Društvo

Koronavirus: iz sata u sat (LIVE BLOG)

Dobrodošli na Boom93 "Live blog" o pandemiji koronavirusa.

Ukratko

  • 130 osoba je preminulo od posledica koronavirusa
  • Ukupan broj registrovanih slučajeva koronavirusa: 6.890
  • U Braničevskom okrugu 29, u Požarevcu 23 potvrđena slučaja
  • Zabrana kretanja traje od 18 do 5h ujutru
  • Starijima od 65 godina je od ove sedmice omogućen izlazak tri puta nedeljno, na pola sata, najdalje 600 metara od kuće
  • Roditelji sa decom koja imaju razvojne smetnje mogu tokom bilo kog dela dana da izađu napolje

Brojevi telefona za pomoć starijim licima

  • Gradska uprava Požarevac 061/173-81-69, 061/170-59-07, 061/65-714-51
  • Gradska uprava Kostolac 061/173-81-85
  • Crveni krst Požarevac 012/542-066
  • Kontakt centar Ministarstva Zdravlja za sve informacije o COVID-19 – 19819

Korisni linkovi za informacije o koronavirusu


20:45 Muškarac star 69 godina iz Novog Pazara preminuo je danas u Kliničkom centru u Kragujevcu od Covida 19, objavila RTV Novi Pazar.

U pitanju je čovek koji je i ranije imalo zdravstvene tegobe. Poslednjih dana bio je u teškom zdravstvenom stanju i na respiratoru.

Pretpostavlja se da je preminuli muškarac bio u kontaktu sa prvom žrtvom Covida 19 u Novom Pazaru, a to je bio muškarac star 58 godina za kojeg se pretpostavlja da je “nulti pacijent” i koji je preminuo 15. aprila, takođe u Kliničkom centru u Kragujevcu.

U poslednja 24 sata u Novom Pazaru je potvrđeno prisustvo koronavirusa kod četiri osobe, pa su sada obolela 63 žitelja ovog grada, saopštio je večeras Zavod za javno zdravlje.


20:05 U Kliničkom centru Niš danas do 16 sati ukupno su zbrinute 472 osobe sa potvrđenim koronavirusom, od kojih je 17 priključeno na aparate za veštačku ventilaciju i oni se nalaze u jako teškom opštem stanju, saopštila je ta zdravstvena ustanova.

Kako se navodi u starom delu KC Niš smešteno je 185 pacijenata, a u novom 287 pacijenata.


19:37 U poslednja 24 sata još pet osoba obolelo je od koronavirusa u Moravičkom okrugu koji čine Čačak, Gornji Milanovac, Ivanjica i Lučani, čime je broj obolelih povećan na 93, saopštio je čačanski Radni tim za praćenje korona virusa.

U Čačku su potvrdjena još četiri slučaja zaraze korona virusom, u Gornjem Milanovcu jedan, dok u Lučanima i Ivanjici nisu registrovani novi slučajevi zaraženih.

Na području Moravičkog okruga od posledica koronavirusa do sada je preminulo 12 osoba, u Čačku devet, u Gornjem Milanovcu dve i jedna osoba u Ivanjici.


19:20 Privremena bolnica za obolele od koronavirusa na Beogradskom sajmu može biti rasformirana i uklonjena veoma brzo, a najvažnije je to što nije bilo potrebe da se koriste još tri takve bolnice koje su bile spremne u Beogradu, izjavio je gradski sekretar za vanredne situacije Darko Glavaš.

Glavaš je za RTS rekao da će bolnica na Beogradskom sajmu biti rasformirana kada to bude naložio Krizni štab, i da su na početku epidemije koronavirusa bila opremljene za istu namenu Štark arena, Hala sportova na Novom Beogradu i Hala Pionir, ali da nije bilo potrebe da se koriste.

„Ti objekti su potpuno spremni za scenario za koji se nadamo da se nikada neće desiti. Do sada ni kapacitet na Beogradskom sajmu koji može da primi oko 2.200 pacijenata, nije ni do pola popunjen, a u još ova još tri sportska objekta imalo je mogućnosti za smeštaj još nekoliko hiljada ljudi“, kazao je Glavaš.


19:00 Od posledica koronavirusa preminule su dve starije žene iz Čačka, čime je broj preminulih u tom gradu povećan na devet.

Kako je saopštio danas Radni tim za praćenje koronavirusa, obe žene, jedna stara 85 i druga 84 godine, umrle su u Kliničkom centru u Kragujevcu gde su prebačene iz čačanske bolnice.

Još četvoro je obolelo od koronavirusa u Čačku u poslednja 24 sata, pa je u tom gradu od početka epidemije potvrđeno 64 obolelih.

Na infektivnom odeljenju Opšte bolnice u Čačku smeštena su 23 pacijenta zbog koronavirusa, dok je u privremenoj bolnici u sportskoj hali u čačanskom prigradskom naselju Atenica smešteno 16 pacijenata iz Čačka i Gornjeg Milanovca.


18:35 Medicinski fakultet u Nišu, u saradnji sa Institutom za javno zdravlje, počeo je da testira uzorke na prisustvo COVID-19 infekcije na najsavremenijem aparatu „Real Time PCR – Quant Studio 5“.

Taj aparat je Evropska komanda američke vojske prošle godine poklonila Klinici za kardiohirurgiju, kazao je danas direktor te klinike Dragan Milić.


18:17 Nacionalno koordinaciono telo Crne Gore za zarazne bolesti (NKT) saglsilo se danas sa ublažavanjem pojedinih privremenih mera uvedenih radi zaštite zdravlja i života građana tokom pandemije novog koronaa virusa, saopštila je Vlada.

Zabrana kretanja tako će važiti svakim danom od 23.00 do 05.00 sati. Do sada je radnim danima počinjala u 19.00, subotom u 13.00, a nedeljom u 11.00 sati.

Prodavnice robe široke potrošnje kojima je do sada bio dopušten rad, ubuduće mogu biti otvorene od 07.00 do 22.00 radnim danima i subotom. Do sada su mogle raditi do 18.00 sati.


18:04 Ministar zdravlja Zlatibor Lončar smatra da zdravstveni radnici treba da koriste vizire. Odgovarajući na pitanje o dokumentu koji je stigao u zdravstvene ustanove u Srbiji, a u kome se navodi da je potrebno koristiti vizire, Lončar je rekao da nije doneta zvanična odluka već samo preporuka da vizire koirste oni koji ih imaju.

Na pitanje zašto je tek sada doneta ta preporuka, Lončar je odgovorio „zato što sada imamo u dovoljnim količinama“


17:41 Beogradska kompanija Galenika objavila je danas da je proizvela i Vladi Srbije stavila na raposlaganje 372.000 tableta leka „hidroksihlorokin sulfata“, vrednosti 400.000 evra.

Kompletne količine leka biće u narednim danima predate Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje Srbije.


17:45 Na Kosovu su obolela 22 zdravstvena radnika, a 130 je u samoizolaciji, potvrdio je za Radio Slobodna Evropa predsednik Sindikalne federacije zdravstva na Kosovu doktor Bljerim Sula.

Sula je dodao da je njihovo stanje zadovoljavajuće na osnovu dosadašnjih informacija, ali da postoji zabrinutost da se taj broj može i povećati.

On je apelovao na nadležne institucije da povećaju brigu za zaštitu zdravstvenih radnika, jer su se „više koncentrisali na radnike na prvoj liniji fronta, a zaboravili one na drugoj i trećoj“.


17:32 Predstavnici Evropske fudbalske federacije (UEFA) u utorak su održali još jedan sastanak sa generalnim sekretarima asocijacije i ponovljena je žalja da se sezona 2019/20 završi u postojećem formatu.

Takođe, predloženi su i konkretna rešenja kada je u pitanju završnica kvalifikacija za plasman na Evropsko prvenstvo.


17:15 U Srbiji je u ustanovama socijalne zaštite i domovima za smeštaj odraslih i starih, potvrđeno prisustvo koronavirusa kod 489 korisnika i 98 zaposlenih, saopštilo je Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.


16:23 Dr Kon je kazao da je od početka pandemije testirano 45.355 ljudi i da se pokazalo da preko 90 odsto testiranih nema koronu, ali i dalje će se vršiti obimnija testiranja. dodao je i da će biti testirani svi zdravstveni radnici. Oni će se polako vraćati na svoja uobičajena radna mesta jer nam je zdravstvo sada istumbano. I to će trajati najmanje još mesec dana.


16:07 Vlada Severne Makedonije povećala je za tri denara akcize na naftne derivate, kao antikriznu meru za borbu protiv koronavirisa.

„Uredba (o povećanju akciza) je donesena da se ublaže ekonomske posledice povećanja troškova za borbu protv koronavirusa i obezbede sredstva za redovno servisiranje budžetskih potreba“, rekao je portparol Vlade Severne Makedonije Muamet Hodža.


15:58 Prema najnovijim podacima Zavoda za javno zdravlje „Timok“, na teritoriji Bora registrovano je šest novih slučajeva obolelih od koronavirusa dok se od te bolesti trenutno leči još 68 ljudi, rekao je gradonačelnik Bora Aleksandar Milikić.

Trinaest pacijenata se trenutno nalazi u Opštoj bolnici u Boru, a u teškom stanju je stariji pacijent koji je priključen na respirator, kazao je Milikić na konferenciji za novinare.

Prema njegovim rečima, od početka testiranja ukupan broj obolelih osoba na području grada je 86, od kojih je 16 osoba izlečeno, dok su dve osobe preminule.


15:47 Epidemiolog Predrag Kon je izjavio da je malo verovatno da će virus nestati tokom leta kao što je, kako kaže, bila nada dugo vremena.

Odgovarajući na pitanje o upozorenju Svetske zdravstvene organizacije da „najgore tek predstoji“, nakon što su pojedine zemlje počele sa popuštanjem mera, Kon je rekao da se i na južnoj hemisferi vidi da je počelo umnožavanje prenošenja virusa.


15:35 Slovenija dnevno ima po devet novih slučajeva zaraze koronavirusom i poslednjih dana nije zabeležila nijedan smrtni slučaj, a epidemiolozi procenjuju da se epidemija smiruje, objavljeno je u Ljubljani.


15:22 U poslednja 24 sata u Srbiji je od posledica koronavirusa preminulo još pet osoba, čime je ukupan broj umrlih povećan na 130. Do danas u 15 sati potvrđeno je novih 260 slučajava COVID-19, što je ukupno 6.890 registrovana slučajeva zaraze, saopštio je ministar zdravlja Zlatibor Lončar. Opširnije OVDE.


14:33 Ministarstvo kulture i informisanja uputilo je Preporuku svim bibliotekama, arhivima, muzejima i galerijama u Srbiji da od srede, 22. aprila, nastave rad, uz striktno poštovanje svih preventivnih mera propisanih od Vlade Srbije koje se odnose na sprečavanje širenja epidemije koronavirusa tokom trajanja vanredne situacije.

Shodno Preporuci, ustanove su dužne da zaposlenima obezbede primenu svih preventivnih mera od uticaja na bezbednost i zdravlje zaposleni – držanje socijalne distance, dezinfekcija i upotreba zaštitnih sredstava tj. maski i rukavica, kao i mera koje se odnose na maksimalan broj lica koja mogu da borave u zatvorenom prostoru.


14:05 Avion „Er Srbije“ A320 vratio se iz Kine u Beograd sa novom isporukom medicinske opreme za našu zemlju, rečeno je Tanjugu u „Er Srbiji“.

Avion je sleteo oko 12.40 sati, objavio je beogradski aerodrom „Nikola Tesla“.

Takođe, za oko jedan sat treba da poleti za Kinu po medicinsku opremu naš najveći avion A330.


13:59 U Severnoj Makedoniji je preminuo još jedan pacijent sa koronavirusom i ukupan broj umrlih je sada 55, objavio je ministar zdravlja Venko Filipče. Filipče je istakao da su registrovana još 24 izlečena pacijenta koja su se lečila u kućnim uslovima i da se broj izlečenih popeo na 224.


13:47 Udruženje za zaštitu ustavnosti i zakonitosti (UZUZ) saopštilo je da je puštena većina ljudi kojima je određen pritvor zbog navodnog kršenja mera samoizolacije, ali da ima slučajeva, u Leskovcu i Šapcu, gde sud nije odlučio o zahtevu za ukidanje pritvora.


13:35 Tokom jučerašnjeg dana u Sloveniji su obavljena 1.174 testiranja i potvrđeno je devet novih slučajeva zaraze koronavirusom, ali broj smrtnih slučajeva ostao je isti – 77 osoba.

Ukupan broj potvrđenih zaraza koronavirusom, od početka epidemije do kraja jučerašnjeg dana, povećao se na 1.344 slučaja, a testirano je 42.976 građana.

Prema podacima ministarstva zdravlja Slovenije, i dalje je najteže stanje u domovima za starije osobe, gde epidemija još nije u silaznoj putanji.


13:17 Milorad Duković (42) iz sela Bošnjane kod Rače, koji je čuvao ovce u blizini svoje kuće u vreme policijskog časa, kažnjen sa 50.000 dinara.


13:08 Dve osobe sa severa Kosova zaražene koronavirusom preminule su u poslednja 24 časa, saopšteno je iz Kriznog štaba u severnom delu Kososvke Mitrovice.

Preminule osobe su iz Leposavića i Zvečana, a lečene su u bolnicama u Kosovskoj Mitrovici i Kragujevcu.


13:01 Opštinski štab za vanredne situacije opštine Veliko Gradište, na sednici održanoj dana 21.04.2020. godine doneo je naredbu da se otvara Buvlja pijaca u Velikom Gradištu, isključivo za potrebe prodaje cveća, od 22. aprila, a ista će raditi svakog radnog dana u periodu od 7 do 12 časova.

Upravljač pijace JКP „Dunav“ Veliko Gradište dužan je da zaposlenima i korisnicima usluga (zakupcima tezgi i posetiocima, odnosno kupcima) obezbedi, odnosno omogući primenu svih preventivnih mera od uticaja na bezbednost i zdravlje zaposlenih tj. korisnika usluga, a posebno onih koje se odnose na sprečavanje širenja zarazne bolesti COVID-19 (držanje socijalne distance, dezinfekciu i upotrebu zaštitnih sredstava tj. maske i rukavice).

Кontrolu sprovođenja propisanih mera vršiće JКP „Dunav“ Veliko Gradište i komunalna inspekcija.


12:51 Predsednik Aleksandar Vučić istakao je da će od danas u apotekama širom Srbije biti četiri miliona maski, rukavica, kao i epidemioloških maski. Opširnije OVDE.


12:42 Koordinator Kriznog štaba za Nišavski i Toplički okrug Branislav Nedimović kaže da je danas prioritet masovno testiranje pacijenata koji se nalaze u KC u Nišu i privremenim bolnicama.

„Očekujem da preko 300 testiranja danas uradimo tih lica i da 220-240 lica izađe u kućnu izolaciju, odnosno da njihovi testovi budu negativni“, rekao je Nedimović.

Smatra da će situacija iz dana u dan biti sve više pod kontrolom. „Meni je ideja da u narednih 48 sati maksimalno ispraznimo u nekim privremenim bolnicama kapacitete, dezinfikujemo objekte i spremimo se za eventualno ne daj bože neki novi udar“, rekao je Nedimović.


12:20 Dve osobe sa severa Kosova zaražene koronavirusom preminule su u poslednja 24 časa, saopšteno je iz Kriznog štaba u severnom delu Kososvke Mitrovice.

Preminule osobe su iz Leposavića i Zvečana, a lečene su u bolnicama u Kosovskoj Mitrovici i Kragujevcu.


11:16 Vojska Srbije je ispred dva migrantska centra pucala u vazduh u znak upozorenja kako niko od migranata ne bi pobegao iz karantina, rekao je ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin. Vulin je naveo da su u migrantskim centrima u Adaševcima kod Šida i u Krnjači kod Beograda vojnici pucali u vazduh kako bi smirili situaciju.


11:06 Svetska zdravstvena organizacija saopštila je da ne treba žuriti sa ublažavanjem mera karantina, u trenutku kada vlade počnu da sprovode planove za pokretanje ekonomije, jer bi to moglo da dovede do novog povećanja epidemije koronavirusa.

„Ovo nije vreme za opuštanje. Umesto toga, moramo da se pripremimo za novi način života u doglednoj budućnosti „, rekao je regionalni direktor SZO za zapadni Pacifik Takeši Kasai.


10:59 „Cilj je da postepeno ublažimo mere, što je moguće jer smo dostigli stabilnu fazu i imamo naznake da smo blizu silazne putanje, ali sa ozbiljnijim opuštanjima će se svakako sačekati i ako bismo imali trend kakav ne želimo, to će se menjati – mere se kroje prema situaciji u realnom vremenu“, rekao je član Kriznog štaba, doktor Srđa Janković.


10:46 U Crnoj Gori registrovan je jedan novi slučaj koronavirusa, pa ih je ukupno sada 313. Iz Instituta za javno zdravlje rekli su da je analizirano 48 uzoraka, među kojima je jedan bio pozitivan na koronavirus.

„Radi se o slučaju iz Budve koji je kontakt prethodno poznatog slučaja. U Crnoj Gori je od početka dešavanja sa novim koronavirusom inficirano 313 osoba“, rekli su iz Instituta.


10:35 Opštinski štab za vanredne situacije opštine Veliko Gradište, doneo jenaredbu o radnom vremenu sa potrošačima u maloprodajnim objektima na području opštine Veliko Gradište tokom trajanja vanrednog stanja.

Radno vreme maloprodajnih objekata biće: ponedeljak–četvrtak od 7 do 17 časova, petak: za građane starije od 65 godina od 4 do 7 časova, a za ostale građane od 8,00 do 16.30 časova, subota i nedelja neradni dan.

Rad logističkih centara i snabdevanje objekata može da se obavlja celodnevno u skladu sa procedurama koje definišu kretanje lica i posebne radne naloge za zaposlena lica.


10:25 Ministar odbrane Aleksandar Vulin izjavio je da Vojska Srbije i posle ublažavanja mera u okviru vanrednog stanja nastavlja da radi ono što je i do sada radila, da obezbeđuje granične prelaze, najvažnije zdravstvene objekte, migrantske kampove i ustanove socijalne zaštite.

Dokle god se ne donese drugo naređenje, Vojska Srbije će nastaviti da se ponaša na potpuno isti način, rekao je Vulin za TV Pink i istakao da „nema opuštanja“.


10:21 Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je jutros da je 191 pripadnik MUP-a zaražen korona virusom, dok ih je šest preminulo. Opširnije OVDE.


10:13 Građani stariji od 65 godina moći će od danas da izlaze u šetnju utorkom, petkom i nedeljom u trajanju od pola sata, jedna je od novih mera koje je na usvojila Vlade Srbije, u skladu sa epidemiološkom situacijom i mišljenjem struke.

Zelene pijace od danas su ponovo otvorene, uz obaveznu primenu svih mera zaštite protiv širenja korona virusa. Opširnije OVDE.


10:02 Epidemiolog Predrag Kon kaže za RTS da se kraj epidemije koronavirusa može očekivati od 10. do 12. nedelje, kao i da nam pre toga predstoji ukidanje vanrednog stanja. Imamo pred sobom još određene praznike i vremena kada se uobičajeno okupljamo, realno je očekivati da se tek posle toga potpuno ukine vanredno stanje, poručuje Kon. Opširnije OVDE.


09:54 Broj obolelih od kovida-19 u Vojvodini i dalje opada, pa se u Kliničkom centru Vojvodine od trenutno leči 100, a u Opštoj bolnici u Pančevu 144 pacijenata. Od toga, u KCV je na mehaničku ventilaciju priključeno sedam, a u pančevačkoj bolnici dva pacijenta.

U privremenoj izolacionoj bolnici u hali 1 Novosadskog sajma smešteno je 165, a u Specijalnoj bolnici za rehabilitaciju „Junaković“ u Apatinu 40 pacijenata.


09:43 Žena iz Đakovice preminula je jutros u Prištini zbog posledica infekcije koronavirusom, potvrdio je Ferdinand Koljaj direktor đakovičke zdravstvene službe.

Preminula žena imala je 40 godina i bila je u 28. nedelji trudnoće. Lečena je na Klinici za infektivne bolesti u Prištini, prenose mediji na albanskom. To je šesnaesta žrtva kovida-19 na Kosovu od izbijanja epidemije.


09:23 Privredna komora Srbije će dati preporuku Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave i Vladi Srbije da se radno vreme prodavnica već od danas produži do 17 časova, izjavio je Žarko Malinović, sekretar Udruženja za trgovinu PKS.

Malinović je za TV Prvu rekao da je cilj produženja radnog vremena maloprodajnih objekata, smanjene gužvi ispred radnji, ali i redukovanje pritiska na trgovce.


08:38 Tokom najduže zabrane kretanja od uvođenja vanrednog stanja, koja je trajala 84 sata, mere zabrane prekršilo je oko 1.000 ljudi i to najviše u Beogradu, Pančevu i Novom Sadu. Najdisciplinovaniji su bili građani u Prijepolju, Zaječaru i Prokuplju, rekao je za RTS ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović.

Stefanović kaže da su mere kršili građani svih profila, a da su najdisciplinovnaiji bili stariji od 65 godina. Prema njegovim rečima, zabeleženo je samo nekoliko slučajeva da su oni prekršili zabranu kretanja, što kako kaže – „nije ni za pominjanje“. Opširnije OVDE.


08:15 Direktor bolnice u Leskovcu Nebojša Dimitrijević je rekao za RTS da se u kovid bolnici u tom gradu nalaze 123 pacijenta i da je bolnica non-stop radila tokom praznika.

Istakao je da su u ponedeljak otpuštena dva pacijenta i da se očekuju nova otpuštanja, tako da bi broj pacijenata trebalo značajno da se smanji.

Glavna zgrada bolnice, kaže, funkcioniše normalno.


08:10 Građani stariji od 65 godina od danas će moći, utorkom, petkom i nedeljom, da izlaze u šetnju u trajanju od pola sata, jedna je od odluka Vlade Srbije u okviru postepenog ublažavanja mera uvedenih tokom vanrednoig stanja zbog koronavirusa.

Pola sata za šetnju građani stariji od 65 godina moći da iskoriste od 18 časova do 1 sat posle ponoći, najdalje 600 metara od mesta stanovanja.

Od danas će početi da rade i zelene pijace na otvorenom i zatvorenom prostoru, uz obaveznu primenu svih mera zaštite, a dozvoljen je i rad poslodavcima iz oblasti trgovine na malo – knjižara, trgovina motornim vozilima, biciklima, nautičkom opremom, tehničkom robom, građevinskim materijalom.

Od danas će moći da rade automehaničarske i vulkanizerske radnje, obućari, krojač, hemijske čistionice, škole za obuku vozača.


08:00 U svetu je, prema poslednjim podacima novim koronavirusom zaraženo oko 2,5 miliona ljudi, a od posledica COVID-19 umrlo je više od 170.000.

Od te bolesti oporavilo se oko 652.000 ljudi.

Informacije od jučerašnjeg dana možete pronaći OVDE.

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend