Društvo

Koronavirus: iz sata u sat (LIVE BLOG)

Pratite najnovije informacije povodom pandemije koronavirusa.

Ukratko

 • Ukupan broj osoba preminulih od posledica koronavirusa je 197
 • Ukupan broj registrovanih slučajeva koronavirusa je 9.557
 • Broj izlečenih od koronavirusa je 1.574
 • U Braničevskom okrugu 51, u Požarevcu 43 potvrđena slučaja
 • Vlada prihvatila predlog o ukidanju vanrednog stanja, ide u Skupštinu
 • Od danas blaže mere, počinje da radi železnički i međugradski saobraćaj, u pojedinim gradovima i gradski prevoz, kafići i restorani se otvaraju
 • Na snazi zabrana okupljanja više od dvoje ljudi na otvorenom prostoru

Brojevi telefona za pomoć starijim licima

 • Gradska uprava Požarevac 061/173-81-69, 061/170-59-07, 061/65-714-51
 • Gradska uprava Kostolac 061/173-81-85
 • Crveni krst Požarevac 012/542-066
 • Kontakt centar Ministarstva Zdravlja za sve informacije o COVID-19 – 19819

Korisni linkovi za informacije o koronavirusu


Najnovije informacije možete pronaći OVDE.


19:54 Nakon ukidanja vanrednog stanja, zamisao je da stariji od 65 godina sami procenjuju rizikna osnovu podataka o epidemiološkoj situaciji koji će i dalje redovno biti dostupni, kaže za Nova.rs član Kriznog štaba za suzbijaje koronavirusa, epidemiolog dr Predrag Kon.

On dodaje da će se penzionerima i dalje preporučivati da ostanu kod kuće i da izlaze kada je najmanje rizično.


19:20 U poslednja 24 časa na području šest opština Pomoravskog okruga novozaraženih je troje pacijenata od koronavirusa, a u susednom Šumadijskom okrugu jedan je novooboleli građanin, podaci su do 15 časova koje je saopštio Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“.

Prema podacima sajta covid19.rs nekadašnje žarište pandemije Ćuprija ima samo jednog novozaraženog pacijenta, ukupno 240 od početka krize.

Paraćin nema nove zaražene, ukupno 157. Jagodina staginira, ukupno 130. Svilajnac ima 26, Despotovac jednog novoobolelog od covid-19, ukupno 30.

I Rekovac beleži jednog novog pacijenta, ukupno 21 pacijenata obolelih od koronavirusa.

Od početka pandemije na teritoriji Pomoravskog okruga zaraženo je 604 građana kovidom-19.

Na području Šumadijskog okruga u poslednja 24 sata registrovan je jedan novozaraženi pacijent, u Rači kragujevačkoj.

U Kragujevcu je zaraženo 130 građana kovidom-19, Aranđelovcu 22, Rači 12, Batočini osam, Topoli šest, Lapovu tri i Kniću jedna obolela osoba.

U Šumadiji su 182 osobe zaražene koronavirusom.


18:20 U ustanovama socijalne zaštite i domovima za smeštaj odraslih i starih potvrđeno je prisustvo koronavirusa kod 350 korisnika i 97 zaposlenih.

Ukupan broj izlečenih korisnika ustanova socijalne zaštite iznosi 287, a broj izlečenih osoba koje su zaposlene u ustanovama socijalne zaštite iznosi 100.


18:09 Smanjuje se broj zaraženih koronavirusom, ali kovid bolnice u Beogradu nastaviće da rade u punom kapacitetu. Prva koja će biti isključena iz kovid sistema biće Institut za ortopediju Banjica i oni više neće primati novozaražene pacijente zbog specifičnosti posla kojim se inače bave. To je odlučeno na sastanku ministra zdravlja Zlatibora Lončara sa direktorima i lekarima kovid bolnica, epidemiolozima i predstavnicima sindikata.

Lončar je rekao da ne sme biti opuštanja i da posebna pažnja mora da se posveti pacijentima na dijalizi.

Interna B i Klinika za dermatologiju KCS, koje su bile u pripravnosti da postanu kovid bolnice mogu nastaviti sa normalnim radom.

Direktor Infektivne klinike Goran Stevanović kaže da se situacija jeste smirila, ali da je to rezultat zabrane kretanja prethodna dva vikenda.

Popuštanjem mera očekuje se veći broj novozaraženih, zato kapaciteti kovid bolnica moraju ostati isti, rekao je Stevanović, navodeći da kovid bolnice imaju problem šta sa izlečenim pacijentima koji su bili u domovima za stare, jer matični domovi više neće da ih prime.

Reč je, kako je rekao, obično o osobama čija su deca u inostranstvu i o njima nema ko da brine.

Takođe, problem predstavlja i gde zbrinuti izlečene pacijente koji su beskućnici, a nakon bolničkog lečenja treba još određeno vreme da provedu u samoizolaciji. „Situacija mora sistemski da se reši za te pacijente“, naveo je Stevanović.


16:48 Zavod za javno zdravlje saopštio je da u Novom Pazaru nema novoobolelih od koronavirusa, a u Tutinu je u poslednja 24 sata zaražena jedna osoba.

U Novom Pazaru ima 90 zaraženih, a u Tutinu osam.

Iz privremene kovid bolnice koja je smeštena u medicinskoj školi „Dva heroja“ na kućno lečenje otpušten je 41 pacijent, a trenutno u njoj borave 42 osobe koje nisu životno ugrožene.


16:11 U Kliničkom centru u Nišu smanjen je broj pacijenata, a u privremenim bolnicama trenutno ima četiri puta manje pacijenata nego u aprilu. Više je testiranih i negativnih na koronavirus, rekao je gradonačelnik Darko Bulatović, ocenjujući epidemiološku situaciju u tom gradu kao znatno bolju u odnosu na prethodne dane i nedelje.

Napominje da su se u toku jučerašnjeg dana testirali prevoznici, odnosno kondukteri i vozači, i da je u prvoj grupi od 234 uzoraka njih troje pozitivno na koronavirus, ističući da svi oni imaju lakšu kliničku sliku.

Bulatović ističe da nema opuštanja, kako bi se situacija sa virusom potpuno stabilizovala, napominjući da se u potpunosti primenju sve mere Kriznog štaba.


15:00 U poslednja 24 časa testirano je 4.550 ljudi, od čega je kod 93 potvrđen koronavirus. Više informacija možete pročitati OVDE.


14:45 Opštinski štab za vanredne situacije opštine Veliko Gradište, na sednici  doneo je odlugu da dozvoljava se rad skelskog prelaza u Ramu uz poštovanje opštih mera prevencije i fizičke udaljenosti. Skelski prelaz počeće sa radom od 7.maja.
Vlasnik skele dužan je da na vidnom mestu istakne radno vreme, preventivne mere kojih su korisnici prevoza dužni da se pridržavaju i pravila ponašanja putnika pri ulasku na skelu i na samoj skeli. Pre svakog novog polaska vlasnik skele je dužan da izvrši dezinfekciju iste, a posebno rukohvata i mesta koja se često dodiruju.


14:30 Krajem aprila saopšteno je da je više od 7.000 građana Srbije prekršilo je zabranu kretanja. U situaciji kada postoji polemika oko toga da li je odluka o vanrednom stanju u Srbiji doneta ustavno, mnoge građane zanima da li će osuđenima za dela specifična za ovo stanje država plaćati odštetu, kao i da li presude visokim novčanim kaznama za kršenje policijskog časa mogu da budu oborene.  Pravnici kažu da je ključno da se građani ne odriču prava na žalbu u postupku. Više informacija možete pročitati OVDE.


14:27 U Kragujevcu je danas krenuo javni gradski i prigradski prevoz. U prvoj fazi prevoz će biti organizovan za zaposlena lica i decu sa roditeljima koji imaju radnu obavezu, a koja moraju da pohađaju predškolske ustanove.

Usluge javnog prevoza mogu koristiti samo lica koja nose ličnu zaštitnu opremu – masku i rukavice, odnosno neće biti dozvoljen ulazak putnicima koji na pravilan način ne koriste zaštitnu masku i rukavice.


14:10 Među našim državljanima u Kini nema zaraženih, trenutno njih 12 ili 13 ima problem zbog toga što nema letova ili zbog rigoroznih kontrola, pa ne mogu da napuste različite delove Kine, a neki među njima su ostali bez novca, kaže ambasador Srbije u Pekingu Milan Bačević.

Postoje i sporadični slučajevi naših državljana u Kini koji imaju problem da se vrate jer im je istekla viza ili su ostali bez posla.

Naveo je da se tek sa izbijanjem pandemije saznalo da je mnogo više naših građana u Kini nego što se pretpostavljalo, a da se oni javljaju ambasadi kada nastane problem, traže različite vrste pomoći.

Rekao je da je situacija u Kini u vezi sa koronavirusom pod potpunom kontrolom, da nema novih žarišta, već pojedinačnih slučajeva zaraze uglavnom stanovnika Kine koji su došli iz Evrope i SAD.


13:58 Prema podacima do 12 časova Instituta za javno zdravlje Kragujevac u Kliničkom centru je na lečenju od koronavairusa 57 pacijenata, dok je troje na respiratorima.


13:35 Glavna tužiteljka Tužilaštva BiH Gordana Tadić sastala se sa predstavnicima i istražiteljima Tužilaštva Kantona Sarajevo, SIPA i nadležnim osobama iz Agencije za javne nabavke zbog sporne nabavke respiratora za potrebe Federacije BiH, plaćenih 10,5 miliona maraka (5, 25 miliona evra).

Kantonalno tužilaštvo najavilo je nakon što je obelodanjena afera da je formiran predmet i da proveravaju nabavku respiratora, a nije poznato da li će posle današnjeg sastanka nadležnost biti prebačena na državno tužilaštvo.


12:52 Dr Darija Kisić Tepavčević, član državnog Kriznog štaba za borbu protiv koronavirusa, kaže da struka, preporučuje starijima da se paze, manje kreću, drže distancu, ali nije precizirala da li se i kada zabrana ukida.


12:29 Nemačka „Štada grupa“ i njena članica „Hemofarm“ obezbedile su za Srbiju i region 150 monitora za praćenje stanja pacijenata obolelih od korona virusa. Od 150 monitora vrednih 45 miliona dinara, 110 je namenjeno bolnicama u Srbiji.

Donacija je uručena danas i nalazi se u centralnom magazinu RFZO u Krnješevcima.

„Naši medicinski radnici, lekari, sestre došli su do zaključka da je, osim respiratora, monitor bio osnovni parametar pomoću koga će se viditi dalji tok lečenja. Ovo su najsaremeniji monitori koji u svakom trenutku pokazuju temperatru, puls, pritisak i saturaciju kiseonika“, kaže ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

Ambasador Nemačke u Srbiji Tomas Šib rekao je da Srbija može da, i u budućnosti, računa na Nemačku kao pouzdanog partnera.

„Spremni smo kao SR Nemačka i EU da pružimo podršku Srbiji. EU sprema paket od 3,3 milijarde evra za zemlje Zapadnog Balkana, dodatno ćemo pružiti podršku Srbiji, ova donacija je simbol. Optimističan sam da će bliski odnosi biti nastavljeni, imamo intenzivne kontakte sa privrednicima“, istakao je Šib.


11:58 U prethodna 24 časa u Moravičkom okrugu je potvrđen jedan novi slučaj infekcije koronavirusom, saopštio je čačanski Radni tim za praćenje virusa. Novi slučaj infekcije zabeležen je u opštini Gornji Milanovac, dok u ostalim gradovima Moravičkog okruga – Čačku, Lučanima i Ivanjici nije bilo zaraženih.

Od početka epidemije koronavirusa do sada je u tom okrugu je inficirano 146 osoba, od toga u Čačku 88, u Gornjem Milanovcu 50, u Lučanima pet i u Ivanjici tri. U kućnoj samoizolaciji je 95 osoba.

U prethodna 24 časa, na infektivno odeljenje Opšte bolnice u Čačku primljena su tri pacijenta zbog infekcije koronavirusom, a tri su upućena u Klinički centar u Kragujevac. Na tom odeljenju je trenutno hospitalizovano 16 pacijenta zbog koronavirusa, od kojih je jedan na repsiratoru. U privremenoj bolnici u spotskoj hali „Mladost“ u Atenici smešteno je 18 pacijenata iz Moravičkog okruga.


11:20 Krizni štab u severnom delu Kosovske Mitrovice saopštio je da u poslednja 24 časa nisu registrovani novi slučajevi zaraze koronavirusom.

Prema poslednjim podacima objavljenim juče, na području četiri severne opštine devet osoba preminulo je od kovida 19 od početka epidemije.

U tom periodu u severnoj Kosovskoj Mitrovici, Zvečanu, Leposaviću i Zubinom Potoku registrovano je ukupno 108 zaraženih osoba.

Izlečene su 72 osobe, a na lečenju je trenutno 27 pacijenata, od kojih 25 u KBC i Studentskom centru u Mitrovici, a dvoje u Kliničkom centru u Kragujevcu.


11:10 Predsednik Aleksandar Vučić razgovarao je telefonom sa generalnim direktorom Svetske zdravstvene organizacije Tedrosom Gebrejesusom.

Predsednik Vučić je pohvalio zalaganje Svetske zdravstvene organizacije i istakao da je Srbija poštovala smernice ove organizacije i da je veoma zadovoljan rezultatima postignutim u borbi protiv virusa i zaštiti stanovništva od zaraze virusom kovid-19.

Generalni direktor Gebrejesus pohvalio je rezultate koje je Srbija postigla u borbi protiv kovid-19 i naglasio da će SZO nastaviti da pomaže Srbiji


10:44 Isplata prve od tri minimalne zarade koju država daje poslodavcima, a oni zaposlenim, počeće u četvrtak i biće završena za dva dana, najavio je ministar finansija Siniša Mali. Više informacija možete pročitati OVDE.


10:17 Ministarka saobraćaja Zorana Mihajlović kaže za RTS da je danas 3.500 autobusa na teritoriji Srbije.

„Poruka građanima je da se ne može ući u autobus ako nemate masku i rukavice. Postojaće kondukteri za međugradski saobraćaj, ili komunlani policajci za gradske linije koji će pomoći građanima da ispoštuju pravila“, kazala je Mihajlovićeva. Danas, kaže, kreću 73 voza, svuda gde prolaze regionalne pruge, a da će ih za dve nedelje biti i više, i da će i za vozove važiti ista pravila, kao i da neće ljudi moći da sede jedni pored drugih.

Prema njenim rečima, Srbija je spremna da uspostavimo avio-saobraćaj. „Stvar je u tome što moramo da se dogovoramo i sa Evropom i drugim državama. Ja očekujem da između 15. i 18. zajednička pravila postoje i da se na osnovu toga uspostavi određeni broj redovnih linija. Trenutno na teritoriji Evrope ne postoji nijedna redovna avio-linija. Dok se to ne uspostavi ne možemo očekivati ni da ljudi uđu u avione. Isto će postojati pravila. Sigurno je da ćete morati da imate test koji nije stariji od 72 sata, a da li će biti dodatnih pravila, to zavisi od lekara i oni će biti ti koji će nam to napisati. Ta pravila će važiti za celu Evropu“, navela je Mihajlovićeva.


09:45 Epidemiolog Branislav Tiodorović izjavio je da će testiranje kolektivnog imuniteta na novi koronavirus početi sutra u celoj Srbiji i da će biti testirana i deca. Više informacija možete pročitati OVDE.


09:20 U poslednja 24 sata sa područja Zlatiborskog okruga testirano je 116 osoba, od kojih nijedna nije pozitivna na koronavirus.

Od početka epidemije do danas testirane su 1.584 osobe i Zlatiborski okrug ima ukupno 142 potvrđena slučaja infekcije. Najveći broj obolelih i izlečenih u Zlatiborskom okrugu beleži Užice -zaraženih 41 i 20 oporavljenih.

Sledi Bajina Bašta sa 27 pozitivnih i 12 izlečenih pacijenata, a Arilje ima 19 potvrđenih slučajeva i šest izlečenih. Požega ima 13 obolelih i četiri oporavljena, a Priboj 12 pozitivnih i pet oporavljenih pacijenata.

Nova Varoš 10 pozitivnih, a Prijepolje devet. Oba grada imaju po pet oporavljenih pacijenata. Sjenica ima registrovanih šest pozitivnih i tri oporavljena, dok Čajetina ima četiri zabeležena slučaja infekcije, a dva pacijenta su se oporavila.

Kosjerić beleži jedan slučaj obolevanja od Kovida-19. Ukupan broj oporavljenih pacijenata je 62.

Broj preminulih od virusa korona sa područja Zlatiborskog okruga iznosi 11, četiri pacijenta iz Nove Varoši, po dva pacijenta iz Prijepolja i Arilja i još troje njih iz Užica, Bajine Bašte i Priboja. Prosečna starost preminulih osoba je 73,5 godina


09:00 Avion „Er Srbije“ A-330 dovezao je iz Kine još medicinske opreme, a sa njim su u Beograd stigli i kineski stručnjaci, potvrđeno je Tanjugu u „Er Srbiji“. Na beogradski aerodrom „Nikola Tesla“ avion je sleteo noćas nešto pre 2.00.


08:20 Broj zaraženih koronavirusom u svetu premašio brojku od 3,5 miliona ljudi, podaci su sa sajta Worldmeters. Do sada je od posledica koronavirusa umrlo oko 249.000 ljudi.

Ozdravilo je oko 1,5 miliona. Najteži bilans imaju Sjedinjene Američke Države sa 1,2 miliona zaraženih i 68.600 umrlih, a sledi Španija sa oko 250.000 zaraženih i više od 25.000 smrtnih slučajeva. Treća na listi je Italija sa više od 210.000 slučajeva zaraze i nešto manje od 29.000 umrlih.


08:15 Zamenica direktora Infektivne klinike Ivana Milošević kaže za RTS da je ispred prijemne ambulante Klinike neobično mirno jutro, a i noć je bila, kaže, relativno mirna.

Na Infektivnoj klinici trenutno se leči 62 pacijenta, od kojih je dvoje na respiratoru. Prema rečima Miloševićeve, za sada su svi stabilno.

„Kakva je situacija najbolje se vidi ispred prijemne ambulante koja je centar za trijažu. Smanjuje se broj prijema, i lakša je klinička slika, sve je manje bolesnika kojima treba respirator“, istakla je Miloševićeva.

Zamenica direktora Infektivne klinike navodi da je bilo zaposlenih koji su se razboleli, ali su, dodaje, dobro prošli i njihovo lečenje je u toku.

Danas će biti održan sastanak na kom će stručnjaci naprviti presek ali i plan šta dalje.

„I dalje mogu da kažem, super je što se mere relaksiraju, ali to mora da bude postepeno uz poštovanje svih mera“, napominje Miloševićeva.


08:10 Prof. dr Tatjana Pekmezović, rukovodilac seroepidemiološke studije, rekla je za RTS da će danas početi realizacija uvodne faze studije, a nakon toga i prva testiranja krajem nedelje.

Kako kaže, učestvovaće oko 7.000 domaćinstava koja će popunjavati upitnik. U Beogradu će biti ispitano 1.600 domaćinstava.

„Nikako nismo birali po zaraženosti porodica. Istraživanje se odvija na slučajnom uzorku populacije, veliku pomoć su nam pružili statističari Republičkog zavoda za statistiku, to je prost uzorak populacije. Uzorak je biran sistematski. To znači da svako domaćinstvo u Srbiji ima podjednaku šansu da bude pozvano“, napominje Pekmezovićeva.

Cilj je, kako kaže, proučiti asimptomatske slučajeve, lance transmisije u porodicama ali i percepciju od rizika bolesti. Na osnovu toga, biće fomirane mere ako se virus ponovo javi.

Dekan Medicinskog fakulteta prof. dr Nebojša Lalić navodi da je cilj i definisati koje su to osetljive populacije na ovaj virus i koji su faktori rizika koji su doprineli lošem ishodu.

U Institut za primenu nuklearne energije do kraja nedelje stići će oko 100 ELIZA testova, što je dovoljno da se ispita od 5.000 do 8.000 uzoraka. Prvi uzorci mogu da budu primljeni od narednog ponedeljka.


08:00 Epidemiološka situacija u Mačvansku je pod kontrolom, u poslednjih desetak dana gotovo da nema novozaraženih. Sporadično se registruju pojedinačni slučajevi, a u nedelju ih nije bilo.

Do sada je u Mačvanskom okrugu zabeleženo 129 slučajeva koronavirusa, od čega najviše u Šapcu – 71.

Bez obzira što su brojke u opadanju, Krizni štab apeluje na građane da se pridržavaju svih mera. Ni u jedan objekat se ne može uće a da se ne prođe dezo-barijera i bez rukavica i maski.

U više krugova dezinfikovane su ulice i ulazi u zgrade, takođe i po selima. Podeljeno je 200.000 besplatnih maski građanima.

Komunalna policija kontroliše primenu mera. Zbog pritužbi građana za uznemiravanje javnosti i bakljade u vreme policijskog časa, gradski Krizni štab podneo je krivičnu prijavu tužilaštvu protiv NN lica.


07:55 Cilj masovnih testiranja je da epidemiolozi utvrde nivo kolektivnog imuniteta. To praktično znači da je fokus na tzv. reprezentativnom uzorku koji će predstavljati uzorak cele zemlje, a ne pojedinačne gradove.

Biće ispitani uzorci oko 17.000 građana.


Informacije od predhodnog dana možete pročitati OVDE.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend