Društvo

Koronavirus: iz sata u sat (LIVE BLOG)

Dobrodošli na Boom93 "Live blog" o pandemiji koronavirusa.

Ukratko

 • 151 osoba je preminulo od posledica koronavirusa
 • Ukupan broj registrovanih slučajeva koronavirusa je 7.779
 • Broj izlečenih od koronavirusa je 1.152
 • U Braničevskom okrugu 29, u Požarevcu 23 potvrđena slučaja
 • Zabrana kretanja traje od 18 do 5h ujutru
 • Starijima od 65 godina je od ove sedmice omogućen izlazak tri puta nedeljno, na pola sata, najdalje 600 metara od kuće
 • Roditelji sa decom koja imaju razvojne smetnje mogu tokom bilo kog dela dana da izađu napolje

Brojevi telefona za pomoć starijim licima

 • Gradska uprava Požarevac 061/173-81-69, 061/170-59-07, 061/65-714-51
 • Gradska uprava Kostolac 061/173-81-85
 • Crveni krst Požarevac 012/542-066
 • Kontakt centar Ministarstva Zdravlja za sve informacije o COVID-19 – 19819

Korisni linkovi za informacije o koronavirusu


Najnovije informacije možete pronaći OVDE.


20:50 Egipatski državljani koji su se nalazili u Srbiji i pet susednih zemalja evakuisani su letom aviokompanije Er Kairo iz Beograda, saopštila je ambasada Egipta u Srbiji. Sinoćnim letom Er Kaira, uz pomoć Vlade Srbije, evakuisani su Egipćani koji su se po izbijanju epidemije koronavirusa zatekli u Srbiji, Hrvatskoj, Albaniji, Bosni i Hercegovini, Mađarskoj i Bugarskoj, navodi se u saopštenju. Dvodnevni proces evakuacije uključivao je prevoz Egipćana u Srbiju iz susednih zemalja, uz intenzivnu koordinaciju ambasada Egipta u Beogradu, Zagrebu, Tirani, Sarajevu, Budimpešti, Sofiji, Pragu i Atini. Ambasador Egipta u Beogradu Amr Alguvejli izrazio je iskrenu zahvalnost srpskim vlastima na pruženoj pomoći.


19:45 Skupština Srbija zasedaće prvi put otkako je uvredeno vanredno stanje, najverovatnije u utorak. Poslanici bi trebalo da razmatraju i potvrde sve mere donete tokom vanrednog stranja. Deo stranaka, koji duže od godinu dana bojkotuje rad palamenta, razmatra da ovoj sednici, ipak, prisustvuje, jer se radi o specifičnim okolnostima.


17:25 Pokrajinski sekretar Zoran Gojković ocenjuje da je Srbija daleko od toga da bude u bezbednoj zoni, dodajući da svi moraju još puno da rade na tome da bi se vratili u stanje neposredno pre pandemije. Ali, navodi, da će se već tokom sledeće nedelje početi s laganim vraćanjem zdravstvenog sistema – odnosno da će početi da rade odložene urgencije.


17:00 Predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Marko Čadež izjavio je da će „srpska kompanija NeoMedica iz Niša uskoro, kao prva u regionu i jedna od malobrojnih u svetu, početi proizvodnju testova na novi koronavirus“, saopšteno je iz PKS. U saopštenju se navodi da je to važno „jer će domaći proizvodač moći da pokrije deo potreba našeg zdravstva za skupim testovima koje uvozimo, a kasnije i da ih izvozi na strana tržišta“.


16:15 Koronavirus ušao je u negotinski dom za stara lica „Radost“ gde je od 40 testiranih, pozitivno 30 osoba, javio je RTS. Dva rezultata su negativna, a čekaju se rezultati za još osam uzoraka.


15:30 U poslednja 24 sata u Srbiji je od koronavirusa preminulo još sedam osoba, čime je ukupan broj povećan na 151. Detaljnije podatke možete pročitati OVDE.


14:55 Fondacija Novak Đoković je saopštila da je počela dopremanje medicinske opreme zdravstvenim ustanovama u Srbiji koje leče pacijente od koronavirusa. Prva medicinska oprema u vidu četiri respiratora i 20 monitora za praćenje stanja pacijenata donirana je Kliničkom centru u Kragujevcu.

U dogovoru s nadležnima, najvredniji deo donacije – CT SCAN s dodatnom opremom i četiri aparata za „neinvazivnu ventilaciju uz veliki broj setova“, biće dati Infektivnoj klinici u Beogradu i Klinici za Pulmologiju Kliničkog centra Srbije gde se leče najteže oboleli. Dva respiratora će biti dopremljena Kliničkom centru u Kosovskoj Mitrovici.

Fondacija je najavila da će drugim centrima širom Srbije, u skladu s njihovim potrebama, narednih dana isporučiti još 10 respiratora, rendgen-aparate, monitore za vitalne funkcije, specijalne klompe i drugo.


13:55 Tokom maja neće moći da se organizuju svadbe i krštenja, kaže pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković i dodaje da se život polako normalizuje, ali da mere moraju postepeno da se relaksiraju. Opširnije možete pročitati OVDE.


13:20 U KBC „Dragiša Mišović“ trenutno je hospitalizovano 230 pacijenata što je, kako je rekao profesor doktor Vladimir Đukić, direktor te zdravstvene ustanove, značajno manje nego u prethodnom periodu. On je dodao da njihovo stanje nije takvo da bi se moglo reći da je posao završen i dodao da su umesto 21 pacijenta na respiratorima, koliko ih je bilo juče u KBC „Dragiša Mišović“, danas su 24 pacijenta na respiratoru. Upitan do kada će KBC „Dragiša Mišović“ biti kovid bolnica, Đukić je rekao da smatra da će početkom juna morati da se vrate normalnim tokovima života.


13:00 Ne sme da zavara poslednjih dana često ponavljana konstatacija da je virus oslabio – on uopšte nije oslabo, nema nikakvih dokaza, naveo je za N1 epidemiolog Zoran Radovanović. Virulencija koronavirusa, njegova patogenost, je ista kao što je bila, nigde su svetu nije pokazano da je virulencija opala, dodao je. Ako bismo nepromišljeno relaksirali sve mere, do drugog talasa bi moglo da dođe već u junu, kaže epidemiolog, i navodi da je cilj da se on ne pojavi pre pozne jeseni.


12:40 Od početka borbe sa pandemijom virusakorona, mnoge društveno odgovorne kompanije i pojedinci odazvali su pozivima Fonda B92 i Srpskog filantropskog foruma u cilju podrške zdravstvenom sistemu Srbije i osetljivim kategorijama stanovništva. Samo u proteklih nedelju dana, uz koordinaciju i inicijativu ove dve organizacije, dogovorene su nove i realizovane ranije prikupljene donacije u vrednosti preko 9,5 miliona dinara.


12:35 Epidemiolog Predrag Kon izjavio je da sada sigurno izlazimo iz epidemije, ali i da je siguran drugi talas koji može da se očekuje na jesen ili na zimu. „Posmatrano na našoj teritoriji sigurno izlazimo iz epidemije, bar ovog talasa, sigurno da možemo da očekujemo na jesen ili poznu jesen ili zime sledeće godine“, rekao je Kon za TV Prva. Opširnije možete pročitati OVDE.


12:05 Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je protekla noć po broju smrtnih slučajeva od infekcije koronavirusom bila „užasna, jedna od najtežih do sada“ i to, kako je rekao, pre svega zbog onog što se desilo u Gerontološkom centru u Nišu. Prema njegovim rečima, od poslednjeg preseka u petak u 15 h do jutros umrlo je više od petoro ljudi. Opširnije u posebnoj vesti.


11:30 Upitana da li će poslanicima starijim od 65 godina biti dozvoljeno da učestvuju na sednici, predsednica parlamenta Maja Gojković je podsetila da je Vlada Srbije donela jednu od mera ublažavanja po kojoj svi koji su radno angažovani sa dozvolom poslodavaca mogu da rade na radnim mestim. „Da li će prisustvovati sednici biće lična odluka starijih poslanika, ako odluče svakako će im biti dozvoljeno“, kazala je Gojković.


10:55 Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je da bi zarad utvrđivanja efikasnog pristupa u budućim kriznim situacijama, posle pandemije koronavirusa trebalo uporediti rezultate postignute u državama Balkana, recimo u Srbiji i Hrvatskoj, koje su primenile dva različita pristupa u borbi protiv zaraze.


10:20 U ponedeljak, 4. maja, od 9 do 14 časova, u zgradi SUBNOR-a, u gradskom parku u Velikom Gradištu biće organizovana akcija dobrovoljnog davanja krvi. Akciju organizuje Crveni krst Veliko Gradište u saradnji sa Institutom za transfuziju krvi Srbije. Za sve davaoce obezbeđene su majce kao i besplatan ulaz u Ramsku tvrđavu.


10:00 Prema podacima Ministarstva zdravlja, do sada je 7.000 građana uradilo test samoprocene na koronavirus. Kod 3.260 rezultat testa je zahtevao da ih direktno kontaktira lekar, a 2.200 pozvano je na pregled u dom zdravlja. Državni sekretar Ministarstva zdravlja Berislav Vekić kaže za RTS da od 2.200 koji su pozvani u dom zdravlja 1.200 je testirano, a od njih je 30 odsto pozitivno i bili su zbrinuti u zdravstvene ustanove. Najveći broj onih koji je popunjavao test bio je iz Beograda, Novog Sada i Novog Pazara.


09:35 U Velikom Gradištu od ponedeljka, 27. aprila počinje naplata parkinga saopštilo je JKP „Dunav Veliko Gradište“


09:30 Advokat Rodoljub Šabić kaže da to što će građani morati da se prijavljuju da bi dobili pomoć države u iznosu od 100 evra može da se zloupotrebi iz ugla podataka o ličnosti. Opširnije možete pročitati OVDE.


09:00 Direktor Klinike za infektivne i tropske bolesti u Beogradu, imunolog Goran Stevanović izjavio je da koronavirus neće u maju ili junu jednostavno da nestane, već će se verovatno zadržati mnogo duže, tako da građani moraju da nastave da poštuju propisane mere. Detaljnije možete pročitati OVDE.


08:45 Predsednik Međunarodne federacije Crvenog krsta Frančesko Roka pozvao je u Ujedinjenim nacijama nacionalne vlade da počnu da razmišljaju o nečemu nalik Maršalovom planu, koji je pomogao državama da se obnove posle Drugog svetskog rata. Prvi čovek organizacije koja deluje u 192 države istakao je da bi to mogao da bude način da se pomogne zemljama da se izbore sa teškim posledicama pandemije koronavirusa.


08:30 Austrija je spremna da uputi pomoć Srbiji u vidu medicinske opreme i spredstava za opremanje privremenih bolnica, ali i da preuzme na dalje lečenje pacijente iz Srbije koji su u teškom stanju, kazao je austrijski ministar za Evropu, integracije i spoljne poslove Aleksander Šalenberg u telefonskom razgovoru sa mministrom spoljnih poslova Srbije Ivicom Dačićem.

Ministar Šalenberg je istakao da je i u ovim teškim trenucima, kada su sve zemlje fokusirane na borbu sa koronavirusom, saradnja sa Zapadnim Balkanom i dalje visoko na listi prioriteta Austrije, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije.


08:15 Direktorka Instituta za onkologiju Danica Grujičić kaže da je od 900 zaposlenih u tom institutu, zaraženo 64 ljudi. Kaže i da je hospitalizovano 15 osoba koji imaju umerenu i tešku kliničku sliku, dok ostali imaju lakšu. Takođe, zaražen je i 91 pacijent i oni su iz stacionara Instituta prebačeni u bolnicu u Zemunu i KBC „Dragiša Mišović“.


Informacije od predhodnog dana možete pronaći OVDE.

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend