Društvo

Koronavirus: iz sata u sat (LIVE BLOG)

Pratite najnovije informacije povodom pandemije koronavirusa.

18:13 Predsednik Skupštine Grada Beograda, Nikola Nikodijević, izjavio je da večeras treba očekivati uvodjenje novih epidemioloških mera u glavnom gradu.

Te mere, koje kako je rekao, treba da zaštite zdravlje gradjana ali i ekonomiju.

Nikodijević je za RTS rekao da gradski Krizni štab na današnjoj sednici nije razmatrao uvodjenje vanredne situacije u Beogradu zbog porasta broja novoinficiranih prethodnih dana.

“Morate imati poseban osećaj za donošenje mera u Beogradu. Moramo zaštititi živote, ali ne smemo ugroziti privrednu aktivnost. Konačnu odluku doneće struka u razgovoru sa predsednikom Srbije”, kazao je Nikodijević.

Dodao je da 96 odsto putnika u vozilima Gradskog saobraćajnog preduzeća nosi zaštine maske, što je, po njegovim rečima, “fantastičan rezultat” za Beograd i Srbiju uopšte.

Ukazao je da će “četiri odsto neodgovornih gradjana” koji ne nose maske čime “ugrožavaju i sebe i onih 96 odsto koji poštuju mere”, bit “sankcionisani ako budu nastavili da ne poštuju mere”.

“Mi, kao Grad Beograd, ne možemo da kažnjavamo, ali će se to raditi u saradnji sa sanitarnom inspekcijom Ministarstva zdravlja koja je u tom slučaju nadležna”, naveo je Nikodijević.


17:59 U prethodna 24 časa u Rasinskom okrugu je potvrdjeno devet novih slučajeva infekcije korona virusom, a inficirano je sedam osoba iz Kruševca i dve iz Brusa.

Po podacima nadležnih službi, u Kruševcu je od početka epidemije prisustvo virusa potvrdjeno kod 310 osoba dok su na području opštine Brus potvrdjena 52 slučaja infekcije.

U ostalim opštinama Rasinskog okruga nije bilo novoinficiranih u prethodna 24 časa.

Od početka epidemije, korona virus je na području tog okruga potvrdjen kod 468 osoba, preminulo je 35 a izlečene 354.

Na analizu su iz Rasinskog okruga ukupno poslata 5.462 uzorka, od kojih je juče poslat 61 uzorak, a u prethodnih 48 sati 95 uzoraka.


17:50 U Čačku je u poslednja 24 sata osam lica zaraženo korona virusom, rečeno je agenciji Beta u Opštoj bolnici u Čačku.

Na kovid odeljenju te bolnice smešteno je 48 pacijenta koji imaju korona virus ili te simptome, a u kućnoj izolaciji je oko 70 Čačana.

Od 11. juna do danas u Čačku su korona virusom zaražena 92 lica, od kojih su dva preminula.


17:38 Ministarstvo odbrane Srbije potpisalo je danas protokol o donaciji medicinske opreme Velike Britanije Srbiji u vrednosti oko 1.800.000 dinara.

Donaciju je Ministarstvo odbrane Velike Britanije uputilo Ministarstvu odbrane Srbije za borbu protiv epidemije korona virusa.

U saopštenju se navodi da su protokol potpisali načelnik Uprave za vojno zdravstvo general-major Uglješa Jovičić i izaslanik odbrane Velike Britanije pukovnik Nik Ilić.

Deo donirane opreme – dezinfekcioni tunel i 14 frižidera za bezbedno čuvanje lekova i medicinskih sredstava već je u upotrebi u sistemu odbrane, a danas je izvršena primopredaja 130 toplomera za daljinsko očitavanje telesne temperature, dodaje se u saopštneju.

Jovičić je istakao dugogodišnje prijateljstvo dve zemlje koje je do sada mnogo puta potvrdjeno, a “nesebična podrška u pravo vreme još jedan je dokaz da se uprkos teškoj situaciji u celom svetu saradnja izmedju dve države nastavlja”.

Britanski pukovnik Ilić istakao je da se bilateralna saradnja dve zemlje tokom epidemije korona virusa nastavila “na druge načine”.

“Ovo je pomoć u pravo vreme i sredstva koja smo danas donirali imaju dugotrajnu garanciju. Nadam se da ćemo ovako nastaviti i ojačati bilateralnu saradnju, jer će dve prijateljske vojske uvek naći način da saradjuju”, naglasio je on.


17:15 Štab za vanredne situacije Novog Pazara otvorio je poseban devizni i dinarski račun za pomoć namenjenu u borbi epidemije korona virusa, preko kojeg je do sada prikupljeno više od 1,7 miliona dinara.

“Kako bismo osigurali potpunu transparentnost, redovno ćemo obaveštavati gradjane o uplatama koje su pristigle, kao i o trošenju namenskih sredstava”, navodi se u saopštenju Štaba.

Članovi ovog lokalnog organa naglasili da su na raspolaganju bolnici za nabavku svega što im bude potrebno, kao i gradjanima u borbi protiv ove bolesti.


17:01 Za pomoć zdravstvenim ustanovama u Novom Pazaru, Tutinu i Sjenici prikupljena su sredstva i nabavljena je medicinska i zaštitna oprema u vrednosti od više od 1,5 miliona dinara u huminatranoj akciji, saopštio je danas Fond B92 koji je tu akciju pre tri dana pokrenuo sa Srpskim filantropskim forumom.

Gradjani i organizacije sredstva su donirali za taj deo Srbije u kojem se naglo pogoršala epidemiološka situacija izazvana korona virusom.

Prema listi prioriteta za opremom sve tri ustanove, već su nabavljene sledeće količine opreme: 7.900 pari hirurških rukavica, 3.000 hirurških maski i 250 maski N92, 500 jednokratnih zaštitnih mantila i 50 višekratnih hirurških mantila, 30 zaštitnih odela, 200 vizira, 100 zaštitnih naočara, po 1.000 komada kaljača i zaštitnih kapa, 500 litara alkohola 70 odsto, 300 litara dezinfekcionih sredstava.

Takodje, 1.000 kompleta za infuziju, 400 maski za kiseonik, 50 digitalnih toplomera i 15 beskontaktnih toplomera, 3.000 komada vitamina C i 50 komada Longacefa, 600 nosnih kanila za odrasle, 120 komada hirurških kompresa, 200 lopata za pacijente, 150 komada guski za muške pacijente, 25 pulsnih oksimetara, 7 invalidskih kolica i 10 tenziometara.

U saopštenju Fonda B92 navodi se da će sva oprema biti isporučena u petak, 3. jula bolnicama u tim mestima.

“Akcija prikupljanja pomoći za zdravstvene ustanove u Novom Pazaru, Tutinu i Sjenici se nastavlja jer su potrebe u ovim bolnicama velike, kako za elementarnom opremom, tako i za opremom koja je potrebna van ovakvih kriznih situacija. Nabavka neophodne opreme je od velikog značaja za jačanje kapaciteta zdravstvenog sektora, naročito u manjim sredinama kao što su Tutin i Sjenica”, dodaje se u saopštenju.

Predsednik UO Fonda B92 i direktor Srpskog filantropskog foruma Veran Matić zahvalio je solidarnim organizacijama na brzoj reakciji i najavio da će se i dalje prikupljati podaci o opremi koja nedostaje zdravstvenim ustanovama, a koja je neophodna u borbi protiv virusa.


16:47 U Severnoj Makedoniji umrlo je još 15 osoba sa korona virusom, što je novi dnevni rekord, objavilo je danas Ministarstvo zdravlja. Prethodno je najvići broj smrtnih slučajeva u jednom danu bilo 29. juna, kada je umrlo 12 pacijenata.

Kako se navodi u saopštenju, ukupan broj preminulih od kovida 19 u Severnoj Makedoniji sada se popeo na 321. U prethodna 24 sata sa 1.653 testiranja registovana su 173 nova slučaja kovida, pa je broj dijagnostikovanih sada 6.625.

Broj takozvanih aktivnih slučajeva je 3.556, a na respiratornu mašinu je priključeno osam pacijenata. Institut za javno zdravlje je danas registrovao 150 novih pacijenata koji su ozdravili, pa je broj izlečenih porastao na 2.748, navodi se u saopštenju Ministarstva zdravlja Severne Makedonije.


16:35 Vlada Srbije saopštila je da na zalihama trenutno postoji više od 260.000 takozvanih PCR testova, kao i da se količina raspoloživih testova redovno dopunjava u skladu sa potrebama, te da “svaka priča o nedostatku testova ne odgovara istini”.

Vlada navodi da je Srbija ubedljivo najbolja u regionu po broju testiranih gradjana i da se pri testiranju poštuje važeći protokol.

U saopštenju Vlade stoji da je u prethodnih nedelju dana, u Srbiji ukupno testirano 50.797 gradjana i navodi da je to skoro tri puta više nego u Crnoj Gori, Albaniji, Sloveniji i Hrvatskoj zajedno.

“Takodje, u testiranju na 100.000 stanovnika, Srbija je ubedljivo najbolja u regionu, imajući u vidu da je u prethodnih sedam dana na 100.000 gradjana testirano njih 730. Iza nas su, izmedju ostalih i članice EU poput Rumunije sa 427 testiranih, Slovenije sa 305 i Bugarske sa 269 uradjenih testova na sto hiljada stanovnika protekle nedelje”, saopštila je Vlada.

U saopštenju se ponavlja da se gradjani koji imaju simptome respiratornih infekcija ili simptome oboljevanja od Covid-19 (povišena temperatura, kašalj, bol u grlu), moraju prvo javiti u posebnu ambulantu (kovid ambulanta) matičnog doma zdravlja, gde će svakome sa navedenim simptomima biti uradjena dijagnostika, odnosno rentgenski pregled pluća, krvna slika, izmerena temperatura, uradjen brzi test, a tek nakon toga uz konsultaciju sa lekarima iz doma zdravlja, gradjanima će u odgovarajućoj zdravstvenoj ustanovi biti uradjen besplatan PCR test.

“Shodno protokolu, osobe koje su bile u kontaktu sa potvrdjenim zaraženima, neće biti automatski testirane dok lekari na pregledu ne utvrde da za testiranjem ima potrebe”, saopšteno je iz Vlade uz napomenu da se isti princip primenjuje na teritoriji cele Srbije.


16:15 Epidemiolog Doma zdravlja u Tutinu Mithat Eminović izjavio je danas da je nastavljen trend rasta broja osoba koje se sa respiratornim tegobama i povišenom temperaturom, simptomima najčešće izazvanih korona virusom, javljaju kovid ambulanti.

“U sredu su pregledana 82 pacijenta, od kojih je za 70 uradjena radiografija pluća. Rendgenski snimak pokazao je da 50 ima promene na plućima, ali srećom su blage do srednje teške upale, što nije bio slučaj prethodnih dana. To nas ohrabruje jer znači da su ljudi shvatili ozbiljnost bolesti i javili su se na vreme”, rekao je Eminović radiju Sto plus.

On je kazao da Dom zdravlja u Tutinu i dalje ne vrši PCR testiranje, a da je od 60 seroloških testova uradjenih juče, devet bilo pozitivno.

Ostali, iako negativni, nisu verodostojni da osoba nije inficirana.

“Održana je sednica Kriznog štaba na kojoj je bilo reči o tome da i mi počnemo da radimo PCR testiranje. Osim toga, dogovoreno je otvaranje još jedne kovid ambulante, neke izmene u organizaciji rada i poboljšanje saradnje sa Zavodom za javno zdravlje u Novom Pazaru”, naveo je Eminović.

Ovaj epidemiolog je prethodnih dana više puta ukazivao na loše stanje zdravstvenog sistema u Tutinu, nedostatak opreme i preopterećenost zdravstvenih radnika.

“Stigla nam je velika količina opreme koju nam je poslala dijaspora, na čemu smo im veoma zahvalni. Kupljen je i nov rentgen aparat i očekujemo da uskoro stigne. Imamo i uveravanja da će narednih dana Republički fond za zdravstveno osiguranje normalizovati snabdevanje opremom i materijalom tako da se nadamo boljim danima”, poručio je Eminović.


16:00 Prema podacima Zavoda za javno zdravlje u Novom Pazaru su u poslednja 24 sata registrovana četiri novozaražena pacijenta korona virusom. Ukupan broj zaraženih u ovom gradu sada je 532.

U poslednja 24 sata u ovom gradu je testirano 12 osoba, a od početka epidemije ukupno 4.673 osoba. Tokom prethodna 24 sata od posledica infekcije korona virusom umrle su tri osobe, a još troje se trenutno nalazi na respiratorima, izjavio je danas koordinator Opšte bolnice u Novom Pazaru Mirsad Djerlek.

On je medijima izjavio da je u istom periodu primljeno još 75 pacijenata, pa je ukupan broj hospitalizovanih 177.


15:45 Najmanje 516.369 osoba je do danas umrlo u svetu od korona virusa, više od 10.716.650 je zaraženo, dok se najmanje 5.430.100 ljudi oporavilo od bolesti, najnoviji su podaci koje je prikupila agencija Frans pres.

Broj zaraženih ne predstavlja pravu sliku pandemije pošto neke zemlje testiraju samo teže obolele, neke koriste testiranje za praćenje virusa, dok veliki broj siromašnih država ima ograničene kapacitete za testiranje.

SAD su najpogodjenija zemlja pandemijom korona virusa sa 128.062 žrtve i 2.686.587 zaraženih, dok je oporavljenih najmanje 729.994.

Posle SAD, po težini posledica pandemije slede Brazil sa 60.632 umrla i 1.448.753 zaražena, Velika Britanija sa 43.906 umrlih i 313.483 zaražena, Italija sa 34.788 umrlih i 240.760 zaraženih, a Francuska sa 29.861 umrlim i 202.126 zaraženih.

Kina, bez teritorije Hongkonga i Makaa, ima 83.537 zaraženih osoba, uključujući tri novoinficirane, 4.634 umrla i 78.487 oporavljenih.

Evropa ima 197.825 umrlih i 2.702.949 zaraženih, SAD i Kanada imaju 136.725 umrlih i 2.790.858 zaraženih, Latinska Amerika i Karibi 118.909 umrlih i 2.660.223 zaražena, Azija ima 35.765 žrtava i 1.359.171 zaraženog, na Bliskom istoku je 16.622 žrtve i 773.437 zaraženih, Afrika ima 10.390 žrtava i 420.510 zaraženih, a Okeanija 133 umrla i 9.506 zaraženih.

Frans pres je došao do ovih podataka od nacionalnih zdravstvenih službi i Svetske zdravstvene organizacije.


15:22 Juče je Evropska unija otvorila granice za državljane 14 zemalja, među kojima je i Srbija. Međutim, iako je Evropsko veće donelo preporuku o otvaranju spoljnih granica EU prvog dana jula, ona nikoga ne obavezuje. Samim tim pojedine evropske zemlje još uvek nisu otvorene za građane Srbije.

Građanima se savetuje da pre polaska na put detaljno provere pravila koja važe za državu u koju nameravaju da putuju. Više informacija možete pročitati OVDE.


15:11 U Srbiji registrovano 359 novih slučajeva koronavirusa, preminulo šest osoba. Testirano je 9.013 osoba tokom poslednja 24 sata.


14:17 Institut za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut” izdao je saopštenje u kojem osuđuje navode koji dovode u pitanje verodostojnost podataka o broju zaraženih i preminulih osoba od posledica virusa kovid 19.”Ovim putem demantujemo informacije koje se senzacionalistički plasiraju u javnosti o broju inficiranih i preminulih pacijenata, jer nisu tačne. Kao institucija koja već 95 godina sarađuje sa svim relevantnim međunarodnim zdravstvenim organizacijama poput SZO ovakav napad je pokušaj diskreditovanje Batuta i svih drugih zdravstvenih ustanova, imajući vidu da su o načinu na koji se evidencija vodi upoznata stručna javnost, a o tome su javno govorili i članovi Kriznog štaba”, navedeno je u saopštenju Batuta.


14:07 Hrvatska je od 1. jula otvorila granicu za građane Srbije.Kako se navodi na zvaničnoj stranici Vlade Hrvatske o koronavirusu, moguć je ulazak uz obaveznu prijavu na entercroatia.mup.hr.Na sajtu se navodi da se obrazac popunjava zbog najave dolaska i bržeg prelaska granice te radi potencijalnog praćenja kontakata u slučaju zaraze.


14:03 Madjarska neće uvažiti preporuku EU da na listu “bezbednih” država kada je reč o pandemiji virusa korona doda zemlje izvan EU, osim Srbije, izjavio je danas premijer Viktor Orban.


13:46 Prorektor za nastavu Univerziteta u Beogradu prof. dr Petar Bulat rekao je danas da se na svim fakultetima poštuju preporuke Kriznog štaba i da se prijemni i ispitni rokovi odvijaju prema utvrđenoj dinamici.

Profesor Bulat je agenciji Beta kazao da je u studentskim domovima od Kovid-19 obolelo 40 studenata i da je njihovo stanje stabilno.


13:28 “U Kliničkom centru Niš, u starom delu hospitalizovan je 141 pacijent, od toga 74 kovid pozitivna pacijenta. U Vranju imamo 98 pacijenata, od toga 56 pozitivnih, u Surdulici 34 pacijenta, od toga 24 su pozitivni, i u Leskovcu imamo ukupno 66 pacijenata. Od ukupnog broja hospitalizovanih, pet pacijenata je na mehaničkoj ventilaciji, i nalaze se u jako teškom opštem stanju”, izjavio je zamenik direktora KC NIŠ Vladan Ćosić na konferenciji za novinare.


12:52 U Mačvanskom okrugu 33 nova slučaja kovida 19. Osamnaest u Šapcu, trinaest u Loznici, jedan novooboleli je u Koceljevi i jedna osoba iz Beograda koja je testirana u Šapcu.

Ukupan broj zaraženih u Šapcu je 196, a u Mačvanskom okrugu 318. Za još pedesetak uzoraka, rezultati se još čekaju, rečeno je RTS-u u šabačkom Zavodu za javno zdravlje.

U Kovid ambulatni u Šapcu broj pacijenata u odnosu na pre deset dana uvećan je deset puta, povećan je i broj lekara i sestara u smenama a ispred ambulatne postavljeni su šator i klupe i deli se voda da pacijenti ne dehidriraju.

Dr Jasna Stanković, drektorka Doma zdravlja “Dr Draga Ljočić”, rekla je da je od ukupno 876 pacijenata testiran 131 i da testiraju onoliko koliko pi-si-ar testova dobiju, zbog čega su od nadležnih zatražili veći broj testova.


12:23 Prvi teniser sveta Novak Djoković negativan je na korona virus, saopštio je danas njegov tim. Kako se navodi, najnoviji rezultati PCR testa koji su uradili Novak Djoković i njegova supruga Jelena pokazali su da su oboje negativni na korona virus. Više informacija možete pročitati OVDE.


12:11 Rezultati testova na korona virus dostupni su građanima Srbije i putem portala e-zdravlje.gov.rs.

Na ovom portaludovoljno je da se ukucaju podaci sa zdravstvene knjižice i u okviru opcije Test samoprocene prikažu se i rezultati na kovid. Više informacija možete pročitati OVDE.


12:08 Tokom prethodna 24 sata od posledica infekcije korona virusom u Novom Pazaru umrle su tri osobe, a još troje se trenutno nalazi na respiratorima, izjavio je danas koordinator Opšte bolnice u tom gradu Mirsad Djerlek.

On je novinarima kazao da je u istom periodu primljeno još 75 pacijenata, pa je ukupan broj hospitalizovanih 177. Djerlek je izrazio blagi optimizam, zasnovan, kako je rekao, na informacijama Zavoda za javno zdravlje, da se oseća blagi pad pozitivnih slučajeva u odnosu na testirane.

“U prethodnom periodu imali smo i 40 odsto pozitivnih rezultata, a trenutno smo na oko 25 odsto pozitivnih, u odnosu na broj uzetih uzoraka. Ne mogu da tvrdim, ali moram da se nadam da ćemo videti pad od oko tri odsto u narednim danima”, rekao je Djerlek. Doktor Slobodan Milisavljević je najavio potpunu reorganizaciju bolnice, odvajanje “crvenih i zelenih zona”, čime se polako uspostavlja red i poštuju procedure neophodne u slučajevima epidemije.

Djerlek je dodao da je doneta odluka o zabrani ulaska u crvenu zonu svima, osim medicinskom osoblju. On rekao i da je po pet lekara i medicinskih sestara koji su bili pozitivni na virus ozdravilo, “imaju negativne nalaze i vraćaju se na posao”.


11:55 Somborski filmski festival, koji je planiran da bude održan od 10. do 13. jula, biće odložen, saopštio je organizator festivala.


11:36 Mađarska neće uvažiti zahtev Evropske unije da na listu “bezbednih” država, kada je reč o pandemiji koronavirusa, doda zemlje izvan EU, osim Srbije, izjavio je premijer Viktor Orban.

“Po prvi put, ne možemo da podržimo zahtev EU, zato što bi to bilo protiv zdravstvenih interesa mađarskog naroda”, naveo je Orban u video-poruci na Fejsbuku, a prenosi Rojters.


11:34 U Sloveniji je zabeležen još 21 slučaj koronavirusa, što je najveći porast na dnevnom nivou u broju zaraženih od 16. aprila, kada je taj broj iznosio 36. Tokom jučerašnjeg dana je testirano 1.198 osoba.

Kako prenosi STA, nije bilo smrtnih slučajeva, tako da broj preminulih ostaje 111. Ukupno je do sada registrovano 1.633 zaraženih.

U bolnici se nalazi devet osoba, dakle jedna više nego dan ranije.

Zbog povećanog broja novih slučajeva, Slovenija je ponovo uvela određene mere kako bi se sprečilo širenje zaraze.


11:30 Ministar zdravlja Zlatibor Lončar je rekao da se kliničko-bolnički centri Zvezdara i Zemun potpuno vraćaju u kovid sistem. Lončar je na današnjem sastanku sa direktorima kovid bolnica, rekao da će, ukoliko bude potrebe, bolnice u Smederevu, Smederevskoj Palanci, Požarevcu i Aranđelovcu biti bolnice za smeštaj kovid pozitivnih pacijenata.


11:12 Sindikati Republičkog geodetskog zavoda su ukazali da se reforma te državne institucije ne sprovodi u skladu sa njenim trenutnim kapacitetima i resursima i da u nekoliko gradova u kojima je proglašena vanredna situacija zaposleni u katastrima rade bez ikakvih dodatnih mera zaštite i zaštitne opreme.


11:09 Kod osoba čiji su testovi na antitela pozitivni utvrđeno je da imaju i specifične T-ćelije koje identifikuju i uništavaju zaražene ćelije, pokazalo je istraživanje sprovedeno na Karolinska Univerzitetu u Švedskoj.

To se videlo čak i kod ljudi koji su imali blage simptome ili su asimptomatski, dakle bez ikakvih simptoma COVID -19. Još nije jasno da li to samo štiti pojedinca ili će ih možda sprečiti da prenesu infekciju drugima.

Istraživači sa Karolinksa instituta testirali su 200 ljudi i na antitela i na T-ćelije. Neki su bili davaoci krvi, dok su drugi pronađeni iz grupe ljudi koji su prvi bili zaraženi u Švedskoj, uglavnom vraćajući se iz ranije pogođenih područja poput severne Italije, biše BBC.


11:06 Ukoliko se gradjani budu pridržavali mera, a mi, lekari, svoj posao uradimo kako treba, savladaćemo virus i izaći iz ove situacije, ocenila je danas anesteziolog iz Kraljeva Tanja Petrović, koja je sa kolegama došla u pomoć novopazarskim kolegama.

“Dobrovoljno sam došla, pošto sam već u prestižnoj bolnici ‘Dragiša Mišović’ naučila rad sa pacijentima inficiranim korona virusom”, rekla je doktorka u programu Sto plus radija.

Ona je naglasila iskustvo desetina kolega sticano u bolnicama širom Srbije, koji su takodje priskočili u pomoć kolegama na Infektivnom odeljenju.

“Ovde smo zatekle samo dve koleginice, koje su trudeći se da pomognu velikom broju pacijenata bukvalno spadale s nogu”, pojašnjava situaciju koju je zatekla.

Na pitanje kako se nosi sa strahom za sopstveno zdravlje, uz smešak odgovara “snaći će vas ono čega se najviše plašite”.

Kaže, to nikako ne znači da straha nema, odnosno da ga uvek ima tek toliko da se na poslu i ona ne inficira.

“Mislim da smo već danas dosta uspeli. Uveli smo neki red i standarde, čime smo raščistili gužve. Sigurna sam da ćemo uspeti”, dobacila nam je odlazeći sa kolegama preko, takozvane, crvene linije Infektivnog odeljenja.


10:20 U Šumadijskom okrugu zaraza virusom korona potvrdjena je kod još 52 ljudi a njih 48 je iz Kragujevca. Prema saopštenju Instituta za javno zdravlje do ponoći je testirano 195 ljudi.

Do 16. maja je bilo 68 inficiranih u Kragujevcu, od tada do danas 303. U kovid laboratoriji “Kraguj” je potvrdjena infekcija i kod po dve novoinficirane osobe u Arandjelovcu i Novom Pazaru, a po jedan novoinficirani je u Kniću, Batočini, Rekovcu, Raški, Kraljevu i Tutinu.

U kućnoj izolaciji je 465 ljudi u Šumadijskom okrugu od kojih je njih 334 u Kragujevcu. Klinički centar u Kragujevcu zbrinuo je šezdesetoro pacijenata do juče u 11,30, od kojih je na respiratorima njih pet. Iz ove ustanove su otpuštena tri pacijenta, dva iz Novog Pazara i jedan iz Ćuprije.


09:54 U Kragujevcu je u protekla 24 sata, od 195 uzetih uzoraka registrovano 48 novozaraženih koronavirusom. U Kliničko-bolničkom centru hospitalizovano je 60 pacijenata od kojih se pet nalazi na respiratoru.

Od početka epidemije testirano je 9.598 osoba, a registrovan je 371 slučaj zaraze.

Prema podacima Instituta za javno zdravlje u Kragujevcu je do 16. maja registrovano 68 osoba pozitivnih na koronavirus, a od tada do danas njihov broj se povećao na 303.

U Šumadijskom okrugu registrovana su ukupno 52 pacijenta – u Kragujevcu 48, Aranđelovcu 2 i u Kniću i Batočini po jedan novoinficiranih.

Do sada je na teritoriji Šumadijskog okruga registrovano ukupno 468 inficiranih Covidom-19, od kojih u Kragujevcu 371, Aranđelovcu 33, Rači 19, Kniću 19, Topoli 12, Batočini 11 i Lapovu tri pozitivna pacijenta.


09:44 Ministar Rasim Ljajić je za RTS potvrdio informacije da su dva muškarca iz Sjenice preminula nakon što ih nisu primili u užičkoj bolnici.

“Ljudi su mi rekli da se radilo o nesporazumu i da su u Užicu mislili da u Sjenici postoji odeljenje za smeštaj, ali taj smeštaj je samo za one sa sela da bi mogli da prespavaju i zatim da se transportuju u Užice ili Beograd”, rekao je Ljajić.

Ljajić, koji nekoliko dana boravi u Novom Pazaru gde je situacija teška, kaže da je dobra vest što se sve više ljudi javlja u kovid ambulante, a da je loša što ne opada broj zaraženih.

Trećina pacijenata koja se javlja već ima znake upale pluća, rekao je Ljajić, istakavši da je 104 pacijenata je hospitalizovano, dok ih je pre nekoliko dana bilo 123.


09:34 U KBC Bežanijska kosa u ovom trenutku leči se 300 pacijenata obolelih od kovida 19. Reč je o pacijentima koji imaju srednje teške i teške kliničke slike, rekla je za RTS Marija Zdravković, direktorka KBC Bežanijska kosa. Navela je da se oni koji nemaju simptome ili imaju vrlo blagu kliničku sliku leče od kuće.


08:42 Fond Ujedinjenih nacija za decu (UNICEF) je danas saopštio da je Kliničkom centru Srbije isporučio 10 respiratora.

Narednih dana uručiće po još tri Kliničko bolničkom centru Zvezdara i Kliničkom centru Kragujevac, dok su po jedan respirator dobile Opšte bolnice u Čačku, Valjevu, Užicu, Novom Pazaru, Kruševcu i Subotici.

“Virus se ne predaje, kao ni mi. UNICEF je još na početku krize reagovao i nabavio 50 respiratora za potrebe zdravstvenog sistema u Srbiji”, rekla je Vesna Savić Đukić, šefica Sektora UNICEF-a u Srbiji za saradnju s privatnim sektorom. Više informacija možete pročitati OVDE.


08:30 Savet bezbednosti UN danas je jednoglasno usvojio rezoluciju u kojoj se poziva na obustavu sukoba u celom svetu kako bi se olakšala borba protiv pandemije korona virusa.

Rezoluciju za koju se glasalo pisanim putem, zajedno su predložili Francuska i Tunis, koji su odmah pohvalili njeno usvajanje.

Neki stručnjaci sumnjaju da će ta rezolucija biti primenjena jer je predložena pre nekoliko meseci a to je uticalo, kako oni ocenjuju, na pad kredibiliteta Saveta bezbednosti UN.

Rezolucija, koju su mesecima blokirale Kina i SAD zbog suprotstavljenih stavova o ulozi Svetske zdravstvene organizacije (SZO) koja se pominjala u jednoj verziji teksta, predstavlja deo podrške apelu koji je 23. marta uputio generalni sekretar UN Antonio Gutereš (Gutteres) o prekidu vatre u svetu.

U tekstu se poziva na “opštu i neposrednu obustavu” sukoba u svetu, osim sukoba protiv džihadističkih grupa.


08:29 Infektolog-hepatolog Dragan Delić izjavio je da su po ukidanju vanrednog stanja, labavu i ranjivu ravnotežu uspostavljenu strogim restriktivnim merama, narušila masovna okupljanja na fudbalskim i teniskim terenima, klubovima, splavovima, svadbama.

“Eklantantan primer neodgovornosti i urušavanje zdravorazumskog pristupa u borbi protiv pandemije obeležili supredstavnici vlasti tokom proslave izborne pobede. To je bila izrazito negativna poruka, posebno za mlade, kojima je Krizni štab (za borbu protiv korone) uporno ponavljao da sloboda kretanja i okupljanja implicira ličnu odgovornost”, rekao je za novi broj Nedeljnika Delić, koji je redovni profesor Medicinskog fakulteta a bivši je direktor Klinika za infektivne i tropske bolesti. Više informacija možete pročitati OVDE.


08:20 Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je da je 70 posto ukupno zaraženih korona virusom u Srbiji u Beogradu, kao i da glavni grad beleži daleko najveći broj novih slučajeva na dnevnom nivou.

Brnabić je za televiziju Prva rekla da je “zbog toga krizni štab u ponedeljak doneo odluku za nošenje maski u zatvorenim prostorima, posebno u prevozu”, ali da se za sada ne planira uvodjenje strožih mera jer bi to bilo pogubno za ekonomiju.

Ona je rekla da “nema dovoljno inspektora koji bi kontrolisali” kako se donete mere sprovode zbog čega je važna “lična odgovornost”. Više informacija možete pročitati OVDE.


08:15 Posledica zaključka Visokog saveta sudstva od 30. juna, kojim se u sudovima u gradovima u kojima je proglašena vanredna situacija nalaže organizovanje rada u skladu sa ranijim preporukama koje su važile u vreme vanrednog stanja, drastično je redukovanje rada sudova i tužilaštava u Srbiji koji će nadalje postupati u vrlo ograničenom broju predmeta i vrstama sporova, saopšteno je danas iz Advokatske komore Srbije.

U saopštenju se navodi da bi “redukovanje rada pravosudja, kao jednog od najvažnijih segmenata društva, moralo predstavljati meru koja se donosi samo u slučaju proglašenog vanrednog stanja, odnosno krajnje nužde”.

“Rad sudova i tužilaštava je od najvišeg značaja za ostvarivanje prava gradjana Republike Srbije, pa se ovakvom organizacijom njihovog rada gradjanima ograničava pristup pravdi i još više usporava rad ionako sporog pravosudja, a advokatima se krši pravo na rad”, navodi se u saopštenju Advokatske komore Srbije.

Advokatska komora Srbije smatra da se posebno u zgradama sudova i tužilaštava mogu vrlo jednostavno sprovesti sve propisane epidemiološke mere u sprečavanju širenja zaraze korona virusom i vršiti efikasna kontrola njihove primene.

Advokatska komora Srbije je zatražila od Visokog saveta sudstva da u svom daljem postupanju “ima u vidu kako interes gradjana Srbije, tako i interes advokature i pravosudja u celini”.


08:05 Grupa od 22 lekara i medicinskih sestara iz brojnih gradova u Srbiji stigla je danas u Novi Pazar na ispomoć medicinskom osoblju Opšte bolnice u Novom Pazaru.

Koordinator ove ustanove Mirsad Djerlek rekao je novinarima da su to lekari sa iskustvom, koji su već prošli poslove u Kovid bolnicama.

On je istakao da je jutros, kada je imenovan na ovu funkciju, bio za zabrinut, ali da je sada siguran da će ovaj grad pobediti korona virus.

“Sada kada sam video entuzijazam zaposlenih i ljudi koji su došli da nam pomognu znam da ćemo pobediti. Oni su ostavili svoje porodice, među kojima ima i bolesnih i došli da pomognu nama u Novom Pazaru, hvala im u ime svih Novopazaraca, ali i celog regiona”, rekao je Djerlek.

On očekuje dolazak još zdravstvenih radnika iz Srbije narednih dana.

“I ovde zaista ima mnogo kvalitetnih zdravstvenih radnika, a u ovom trenutku moramo biti solidarni i zajedničkim snagama spasiti ovaj grad od katastrofe koja je zadesila ne samo nas, već celu Srbiju. Želim da spasimo živote svih ljudi koji se jave za pomoć”, rekao je Đerlek.

Regionalni koordinator Ministartva zdravlja za kovod pandemiju Slobodan Milisavljević, koji je na čelu tima lekara iz Kragujevca koji već nekoliko dana pruža pomoć kolegama u Novom Pazaru, rekao je da su ovi lekari i medicinske sestre došli dobrovoljno, jer žele da pomognu ovom gradu.

“Apelujem na medije i na gradjane da se pridržavaju svih mera zaštite, kao i da se uzdrže od čestih kontakata sa drugim osobama. Na taj način nam pomažete u borbi protiv ove opake bolesti”, rekao je Milisavljević.


08:00 U svetu su od korona virusa umrle 512.383 osobe dok je zaraženo više od deset miliona i 564.050 ljudi, prenela je večeras agencija Frans pres novi bilans prikupljen do 19.00 (GMT).

Broj zvanično zaraženih ne odražava realan broj inficiranih, pošto mnoge zemlje testiraju samo pacijente kojima je potrebno bolničko lečenje. Više informacija možete pročitati OVDE.


Informacije od predhodnog dana možete pronaći OVDE.

Avatar

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend