Društvo

Koronavirus: iz sata u sat (LIVE BLOG)

Pratite najnovije informacije povodom pandemije koronavirusa.

18:44 Sanitarna inspekcija Ministarstva zdravlja obavila je sanitarni nadzor u 148 objekata na teritoriji Srbije u kojima, kako je rečeno u tom ministarstvu, nije bilo nepravilnosti u primeni zaštitnih mera u cilju kontrole i sprečavanja širenja epidemije korona virusa.

Kako je navedeno, kontrolisani su objekti u gradovima i opštinama koje su proglasile vanrednu situaciju. Od 148 objekata, u Beogradu je kontrolisano 59.

Osim sanitarne inspekcije, kontrolu primene mera vrše i druge inspekcije.


18:37 U Crnoj Gori registrovano je 60 novih slučajeva koronavirusa.

Iz Instituta za javno zdravlje Crne Gore kazali su da je analizirano 511 uzoraka na novi koronavirus, među kojima je 60 bilo pozitivno.


18:04 Ministar Mladen Šarčević rekao je novinarima da je u pripremi više scenarija za kombinovanu nastavu koja bi od septembra mogla da počne u osnovnim i srednjim školama u Srbiji.

Najavio je da se ovih dana nastavlja snimanje časova za onlajn nastavu, u slučaju da koronavirus bude prisutan na početku nove školske godine.

Šarčević je kazao da se trenutno utvrđuju kapaciteti osnovnih i srednjih škola, kao i visokih škola i fakulteta, za model kombinovane nastave koja bi podrazumevala da učenici naizmenično jedne nedelje idu u školu, a druge prate online nastavu.


17:42 U opštini Lučani kod Čačka je proglašena vanredna situacija zbog povećanog broja zaraženih od koronavirusa, saopštio je Opštinski štab za vanredne situacije.

Na teritoriji oštine Lučani koja ima dvadesetak hiljada stanovnika, u ponedeljak je potvrđeno prisustvo koronavirusa kod šest lica, dok se za 21 očekuju rezultati testiranja.


17:29 Ministar zdravlja Severne Makedonije Venko Filipčenajavio je mogućnost da “ovih dana” Vladi bude preporučeno ponovno uvođenje ograničenja na granicama sa Srbijom i Kosovom.

Na onlajn-konfenreciji za novinare on je rekao da je Komisija za zarazne bolesti (pri Ministarstvu zdravlja) tokom vikenda “intenzivno razmatrala” mogućnost uvodjenje nekih mera na granicama sa Srbijom i Kosovom gde se povećava broj novoobolelih od KOVIDA-19.

“Želim da kažem da je apsolutno moguće da ovih dana preporučimo neke mere, ukoliko utvrdimo da rizik od ulaska gradjana okolnih zemalja može da ugrozi naš sistem”, rekao je Filipče.


17:14 U Priboju je proglašena vanredna situacija na predlog opštinskog štaba za vanredne situacije, a zbog pogoršane epidemiološke situacije izazvane širenjem koronavirusa.

To znači da je od ponedeljka u toj opštini zabranjeno okupljanje u zatvorenom i otvorenom prostoru više od pet lica, ako nije moguće obezbediti fizičku distancu više od dva metra, prenosi RTS.


16:58 S pogoršanjem epidemiološke situacije u Pirotu gde je od 10. juna zabeleženo 40 slučajeva zaraze kovidom, Gradski štab za vanredne situacije doneo je niz mera: obavezno korišćenje sanitarnih maski u zatvorenom javnom prostoru i javnom prevozu, ograničavanje okupljanja, a izmenjen je i rad ugostiteljskih objekata, taksi službe i pijaca.

Sprovođenje mera počinje sutra, 7. jula i trajaće do 22. jula, objavile su Južne vesti.

Ukupno su donete 22 mere o čijem će se sprovođenju starati inspekcijski i drugi organi. Svako je obavezan da koristi masku u zatvorenom prostoru i to na “ispravan način”, uz održavanje rastojanja od drugih ljudi od dva metra.


15:49 “Nalazimo se u piku drugog talasa sa najvećim brojem obolelih koji beležimmo od kada pratimo epidemiju virusa kovid 19 na teritoriji grada”, rekao je epidemiolog Predrag Delić, pomoćnik direktora Instituta za javno zdravlje u Kragujevcu.

Delić je ocenio da jeepidemiološka situacija u gradu alarmantna i da je rekord sa 99 novozaraženih u nedelju ekstremno zabrinjavajući.

Kragujevac je 16. maja imao 68 ukupno zaraženih, dok sad imamo 99 u jednom danu, tako da se epidemiološka situacija u Kragujevcu može smartrati alarmantnom, a opasnost od virusa kovid 19 ekstremno velikom, rekao je Delić.


15:45 U ustanovama socijalne zaštite i domovima za smeštaj odraslih i starih, potvrđeno je prisustvo virusa Kovid-19 kod devet korisnika i 29 zaposlenih, saopštilo je resorno Ministarstvo. Ukupan broj izlečenih korisnika ustanova do sada je 638, a zaposlenih 227.

Prisustvo virusa potvrđeno je u gerontološkim centrima u Obrenovcu, Mataruškoj Banji, Srem u Rumi, Kraguejvcu, u Beogradu u Domu Bežanijska kosa, Službi Pomoć u kući Gerontološkog centra Beograd.

Virus je prisutan i u Domu za mentalno ometene u razvoju u Tutinu, Dnevnom boravku “Stari Grad” Centru za smeštaj i dnevni boravak dece i omladine ometene u razvoju, Beograd, Prihvatilištu za urgentnu zaštitu dece od zlostavljanja i zanemarivanja pri Centru za zaštitu odojčadi, dece i omladine Zvečanska.

Takođe i u kragujevačkom Zavodu za smeštaj odraslih “Male pčelice”, Domu za smeštaj odraslih Kulina, Centrima za socijalni rad u Vranju i Novom Pazaru, Centru za porodični smeštaj i usvojenje u Kragujevcu, Gradskim Centrima za socijalni rad u Čukarici, Lazarevcu, Zvezdari i na Vračaru.

Prihvatilištu za decu Beograda, Organizaciji socijalne zaštite za pružanje usluge lični pratilac deteta “Dečje srce”, u Beogradu i Domu za smeštaj odraslih i starijih “Lipovački odmor”, Beograd.

Dom za smeštaj odraslih i starijih “Doživeti stotu” Beograd, “Stara pruga” Umka i “Radost” u Negotinu, rešenjem o zabrani rada Ministarstva ne pružaju uslugu socijalne zaštite domskog smeštaja odraslih i starijih. Ministarstvo za rad, zabranilo je rada Domu za smeštaj odraslih i starijih “Nada”, u Beogradu.


15:36 Na području Šapca pozitivne su 183 osobe, 750 je u izolaciji. U  kovid ambulantu, sa nekim od simptoma juče se javilo 128 pacijenata, a testirano pi-si-ar testovima 84-oro. Rezultati se čekaju, poslati su u laboratoriju u Beograd.

Na rezultate čeka 301 osoba koje su testirane proteklih par dana. Od sutra 90 testova iz kovid ambulante Doma zdravlja radiće se u Veterinarskom specijalističkom institutu a rezultati će stizati u roku od 24 časa, rečeno na konferenciji za novinare Kriznog štaba.

U šabačkoj bolnici smešteno pedeset pacijenata. Sa 11 od juče, ukupno u crvenoj zoni 30 potvrđenih sa kovidom i simtomima koji zahtevaju bolničko lečenje. U sivoj zoni još 20 najčešće sa upalom pluća koji čekaju rezultate testova. Teže oboleli upućeni su za Beograd.


15:30 Institut za javno zdravlje u Kragujevcu ima stabilno snabdevanje testovima, te se dnevno obradi do 300 uzoraka sumnjivih na kovid-19.

Poslednja dva dana juna Kragujevcu je bilo isporučeno po 100 testova što je manje od potreba, ali posle zahteva zdravstvenih ustanova Vladi Srbije snabdevanje je poboljšano.

U kovid laboratoriji “Kraguj” dnevno se testiraju uzorci koji se uzimaju u kovid ambulanti Doma zdravlja i Kliničkom centru u Kragujevcu.

Druga kovid ambulanta treba da počne da radi naredne sedmice u Zavodu za zdravstvenu zaštiti radnika.

Direktor Instituta za javno zdravlje Dragan Vasiljević je rekao agenciji Beta da “Kraguj” ima jedan PCR aparat, a da se za dve do tri nedelje očekuje isporuka još jednog od RFZO, čime će kapacitet biti povećan na obradu 500 uzoraka dnevno.


15:18 Epidemiolog iz Zavoda za javno zdravlje u Kosovskoj Mitrovici doktor Aleksandar Antonijević izjavio je da je danas testirano 60 pacijenata sa respiratornim infekcijama i da ima dovoljno testova.

On je za agenciju Beta rekao da će se od danas po 60 uzoraka dnevno iz Kosovske Mitrovice obrađivati laboratorija Veterinarskog instituta u Kraljevu, što će ubrzati proces dobijanja raezltata.

“To znači da će se nedeljno biti testirano po 300 osoba, što je dovoljno za teritoriju koju mi pokrivamo, tako da neće biti trijaže, već će biti testirani svi koji se sa simptomima javljaju kovid ambulantama Domova zdravlja u srpskim sredinama na Kosovu”, rekao je Antonijević.

U srpskim sredinama na Kosovu zaraženo je 43 osobe, od čega su 39 na severu Kosova.


15:12 Na teritoriji Rasinskog okruga, u poslednja 24 sata, otkriveno je 13 osoba zaraženih koronavirusom.

U Kruševcu je registrovano sedam, u Aleksandrovcu četiri, i u Brusu dve osobe.

To je do sada najveći dnevni bilans zaraženosti u ovom delu Srbije.

U Rasinskom okrugu je od početka epidemije pa do danas, obolelo 497 lica, a izlečeno je 354 bolesnika.

U Opštoj bolnici Kruševac smešteno je oko pedeset obolelih od Kovida 19, od kojih je čak polovina iz Brusa. Ovi bolesnici imaju lakšu i srednju kliničku sliku, a oni u težem stanju upućuju se u Niš, Kragujevac ili Beograd. Obolelo je i šestoro medicinskih radnika, od kojih je četvoro u kućnoj izolaciji, jedan je u bolnici, a jedan je upućen na dalje lečenje.


15:06 Zbog pogoršane epidemiološke situacije u Užicu je danas uvedena vanredna situacija. Broj novoobolelih u Zlatiborskom okrugu je 110, od čega je 31 u Užicu.


15:03 U Severnoj Makedoniji umrlo je još pet osoba sa koronavirusom i registrovano je 78 novih slučajeva te zaraze, objavio je ministar zdravlja Venko Filipče.

Kako je napisao na Fejsbuku, ukupan broj preminulih od kovida-19 porastao je na 346, a broj dijagnostikovanih slučajeva od početka epidemije na 7.124.


15:00 U poslednja 24 časa u Srbiji je još šest osoba preminulo od posledica koronavirusa, dok je registrovano 289 novozaraženih, saopštilo je Ministarstvo zdravlja.

Zvaničan broj preminulih (ukupno) je 317, navodi se na sajtu covid19.rs.

Od poslednjeg preseka stanja u Srbiji, na koronavirus je testirano 7.872, a registrovano je 289 novoobolelih.

Na respiratoru su 93 osobe. Opširnije OVDE.

14:43 Troje učenika Osnovne škole Dositej Obradović u Nišu inficirano je koronavirusom, potvrđeno je u školskoj upravi.

Pretpostavlja se da su se deca zarazila na drugarskoj večeri koju su organizovali samostalno, van škole. Zaraženi učenici su sa lakšom kliničkom slikom.


14:37 Sve je veći broj mlađih pacijenata obolelih od kovid 19 koji imaju ozbiljni kliničku sliku i upalu pluća, kaže direktor Infektivne klinike Goran Stevanović.

On je naveo da je u novom talasu tok bolesti nepredvidiv, da ima pacijenata koji od samog starta imaju tešku kliničku sliku, dok drugi na početku imaju blaže simptome koja traje nekoliko dana, a onda se stanje naglo pogoršava.

„Tok ove bolesti je kod nekih pacijenata nepredvidiv i neophodno je stalno praćenje. Pacijenti koji na početku imaju blažu kliničku sliku mogu da se leče i u kućnim uslovima, ali je neophodna stalna kontrola“, rekao je Stevanović novinarima u Beogradu.

Kako kaže da je, kod pacijenata obolelih od kovid 19, klinička slika takva da obično zahteva dugotrajnu terapiju – dve, tri nedelje lečenja. Opširnije OVDE.

14:30 Zbog pogoršane epidemiološke situacije u Užicu je uvedena vanredna situacija. Broj novoobolelih u Zlatiborskom okrugu je 110, od čega je 31 u Užicu.

U užičkoj bolnici hospitalizovano je 214 pacijenata od kojih je deset na respiratoru, a dva su na mehaničkoj ventilaciji, saopštio je Gradski štab za vanredne situacije.

Direktorka Opšte bolnice Užice Jelena Raković Radivojević navela je da je od 1.230 zaposlenih u ovoj ustanovi 36 zdravstvenih radnika pozitivno na koronavirus, od kojih je sedam hospitalizovano, a 21 se nalazi u kućnoj izolaciji.

“Opšta bolnica u Užicu raspolaže sa 16 respiratora, od kojih smo pet juče dobili od Vlade Srbije. U okviru bolnice funkcionišu i dve kovid ambulante u kojima se dnevno pregleda po 100 do 120 pacijenata sa simptomima koron virusa. Od sutra otvaramo i treću kovid ambulantu u bolnici”, rekla je Raković Radivojević.

Ona je navela da je od 20. juna pet pacijenata iz Zlatiborskog okruga preminulo od posledica koronavirusa.


14:22 Do 7 sati jutros u Kliničkom centru Niš hospitalizovano je ukupno 207 pacijenata, od kojih je 94 sa potvrđenim koronavirusom, kao i 12-oro dece, od kojih je kod šestoro potvrđen kovid 19, izjavio je dr Vladimir Ćosić, zamenik generalnog direktora te zdravstvene ustanove.

Kako je naveo, od tri objekta koja trenutno koriste, imaju 66 slobodnih mesta.

Doktor Ćosić je rekao da je u vranjskoj bolnici 129 pacijenata, 93 sa potvrđenim virusom, u leskovačkoj 77, kod 33 potvrđen virus i u surduličkoj bolnici 53 pacijenta, od kojih je kod 42 potvrđen kovid 19.

KC Niš je juče imao 31 prijem, a kako navodi Ćosić, situacija je od juče znatno povoljnija što se tiče pi-si-ar testova.

Juče je uzorkovano oko 100 osoba, od kojih 70 pacijenata i 26 zdravstvenih radnika, a danas je uzorkovano još 80 osoba i ti rezultati se očekuju u toku dana.

Među zdravstveniom radnicima, kaže Ćosić, trenutno je zaraženo 18, a do sada je od početka epidemije ukupno 132 izlečenih.


14:07 Ministar odbrane Aleksandar Vulin obišao je danas poljsku vojnu bolnicu u Novom Pazaru. Tokom posete uručio je novopazarskom zdravstvu donaciju u vidu zaštitne medicinske opreme u kojoj je 5.000 pari rukavica, 5.000 maski i 1.000 zaštitnih odela.

Istakao je da je Vojska Srbije izvršila naređenje vrhovnog komandanta Vojske Srbije Aleksandra Vučića, da je postavila poljsku bolnicu i uradila apsolutno sve što je potrebno “da bi se građani Novog Pazara, Sjenice, Tutina, čitavog ovog kraja, osećali sigurno i da bi dobili odgovarajuću zdravstvenu zaštitu”.

“U ovom trenutku ovde se nalazi 40 pripadnika Ministarstva odbrane, našeg vojnog saniteta. Oni su iz Novog Sada, Niša, Kragujevca, Beograda. Svi su visoko motivisani, svi daju sve od sebe i niko od njih ne razmišlja o tome kome daje pomoć, već samo da li je pomoć potrebna”, istakao je Vulin.

Navodi da može da razume svaku kritiku, da može da prihvati da nešto treba bolje, da nečeg treba više, da nešto treba brže, ali da apsolutno odbija “kao najgoru i najgnusniju laž da se o bilo kom građaninu Srbije različito vodi računa zbog njegove vere ili nacije”.

Komandant poljske vojne bolnice potpukovnik dr Predrag Krstić rekao je da je juče formirana i započela sa radom u punom kapacitetu poljska vojna bolnica predviđena za smeštaj i lečenje srednje teško obolelih kovid pacijenata, čiji je kapacitet 110 kreveta, sa mogućnošću proširenja do 170 kreveta.

“U ovom trenutku u bolnici imamo 45 obolelih, od kojih je osam na kiseoničkoj terapiji. U potpunosti je uspostavljena saradnja sa lokalnim strukturama, direktorom Zdravstvenog centra Novi Pazar, kao i saradnja u oblasti logistike sa Drugom brigadom kopnene vojske”, naglasio je Krstić.


13:55 Opšta bolnica Požarevac, prema odluci Ministarstva zdravlja, od jutros je kovid bolnica za sve obolele iz Srbije. U tu svrhu obezbeđeno je 230 bolničkih postelja na infektivnom i internom odeljenju, saopšteno je iz ove ustanove.

Kako je saopšteno, ova dva odeljenja su striktno odvojeni kao „crvena zona“ i potpuno su fizički zasebne celine od tzv. „zelene zone“ gde se nastavlja nesmetan rad sa smanjenim kapacitetom. Ako se ukaže potreba postoji mogućnost proširenja kapaciteta za još 10 – 15 kreveta za kovid pacijente.

Do danas u podne u „crvenoj zoni“ Opšte bolnice Požarevac je hospitalizovano ukupno 55 pacijenata, 46 iz Braničevskog okruga i devet iz drugih gradova, uglavnom iz Beograda. Opširnije OVDE.


13:21 U Sloveniji je u poslednja 24 sata, sa 530 testiranja, potvrđeno 16 novozaraženih koronavirusom, a nijedan novi smrtni slučaj. Broj potvrđenih infekcija od početka epidemije povećao se na 1.716, aktivnih je 195 slučajeva.

Trenutno je hospitalizovano 11 osoba, pet više nego prethodnog dana, objavilo je ministarstvo zdravlja, a broj umrlih među zaraženima od početka epidemije ostaje 111.


12:58 Pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković izjavio je da je zdravstveni sistem prenapregnut, zdravstveni radnici umorni i povećava se broj obolelih, što zahteva apsolutnu opreznost, brigu i odgovornost svih nas.

Gojković je za TV Prva rekao da je situacija opasna i upozorio da će kapaciteti biti nedovoljni da prime sve zaražene pacijente, ukoliko se za mesec, dva ne savlada trenutno epidemiološko stanje.

“Ako se ne savlada ovo stanje, kada bude jesen i kada bude hladnije, bićemo u velikom problemu, jer će nam kapaciteti biti nedovoljni da primimo sve one pacijente koji će biti zaraženi”, naveo je Gojković.

Istakao je da se i dalje očekuje rast broja obolelih, ali i izrazio nadu da će broj opadati nakon primene svih mera.

Pokrajinski sekretar za zdravstvo naglasio je da virus više ne bira i da mladi mogu teško da obole, kao i da se sada sve više javlja veći broj starijih zaraženih, koji su bili u kontaktu sa mladima.

Dodao je da su bolnice popunjene i zbog drugih bolesti, odnosno da je sve više povreda na radu, sve većje broj infarkta, saobraćajnih traumatizama..


12:31 Od 70 pristiglih rezultata 21 osoba je pozitivna na koronavuris u Moravičkom okrugu rečeno je RTS-u u Zavodu za javno zdravlje. Dodaju da se čekaju rezultati za još 180 uzoraka.

Dr Jelena Stojković, direktorka Doma zdravlja u Ivanjici kaže za RTS da je epidemiološka situacija mnogo ozbiljnija, što pokazuje i broj pregleda koji dnevno varira između 60 i 90.

Ukupno je do sada bilo 822 pacijenta u kovid ambulanti. Zato je odlučenio da ta ambulanta bude u 24-časovnom režimu, jer se pacijenti u večernjim časovima javljaju u hitnu službu.

“Trenutno imamo 14 pozitivnih pacijenata. Za 20 se čekaju rezultati. Imamo pet pozitivnih pacijenata na brzim testovima u kovid ambulanti. Brzih testova imamo dovoljno, na stanju oko 400. A pi-si-ar testove radimo do deset u toku dana. Svi pacijenti sa težom kliničkom slikom upućuju se na dalje lečenje Opšte bolnice Čačak”, navela je Stojkovićeva.

Nadaju se, kaže, da je virlentnost virusa opala.

“Imali smo i smrtne ishode u poslednjem periodu u Kliničkom centru ‘Dr Dragiša Mišović’, tako da ima i sporadičnih slučajeva gde verovatno i zbog pridruženih i hroničnih bolesti tih pacijenata, dođe do takvih ishoda”, ukazala je Stojkovićeva.

U Čačanskoj bolnici ima više od 80 pacijenata, ali kako kažu u Domu zdravlja manji je broj pregledanih u ambulantama u odnosu na prethodnu sedmicu.


12:21 Isplata trećeg minimalca, kao pomoć koju je država namenila privredi, za oko 1.055.000 radnika počeće sutra.

Pomoć u vidu trećeg minimalca za radnike dobiće 232.000 preduzeća.

Minimalac od oko 30.000 dinara biće uplaćen za radnike mikro, malih i srednjih preduzeća dok je polovina tog iznosa namenjena za velike kompanije.

Podsetimo, isplata prvog minimalca počela je 7. maja, dok je drugi isplaćen 4. juna. Ovo je državni paket pomoći privredi usled situacije u kojoj su se našla preduzeća zbog epidemije koronavirusa koji je vredan oko 5,1 milijardu evra.


11:55 Posle povećanja broja zaraženih i preminulih u poslednje dve nedelje, Vlada Kosova je u nedelju uveče usvojila nove mere za borbu protiv pandemije koronavirusa. Od danas 6. jula u gradovima sa velikim brojem zaraženih, Prištini, Prizrenu, Uroševcu i Vučitrnu uvodi se zabrana kretanja građanima od 21 sat 5 ujutru.

Ugostiteljskim objektima zabranjen je rad od 21 do 5 sati na celoj teritoriji Kosova. Izvan ovog rasporeda mogu raditi samo na otvorenom, poštujući udaljenost 1,5 metara između stolova, kao i usluge “za poneti”.

Pružaoci usluga javnog prevoza (autobusi, kombi, taksi) moraju da rade sa polovinom svog kapaciteta u pogledu broja putnika koji prevoze kako bi omogućili prostor potreban svakom putniku.


11:45 Veterinarski specijalistički institut Kraljevo od danas ponovo radi analize uzoraka potencijalno zaraženih na kovid 19, potvrdio je za RTS direktor Instituta Mišo Kolarević.

“Uzorke će dopremati Zavodi za javno zdravalje sa teritorije ukupno pet okruga, Zlatiborskog, Moravičkog, Rasinskog, Šumadijskog i Raškog okruga. Mislim da ćemo uspeti da zadovoljimo potrebe ispitivanja sa navedenih područja ” rekao je Kolarević.

Sam postupak u laboratoriji, prema rečima Kolarevića, trajaće par sati, ali bi trebalo uzeti u obzir razuđenost područja, tako da će rezultati biti u 24 sata.


11:34 U protekla 24 sata ukupno prijema u Opštoj bolnici u Novom Pazaru bilo je 98, a među njima su i pacijenti iz Tutina, Sjenice i Pazara. Jedna ženska osoba stara 72 godine je preminula, dok se u respiratornoj jedinici trenutno nalazi osam intubiranih na mehaničkoj ventilaciji.

Trenutno je u Opštoj bolnici u Novom Pazaru 330 kovid pacijenata, a do povećanja pacijenata je, kako je ispričao koordinator te zdravstvene ustanove Mirsad Đerlek, došlo zbog pacijenata iz Sjenice, kojih je u protekla 24 sata primljeno 55, odnosno dve trećine ukupnog prijema.

Đerlek je kazao na konferenciji za medije da je odlukom Ministarstva zdravlja Novi Pazar postao regionalni kovid centar i dodao da će morati da se pojača tempo borbe protiv virusa korone u Sjenici gde se “tek rasplamsava drugi pik prvog talasa”.

“U Novom Pazaru se situacija polako stabilizuje, ali Sjenica počinje polako da se pali. Preduzeli smo hitne mere, otišla je ekipa da izvidi stanje i napravi plan kako ćemo da organizujemo Sjenicu. Takođe, poslali smo i dva kardiologa iako smo i mi u deficitu”, kazao je Đerlek.

Prema njegovim rečima, ohrabrujuće je da su u Pazaru za pet, šest dana stabilizovali situaciju.

“Mogu da poručim građanima da trenurtno mogu da budu mirni i da nema mesta za paniku ako se pridržavamo epidemioloških mera, ako to ne budemo činili nećemo uspeti u borbi protiv korone, koliko god se trudili u bolnici, donatori, izuzetno je bitno ponašanje građane”, poručio je Đerlek.

Koordinator bolnice u Pazaru kaže i da je prema podacima Zavoda za javno zdravlje u Pazaru, u poslednja 24 sata, prvi put posle 10 dana, novozaraženih ispod 30 odsto.

“Daleko je od dobrog, ali s obzirom da smo bili na 40, 50 odsto, ovo je vest koja može da ohrabri”, kazao je Đerlek.


11:09 Maturantima koji su oboleli od kovid 19, biće omogućeno u avgustu da polažu prijemni ispit za upis na fakultet, izjavio je danas ministar prosvete Mladen Šarčević i dodao da je predložio da se studentima omogući još jedan ispitni rok u avgustu, ali da će konačna odluka biti doneta na sednici Konferencije univerziteta Srbije (KONUS). Opširnije OVDE.


11:02 U Kragujevcu je u nedelju registrovano 99 novozaraženih koronavirusom, a u tom gradu, koji je jedno od žarišta epidemije, do sada su ukupno registrovana 564 inficirana pacijenta.

Prema najnovijim informacijama Instituta za javno zdravlje, u Kragujevcu je do 16. maja bilo ukupno 68 zaraženih, a od tada do danas registrovano je još 496.

U kućnoj izolaciji je 669 osoba. U Kliničkom centru Kragujevac (KCK) hospitalizovano je 65 obolelih od koronavirusa, a na respiratorima se nalazi šest osoba.

Pored njih pozitivna su po dva pacijenta iz Novog Pazara i Tutina i po jedan pacijent iz Beograda, Svilajnca, Užica, Vrnjačke Banje i Kruševca.

U nedelju je do ponoći ukuno urađeno 296 uzoraka od kojih je 126 bilo pozitivno, od toga u Šumadijskom okrugu 117 – u Kragujevcu 99, Kniću devet, Aranđelovcu šest, Batočini dva i u Lapovu jedan.


10:31 Na jugu Srbije trenutno se leči ukupno 233 pacijenata zaraženih virusom korona, od čega je u Klinickom centru Niš, u starom delu, hospitalizovano 85 pacijenata.

U KC Niš je hospitalizovano i petoro dece, koja su u stabilnom stanju. Sedam osoba je na respiratoru i nalaze se u jako lošem stanju, saopštio je KC Niš.

Klinički status pacijenata se procenjuje iz minuta u minut, a terapijske mere preduzimaju se u odnosu na terapijski odgovor.

Juče su dva pacijenta, koja su bila smeštena u KC Niš, sa potvrđenim virusom kovid 19, preminula.

U Zdravstvenom centru Lekovac u kovid bolnici, trenutno je hospitalizovano 20 pacijenata, kod kojih je potvrđeno prisustvo koronavirusa, prenosi Jugmedia.

U dve kovid bolnice u Zdravstvenom centru Vranje, ukupano je hospitalizovan 91 pacijenat kod kojih je potvrđen virus.

U Surdulici, u Zdravstvenom centru, hospitalizovano je 37 pacijenata sa virusom korona.


10:17 Građanima Srbije koji su se ovog jutra našli na granici sa Grčkom omogućeno je da uđu u tu zemlju urkos zabrani. Granica ipak ostaje zatvorena za građane Srbije sigurno do 15. jula, kada bi trebalo ponovo da se razmatra odluka i ne bi trebalo kretati put Grčke.


9:57 Požarevačka bolnica od danas je kovid bolnica. U ovoj ustanovi smeštene su 24 osobe pozitivne na kovid-19 sa lakšom kliničkom slikom. Iz Grada Požarevca je 19 osoba, a 5 je upućeno iz Beograda zbog popunjenosti kapaciteta u tom gradu, saopšteno je iz Zavoda za javno zdravlje u Požarevcu.

Direktorka Zavoda, Ana Jovanović kaže da se svi teži slučajevi upućuju za kovid bolnice u Beogradu.

Tokom vikenda evidentirano je 15 novih slučajeva COVID-19 u Gradu Požarevcu. Ukupan broj evidentiranih do danas je 172. Među novim slučajevima je 1 zdravstveni radnik i 1 zaposleni u TE KO Kostolac.


09:27 U Kliničkom centru Vojvodine (KCV) trenutno se leče 153 pacijenta kod kojih je potvrdjeno da su oboleli od virusa kovid-19, saopštila je jutros ta bolnica.

U poslednja 24 časa u Klinički centar Vojvodine primljena su 22 pacijenta sa korona virus pozitivnom infekcijom.

PR služba KCV je saopštila i da kod sedam pacijenata, s obzirom na njihovo trenutno zdravstveno stanje, lečenje zahteva primenu mehaničke ventilacije, što je za tri pacijenta više nego 5. jula.

U KCV su ponovo apelovali na gradjane da u cilju sprečavanja zarazne bolesti kovid-19 nose zaštitine maske u zatvorenom prostoru, održavaju odgovarajuću distance i redovno peru i dezinfikuju ruke.


09:15 Na svim kovid odeljenjima Opšte bolnice u Čačku hospitalizovano je ukupno 80 pacijenata zbog korona virusa, saopštila je danas ta bolnica.

Deset pacijenata je u teškom stanju, četvoro na respiratorima, a jedan pacijent, koji je u kritičnom stanju, prebačen je na Infektivnu kliniku u Beograd.

Dete, koje je pre dva dana hospitalizovano na odeljenju pedijatrije u čačanskoj bolnici sa simptimima korona virusa, u stabilnom je stanju i čekaju se rezultati njegovog testa.

U prijemnoj ambulanti čačanske bolnice svakodnevno je veliki priliv pacijenata sa simptomima i znacima korona virusa, navodi se u saopštenju Opšte bolnice u Čačku.


09:00 Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić izjavio je danas da se privode kraju radovi na formiranju prostorija u Areni u kojima će biti smešteni pozitivni na korona virus i u kojima bi trebalo da tokom popodneva budu smešteni prvi pacijenti.

Radojičić je za RTS rekao da neće biti kao na početku epidemije da se u privremene bolnice smeštaju samo asimptomatski slučajevi, već da će u Areni biti smešteni i pacijenti sa lakšom i srednje teškom kliničkom slikom.

“U toku noći ljudi su radili na formiranju prostorija u kojima će se nalaziti bolesničke postelje. U ovom trenutku vojska je došla sa bolničkim posteljama i verujemo da će Arena u popodnevnim satima biti spremna da primi prve pacijente”, kazao je Radojičić.

On je rekao da je suština da je prostor opremljen da može da primi pacijente koje treba da primi.

“Sigurno da će teži slučajevi biti bliži intenzivnim negama, ali sigurno neće biti smešteni samo asimptomatski”, rekao je Radojičić.

On je podsetio da je od danas počela kontrola nošenja maski u zatvorenom prostoru i da će se za nepoštovanje te odluke naplaćivati kazne od 5.000 dinara.

“Juče je situacija bila zadovoljavajuća. Očigledno da do ljudi stiže važnost nošenja maski. Jutros su od 7.00 sati naše komunalne službe, zajedno sa inspekcijom Ministarstva zdravlja na terenu. Nijedan sistem nema dovoljan broj ljudi da vrši kontrolu svih, ali biće poslata javna poruka da ne smemo biti neodgovorni”, kazao je Radojičić.

On je rekao da je tokom vikenda kontrolisano 130 objekata da li poštuju ograničenje radnog vremena, odnosno zabranu rada posle 23.00 sata i da su pronadjena četiri koja su radila posle tog vremena i kojima su izrečene mandatne kazne.


08:47 Indija je zabeležila skoro 700.000 slučajeva zaraze korona virusom od izbijanja epidemije, saopštilo je ministarstvo zdravlja te zemlje.

Po broju slučajeva kontaminacije Indija je na trećem mestu u svetu.

Prema poslednjim podacima indijskih vlasti, 697.358 osoba je zaraženo, od čega oko 24.000 u poslednja 24 sata.

Od kovid-19 u Indiji je umrlo 19.963 osoba.


08:40 Infektolog Dragan Delić izjavio je da je odluka da se studenti vrate u studentske domove sredinom maja bila upitna i da je, prema njegovim saznanjima, 138 studenata za koje se sumnja da imaju korona virus vraćena u te ustanove, u zajedničke sobe.

On je u Utisku nedelje kao primer naveo Univerzitet u Beču, za koji kaže ostao zatvoren za studente zbog epidemiološke situacije.

“Koleginica koja radi u zavodu za studentske je, koliko znam, sa kolegama bila i protiv (pražnjenja domova). To bi bila epidemiološka bomba. Ko je doneo odluku da se oni vrate (u domove), to je drugo pitanje”, rekao je Delić.

On je dodao i da studentski domovi nisu bili spremni za veliki broj inficiranih studenata i da se u ambulantama koje opslužuju studentske domove obavlja oko 100 pregleda dnevno.


08:30 Urednik BIRN-a (Balkan Investigative Reporting Network) Milorad Ivanović izjavio je da su, prema podacima iz informacioni sistem COVID-19, koju država vodi o stanju epidemije, od 13. marta do 1. juna umrlo 1.080 ljudi, a da su novinari u izveštaju koji su krajem prošlog meseca objavili “minimalan siguran broj” od 632 preminulih.

On je u Utisku nedelje pojasnio da su do broja od 632 preminulih, koji je višestruko veći od zvanično objavljivanih podataka, zato što je za njih bilo sigurno da su umrli od posledica COVID-19, a da su za ostale imali nekompletne informacije.

“Ostali su imali jedan test negativan, podaci nisu jasni ili su u medjuvremenu izgubljeni”, rekao je Ivanović.

Dodaje da su u sistemu prikupljani svi podaci o toku zaraze u koje su kovid-bolnice i ambulante imale obavezu da na dnevnom nivou unose podatke o broju umrlih od komplikacija izazvanih korona virusom.

On je naveo da za potvrdu podataka zaista nisu pokušali da kontaktiraju premijerku Anu Brnabić, ali da su potvrdu tražili od saradnice iz njenog kabineta koja je, po inoformacijama koje poseduju, bila zadužena za nadgledanje baze, epidemiologa Predraga Kona, ministra zdravlja Zlatibora Lončara, i direktorku Instituta za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanovic Batut”, odnosno sve one za koje su mislili da su upoznati sa funkcionisanjem rada baze COVID-19.

Prema njegovim rečima, Kon nije odgovorio na poruku koju su mu uputili, a u zbirne podatke iz državne baze su sigurno imali uvid “Batuta”, Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO), Ministarstva zdravlja i Vlada Srbije sat vremena pre objavljivanja podataka na sajtu covid19.rs.

Dodaje da pojedini lekari koji su članovi Kriznog štaba za suzbijanje CVID-19 nisu imali pristup tim podacima.

“Ukoliko nemate prave podatke ne možete donositi ni prave odluke… Šta se u medjuvremenu dešavalo sa podacima, ne možemo da znamo. Ti brojevi se iz nekog razloga smanjuju, tačno se može uhvatiti matrica po kojoj se to radi. ‘Batut’ је svakog dana u 14 časova sastavljao izveštaj za Vladu Srbije na osnovu informacionog sistema”, navodi Ivanović.


Informacije od predhodnog dana možete pročitati OVDE.

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend