Društvo

Koronavirus: iz sata u sat (LIVE BLOG)

Dobrodošli na Boom93 "Live blog" o pandemiji koronavirusa.

Ukratko

 • Ukupan broj osoba preminulih od posledica koronavirusa je 156
 • Ukupan broj registrovanih slučajeva koronavirusa je 8.042
 • Broj izlečenih od koronavirusa je 1.182
 • U Braničevskom okrugu 34, u Požarevcu 27 potvrđenih slučajeva
 • Zabrana kretanja traje od 18 do 5h ujutru
 • Starijima od 65 godina je od ove sedmice omogućen izlazak tri puta nedeljno, na pola sata, najdalje 600 metara od kuće
 • Roditelji sa decom koja imaju razvojne smetnje mogu tokom bilo kog dela dana da izađu napolje

Brojevi telefona za pomoć starijim licima

 • Gradska uprava Požarevac 061/173-81-69, 061/170-59-07, 061/65-714-51
 • Gradska uprava Kostolac 061/173-81-85
 • Crveni krst Požarevac 012/542-066
 • Kontakt centar Ministarstva Zdravlja za sve informacije o COVID-19 – 19819

Korisni linkovi za informacije o koronavirusu


19:30 Predsednik opštine Negotin i komandant opštinskog kriznog štaba Vladimir Veličković kazao je da je najveći broj testiranih pacijenata i zaposlenih staračkog doma „Radost“ pozitivno na novi koronavirus. On je za TV Pink rekao da je obavljeno 60 kontrolnih testova, od kojih je 48 pozitivno, devet negativno, a da se rezultati za tri osobe još uvek čekaju. „Mahom su svi stabilnog zdravstvenog stanja. Nemamo lica sa težim simptomima“, rekao je Veličković i dodao da će u koordinaciji sa republičkim kriznim štabom videti kako će se dalje postupati sa novoobolelima.


17:00 Državni sekretar u Ministarstvu privrede Dragan Stevanović izjavio je da je Fond za razvoj kroz program finansijske podrške privrednim subjektima za održavanje likvidnosti i obrtna sredstva u otežanim ekonomskim uslovima izazvanim pandemijom koronavirusa odobrio nešto manje od milijardu dinara. „Samo u prvoj nedelji, na dve sednici Upravnog odbora Fonda za razvoj, od 24 milijarde dinara opredeljenih u ove svrhe odobreno je već skoro milijardu dinara“, rekao je Stevanović za RTS.


15:30 Porast broja obolelih u Smederevskoj Palanci i Velikoj Plani. Prema današnjim podacima Zavoda za javno zdravlje Požarevac, u Podunavskom okrugu zabeleženo je 192 slučajeva infekcije virusom kovid-19.


15:25 Do 15 časova 26. aprila 8.042 potvrđena slučaja. Od poslednjeg izveštaja, testirano je 4.365 osoba, od kojih je 263 pozitivno. Detaljnije možete pročitati OVDE.


14:50 Od četvrtka se broj registrovanih slučajeva koronavirusa u Braničevskom okrugu uvećao za pet osoba. Četiri novoobolele osobe su iz Grada Požarevca, a jedna iz Petrovca na Mlavi. U Velikoj Plani pre nedelju dana bilo 5 slučajeva, sada 22. Opširnije o stanju u Braničevskom i Podunavskom okrugu pročitajte OVDE.


14:00 Imunolog Srđa Janković rekao je za RTS da naša epidemijska kriva opada. „U ovom trenutku ako bismo naglo popustili i prestali da suzbijamo epidemiju, postoje svi uslovi da se ona ponovo razbukti kao da ništa nismo uradili“, ukazao je Janković.


13:10 Vladika kruševački David pozitivan je na koronavirus, zbog čega je sinoć smešten u zemunsku bolnicu, potvrđeno je Tanjugu u krugovima SPC. Kako navode, vladika David se oseća dobro i nema nikakve simptome, a u zemunskoj bolnici leči se od korone i vladika Stefan patrijarhov vikar koji je smešten pre par dana i kako navodi Tanjugov izvor od jutros se oseća mnogo bolje.


12:30 Vlada Srbije usvojila je odluku da će zabrana kretanja naredne nedelje trajati od četvrtka 30. aprila u 18 časova do ponedeljka 4. maja u 5 časova ujutru. Detaljnije o novim merama možete pročitati OVDE.


11:45 Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić rekao je da je pripremljena uredba kojom bi trebalo da se reši pitanje uplaćenih aranžmana. Ideja je da u narednih godinu i po dana, do 31.12.2021.godine, oni koji su uplatili aranžmane mogu da ih preko agencije iskoriste, odnosno da dobiju vrednosne vaučere. Ukoliko ne žele da iskoriste vaučere, onda je agencija obavezna da im posle isteka tog roka vrati novac.


11:00 Direktor policije MUP-a Srbije Vladimir Rebić rekao je da je oko 6.500 građana procesuirano zbog kršenja policijskog časa, a više od 100 slučajeva je tu meru prekršilo više puta. „Imamo jedan neslavan rekord u Kikindi, gde je jedan 66-godišnji građanin čak 16 puta prekršio meru zabrane“, rekao je Rebić.


08:55 Srpski parlamentarci od utorka će ponovo na radna mesta, ali pod posebnim zdravstvenim uslovima.

Predsednice parlamenta Maja Gojković rekla je za RTS da će na dnevnom redu biti 45 tačaka, a poslanici sedeti na svakom drugom mestu kako bi se ispoštavala distanca.

Gojkovićeva je navela da za poslanike važe isti uslovi kao i za druge ljude – merenje temperature, nošenje maski i rukavica.


08:45 U Valjevu, koje je bilo jedno od prvih žarista koronavirusa u Srbiji, situacija je stabilizovana, rekao je Za RTS predsednik stručno-operativnog tima grada Valjeva Zoran Živković.

„Prema podacima valjevskog Zavoda za javno zdravlje, U Valjevu je 171 pozitivno, a u Kolubarskom okrugu 247. Ukupno preminulih u gradu na Kolubari je 19, dok je u čitavom Kolubarskom okrugu taj broj 24. Situacija se može okarakterisati stabilnom“, naveo Živković.


08:28 Očekuju se rezultati ponovljenog testiranja korisnika doma za stara lica „Radost“ u Negotinu.

Prvobitno je potvrđeno da je 30 korisnika i zaposlenih u tom domu zaraženo koronavirusom, međutim testiranja su ponovljena.


08:10 Na Kosovu je potvrđen 731 slučaj zaraze koronavirusom, a broj izlečenih povećan je na 165.

Kako je saopštio Nacionalni institut javnog zdravlja Kosova (NIJZ) testirane su još 292 osobe od kojih je 28 pozitivno na kovid 19. U opštini Orahovac registrovano je 14 pozitivnih slučajeva, četiri su iz opštine Gnjilane, po dva iz Peći, Kačanika, Mališeva i Prizrena, i po jedan slučaj iz Prištine i Istoka.

Kasno sinoć u Infektivnoj klinici je preminula još jedna osoba stara 73 godine iz opštine Štrpce, tako da je broj preminulih sa virusom korona povećan na 20. Izlečena su još tri pacijenta, tako da je broj izlečenih povećan na 165, naveo je NIJZ.

U laboratorijama NIJZ do danas su testirane 6.182 osobe, dok nadležni 24 sata dnevno prate situaciju kontakata zaraženih.

Na infektivnoj klinici je danas bilo 57 osoba sa kovid 19, od toga 50 su u dobrom stanju dok je sedmoro pod terapijom kiseonikom i u teškom stanju, ali je u medjuvremenu preminuo 73-godišnji pacijent.


Informacije od predhodnog dana možete pronaći OVDE.

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

1 Komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

 • Srbija ulaže mnogo napora i para da bi se sprečila masovna infekcija građana korona virusom. Ali, „mi“ ne bismo bili „mi“ da sami sebi ne pogoršavamo situaciju. Naime,na razmeđi dve opštine, Požarevac i Malo Crniće, iznad Sojinog salaša već dva dana narod koji tu blizu stanuje „uživa“ u trovanju smradom i ugljen monoksidom prouzrokovanim paljenjem „divlje deponije smeća“ koja je smeštena u neposrednoj blizini bivšeg Dedovskog jata, kažu da je to sada vlasništvo Uniona MZ. Taman kad se vazduh malo pročistio od izduvnih gasova i kad borba protiv korone postaje sve uspešnija,ali ne leži vraže,jedna opština (M. Crniće) truje drugu (Požarevac). Nama, stanovnicima naselja u neposrednoj blizini ne preostaje ništa drugo nego da tužimo obe opštine,iako će prvi korak biti da se obratimo ministru Trivanu. Tu je još jedan problem,više ni vatrogasci ne reaguju kad se pozovu da ugase požar. Ono što je najgore je pitanje ko je uopšte dozvolio da ovde bude deponija. S jedne strane deponija s druge strane „divlje groblje“. Pa nemoguće je da sve što radimo to radimo DIVLJE.

%d bloggers like this:
Send this to a friend