Društvo

Koronavirus: iz sata u sat (LIVE BLOG)

Dobrodošli na Boom93 "Live blog" o pandemiji koronavirusa.

Ukratko

 • 139 osoba je preminulo od posledica koronavirusa
 • Ukupan broj registrovanih slučajeva koronavirusa je 7.276
 • Broj izlečenih od koronavirusa je 1.063
 • U Braničevskom okrugu 29, u Požarevcu 23 potvrđena slučaja
 • Zabrana kretanja traje od 18 do 5h ujutru
 • Starijima od 65 godina je od ove sedmice omogućen izlazak tri puta nedeljno, na pola sata, najdalje 600 metara od kuće
 • Roditelji sa decom koja imaju razvojne smetnje mogu tokom bilo kog dela dana da izađu napolje

Brojevi telefona za pomoć starijim licima

 • Gradska uprava Požarevac 061/173-81-69, 061/170-59-07, 061/65-714-51
 • Gradska uprava Kostolac 061/173-81-85
 • Crveni krst Požarevac 012/542-066
 • Kontakt centar Ministarstva Zdravlja za sve informacije o COVID-19 – 19819

Korisni linkovi za informacije o koronavirusu

Najnovije informacije možete pročitati OVDE.


18:30 Predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da je opredeljenje institucija da što pre bude ukinuto vanredno stanje i da se, što je moguće više, RS vrati normalizaciji rada institucija, ali i života građana.

Ona je navela da će neke mere, koje se odnose na socijalnu distancu i ličnu zaštitu pojedinaca, kao i zabranu većih okupljanja, ostati na snazi još neko vreme, kao što je to slučaj i u svim drugim zemljama.

„Ako se stvari budu odvijale prema planu i ako uspemo epidemiološku situaciju držati pod kontrolom, verujem da će i Vlada Republike Srpske već negde oko 10. maja predložiti da se sa režima vanrednog stanja vratimo na vanrednu situaciju i da nastavimo sa postepenim uvodjenjem funkcionisanja društva u neki redovniji režim“, kazala je predsednica RS agenciji Srna.


18:10 Na teritoriji opštine Veliko Gradište za potrošače starije od 65 godina petkom od 24.04.2020. godine, u periodu od 04,00 do 07,00 sati, radiće sledeći maloprodajni objekti:

Vivko M d.o.o, Veliko Gradište, Požarevački put bb,
Gomex, Veliko Gradište, Albanske Spomenice 8,
IDEA, Veliko Gradište, Žike Popovića 18a,
DTL – Styline, Veliko Gradište, Mladena Miloradovića 1,
I.M. Matijević, Veliko Gradište, Mladena Miloradovića 3,
Кuća mleka DM, Veliko Gradište, Mladena Miloradovića bb,
Pertvel d.o.o. (Mesara Živanović), Veliko Gradište, Mladena Miloradovića bb,
Apoteka Selić, Veliko Gradište, Mladena Miloradovića 5,
Lilić d.o.o, Veliko Gradište, Кneza Lazara 43,
STR Pasaž, Veliko Gradište, Кneza Lazara 32,
STR Nikola, Topolovnik, Beogradska bb,
Pajkić iskopi, Češljeva Bara,
Rateks d.o.o, Majilovac.


18:01 Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović, rekla je da kriza izazvana pandemijom koronavirusa znači da će morati da se menjaju neke politike, pre svega u oblasti zaštite životne sredine, javnog zdravlja i bezbednosti.


17:56 Na području Pirotskog okruga od početka epidemije testirano je 260 osoba na prisustvo korona virusa, a pozitivnih je 50 slučajeva, saopštio je pirotski Zavod za javno zdravlje.

U Pirotu je potvrđeno 35 slučajeva, u Babušnici 14 i u Beloj Palanci jedan.Broj obolelih, tačnije, onih slučajeva koji imaju simptome virusa, a bili su u bliskom kontaktu sa laboratorijski potvrdjenim slučajevima, je 280, i svi su u izolaciji, navodi se u saopštenju.

U pirotskoj bolnici trenutno su hospitalizovane tri obolele osobe koje su u stabilnom stanju a čeka se na rezultate 30 uzoraka.


17:52 „Svima koji dođu u dom zdravlja mora da bude pružena usluga, ne mogu pacijenti da se vraćaju nazad“, rekao je pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković.

Podsetimo, televiziji N1 se javila pacijentkinja koja je rekla da je nekoliko sati čekala u redu ispred doma zdravlja, a zatim ispred kovid ambulante, a pošto je stigla na red za pregled kod dežurnog lekara, rečeno joj je da više nema testova.


17:35 Na Klinici za infektivne bolesti u Prištini preminuo je muškarac star 53 godine oboleo od kvida19. Preminula osoba je iz opštine Prizren, lečena na klinici od 13. aprila. Od početka lečenja bio je u veoma teškom stanju i na intenzivnoj nezi.


17:05 U Kliničkom centru Niš do danas su hospitalizovane 452 osobe sa potvrđenim prisustvom koronavirusa, od čega se u starom delu Kliničkog centra Niš nalaze 153, a u novoj zgradi 299 pacijenata, objavila je ta zdravstvena institucija.

Od ukupnog broja hospitalizovanih pacijenata 15 je priključeno na aparate za veštačku ventilaciju i oni se nalaze u veoma teškom opštem stanju, a dva pacijenta su ekstubirana.

Svi pacijenti su pod 24-časovnim nadzorom i detaljnim monitoringom životnih funkcija, a kako je navedeno, njihov klinički status se procenjuje iz minuta u minut, a terapijske mere preduzimaju se u odnosu na terapijski odgovor.


16:41 U Hrvatskoj je u poslednja 24 časa registrovan 31 novooboleli od koronavirusa, oporavljenih je 14, a dve osobe su umrle, objavio je Nacionalni štab civilne zaštite.

Ukupno je od početka epidemije 1.981 potvrđeni slučaj zaraze, oporavilo se njih 883, a umrlo 50.


16:30 „Moramo da razmišljamo da sačuvamo kapacitete i sposobnost reagovanja i da postupno slabimo mere, da zadržimo budnost. Kako smo pravovremeno ušli u stroge mere tako da pravovremeno sa svešću izlazimo iz zatvorenosti u regularan žiot. To će trajati, neće odjednom da se preseče i uđe u normalan život“, rekao je epidemiolog Zavoda za javno zdravlje u Beogradu Predrag Kon.

Govoreći o zabranama za prvomajske praznike, Kon kaže da se o tome nije raspravljalo, ali da mu je logično da bude zabrana.


16:17 Evropska fudbalska unija (UEFA) objavila je da će se kontinentalni šampionat za žene održati 2022. umesto sledeće godine.

Evropsko prvenstvo za fudbalerke održaće se od 6. do 31. jula 2022. godine. Odlaganje je usledilo pošto je Evropsko prvenstvo za muškarce sa ove pomereno za narednu godinu, kao i Olimpijske igre u Tokiju.


15:50 Nismo još razgovarali o Prvom maju, ali mislim da je logično da i tada važi zabrana kretanja, jer je to poslednji trenutak kada bi moglo da se pokvari sve ovo što smo uradili, zaključio je Kon.


15:45 Hrvatska od ponedeljka kreće s postupnim popuštanjem restriktivnih mera uvedenih zbog epidemije koronavirusa, objavio je danas premijer Andrej Plenković na sednici Vlade.

Predstavljajući mere za pokretanje ekonomije, Plenković je rekao da se u relaksaciju kreće zbog dobre epidemiološke situacije u zemlji i ona će se, uz strogo poštovane epidemioloških mera, odvijati u tri faze između 27. aprila i 11. maja.


15:30 U petak 24. aprila u periodu od 4 do 7 časova, biće otvorene prodavnice za starije od 65 godina.

U Požarevcu, Kostolcu i nekoliko okolnih naselja u petak će za njih biti otvoreno 40 prodavnica.

Spisak prodavnica možete pogledati OVDE.


15:20 U Braničevskom okrugu nema promena u poslednja dva dana po pitanju broja evidentiranih slučajeva koronavirusa. Međutim, u Podunavskom okrugu se broj zaraženih za poslednjih 48 sati po evidencijama Zavoda za javno zdravlje (ZZJZ) povećao za 19. Opširnije OVDE.


15:17 U poslednja 24 sata u Srbiji je od posledica koronavirusa preminulo još pet osoba, čime je ukupan broj žrtava povećan na 139. Preminule su četiri osobe muškog pola i jedna ženskog. Opširnije OVDE.


15:03 Slučaj Beograđanke koja je navela da su tokom više sati čekanja u Domu zdravlja na Novom Beogradu svi pacijenti bili pomešani, nije smeo da se desi i to je apsolutno nedozvoljeno, rekao je za N1 epidemiolog Branislav Tiodorović.

„Od kada su domovi zdravlja preuzeli da budu prvi deo fronta, a to je bilo pre 20 dana, možda i mesec, jasno je da mora da postoji trijažni centar. Ona (pacijentkinja) nije imala potrebe da ide kod svog lekara, već pravo u kovid centar, gde moraju da postoje tri zone – za one koji znaju da su bolesni crvena, narandžasta gde nije utvrđeno testiranje, gde je ona je trebalo da se nađe, i zelena za potpuno zdrave osobe“, rekao je.

To nije smelo da se desi, istakao je.


14:11 U Crnoj Gori registrovan je jedan novi slučaj obolevanja od novog koronavirusa, čime je broj inficiranih osoba porastao na 316, saopštio je Institut za javno zdravlje.

Od jučerašnjeg preseka do jutros analizirano je 155 uzorka među kojima je potvrđena jedna nova infekcija, prenela je agencija Mina.

„Radi se o novoinficiranom sa mestom prebivališta u Plavu koji je smešten u institucionalni karantin u Ulcinju, a koji je pre 13 dana doputovao iz inostranstva“, rekli su iz Instituta.


13:53 Oko 90 odsto javnih službenika u Sloveniji dobiće stimulativne nagrade zbog zdravstvenih rizika i povećanih radnih napora kojima su izloženi za vreme epidemije, u proseku 25 odsto na osnovnu platu.

Koliko će iznositi taj dodatak za pojedine kategorije odlučivaće nadređeni za svakog pojedinog zaposlenog, a vlada je objavila da je za tu svrhu namenila 98 miliona za razdoblje od 12. marta, kad je proglašena epidemija, pa do kraja maja, do kada važi „megazakon“ o državnoj pomoći za privredu, građane, poslodavce i zaposlene koje je pogodila koronakriza.


13:37 Prema poslednjim zvaničnim podacima, u Bosni i Hercegovini potvrđeno je 1.409 slučajeva koronavirusa, a dosad su preminule 54 osobe.

Klinički centar Univerziteta u Sarajevu tokom noći je završio testiranje još 376 uzoraka, od čega je pet pozitivnih na COVID-19.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić saopštio je u četvrtak ujutru na konferenciji za novinare da je u poslednja 24 sata urađeno 512 uzoraka i da je pozitivna 31 osoba, a reč je o 17 muškaraca i 14 žena.


13:16 Predsednik Vlade Crne Gore Duško Marković kazao je predstavnicima turističke privrede i hotelijerima da će već od 4. maja biti stvorene pretpostavke za rad malih i srednjih preduzeća, a da je za drugu polovinu maja planirano omogućavanje rada u ugostiteljstvu i uslužnim delatnostima, poštujući epidemiološka pravila i procedure.

„Otvorićemo i naše marine za sva plovila, i zahtevam da se od danas pripremamo za korišćenje tog resursa“, rekao je Marković na sastanku, saopšteno je iz Vlade.

Marković je dodao da Crna Gora nije uvela vanredno stanje jer ono ograničava ne samo slobode i prava, nego i stvaralački i preduzetnički potencijal u svakom segmentu.


13:03 Više od 7.000 ljudi u 27 gradova i opština, zahvaljujući nacionalnoj platformi „Budi volonter“ koja je pokrenuta 24. marta, uključilo se u pomaganje sugrađanima na dobrovoljnoj bazi, saopštila je Vlada Srbije.

Većina volontera ima između 20 i 40 godina, a ima i mlađih od 20 godina.


12:50 Krizni štab završio je svoj posao na jugu Srbije, ali epidemija, kao ni u ostalim delovima zemlje, ni ovde nije završena, rekla je članica Štaba za Nišavski i Toplički okrug Darija Kisić Tepavčević.

Navela je i da članovi Kriznog štaba jesu optimisti povodom svega što je urađeno, ali da ih je i strah da se ne pokvari sve što je do sada urađeno.


12:10 Još četiri osobe obolele su od korona virusa u poslednja 24 sata u U Moravičkom okrugu, koga čine Čačak, Gornji Milanovac, Lučani i Ivanjica, pa je broj obolelih u tom okrugu povećan na 108, saopštio je danas čačanski Radni tim za praćenje korona virusa.Po dva slučaja novoobolelih od korona virusa potvrđeni su u Čačku i Gornjem Milanovcu, dok u Lučanima i Ivanjici nije bilo novoobolelih.

Za muškarca (51) koji je u sredu uveče preminuo u čačanskoj bolnici, još nije potvrđeno da je preminuo od posledica koronavirusa, što će pokazati rezultati dodatnih testiranja.

Prema podacima Radnog tima, njegov test na koronavirus prilikom prijema u bolnicu pre dva dana je bio negativan, ali je imao kliničku sliku sličnu tom oboljenju.


11:30 Na Severu Kosova za poslednja 24 časa tri je novoinficiranih osoba na koronavirus, četvoro je novoizlečenih, dok je kod dve retestirane osobe nalaz ponovo pozitivan, saopštio je epidemiolog iz Kosovske Mitrovice, Aleksandar Antonijević.

Jedna osoba je u izuzetno teškom stanju i priključena je na mehaničku ventilaciju, prenosi KoSSev.

Na Infektivnoj klinici Kliničko-bolničkog univerzitetskog centra Kosova (KBUC) u Prištini nalazi se 48 pacijenata zaraženih koronavirusom od kojih su 12 na terapiji kiseonikom dok je jedan u kritičnom stanju. Prema informaciji sa klinike 35 pacijenata je u stabilnom zdravstvenom stanju, 12 su pod terapijom kiseonikom dok je jedan intubiran i u kritičnom je stanju.


11:09 Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da sledeće nedelje počinju da rade radnje.

„Osmadeset odsto Srbije nije radilo, hajde ljudi da se spremimo da počnemo da radimo. Sledeće nedelje počinju da rade sve radnje ne računajući one one u tržnim centrima, a od 4. maja za očekivati je da počne sve da radi“, rekao je Vučić

Ako bude sve u redu, oko prvog maja očekuje i delimično otvaranje avio-asaobraćaja i međugradskog prevoza.


10:51 Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je odgovarajući na pitanja novinara rekao da će najverovatnije i ovog vikenda policijski čas biti od petka u 18 časova, do ponedeljka u 5 časova. Opširnije OVDE.


10:43 Ministar poljoprivrede i predsednik Kriznog štaba za Nišavski i Toplički okrug Branislav Nedimović izjavio je da se privremena bolnica u hali „Čair“ stavlja u stanje mirovanja. To ne znači da je sve gotovo, samo da lakše dišemo, istakao je.

Nedimović je na konferenciji za novinare u Nišu rekao da se tridesetak pacijenata iz privremene bolnice u hali „Čair“ prebacuje u Studentski centar, te da se taj objekat stavlja u stanje mirovanja, „za ne daj Bože, ako nam zatreba ponovo“.


10:33 Učenici osmog razreda danas će raditi elektronski probni test iz matematike u okviru male mature. Opširnije OVDE.


10:26 Otvorena nova bolnica u Vojno-medicinskom centru „Karabruma“, namenjena lečenju obolelih od  kovida 19.

Otvaranju nove bolnice prisustvuje je i predsednik Aleksandar Vučić.

Rekonstrukciju postojećeg i izgradnju novog dela objekta donirala je firma „Termomont“ sa svojim partnerima.


10:09 Sudovi širom Srbije intenzivno su radili proteklih sedmica i održali 105 suđenja putem video konferencijske veze – skajpom, protiv okrivljenih za kršenje samoizolacije.

Trenutno se u posebnim pritvorskim jedinicama u Pirotu i Vršcu nalazi po devet osoba, a u Požarevcu 26. Opširnije OVDE.


10:05 Trend smanjenja broja zaraženih koronavirusom u AP Vojvodini se nastavlja, pa se u Kliničkom centru Vojvodine trenutno leči 77, a u Opštoj bolnici u Pančevu 129 pacijenata obolelih.

Od toga, u KCV se na mehaničkoj ventilaciji nalazi devet, a u pančevačkoj bolnici jedan pacijent.

U privremenoj bolnici u hali 1 „Novosadskog sajma“  smešteno je 117, a u Specijalnoj bolnici za rehabilitaciju „Junaković“ u Apatinu 41 pacijent.

Uprkos višednevnom kontinuiranom padu broja obolelih, na građane se apeluje da se i dalje ponašaju maksimalno odgovorno i primenjuju sve osnovne mere predostrožnosti, poput strogog poštovanja socijalne distance, nošenja zaštitnih maski i rukavica i upotrebe dezinfekcionih sredstava.


09:54 Policijski čas mogao bi da bude na snazi i za Prvi maj i za Ðurđevdan, ali konačna odluka o tome, za sada, nije doneta, izjavio je epidemiolog Predrag Kon. Opširnije OVDE.


09:41 Goran Vesić, zamenik gradonačelnika Beograda rekao je za RTS da je u Prihvatilištu za decu testirano 31 dete i da su rezultati negativni. Ta deca su, rekao je Vesić“, od početka vanrednog stanja zaštićena,  izolovana i čuva ih komunalna policija.

Prema njegovim rečima i u Prihvatilištu za stare, među 105 korisnika, nije bilo pozitivnih korisnika.

Vesić je rekao da su urađena testiranja i zaposlenih koja su pokazala da je njih četvoro bilo pozitivno u prihvatilištu za decu i troje u prihvatilištu za odrasle. „Oni nisu imali nikakav kontakt sa korisnicima, to je bilo pomoćno osoblje i odmah su izolovani“, rekao je Vesić.


09:32 Bez obzira na epidemiju, i bilo koje druge izazove, Urgentni centar radi 24 sata 365 dana godišnje. U poslednjih šest nedelja pregledano je 6.200 pacijenata, od kojih je šest bilo pozitivnih na koronavirus, rekao je za RTS Marko Ercegovac, direktor Urgentnog centra.

„Lekari uregentne medicine su preuzeli glavnu ulogu primarne trijaže, oni ne samo da trijažiraju koje su tegobe kod pacijenata nego i da li su kovid pozitivni“, rekao je doktor Ercegovac.

Prema njegovim rečima, kad neko dođe u Urgentni centra njemu se prvo meri temperatura i ako ima visoku temperaturu, respiratorne smetnje, a ima i druge tegobe, on se uvodi u jednu specifičnu izolaciju gde mu se radi dijagnostika pod punom epidemiološkom opremom.

„Ukoliko stanje zahteva hospitalizaciju, takvi pacijenti se smeštaju u posebne sobe – jedan boks, jedan pacijent. Za takve pacijente postoji jedan skener i posle takvih pacijenata prostorije se svaki put sterilišu“, rekao je doktor Ercegovac.


09:23 Građani Mađarske i Srbije od danas mogu da pređu granicu ako rade u susednoj zemlji ili obrađuju zemlju sa druge strane granice, objavio je je na svom Fejsbuk profilu Peter Sijarto, ministar spoljnih poslova Mađarske.

To je omogućeno na tri granična prelaza – Reske /Horgoš/, Tompa /Kelebija/ i Hercegsanto /Bački Breg/, naveo je šef mađarske diplomatije.


09:10 Direktor Zdravstvenog centra Gnjilane doktor Zoran Perić rekao je da u Kosovskom pomoravlju među srpskim stanovništvom nema zaraženih korona virusom.

On je za Radio-televiziju Srbije rekao da će sve ustanove na Kosovu, koje funkcionišu u okviru zdravstvenog sistema Srbije zaposliti nove lekare i medicinske sestre i da to znači oko 200 medicinskih sestara i 75 lekara.

Perić je rekao da će bolnica u Pasjanu (ZC Gnjilane) dobiti 40 medicinskih sestara i 15 lekara.

On je dodao da je ta bolnica otvorena za sve i za Srbe i za Albance i da u njoj normalno rade interno odeljenje, kao i porodilište.


08:15 Građani Severne Makedonije od sutra će morati da nose zaštitne maske radi sprečavanja širenja koronavirusa, odlučila je vlada u Skoplju.To je, kako je saopšteno, jedna od „mekih mera“ individalne odgovornosti u zajedničkoj borbi za kolektivno zdravlje, koja je usvojena zajedno sa odlukom o skraćivanju „policijskog sata“.

Prema uredbi Vlade Severne Makedonije, zaštitna oprema na licu mora obavezno da se nosi u svim zatvorenim javnim prostrima gde ima više ljudi, kao što su marketi, prodavnice, banke, pošte, državne i zdravstvene ustanove, javni prevoz.

Na otovorenom prostoru maske moraju obavezno da se nose na pijacama i na mestima gde ne postoji mogućnost da se održava fizička distanca od dva metra.


08:10 Na brifingu Svetske zdravstvene organizacije (SZO) njen direktor, Tedros Adhanom Gebrejesus, saopštio je da su epidemije u zapadnoj Evropi „naizgled stabilne ili u fazi opadanja“. Međutim, dr Gerejesus upozorava da je još uvek prisutan „zabrinjavajući uzlazni trendovi u Africi, Centralnoj i Južnoj Americi i Istočnoj Evropi“.“Ne zavaravajte se, pred nama je dug put. Ovaj virus će još dugo biti sa nama“, rekao je generalni direktor dr Tedros Adhanom Gebrejesus.


08:05 Pacijent koji je u utorak primljen u Opštu bolnicu u Čačku, preminuo je danas zbog posledica korona virusa.

Kako je preneo Blic, pacijent je preminuo tokom podneva, nakon lošeg zdravstvenog stanja, sa znacima masivne, obostrane pneumonije i odmah je stavljen na respirator.

U prethodna 24 sata iz te bolnice otpuštena su četiri pacijenta a tri osobe su primljene, a ukupan broj pacijenata na infektivnom odeljenju je 20.

Kako je saopšteno ranije danas, u Čačku su u poslednja 24 sata zaražene tri osobe, čime je broj obolelih povećan na 67.

U privremnoj bolnici u sportskoj hali „Mladost“ u čačanskom naselju u Atenici smešteno je 17 pacijenata iz Čačka i Gornjeg Milanovca sa lakšim simptomima korona virusa.


07:55 Medicinski fakultet u Nišu, u saradnji sa Institutom za javno zdravlje, počeo je da radi testiranje uzoraka biološkog materijala na prisustvo novog korona virusa na savremenom aparatu koji može da testira 1.200 uzoraka za 24 sata, a koji je do sada stajao neiskorišćen na niškoj Klinici za kardiohirurgiju.


Informacije od predhodnog dana možete pronaći OVDE.

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend