Društvo

Koronavirus: iz sata u sat (LIVE BLOG)

Dobrodošli na Boom93 "Live blog" o pandemiji koronavirusa.

Ukratko

 • Ukupan broj osoba preminulih od posledica koronavirusa je 168
 • Ukupan broj registrovanih slučajeva koronavirusa je 8.497
 • Broj izlečenih od koronavirusa je 1.260
 • U Braničevskom okrugu 34, u Požarevcu 32 potvrđena slučaja
 • Zabrana kretanja za prvomajske praznike trajaće od četvrtka u 18 do ponedeljka u 5h ujutru
 • Starijima od 65 godina je od ove sedmice omogućen izlazak tri puta nedeljno, na pola sata, najdalje 600 metara od kuće
 • Roditelji sa decom koja imaju razvojne smetnje mogu tokom bilo kog dela dana da izađu napolje
 • Vlada ublažava mere: Otvaraju se parkovi, kafići, tržni centri, kreće gradski prevoz, vrtići…
 • Stručnjaci upozoravaju da je moguć i povratak na stare mere

Brojevi telefona za pomoć starijim licima

 • Gradska uprava Požarevac 061/173-81-69, 061/170-59-07, 061/65-714-51
 • Gradska uprava Kostolac 061/173-81-85
 • Crveni krst Požarevac 012/542-066
 • Kontakt centar Ministarstva Zdravlja za sve informacije o COVID-19 – 19819

Korisni linkovi za informacije o koronavirusu

Najnovije informacije možete pročitati OVDE.


19:15 Stanje sa korona virusom na području Pirotskog okruga je nepromenjeno, saopšteno je danas iz Zavoda za javno zdravlje i Gradski štab za vanredne situacije u tom gradu.

Kako se navodi, ispitana su 332 uzorka, a registrovano je 65 pozitivnih slučajeva na virus. U Pirotu je potvrdjeno 45 zaraženih, u Babušnici 17 i Beloj Palanci 3. Dodaje se da je ukupan broj zaraženih i onih sa kojima su bili u kontaktu oko 300 i da su svi u izolaciji.

U pirotskoj Opštoj bolnici trenutno su hospitalizovana 3 obolela lica i oni su u stabilnom stanju. Rezultati za 54 brisa se čekaju, a sutra će na analizu biti poslato još 17, navodi se.


18:54 Mnoge vlade u srednjoj i južnoj Evropi, a posebno u zemljama Zapadnog Balkana iskoristile su vanredno stanje i pandemiju kako bi ojačale izvršnu vlasti i masovno ograničile slobode, ali je Srbija zemlja čije su vlasti otišle najdalje u ograničavanju pravne države, piše danas nemački list Špigel (Der Spiegel). Opširnije u posebnoj vesti OVDE.


18:49 Grad Novi Sad odlučio je da po 100.000 dinara bude isplaćeno porodicama svih žitelja Novog Sada koji su umrli od korona virusa. Gradska pres-služba je saopštila da je razlog za to što su se pojedini rođaci umrlih žalili na enormno visoke troškove sahranjivanja.


18:42 Elektronski mediji sa nacionalnom frekvencijom i televizija N1 su tokom pandemije koronavirusa građanima ponudili relevantne teme i informacije, dok su neki političari pokušavali da uskoče u predstavu zvanu kovid, rekao je u Danu uživo Zoran Gavrilović iz Biroa za društvena istraživanja (BIRODI) predstavljajući rezultate monitoringa od 16. do 31. marta. On dodaje da je virus uništio ne samo zdravlje ljudi, već i javnost u Srbiji.


18:35 Prisustvo koronavirusa je potvrđeno kod 567 korisnika i 130 zaposlenih u ustanovama socijalne zaštite i domovima za smeštaj odraslih i starih u Srbiji, zaključno s ponedeljkom, 28. aprilom, objavilo je Minstarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.


18:26 Posle više od mesec dana Muzej Narodnog pozorišta otvara svoja vrata, od 28. aprila svakoga dana od 11 do 16 časova. Tokom trajanja vanrednog stanja ulazak u Muzej biće besplatan. Posete će biti organizovane u skladu sa odlukama Vlade Republike Srbije, koje podrazumevaju da će i zaposleni i posetioci biti u obavezi da nose maske i rukavice.

Sve prostorije koje pripadaju Muzeju Narodnog pozorišta dezinfikovane su.

Za sada je, osim stalne postavke, moguće posetiti i izložbu „Zvonimir Krnetić – nezaboravni tenor“ autora Dragana Stevovića, koja je otvorena 19. februara 2020. godine.

U pripremi je i postavka nove izložbe, koja će biti posvećena primabalerini Narodnog pozorišta i pedagogu baleta Jovanki Bjegojević. Otvaranje ove izložbe očekuje se početkom juna 2020. godine.


18:00 Evropska unija pozdravlja stalno zalaganje država zapadnog Balkana na jačanju demokratije i vladavine prava i borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, kao i dobroj vladavini, poštovanju ljudskih, manjinskih i rodnih prava, navodi se u nacrtu zajedničke deklaracije koja će biti ponuđena na usvajanje šefovima država i vlada zemalja članica EU i zapadnog Balkana na samitu zakazanom za 6. maj. Više informacija OVDE.


17:45 Vlada Republike Srbije donela je odluku da se od 4. maja ublažavaju mere u borbi protiv koronavirusa, što znači i da će sportisti moći da treniraju na otvorenom. Više informacija možete pročitati OVDE.


17:15 Imunolog Srđa Janković je ocenio da smo na putu da dobijemo prvu rundu protiv koronavirusa, posebno ako bude uspešno ublažavanje mera. Epidemiolog Branislav Tiodorović je rekao da su pri donošenju odluka dobro vagali.

„Evo danas vidite već kako se ponaša narod, to je ono što nas brine. Može se lako desiti da prilikom procenjivanja epidemiološke situacije narednih dana i uočimo da je došlo do nečega što nije dobro, da se vratimo ponovo na sve staro„, rekao je Tiodorović.


17:03 Dečji fond Ujedinjenih nacija (UNICEF) objavio je da je u Srbiji, od početka krize izazvane pandemijom koronavirusa, prikupio 1,056 miliona dolara za podršku zdravstvenom sistemu u zemlji.

„Poslovna zajednica u Srbiji pokazala je visok nivo solidarnosti i uprkos smanjenju poslovnih prihoda usled usporavanja privrede, brzo je reagovala na apel koji je UNICEF uputio kompanijama i pojedincima da doniraju“, navedeno je u saopštenju i istaknuto da je od početka krize do sada prikupljeno ukupno 1.056.000 dolara za nabavku respiratora i medicinske i zdravstvene opreme.


16:51 Pošto su ukinuti karantini uz granične prelaze u Federaciji BiH, tamošnji granični prelazi treba da budu zatvoreni, ocenio je srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik. To što je Federacija BiH učinila „nije dobro“, rekao je Dodik, posle sastanka članova Predsedništva BiH s ambasadorima zemalja članica „Kvinte“ i predstavnicima EU.


16:42 U Kliničkom centru u Kragujevcu hospitalizovana su 64 pacijenta obolela od korona virusa, troje je na respiratorima, dok su otpuštena 93 pacijenta.

Najviše otpuštenih pacijenata je iz Šumadijskog okruga – 58.

Po podacima Instituta za javno zdravlje u Kragujevcu, od nedelje 26. aprila do danas u 14 časova nije bilo novih potvrđenih slučajeva infekcije koronavirusom u Šumadijskom okrugu.

U kućnoj izolaciji u to okrugu je 1.830 osoba.


16:03 Od 4. maja počinju u Srbiji da rade kafići i restorani, od 8. maja tržni centri i gradski prevoz, a od 11. maja vrtići i produženi boravci u školama, saopšteno je danas na konferenciji za medije Kriznog štaba. Više informacija možete pročitati OVDE.


15:44 Vrtići u Srbiji počinju sa radom 11. maja, rečeno je Tanjugu u Ministarstvu prosvete. Opširnije OVDE.


15:21 U poslednja 24 časa u Srbiji je od koronavirusa preminulo još šest osoba, čime je ukupan broj žrtava povećan na 168.

Od poslednjeg izveštaja testirani su uzorci 5.446 osoba, od kojih je 222 bilo pozitivno. Opširnije OVDE.


14:50 Na Infektivnoj klinici Kliničko-univerzitetsko bolničkog centra Kosova (KBUC) je 50 osoba sa koronavirusom, od toga 40 u stabilnom zdravstvenom stanju.

Ostali su pod terapijom kiseonikom, dok je stanje dva čoveka kritično.


14:30 Fiskalni sa savet Srbije objavio je da su u usvojenom rebalansu budžeta Srbije za ovu godinu date trenutno najbolje moguće ekonomske i fiskalne projekcije, ali malo je verovatno da će se one u potpunosti ostvariti, a kao „najveća i nepovratna“ greška istaknuta je pomoć države od 100 evra svakom punoletnom građaninu koji to bude želeo.


14:06 Dve osobe su umrle, a dve su zaražene od koronavirusa na severu Kosova u poslednja 24 sata, izjavio je danas epidemiolog Aleksandar Antonijević.

Na konferenciji za novinare Kriznog štaba, on je rekao da je na severu Kosova ukupno obolelo 96 ljudi, umrlo je osam, a izlečeno je 47 osoba.

U Kliničko-bolničkom centru u Kosovskoj Mitrovici leči se 11 pacijenata, u Studentom domu 26, dok su u Kragujevcu i u Beogradu po dva pacijenta iz tog kraja.


13:30 Ćuprija više nije žarište koronavirusa. Poslednjih nekoliko dana drastično je opao broj novih pozitivnih slučajeva i sada je već reč o sporadičnom zaražavanju, a znatno je više izlečenih nego zaraženih.

Ćuprija je bila primorana da uvede restriktivnije mere od ostatka Republike i poslednja će ih ukinuti, zato što je u odnosu na broj stanovnika to bio grad sa najviše zaraženih u Srbiji.

Ninoslav Erić, potredsednik opštine Ćuprija, kaže da je do sada izlečeno više od 160 osoba.

„U Ćupriji danas imamo 63 obolela. U Paraćinu imamo 132 obolelih, u Jagodini 122 obolelih, možemo da kažemo da je u Ćupriji žarište koronavirusa ugašeno“, naveo je Erić.


13:08 U prethodna 24 sata, u Čačku je potvrđen jedan novi slučaj infekcije koronavirusom čime je ukupan broj obolelih u tom gradu povećan na 80, saopštio je lokalni Radni tim za praćenje korona virusa.

Na infektivno odeljenje Opšte bolnice u Čačku primljene su dve osobe pa su trenutno na tom odeljenju smeštene 23 osobe koje su obolele ili imaju simptome infekcije koronavirusom. Jedan pacijent sa infektivnog odeljenja je otpušten kući kao izlečen.

U privremenoj bolnici u sportskoj hali „Mladost“ u prigradskom naselju u Atenici smešteno je 27 osoba za koje se sumnja da imaju koronavirus, dok je u kućnoj samoizolaciji 81 Čačanin.

U ostalim gradovima Moravičkog okruga, Gornjem Milanovcu, Lučanima i Ivanjici u poslednja 24 sata nije bilo novoinficiranih koronavirusom. Od početka epidemije, u Moravičkom okrugu je inficirano 128 osoba, od kojih u Čačku 80, u Gornjem Milanovcu 42 u Lučanima četiri i u Ivanjici dve.


12:43 Studenti će imati priliku da se od polovine maja vrate u studentske domove, izjavio je za Tanjug ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević i dodao da su objekti dezinfikovani i spremni za prijem.


12:32 Predsednik Udruženja privatnih domova Radoslav Milovanović kaže da je koronavirus ušao u manje od deset odsto domova za stare.

„Imamo znatno povećan broj testiranih ljudi. I dan danas se testiraju ljudi i domovi širom zemlje i tu sporadično može nešto da se desi. Testiramo sve radnike, čak i one koji nisu došli na posao“, rekao je Milovanović.

Navodi da stručne službe, policija i pravosudni organi ulaze u sve domove gde se koronavirus pojavi.

„Svako ko je pravio propuste odgovaraće za iste“, naveo je Milovanović.

Prema njegovim rečima, koronavirus je registrovan u devet od 229 privatnih domova za stare.


12:12 Dve osobe su preminule od posledica kovida 19, dve su zaražene a četiri su izlečene, najnoviji su podaci za četiri opštine na severu Kosova i Metohije u kojima većinski živi srpsko stanovništvo.

Iz Kriznog štaba u Kosovskoj Mitrovici saopšteno je da su dve preminule osobe u poslednja 24 časa iz Zubinog Potoka i Leposavića.

Dve zaražene osobe su iz Kosovske Mitrovice i Leposavića, dok su tri izlečena pacijenta iz Zubinog Potoka, a jedan iz Mitrovce.

Ukupno registrovanih zaraženih osoba na severu je 96, preminulih osam a izlečenih 47. Na lečenju je 30 osoba.

Najviše zaraženih je u Kosovskoj Mitrovici – 38, dok je najviše preminulih iz Leposavića – četiri.

U ostalim srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji, južno od reke Ibar nema registrovanih slučajeva zaraze.


12:05 Premijerka Ana Brnabić obratila se poslanicima Skupštine Srbije, na prvoj sednici u vanrednom stanju, i istakla da Srbija ima najmanju stopu smrtnosti od koronavirusa, od 1,9 odsto, u poređenju sa zemljama u ovom delom Evrope.

Brnabićeva je navela da je Srbija treća po broju urađenih testova na 100.000 stanovnika, a izrazila je očekivanje da će danas već biti na drugom mestu.

„Danas kada smo na silaznoj putanji epidemije, vidimo da se stopa pozitivnih kreće oko 5,8 odsto u odnosu na ukupan broj testiranih. I kada još uvek ne možemo da proglasimo pobedu, ali imamo razloga da verujemo da ćemo to moći ukoliko zadržimo disciplinu i rukovođenje kriznom situacijom, čini mi se da možemo da kažemo da smo uspeli u onome što smo zacrtali“, rekla je Brnabićeva.

Naglasila je da je zdravstveni sistem u Srbiji izdržao, da nikada nije pao i poklekao, navodeći da je bilo kapaciteta za smeštaj svih zaraženih, lekarskih timova, respiratora, lekova.

„Nismo morali da biramo koji ćemo život spasiti“, naglasila je premijerka.


12:00 Opštinski štab za vanredne situacije opštine Veliko Gradište, doneo je odluku o radnom vremenu sa potrošačima u maloprodajnim objektima na području opštine Veliko Gradište tokom trajanja vanrednog stanja.

Ponedeljak 27. april – sreda 29. april od 7 do 17 časova, četvrtak 30. april od 4 do 7 časova za građane starije od 65 godina, a za ostale građane od 8 do 17 časova, petak 1. maj, subota 2. maj i nedelja 3. maj neradni dani.

Rad logističkih centara i snabdevanje objekata može da se obavlja celodnevno u skladu sa procedurama koje definišu kretanje lica i posebne radne naloge za zaposlena lica.


11:47 Ukupan broj zaraženih korona virusom u Vojvodini i danas opada, i u ovom trenutku u Kliničkom centru Vojvodine (KCV) u Novom Sadu od te infekcije leči se 69, a u Opštoj bolnici u Pančevu 91 pacijent, saopštio je Biro za informisanje Pokrajinske vlade.

Kako se navodi u saopštenju, od ukupno 160 hospitalizovanih pacijenata njih osam koji leže u KCV priključeno je na mehaničku ventilaciju.


11:29 U protekla 24 sata u Klinici za infektivne bolesti Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske preminula su dva pacijenta kod kojih je potvrđeno prisustvo koronavirusa.

Sa ta dva smrtna slučaja, dosad su u Bosni i Hercegovini preminule 62 osobe koje su bile pozitivne na koronavirus.


11:17 Ministarstvo za rad objavilo je na svom sajtu aplikaciju pomoću koje građani mogu da dobiju sve važne informacije na jednom mestu u vezi sa koronavirusom.

Kako je danas saopšteno iz tog ministarstva, aplikacija će biti dostupna i za android uređaje putem „Google Play“ prodavnice.

Aplikacija nudi i mogućnost anonimne prijave Inspekciji rada prodajnog objekta u kome se krši pravilo o cenama ili se u njemu ne pridržavaju zaštitnih mera.


11:01 Stigli su rezultati testiranih 26 kontakata zaposlenih iz doma za stare „Radost“ u Negotinu. Dvadeset rezultata je negativno i jedan pozitivan.

Kada je reč o ostalim domovima u Negatinu, do sada pristigli rezultati pokazuju da je negativna 51 osoba i jedan pozitivan. Rezultati ostalih uzoraka se čekaju.

U Sokobanji je hospitalizovano 37 zaraženih iz doma za stare „Radost“, četiri u Niškoj banji i sedam u KC Niš.

U ovom domu došlo je do brojnih propusta zbog čega nadležni organi preduzimaju mere.

Narednih dana biće testirano još 128 ljudi pošto postoje još dva privatna doma u Negotinu.


10:37 Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić izjavio je jutros da će uredbom Vlade svi putnici koji su uplatili aranžmane do 15. marta ove godine, imati pravo na zamensko putovanje koje mogu iskoristiti do kraja 2021. godine. Opširnije OVDE.


10:29 Udruženje „1 od 5 miliona“ najavilo je da će danas, uz poštovanje svih epideioloških mera, sa maskama i uz uvažavanje rastojanja od dva metra, organizovati protestnu šetnju do Skupštine Srbije sa zahtevima da policijski čas ne traje duže od 12 sati na dnevnom nivou i da se roditeljima sa decom omogućiti dodatno vreme za šetnju.


10:20 U Crnoj Gori nema novoobolelih od koronavirusa, saopštio je Institut za javno zdravlje (IZJZ) u Podgorici.

Od preseka stanja u ponedeljak do jutros 8:45 laboratorije Instituta završile su analizu 57 uzorka među kojima nije bilo novih slučajeva infekcije novim koronavirusom, navedeno je u saopštenju IJZ.

Ukupan broj inificranih od početka epidemije korona virusa u Crnoj Gori je 321,preminulo je sedam pacijnata, a oporavilo se 189 pacijenata, javlja RTCG.


10:11 U poslednja 24 sata sa područja Zlatiborskog okruga testirano je 65 osoba, od kojih je deset pozitivno na koronavirus. U tom okrugu je 116 potvrđenih slučajeva infekcije.

Zavod za javno zdravlje Užice saopštio je da je šest novih pozitivnih slučajeva na kovid 19 zabeleženo u Arilju, dva u Užicu i po jedan u Bajinoj Bašti i Čajetini.

Od početka epidemije testirana je 991 osoba i najveći broj obolelih i izlečenih u Zlatiborskom okrugu beleže Užice i Bajina Bašta sa 32 i 22 zaraženih i sa po pet oporavljenih. U Arilju je 17 potvrđenih slučajeva, u Novoj Varši 10, a jedan pacijent iz tog grada se izlečio.

Prijepolje, Priboj i Požega beleže po devet obolelih i po dva oporavljena iz Priboja i Požege i jednog izlećenog iz Prijepolja. Sjenica ima pet pozitivnih i jednog oporavljenog, dok Čajetina ima tri potvrđena slučaja infekcije, a dva pacijenta su se oporavila. Do sada se oporavilo ukupno 19 pacijenata. Kosjerić je jedina opština u tom okrugu koja ne beleži nijedan slučaj infekcije koronavirusom.


10:08 Tokom proteklog vikenda i policijskog časa od 59 sati, prekršajni sudovi u Srbiji su izrekli novčane kazne za ukupno 425 osoba zbog kršenja zabrane kretanja i drugih mera u toku vanrednog stanja uvedenog radi sprečavanja širenja virusa korona. Opširnije OVDE.


09:54 Ministar Rasim Ljajić izjavio je za RTS da svi putnici koji su uplatili putovanje do 15. marta imaju prava na zamenski vaučer, za putovanje do kraja godine, ili povraćaj novca.


09:47 Ministar prosvete Mladen Šarčević kaže za RTS da će se nastava u osnovnim i srednjim školama i fakultetima završiti do kraja maja. Međutim, kako je napomenuo, mala matura, završni radovi u srednjim školama, kao i ispiti na fakultetima biće održani u fizičkom prostoru, a ne onlajn. Opširnije OVDE.


09:38 Prema poslednjim zvaničnim podacima u Pirotskom okrugu 65 osoba pozitivno je na koronavirus.

U gradu Pirotu pozitivno je 45 osoba, a u Babušnici 17. U izolaciji je oko 300 osoba koje su imale kontakt sa zaraženima

Iz Zavodu za javno zdravlje kažu da se očekuju podaci za još 25 briseva.

Gradski štab za vanredne situacije počeo je sa donacijom 5.000 paketa hrane i higijene.

Gradonačelnik Pirota Vladan Vasić izjavio je da će u prvom talasu pakete dobiti svi oni koji su socijalno ugroženi, korisnici narodne kuhinje, samohrani roditelji i oni koji imaju najniže penzije.


09:27 Prvi oboleli u Vlasotincu registrovan je 7. aprila, a do danas u toj opštini sa 30.000 stanovnika ima 76 zaraženih.

Zaraženo je troje zdravstvenih radnika, dete radnika kompanije „Maša impeks“ gde je zaraženo osmoro zaposlenih, kao i predsednik opštine i član opšinskog veća.

Štab za vanredne situacije uputio je molbu republičkom Kriznom štabu da se osnuje poseban štab za ovo mesto i da se primena ublaženih mera odlazi za desetak dana.


09:17 U odeljenju za decu u KBC Dragiša Mišović broj kovid pozitivnih mališana porastao je za nedelju dana, pa je tu hospitalizovano 44 deteta i 26 majki. Među pozitivnima je i šest beba, svi su u dobrom opštem stanju.

Rukovodilac tog odeljenja Olivera Ostojić kaže za RTS da su njihovi kapaciteti već popunjeni i da se razmišlja o uključivanju regionalnih centara.


08:12 U laboratoriji Vatreno oko, koja je počela sa radom u Kliničkom centru Srbije pre nedelju dana, dnevno se trenutno obradi do 1.000 uzoraka, rekla je doktorka Jelena Begović.

Kada je otvorena ova laboratorija, bilo je najavljeno da će se u njoj obrađivati dnevno oko 2.000 uzoraka, a da će ti rezultati pomoći epidemiolozima i da vide u kojoj se fazi epidemija nalazi i gde su žarišta.

Begović je objsnila da se polako uspostavlja sistem i da je potrebno neko vreme da bi on profunkcionisao.

Obrađujemo do hiljadu uzoraka dnevno koje šalju zdravstvene ustanove, polako se uspostavlja sistem sa bar kodom, kad profunkcioniše sistem rašće i broj uzoraka. Treba ih bude do 2.000 uzoraka dnevno, to je kapacitet kad su zarišta“, rekla je ona.


08:00 Tokom testiranja vakcine protiv koronavirusa biće vakcinisano preko pet hiljada volontera, starosti i preko 70 godina, a plan je da se vakcinisanje u sklopu istraživanja o vakcini obavi do kraja avgusta, rekla je za N1 Marija Zarić imunološkinja iz Srbije koja radi na Džener institutu za razvoj inovativnih vakcina na Oksfordu.


Informacije od predhodnog dana možete pronaći OVDE.

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend