Društvo

Koronavirus: iz sata u sat (LIVE BLOG)

Dobrodošli na Boom93 "Live blog" o pandemiji koronavirusa.

Ukratko

 • Ukupan broj osoba preminulih od posledica koronavirusa je 173
 • Ukupan broj registrovanih slučajeva koronavirusa je 9,009
 • Broj izlečenih od koronavirusa je 1.343
 • U Braničevskom okrugu 51, u Požarevcu 43 potvrđena slučaja
 • Roditelji sa decom koja imaju razvojne smetnje mogu tokom bilo kog dela dana da izađu napolje
 • Vlada ublažava mere: Otvaraju se parkovi, kafići, tržni centri, kreće gradski prevoz, vrtići…
 • Stručnjaci upozoravaju da je moguć i povratak na stare mere

Brojevi telefona za pomoć starijim licima

 • Gradska uprava Požarevac 061/173-81-69, 061/170-59-07, 061/65-714-51
 • Gradska uprava Kostolac 061/173-81-85
 • Crveni krst Požarevac 012/542-066
 • Kontakt centar Ministarstva Zdravlja za sve informacije o COVID-19 – 19819

Korisni linkovi za informacije o koronavirusu


20:10 Podaci o broju zaraženih u Republici Srpskoj govore da je epidemiološka situacija pogoršana, izjavio je srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik i još jednom pozvao građane da se pridržavaju propisanih zaštitnih mera i ponašaju što odgovornije.

Dodik je, u izjavi za Srnu, poručio da tok epidemije zavisi od građana samih i, što je još važnije, oporavka obolelih.

Vlasti su danas saopštile da su u RS registrovane još četiri osobe preminule od kovida 19.


19:30 Specijalna predstavnica EU, ambasadorka Natalija Apostolova, uručila je ministru zdravlja Kosova Arbenu Vitiji prvu ratu pomoći od pet miliona evra, namenjenu za suzbijanje bolesti Covid-19, saopšteno je iz Kancelarije EU na Kosovu.

Pomoć se sastoji od preko 1,4 miliona različitih zaštitnih medicinskih rukavica, 4.000 štitnika za lice, 3.000 zaštitnih naočara, 4.000 litara dezinfekcionog sredstva za ruke, 10.000 setova jednokratnih čaršava i 50 kutija za transport laboratorijskih uzoraka, isporučenih u pet kamiona.

„Ovo je trenutak kada možemo da damo konkretnu pomoć Evropske unije ljudima kojima je to potrebno i zdravstvenim radnicima, onima koji su na prvom udaru ove pandemije, koji se bore da spasu život ljudi“, rekla je ambasadorka Apostolova nakon isporuke pomoći.

Ona je rekla da je, kada je u martu kada pandemija pogodila Kosovo, rečeno da je sa EU zajedno u tome.

„Sada ispunjavamo tu obavezu. Uprkos teškoj situaciji u zemljama članicama EU, EU je posvećena tome da pomogne Kosovu i ono što danas vidimo je samo početak. Puno drugih medicinskih zaliha i medicinske opreme, u sklopu naše vanredne pomoći od pet miliona evra, biće isporučeno u narednih nekoliko sedmica“, rekla je ona.


19:10 Američke obaveštajne službe zaključile su da novi koronavirus nije napravio čovek niti je genetski modifikovan, objavljeno je u saopštenju.

Kako navodi kancelarija direktora Nacionalne obaveštajne službe, oni i dalje pokušavaju da utvrde da li je epidemija počela kontaktom sa inficiranim životinjama ili je rezultat greške u laboratoriji u Vuhanu, kineskom gradu gde je pandemija počela, prenosi agencija Frans pres.

U poslednje vreme pominje se nedokazana teorija da je laboratorija za infektivne bolesti u Vuhanu izvor globalne pandemije u kojoj je umrlo više od 220.000 ljudi u svetu.

„Obaveštajna zajednica slaže se sa širokim naučnim konsenzusom da virus COVID-19 nije ljudski napravljen, ni genetski modifikovan“, navodi se u saopštenju iz službi SAD, prenosi AP.


18:45 Devet udruženja i organizacija koje deluju u oblasti umetnosti i kulture danas je, uoči Međunarodnog praznika rada, upozorilo na „nefunkcionalni i nepravedni sistem koji je u nastaloj krizi brutalno ponizio i isključio sve radnice i radnike u polju umetnosti i kulture“.

U zajedničkom saopštenju se navodi da „u trenutku u kome naše društvo, kao i čitava globalna zajednica, prolazi kroz istorijski potres koji sa sobom nosi strah, zbunjenost, neizvesnost, ali i svest o greškama i mogućnostima da se one isprave u budućnosti, resorno ministarstvo, Vlada Srbije i lokalne samouprave, nisu realizovali nijedan oblik podrške očigledno ugroženim umetnicima i kulturnim radnicima“.

Dodaje se da su, usled izostanka pomoći države, mnoge mere hitne pomoći pokrenuli sami umetnici i kulturni radnici kako bi pomogli one među sobom koji su u najtežoj situaciji i solidarno sa njima podelili minimalne raspoložive resurse.

„Jasno je da je sektor kulture u ovoj zemlji na prekretnici i da posle ovakvog ponašanja, neodgovornosti i nemoći, on ne može da ostane zarobljenik nefunkcionalne i oportunističke strukture koja zaposeda Ministarstvo kulture i informisanja, vlade Srbije i Vojvodine, Sekretarijat za kulturu Beograda, Gradsku upravu za kulturu Novog Sada i većinu drugih lokalnih samouprava“, navodi se u saopštenju.


18:32 Evropska centralna banka očekuje pad BDP-a zemalja evrozone između pet i 12 odsto ove godine, kao odraz velike neizvesnosti oko ekonomskog uticaja korona virusa, rekla je danas predsednica te institucije Kristin Lagard.

Posle te snažne recesije bi trebalo da usledi „oporavak“ ukoliko se restriktivne mere budu postepeno ukidale, međutim brzina i obim tog oporavka su visoko neizvesni, rekla je Lagard na virtuelnoj konferenciji za novinare.

„Evrozona se suočava sa ekonomskim padom čiji obim i brzina nikad nisu videjni do sada u vreme mira“, rekla je ona.

U prvom tromesečju BDP evrozone je već zabeležio istorijski pad od 3,8 odsto, prema podacima koje je danas objavila evropska kancelarija za statistiku Eurostat.

Lagard je dodala da hitni program Evropske centralne banke (ECB), koji se sastoji u masovnom otkupu javnog duga mogao da bude produžen i posle 2020. godine.

Taj otkup uveden u martu da bi se amortizovao ekonomski šok izazvan pandemijom korona virusa će se nastaviti dok ECB ne proceni da je kriza povezana sa virusom prošla, a u svakom slučaju do kraja godine, rekla je Lagard na virtuelnoj konferenciji za novinare.


18:20 U Republici Srpskoj će se novčanom kaznom od 100 do 300 konvertibilnih maraka (od 50 do 150 evra) kazniti osobe koje na javnom i radnom mestu ne poštuju mere tokom pandemije koronavirusa.

Po uredbi koju je donela predsednica RS Željka Cvijanović, kazne mogu izricati inspektori i pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, kao i Komunalna policija.


18:00 Nova zabrana kretanja počela je u 18 časova i trajaće do subote u 5 ujutro.

Građani stariji od 65 godina moći će sutra da izađu u šetnju dva puta u trajanju od po sat vremena, u bilo koje doba dana najviše šest stotina metara od mesta stanovanja.


18:52 U poslednjih 24 časa testirano je rekordnih 6.703 osobe od kojih je 285 bilo pozitivnih.

Zamenica direktora Instituta „Batut“ Darija Kisić Tepavčević rekla je za RTS da najveći broj novootkrivenih slučajeva nema nikakve simptome, što je jedan od pokazatelja da je aktivnost virusa oslabila.

Takođe, kaže, imamo i produženje inkubacionog perioda, virus je manje prisutan u populaciji i može manje se umnožava, ali ipak treba da se ponašamo kao smo svi nosioci infekcije.


17:44 Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Negotinu su po nalogu tužilaštva podneli krivičnu prijavu protiv tridesetjednogodišnje žene, „odgovornog lica“ Doma za stare „Radost“ u Negotinu, osumnjičene da je svojim delovanjem doprinela širenju zaraze.

Sumnja se da je primala nove korisnike bez zdravstvene provere što je dovelo do širenja zaraze.


17:32 Zaštitnik građana Zoran Pašalić uputio je premijerki Ani Brnabić inicijativu za izmenu Uredbe o merama za vreme vanrednog stanja, tako da se zabrane kretanja ne odnose na žrtve nasilja u porodici koje napuštaju stanove, prostorije i objekte za stanovanje u stambenim zgradama i izvan domaćinstava, radi zaštite od nasilja.


17:10 Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) obezbedila je 150.000 dolara hitne bespovratne pomoći Crvenom krstu Srbije za nabavku osnovnih potrepština za najugroženije porodice i grupe, uključujući starije, posebno u nekoliko najnerazvijenijih opština, kao pomoć u borbi sa epidemijom koronavirusa.


17:00 Ministar Omladine i sporta Vanja Udovičić izjavio je da se sport ponovo aktivira i da sportisti mogu da treniraju na otvorenom, nakon što je Vlada usvojila nove relaksirajuće mere u borbi protiv koronavirusa. „Ovo je vest na koju smo strpljivo i odgovorni čekali“, rekao je on Tanjugu i dodao da mu je drago što je epidemiološka situacija mnogo bolja, kao i da su se stekli uslovi da se sport vrati na otvorene terene. To praktično znači da skoro svi klubovi, fudbalski, košarkaški, odbojkaški, plivači, svi mogu da počnu sa treninzima, ali na otvorenom. Više informacija možete pročitati OVDE.


16:45 U Severnoj Makedoniji umrlo je još četvoro zaraženih koronavirusom i ukupan broj umrlih od te bolesti je sada 77, objavio je ministar zdravlja Venko Filipče. On je na Fejsbuku napisao da su od Covid-19 umrli 62-godišnji pacijent iz Skoplja, 59-godišnjak iz Gostivara i dve žene iz okoline Kumanova, stare 72 i 79 godina.


16:40 Radno vreme sa potrošačima u maloprodajnim objektima na području opštine Veliko Gradište tokom trajanja vanrednog stanja organizuje se po sledećem principu:

Petak 1. maj – neradni dan,

Subota 2. maj i nedelja 3. maj – od 7,00 do 17,00 časova,

Rad logističkih centara i snabdevanje objekata može da se obavlja celodnevno u skladu sa procedurama koje definišu kretanje lica i posebne radne naloge za zaposlena lica.

Broj potrošača u maloprodajnim objektima može biti jedan potrošač na deset kvadratnih metara uz poštovanje opštih mera prevencije i fizičk udaljenosti potrošača.


16:20 Dve informacije su se danas pojavile u javnosti u vezi broja zaraženih u zatvoru Zabela kod Požarevca. Najpre je Zavod za javno zdravlje (ZZJZ) saopštio da je 10 osuđenika pozitivno, a nakon toga je na konferenciji Kriznog štaba u Beogradu rečeno da je prisustvo koronavirusa nađeno kod 22 osuđenika. Kako je Boom 93 rekla direktorka ZZJZ Ana Jovanović, radi se o velikom broju uzetih uzoraka, a zavod je radio samo deo uzorkovanja u toj zatvorskoj ustanovi. Ona nije mogla da precizira da li su požarevačkih 10 pozitivnih rezultata ulazi u podatke saopštene iz Kriznog štaba. Kako je rečeno na konferenciji Kriznog štaba, pacijenti iz „Zabele“ se nalaze u posebnom, izdvojenom paviljonu, što je ocenjeno kao dobro. Više informacija možete pročitati OVDE.


16:10 Članovi Kriznog štaba su na konferenciji za medije podsetili da je na snazi stroga zabrana okupljanja više od dve osobe na otvorenom i istakli da će ova mera tokom vikenda, kada će važiti zabrana kretanja kao radnim danima – od 18 sati, biti strogo kontrolisana. Direktor Infektivne klinike kliničkog centra Srbije Goran Stevanović je napomenuo da je u Beogradu zabeležen blagi rast novoobolelih, i dodao da glavni grad ponovo prednjači. Više informacija možete pročitati OVDE.


16:00 „Srbija Voz“ a.d. obaveštava korisnike svojih usluga da će na osnovu Odluke Vlade Republike Srbije postepeno uvoditi polaske vozova za prevoz putnika u unutrašnjem saobraćaju od ponedeljka, 4. maja godine. Vozovi na relaciji Požarevac- Smederevo, polaziće iz Požarevca u 11:11 časova, kao i iz Smedereva za Požarevac u 12:21 časova. Više informacija možete pročitati OVDE.15:46 U Hrvatskoj je u poslednja 24 sata novoobolelih od koronavirusa 14, oporavljenih 60 i umrlih dvoje, objavio je Nacionalni štab civilne zaštite. Od početka epidemije, koronavirus potvrđen je kod ukupno 2.076 osoba, a oporavilo se njih 1.348. Umrlo je ukupno 69 osoba.


15:21 U poslednja 24 časa, u Srbiji je preminulo još šest osoba od koronavirusa, dok je novih 285 zaraženo. Opširnije OVDE. 


15:09 Zavod za javno zdravlje u Novom Pazaru saopštio je da su u tom gradu, od 45 testiranih uzoraka, potvrđena još četiri slučaja infekcije korona.

Ukupno je od početka epidemije prisustvo korona virusa utvrđeno kod 87 osoba iz Novog Pazara.

Iz privremene kovid bolnice u kućnu izolaciju otpušteno je 27 pacijenata, a u njoj se trenutno nalazi njih 49.


14:00 Prema podacima Instituta za javno zdravlje u Kragujevcu, koji su pristigli do 8 sati iz laboratorije „Vatreno oko“, u Šumadiji nema novoobolelih od kovida 19.

Od početka pandemije uzorkovane su 2.054 osobe sa teritorije Šumadije. Koronavirus bio je potvrđen kod 93 pacijenta, od kojih je 58 otpušteno sa bolničkog lečenja.

U kragujevačkom Kliničkom centru hospitalizovano je 67 pacijenata iz centralne Srbije, a od tog broja na respiratoru je njih četvoro.


13:35 Opštinski štab za vanredne situacije opštine Veliko Gradište, doneo je nekoliko odluka u cilju ublažavanja mera u borbi protiv koronavirusa:

Dozvoljava se korišćenje parkova, šetališta i dečijih i rekreativnih igrališta na teritoriji opštine Veliko Gradište. Građani koji se nalaze u njima moraju biti na odgovarajućem odstojanju i pridržavati se svih preporuka prevencije oboljenja od virusa Covid – 19.

Od 4. maja dozvoljava se otvaranje kafića i restorana uz poštovanje svih epidemioloških i sanitarnih mera i mera socijalne distance. Pre početka rada objekta obavezno je izvršiti kompletnu dezinfekciju prostora. Odeljenje za inspekcijske poslove vršiće pojačan nadzor nad sprovođenjem mera zaštite.

Predškolska ustanova „Majski cvet“ u Velikom Gradištu od 11. maja nastaviće sa radom.

Predstavnici ustanove su dužni da pre otvaranja objekta, uz poštovanje svih epidemiološko- sanitarnih mera i mera socijalne distance, izvrše pripremu objekta za otvaranje uz poštovanje svih mera Vlade Republike Srbije i Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Robna – buvlja pijaca u Velikom Gradištu počeće sa radom u ponedeljak, 4. maja po uobičajenom režimu rada. U cilju bezbednosti prodavaca i kupaca, obavezno je poštovanje propisanih mera prevencije: nošenje maski i rukavica i fizička udaljenost između lica. Кontrolu sprovođenja propisanih mera vršiće komunalna inspekcija.


13:28 U Pčinjskom okrugu od koronavirusa obolele su 133 osobe. Najviše u Vranju 61, a na drugom mestu po broju obolelih je Surdulica – kod 39 osoba je virus potvrđen, četvoro je izgubilo život, dok je 12 ljudi izlečeno.

Direktor Zdravstvenog centra u Surdulici dr Dragan Kitanović kaže za RTS da se smanjuje broj obolelih, kao i da je poslednja tri dana otkriven samo jedan slučaj.

„Oni koji dolaze na pregled u kovid ambulantu su sa blažim simtomima, u poslednja 24 sata nismo imali nijednog sa respiratornim simptomima niti sa povišenom temperaturom“, kaže Kitanović.

Ističe da je od početka epidemije troje zdravstvenih radnika u Surdulici obolelo, reč je o tri medicinske sestre.


13:08 Nakon održane sednice Kriznog štaba za suzbijanje koronavirusa iz kabineta predsednice Vlade Srbije za Nova.rs potvrđeno je da će za prvomajske praznike važiti mere koje je sinoć na RTS-u predložio predsednik Srbije Aleksandra Vučić.

Prema onome što je Vučić rekao u emisiji “Oko”, zabrana kretanja će biti na snazi od četvrtka 30. aprila u 18h pa do subote u 5 ujutru. Opširnije OVDE.


13:00 Predsednik Aleksandar Vučić ponovo je ukazao da ne sme da se pomisli da smo završili sa koronavirusom, već da i dalje svi moraju da budu odgovorni i disciplinovani.

„Kako nam se smirila situacija u Nišu, po pitanju novozaraženih, kao rezultat discipline, imamo problem sa podizanjem u Beogradu“, preneo je Vučić.


12:42 U Velikom Gradištu, tokom prvomajskih prahznika, odnosno od petka 1. maja do nedelje 3. maja, u vremenu od 7 do 14 časova, radiće dežurna apoteka ZU Apoteka Veliko Gradište, Кneza Lazara 35b,.


12:36 Ministar prosvete Mladen Šarčević kaže da će otvaranjem vrtića i produženog boravka u školama biti pooštrena kontrola mera koje moraju da se sprovode u cilju prevencije širenja virusa korona. Opširnije OVDE.


12:29 Predsednik Skupštine grada Nikola Nikodijević izjavio je da 8. maja sa koridorskog prelazi na redovan gradski prevoz i da će moći da ga koriste samo oni gradjani koji imaju radnu obavezu i moraju da se prevezu do svog radnog mesta.

„Кada bude pušten gradski prevoz, neće svi moći da ga koriste jer je cilj da se smanji opterećenje, odnosno gužve u vozilima. S obzirom na to da počinje da radi veći deo privrede i povećava se broj ljudi koji su radno angažovani, tako ćemo i povećavati kapacitet gradskog prevoza“, rekao je Nikodijević, za TV Prva.

Prema njegovim rečima, početna ideja je da oni koji su radno angažovani mogu da koriste javni prevoz, a da će u drugoj fazi, kada se otvore fakulteti, prevoz moći da koriste studenti, potom i učenici i osobe starije od 65 godina.


12:08 Svi građani koji budu želeli da putuju avionom moraće da imaju test na koronavirus koji nije stariji od 72 sata, a kada slete ići će u izolaciju, izjavila je ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović. Opširnije OVDE.


12:01 Prema podacima do osam časova kragujevačkog Instituta za javno zdravlje, u Kliničkom centru je hospitalizovano 67 pacijenata koji se leče od koronavirusa, a četvoro je na aparatima za mehanički potpomognuto disanje.

„Poslednja tri dana nema novozaraženih u sedam šumadijskih opština, koje epidemiološki nadzire naša zdravstvena ustanova. U kućnoj izolaciji je 1.849 osoba u okrugu. Analize radimo u beogreadskoj laboratoriji ‘Vatreno oko’. Od početka epidemije do sada smo uzorkovali briseve 2.054 pacijenta“, saopštio je Institut za javno zdravlje Kragujevac.


11:55 U severnim opštinama na Kosovu i Metohiji tokom poslednja 24 časa registrovano je pet novoinficiranih osoba, dok su od kovida 19 izlečena četiri pacijenta. U Kosovskoj Mitrovici su tri novoobolele osobe, a po jedna u Zvečanu i Leposaviću.

Prema podacima Kriznog štaba u Kosovskoj Mitrovici, na severu Kosova su od početka epidemije registrovane 102 obolele osobe, od kojih je osam preminulo. Izlečeno je 56 ljudi, a na lečenju je 38.


11:50 Ukupan broj obolelih od koronavirusa u Vojvodini i dalje je u opadanju, pa se u Kliničkom centru Vojvodine od te infekcije leči 60, a u Opštoj bolnici u Pančevu 94 pacijenta.

Od toga, u KCV se na mehaničkoj ventilaciji nalazi šest hospitalizovanih pacijenata.

U privremenoj izolacionoj bolnici u hali 1 Novosadskog sajma trenutno se nalazi 55, a u Specijalnoj bolnici za rehabilitaciju „Junaković“ u Apatinu 47 pacijenata.


11:42 JКP Vodovod i kanalizacija Požarevac obaveštava građane Požarevca i Кostolca da od ponedeljka 4. maja počinju sa radom šalteri blagajni preduzeća na adresama Topličina 2 u Požarevcu i u Кostolcu Bože Dimitrijevića bb. Opširnije OVDE.


11:31 Narodna biblioteka „Ilija M. Petrović“ obaveštava svoje korisnike da će početi sa radom od ponedeljka 4. maja.

Rad sa korisnicima odvijaće se uz poštovanje svih mera zaštite, kojih moraju da se pridržavaju i korisnici i zaposleni, a u cilju sprečavanja širenja zarazne bolesti COVID-19.


11:16 U poslednja 24 sata na području Zlatiborskog okruga testirano je 47 osoba, od kojih je sedam pozitivno na koronavirus, pa tako taj okrug ima 133 potvrđena slučaja infekcije, a zabeležen je još jedan smrtni slučaj i prva pojava virusa u Kosjeriću.

Zavod za javno zdravlje Užice saopštio je da su po dva nova pozitivna slučaja zabeležena u Užicu i Arilju i po jedan u Požegi, Sjenici i Kosjeriću, dok je preminula žena iz Nove Varoši starosti 85 godina.

Od početka epidemije do danas testirane su 1.083 osobe i najveći broj obolelih i izlečenih u Zlatiborskom okrugu beleži Užice – 40 zaraženih i 18 oporavljenih. Sledi Bajina Bašta, Arilje, Nova Varoš, Prijepolje, Priboj, Sjenica, Čajetina.

U Kosjeriću je potvrđen prvi slučaj obolevanja od kovida 19.

Broj preminulih sa područja Zlatiborskog okruga iznosi 11, četiri pacijenta iz Nove Varoši, po dva pacijenta iz Prijepolja i Arilja i još troje njih iz Užica, Bajine Bašte i Priboja. Prosečna starost preminulih osoba je 73,5 godina.


10:58 Od danas u 18 časova do subote u 5, očekuje nas novi policijski čas. U tih 35 sati, na ulicu, kao i do sada, može samo onaj ko ima dozvolu za kretanje. Do sada je bilo 7.100 kršenja mere zabrane kretanja ali je broj prekršaja znatno smanjen od kako su relaksirane mere, rekao je za RTS direktor Policije Vladimir Rebić. Opširnije OVDE.


10:53 Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović istakla je da se mere u Srbiji postepeno relaksiraju, te da će u saobraćaju biti obavezno poštovanje svih mera bezbednosti.

„Mere bezbednosti zarad očuvanja našeg i zdravlja drugih ljudi su najvažnije i neće moći da se uđe u autobus ili voz bez maske i rukavica. Autobuski saobraćaj kreće u punom kapacitetu, dok su procene da je za železnički saobraćaj u ovom trenutku dovoljno 30 odsto vozova“, rekla je Mihajlovićeva za Prvu.

Apelovala je još jednom na građane da pokažu ličnu odgovornost i ponašaju se u skladu sa epidemijom koja još nije gotova.


10:46 Do sada je bilo 7.100 slučajeva kršenja mera zabrane kretanja, ali je broj prekršaja znatno smanjen od kako su relaksirane mere, rekao je za RTS direktor policije Vladimir Rebić.

Najnedisciplinovaniji su i dalje mladi ljudi koji pod raznim izgovorima izlaze napolje za vreme zabrane

„Preko 120 osoba je više puta prekršilo zabranu kretanja. Rekorder je Kikinđanin koji je u prekršaju uhvaćen čak 16 puta. Najčešći izgovor je da nisu mogli više da izdrže, da su morali da izađu ili da odnesu nekome hranu“, objasnio je Rebić.


10:30 Od poslednjeg izveštaja o epidemiološkoj situaciji u Republici Srpskoj, u Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske i Univerzitetskom kliničkom centru RS izvršeno je testiranje 627 laboratorijskih uzoraka, a koronavirus potvrđen je kod još 53 osobe u Republici Srpskoj.

U protekla 24 sata u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu testirano je 430 uzoraka iz nekoliko gradova. Kako je potvrdila generalna direktorka KCUS-a prof. dr Sebija Izetbegović, pozitivnih je 16 i to četiri iz Sarajeva, osam iz Maglaja, te četiri iz Bihaća.


09:01 Epidemija koronavirusa promenila je neke navike potrošača, a sekretar Udruženja za trgovinu Privredne komore Srbije Žarko Malinović kaže da je iznenađujuće u jednom trenutku zabeležen rast prodaje bele tehnike, kao i da je od početka epidemije prodaja alkoholnih pića pala za 90 odsto.

Ukazao je da je stala u prodaja odeće i obuće. „Sem prehrane svi ostali segmenti trgovine su skroz stajali, ali u prehrani to izgleda da zbog gužvi ima veći broj potrošača , ali je broj potrošača na dnevnom nivou manji za 50 odsto“, dodaje Malinović.

Ističe da je osim osnovnih namirnica rasla i prodaja kozmetike. „Proteklih par nedelja sveže meso i riba se smnjuju kao najtraženiji artikli, što je imalo veze sa završetkom posta i Vaskrsom, ali i prvomajskim praznicima“, kaže Malinović.

Ono što ih je iznenadilo, kako kaže, je da je u jednom trenutku bio primetan rast prodaje bele tehnike. U prvoj nedelji je bio značajan skok prodaje pekača za hleb.

Ističe da se potrošači vraćaju u normalu, da se manje idu u velike nabavke, kao i da su dosta relaksiraniji.


08:52 Predsednik Privrede komore Srbije Marko Čadež kaže za RTS da smo uspeli da sačuvamo kičmu ekonomije navodeći da je oko 400 firmi radilo i tokom vanrednog stanja.

Ukazuje da je sada najvažnije da privreda krene i da oživi tržište, i ističe da su mere Vlade za pomoć privredi pogodile u centar onoga što je potrebno.


08:05 Američka laboratorija „Gilead“ objavila je danas da je njen lek remdesivir pokazao „pozitivne“ rezultate kod obolelih od COVID-19 u velikom kliničkom ispitivanju, a ubrzo posle toga u medicinskom časopisu „Lancet“ objavljena je druga studija koja pokazuje potpuno suprotne rezultate.

„Gilead Sciences“ ima saznanja o „pozitivnim podacima proizašlim iz studije koju je sproveo Nacionalni institut za alergije i infektivne bolesti na njenom leku remdesivir za lečenje COVID-19“, navela je kompanija Gilead bez dodatnih detalja.

Američka laboratorija sprovela je veliko kliničko testiranje zajedno sa američkim nacionalnim institutitima za zdravlje. U studiji je testiran remdesivir u odnosu na upotrebu uobičajenih lekova na oko 800 hospitalizovanih pacijenata širom sveta zaraženih koronavirusom. Glavni pokazatelj je koliko dugo je potrebno pacijentu da se oporavi, prenosi AP.

Međutim, danas je druga studija, objavljena u časopisu „Lancet“, ukazala da lek remdisivir američke kompanije „Gilead“ „nema znatne kliničke predonsti“ u lečenju COVID-19.

„Lečenje remdesivirom ne ubrzava ozdravljenje niti smanjuje smrtnost povezanu sa COVID-19 u odnosu na placebo“, navodi se u toj studiji sprovedenoj u Kini, prenosi Frans pres.

Remdesivir se daje intravenozno i namenjen je da utiče na enzim koji reprodukuje virusni genetski materijal. U testovima na životinjama za SARS i MERS, bolesti izazvane sličnim koronavirusima, taj lek je pomogao da se spreči infekcija i ublažio težinu simptoma kada je dat u ranoj fazi bolesti.

Međutim lek nigde u svetu još nema dozvolu za upotrebu, navodi AP.


08:00 Predlog predsednika Srbije da zabrana kretanja predstojećeg vikenda bude od četvrtka u 18h do subote u 5h je drugačiji od čvrstog stava epidemiologa da je potreban još ovaj vikend zabrane kontakata, odnosno kretanja, i o tome će se na Kriznom štabu većati, rekli su epidemiolog Predrag Kon i imunolog Srđa Janković u Presingu.

„To je u okviru nekog razgovora bilo (predloženo), uz to da stariji mogu da šetaju slobodno tokom te zabrane. To je kompromis. Videćemo kakva će biti reakcija na Kriznom štabu, ovo je suprotno i drugačije od našeg čvrstog stava“, rekao je Kon.


07:55 Epidemiolog Predrag Kon je izjavio da je, kad vrtići počnu da rade, najosnovnije da vaspitačice budu testirane i da testiranje dece nije obavezno, ali jeste lekarski pregled. Imunolog Srđa Janković je ocenio da bi veći rizik od odlaska u vrtiće bio kad bi deca umesto toga bila sa bakama i dekama.

Kon je, odgovarajući na pitanje gledalaca N1 tokom gostovanja u emisiji Pressing, podsetio da se trećina roditelja u Beogradu izjasnila da žele da pošalju decu u vrtiće i da je teško obezbediti zaštitnu opremu za decu.

Kad je reč o vakcinaciji, Janković je rekao da nije poželjno ni neophodno odlagati vakcinisanje dece.

„Moraju da budu obezbeđeni preduslovi, na nivou doma zdravlja, da ne bude rizika da zdrava deca budu ugrožena u smislu zaražavanja. To se postiže tako što se, kao i u redovnim uslovima, odvajaju od dela za obolelu decu“, rekao je Janković.

Dodao je da bi sistematsko odlaganje vakcinacije zbog Covida-19 bilo pogubno.


07:50 Budući da su poslanici sinoć završili rad, škola na daljinu za učenike do 4. razreda ponovo se vraća na Drugi program.

Na Trećem programu RTS-a časove imaju učenici od 5-8 razreda, dok su predavanja za srednjoškolce dostupna na platformi RTS planeta.

Opšteobrazovni predmeti za srednje škole su i na RTS 3 od 15.30.


Informacije od predhodnog dana možete pročitati OVDE.

 

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend