


15:08 U poslednja 24 časa u Srbiji je, zvanično, preminulo pet osoba od posledica koronavirusa, pa je ukupan broj žrtava povećan na 670, objavilo je Ministarstvo zdravlja. Više informacija možete pročitati OVDE.


15:01 Nova 162 slučaja zaraze koronavirusom u Hrvatskoj registrovana su u poslednja 24 sata, preminule su dve zaražene osobe, a aktivno su zaražene 1.062, saopštio je Nacionalni štab civilne zaštite.

„U protekla 24 sata zabeležena su 162 nova slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2, te je broj trenutno obolelih (aktivnih slučajeva) u Hrvatskoj ukupno 1.062“, saopštio je Štab.

Među obolelima je 106 pacijenata na bolničkom lečenju, od toga je na respiratoru njih deset. Dve su osobe umrle.

Od 25. februara, kada je zabeležen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabeleženo 6.420 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 165 preminulo, a 5.193 su se oporavile.

U samoizolaciji su trenutno 3.702 osobe.

Do danas je ukupno testirano 136.280 osoba, od toga 1.538 u poslednja 24 sata, navodi se.


14:57 Niška Klinika za rehabilitaciju, koja je od početka epidemije novog koronavirusa bila kovid bolnica, od sledeće sedmice neće lečiti ležećih pacijente koji su hospitalizovani zbog potvrđenog prisustva ili sumnje na virus, piše Danas.

Ova klinika će biti druga kovid bolnica niškog Kliničkog centra u poslednjih šest dana koja prestaje da radi u tom režimu, pošto je Klinika za infektivne bolesti od ponedeljka prestala da leči ležeće kovid pacijente, zadržavajući samo svoju prijemno- trijažnu kovid ambulantu.

Direktor Klinike za rehabilitaciju Goran Mitrović je kazao novinarima da je klinika potpuno ispražnjena od ležećih pacijenata,a da ustanovi predstoji kompletno čišćenje i dezinfekcija. Zaposleni će otići na godišnji odmor nakon intenzivnog zbrinjavanja kovid pacijenata od početka marta.


14:30 U svetu je od korona virusa umrlo 760.739 osoba, a zaraženo je 21 milion i 242.070 ljudi, prenela je danas agencija Frans pres novi bilans prikupljen do 11.00 (GMT).

Od ukupnog broja zaraženih najmanje 12.988.000 ljudi smatra se izlečenim.

Broj zvanično zaraženih ne odražava realan broj inficiranih, pošto mnoge zemlje testiraju samo pacijente kojima je potrebno bolničko lečenje.

SAD, gde je prvi smrtni slučaj registrovan početkom februara, najviše su pogodjene virusom. U toj zemlji je umrlo 168.446 osoba, zaražena je 5.314.021, a izlečeno 1.796.326.

Posle SAD, zemlje sa najvećim brojem preminulih su – Brazil (106.523 umrle osobe i 3.275.520 zaraženih), Meksiko (55.908 umrlih i 511.369 zaraženih), Indija (49.036 umrlih i 2.526.192 inficirane osobe) i Velika Britanija (41.358 mrtvih i 316.367 inficiranih).

Kina, bez teritorije Hongkonga i Makaoa, gde je počela epidemija u decembru 2019. godine, zvanično ima 85.808 inficiranih, 4.634 osobe su umrle, a broj izlečenih je 79.519.

Latinska Amerika i Karibi imaju 237.791 preminulu osobu i 6.024.075 zaraženih, Evropa 209.826 preminulih i 3.483.014 inficiranih osoba, SAD i Kanada 177.502 umrle osobe i 5.435.435 inficiranih, Azija 78.347 umrlih i 3.868.649 zaraženih, Bliski istok 31.780 preminulih i 1.307.456 zaraženih, Afrika 25.081 umrlu osobu i 1.098.312 inficiranih, i Okeanija 412 preminulih i 25.136 inficiranih.

Frans pres svakodnevno pravi bilans na osnovu državnih podataka zemalja sveta i informacija Svetske zdravstvene organizacije.


13:16 Na prelazu Preševo putnici poštuju pravila, jer je od danas grđanima Severne Makedonije potreban negativan test za ulazak u Srbiju.

Trenutno se na prelazu nalazi dvadesetak automobila i nekoliko autobusa i to su uglavnom putnici koji se nalaze u tranzitu i kojima nije potreban negativan test, javlja reporter RTS-a.


13:05 U poslednja 24 časa u srpskim sredinama na KiM jedna osoba je preminula, a devet je inficirano koronavirusom, saopšteno je iz Kriznog štaba u Kosovskoj Mitrovici.

Preminula osoba je iz Zvečana. Od izbijanja epidemije u srpskim sredinama preminulo je 36 osoba od posledica kovida 19.

Među novoobolelima šestoro je iz Zubinog Potoka, dvoje su iz Kosovske Mitrovice, jedna osoba je iz Gnjilana.

U poslednja 24 časa izlečeno je 19 obolelih, odnosno 479 od početka epidemije. Aktivnih slučajeva je 420, od kojih su 53 na bolničkom lečenju, a u samoizolaciji su 363 pacijenta.


12:53 U poslednja 24 časa u Bosni i Hercegovini od posledica korona virusa preminulo je šest osoba, dok su registrovana 262 nova slučaja obolelih od 1.374 testirana uzorka.

U Federaciji BiH testirano je 885 uzoraka, od kojih je 173 pozitivno na Covid -19, a novi slučajevi registrovani su u svim kantonima, osim u Bosansko-podrinjskom.

U pоsljеdnjа 24 časa u RS je testirano 489 lаbоrаtоriјskih uzоrakа, а nоvi kоrоnа virus pоtvrdjеn је kоd 89 оsоbа.

Najviše novozaraženih je u Banjaluci, 22, a novi slučajevi registrovani su u još 22 grada i opštine u RS.

Od početka epidemije korona virusa u BiH su registrovana 15.794 obolela i 475 smrtnih slučajeva.


12:25 Gradjani Niša sa simptomima korona virusa od danas će se javljati isključivo lekarima u kovid ambulanti u centralnom objektu Doma zdravlja u Nišu, dok je kovid ambulanta u Duvaništu privremeno zatvorena zbog čišćenja i dezinfekcije, saopštila je ta zdravstvena ustanova.

Ambulanta u Duvaništu je skoro od samog izbijanja epidemije korona virusa bila u kovid statusu, a odluka o njenom zatvaranju doneta je nakon što je broj obolelih u Nišu počeo konstantno da pada. Zbog smanjenja broja obolelih od korona virusa juče je zatvorena i kovid bolnica na Klinici za fizikalnu terapiju i rehabilitaciju.

Prethodno je na Klinici za infektivne bolesti privremeno obustavljen prijem pacijenata na bolničko lečenje, zbog rekonstrukcije i čišćenja. U kovid sistemu u Kliničkom centru Niš trenutno se nalaze još Klinika za pulmologiju i deo novog Kliničkog centra.

Broj hospitalizovanih u Kliničkom centru Niš, posle više od mesec dana, juče je bio manji od 200. Prema podacima te zdravstvene ustanove u kovid bolnicama KC Niš na lečenju je 189 pacijenata, a pet pacijenata je u veoma teškom stanju, priključeni su na respirator.

Podaci Doma zdravlja u Nišu pokazuju da broj pacijenata koji se javlja na pregled zbog sumnje na korona virus konstantno pada počev od 3. avgusta. Broj obolelih u kovid ambulantama poslednjih dana pao je ispod 200, s tim što se manje od trećine pacijenata javlja zbog prvog pregleda.

Najveći broj pacijenata u poslednjih mesec dana u kovid ambulanti niškog Doma zdravlja zabeležen je 13. jula, čak 564, a potom 17. jula – 553.


11:55 U Opštoj bolnici u Čačku u poslednja 24 sata preminuo je jedan pacijent kovid-odeljenja, muškarac iz Ivanjice star 85 godina, saopštio je Radni tim za praćenje korona virusa u Čačku.

Na kovid odeljenjima Opšte bolnice u Čačku trenutno su smeštena 44 pacijenta, od kojih je sedam u teškom stanju, a tri priključena na respiratore., saopšteno je danas

U protekla 24 sata u prijemnoj ambulantri čačanske bolnice pregledano je 36 pacijenata sa simptomima korona virusa, od kojih je troje zadržano na bolničkom lečenju.

Sa kovid-odeljenja čačanske bolnice 12 pacijenata otpušteno je u poslednja 24 sata na kućno lečenje.


11:28 Prema podacima iz Gradskog štaba za vanredne situacije, ukupan broj pacijenata koji se od koronavirusa leče u četiri kovid bolnice u Vranju je 63, od čega kovid pozitivan 31 pacijent.

Među hospitalizovanima nema dece. Trenutan broj slobodnih mesta je 152. Na kiseoniku je 10 pacijenata, a na kućno lečenje otpušteno je sedam.

Tokom jučerašnjeg dana, u vranjskoj kovid ambulanti ATD, obavljeno je 146 pregleda, od čega prvih pregleda 39, a kontrolnih 107. Uzorkovana je krv kod 59 lica i sačinjena 64 rentgena pluća. U ATD ambulanti urađeno je 80 pi-si-ar testova i 31 brzi test.


10:30 Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić je izjavio da odluka da državljani Hrvatske, Severne Makedonije, Bugarske i Rumunije moraju prilikom ulaska u Srbiju imati negativan PCR test na prisustvo virusa korona „definiše i neke odnose u regionu“.


09:11 Stručnjaci ocenjuju da se trenutna epidemiološka situacija u zemlji može označiti kao nesigurna sa naznakama stabilizacije, posebno u velikim gradovima.


09:00 U Crnu Goru od ponoći mogu da uđu i putnici iz SAD-a, Srbije, Kosova, Albanije i Severne Makedonije uz PCR ili ELISA test, ne stariji od 72 sata, saopšteno je iz Nacionalnog koordinacionog tela za zarazne bolesti te zemlje.

„U predlogu Instituta za javno zdravlje navodi se da je ublažavanje mera koncipirano uvažavajući trenutni nivo obolevanja od novog koronavirusa u Crnoj Gori i zemljama okruženja te nakon konsultacija sa predstavnicima turističke privrede i udruženja hotelijera i ugostitelja“, kazali su iz Nacionalnog koordinacionog tela za zarazne bolesti.

Podsetimo, u Srbiji je moguće obaviti serološke i PCR testove na lični zahtev građana. Cene su 1.200 dinara za serološki test i 6.000 za PCR.


08:48 Montenegro Erlajns najavljuje da će od 19. avgusta obnoviti avio-liniju sa Srbijom. Leteće se dva puta dnevno iz Beograda ka Podgorici i Tivtu. U skladu sa stabilizacijom epidemiološke situacije u Crnoj Gori je produžen rad ugostiteljskih objekata do jedan sat iza ponoći.


08:37 Na teritoriji grada Bora poslednja dva dana nema zaraženih osoba korona virusom, pokazuju podaci Zavoda za javno zdravlje „Timok“ iz Zaječara. Direktorka Doma zdravlja Vesna Radosavljević izjavila je na današnjoj konferenciji za novinare da rezultati 59 testiranih osoba pokazuju da nijedan nije bio pozitivan.

Prema njenim rečima, u medjuvremenu se oporavilo osam osoba, i trenutno je zaraženo njih 28. Jedan 70-godišnji pacijent upućen na dalje lečenje na Infektivnu kliniku u Nišu, dok su ostali sa lakšom kliničkom slikom i nalaze se na adekvatnoj terapiji. Direktor Opšte bolnice u Boru Goran Joksimović rekao je da se u toj ustanovi na Grudnom odeljenju trenutno nalazi 12 pacijenata, od kojih je troje pozitivno, dok se za sedmoro čekaju rezultati testiranja.

Rečeno je da se u kovid ambulanti beleži konstantan pad broja pregleda pacijenata sa sumnjom na ovu virusnu infekciju i uglavnom se radi o kontrolnim pregledima. Prema saznanjima agencije Beta, zbog povoljnih rezultata očekuje se da će se na dnevnom redu sastanka Kriznog štaba naredne nedelje, razmatrati mogućnost ukidanja vanednog stanja u Boru. To bi značilo normalizaciju rada ugostiteljskih objekata, uz preporuke nošenja zaštitne maske u zatvorenim prostorima.


08:20 Oko 30 gradjana Novog Pazara i danas je protestovalo ispred Opšte bolnice u tom gradu, tražeći smenu direktora te zdravstvene ustanove Meha Mahmutovića. Jedan od organizatora Aladin Paučinac rekao je novinarima da je ovo 13. dan protesta kojim oni traže da ovu ustanovu vodi čovek iz naroda, kome će gradjani verovati.

„Mi nemamo svog kandidata, neka ga gradjani postave, jer oni najbolje znaju ko je pošten i dobar menadžer. Hoćemo nekoga ko neće zahvaljujući poziciji da stvara kapital i privatne klinike“, rekao je Paučinac. On je na pitanje novopazarskog radija Sto plus da li protesti daju rezultate rekao da se dešavaju promene, a kao jednu od njih naveo peticiju specijalista koji takodje traže Mahmutovićevu smenu.

On smatra da su gradjani Novog Pazara poniženi, pre svih, od države Srbije. „Hvala svima koji su nam pomogli, naročito dijaspori, ali država je ovde pala na ispitu, to svi znaju. Od države smo dobili minimalno, a obaveštavani smo da smo dobili maksimalno, što je obično magarčenje gradjana“, rekao je Paučinac.


08:00  Na svim kovid odeljenjima Opšte bolnice u Čačku sada je smešteno 45 pacijenata, saopštila je večeras ta ustanova. Šest pacijenata ima tešku kliničku sliku zbog infekcije korona virusom, a od njih, dvoje su na respiratorima. Bolnica navodi da je u toku dana u prijemnoj bolničkoj ambulanti pregledana 31 osoba sa simptomima korona virusa.

U prijemnoj ambulanti Opšte Bolnice u Čačku svakodnevno je smanjen priliv pacijenata sa simptomima kovid infekcije, navodi se u saopštenju. Svih 114 testova uzetih u Moravičkom okrugu, koji su danas stigli sa analize iz laboratorije u Beogradu, negativni su na korona virus.


Informacija od predhodnog dana možete pronaći OVDE.

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend