Društvo

Koronavirus: iz sata u sat (LIVE BLOG)

Pratite najnovije informacije povodom pandemije koronavirusa.

20:10 Štab za vanredne situacije grada Valjeva je danas proglasio vanrednu situaciju u gradu. Osim Valjeva, vanredna situacija je proglašena u još 20 gradova i opština u Srbiji – Kruševcu, Novoj Varoši, Brusu, Čajetini, Bogatiću, Vladiničinom Hanu, Lučanima, Beogradu, Novom Pazaru, Tutinu, Kragujevcu, Vranju, Ivanjici, Šapcu, Čačku, Kraljevu, Arilju, Požegi, Užicu i Priboju.


19:10 Španska vlada produžava do septembra socijalna izdvajanja za pomoć porodicama u rešavanju ekonomskih problema nastalih zbog pandemije korona virusa.

Komunalnim preduzećima je zabranjeno da do 30. septembra, do kad su produžene mere, da ukinu isporuku gasa, struje ili vode čak i ako gradjani ne plate račune.

Ugovori o iznamljivanju stanova će biti produženi pod istim uslovima na još najmanje šest meseci, najavila je danas portparolka vlade Marija Hesus Montero.

Podstanari koji ispunjavaju uslove, mogu da podnesu zahtev za popust na kiriju ili kašnjenje u plaćanju ako su njihovi stanodavci vlasnici 10 ili više nekretnina.

Vlasnicima nekretnina koji ispunjavaju utvrdjene uslove, rok za podnošenje zahteva za moratorijum na hipotekarne kredite biće produžen do kraja septembra.

U izveštaju Ujedinjenih nacija, koji je objavljen juče, navodi se da je kriza Kovid-19 otkrila “ozbiljne slabosti” u naporima Španije da smanji siromaštvo, iako napominje da je reakcija levičarske koalicije na epidemiju virusa “ohrabrujuća”.


18:48 Evropi je od korona virusa umrlo više od 200.000 ljudi, od kojih više od dve trećine u Velikoj Britaniji, Italiji, Francuskoj i Španiji, prenela je danas agencija Frans pres podatke prikljupljene do 13 (GMT).

Ukupno 200.005 ljudi je umrlo u Evropi gde je zaraženo dva miliona 751.606 osoba.

Evropa je kontinent koji je najviše pogodjen pandemijom korona virusa. Od tog virusa je u svetu umrlo 538.418 ljudi.

Velika Britanija sa 44.236 mrtvih i Italija (34.869) su medju najviše pogodjenim evropskim zemljama. Slede Francuska (29.920) i Španija (28.388).


18:44 Sindikat pravosudja Srbije predložio je danas da se zaposlenima u sudovima, tužilaštvima i ustanovama za izvršenje krivičnih sankcija, u što većoj meri omogući rad od kuće u cilju delotvornije prevencije od širenja korona virusa na radnim mestima.

Iz sindikata su ocenili da bi time bolje bili zaštićeni zaposleni koji ostaju i rade od kuće, zaposleni koji moraju posao da obavljaju na radnom mestu “ali sada u boljim uslovima sa manje prisutnih u skučenim kancelarijama, kao i gradjani i stranke”.

Prethodno je Društvo sudija Srbije apelovalo na Visoki savet sudstva da preduzme sve mere kako bi se zaposlenima u sudovima koji dolaze na radna mesta obezbedile zaštitne maske, dezinfekciona sredstva i po potrebi i druga zaštitna oprema u okviru rada u zgradi suda.

Zatraženo je i da Visoki savet sudstva preporuči predsednicima svih sudova da rad u sudu organizuju na taj način što bi svi zaposleni i sudije čije stalno prisustvo na radnom mestu nije neophodno, poput sudijskih pripravnika i pomoćnika, sudija koje nemaju zakazana ročišta ili odlučuju o pravnim lekovima, radili od kuće.

Oni bi kako se navodi, dolazili u sudsku zgradu po potrebi nedeljno radi zakazivanja i održavanja neophodnih ročišta, ekspedovanja odluka, zaduživanja novim predmetima, rešavanja pošte i obavljanja drugih administrativnih poslova koji ne trpe odlaganje.


18:24 Štab za vanredne situacije Grada Požarevca je na današnoj sednici doneo sledeće odluke: Preporučuje se ugostiteljskim objektima i noćnim klubovima na teritoriji Grada Požarevca da ograniče radno vreme, tako da ti objekti neće raditi od 23 sata do 06 sati narednog dana. Više informacija možete pročitati OVDE.


18:17 Situacija sa koronavirusom u Beogradu je kritična, zbog čega se zabranjuju sva okupljanja na javnom mestu za više od pet ljudi. Od petka do ponedeljka na snazi će biti policijski čas, najverovatnije od 18 h do 5 ujutru, rekao je predsednik Aleksandar Vučić u obraćanju građanima. On nije precizirao da li će se zabrana kretanja odnositi na celu Srbiju ili samo Beograd, navodeći da bi lično voleo da to bude cela Srbija.

Više informacija možete pročitati OVDE.


17:22 Štab za vanredne situacije opštine Nova Varoš proglasio je vanrednu situaciju na teritoriji cele opštine zbog širenja koronavirusa, navodi se na sajtu opštine.

Kako je navedeno, zabranjuje se okupljanje više od pet osoba u zatvorenom i otvorenom prostoru, ukoliko nije moguće držati fizičku distance od dva metra i u svim zatvorenim prostorima i javnom prevozu obavezno je nošenje zaštitnih maski.

Takođe, zabranjuje se organizovanje svečanosti, kao i organizovanja sportskih i drugih zabavnih manifestacija, a radno vreme ugostiteljskih objekata ograničeno je do 20 časova.

U ugostiteljskim objektima za jednim stolom ne mogu da sede više od dve osobe, izuzev ako su u pitanju roditelji i maloletna deca ili osobe koje žive u zajedničkom domaćinstvu, uz obavezni razmak od dva metra između stolova.

Vanredna situacija u Novoj Varoši podrazumeva i punu primenu svih preventivnih mera u ustanovama predškolskog vaspitanja i obrazovanja, a u osnovnim, srednjim školama i visokoškolskim ustanovama odložena su okupljanja, dok se ispiti mogu organizovati uz primenu mera zaštite.

Zabranjeno je i korišćenje otvorenih i zatvorenih bazena, spa i velnes centara i neophodno je sprovođenje mera zaštite u verskim objektima i prilikom vršenja verskih obreda, kao i u kozmetičkim salonima, salonima lepote, fitnes centrima i teretanama.


16:59 Zbog pogoršanja epidemiološke situacije izazvane širenjem zarazne bolesti kovid 19 u Kruševcu, na sednici Gradskog štaba za vanredne situacije doneta je odluka o proglašenju vanredne situacije na teritoriji grada Kruševca.

Od sutra, kada stupa na snagu odluka, zabranjeno je okupljanje više od pet lica u zatvorenom ili otvorenom prostoru ako nije moguće obezbediti fizičku distancu od dva metra, zabranjuje se organizovanja svečanosti, ugostiteljski objekti radiće od 7 do 20 časova uz primenu svih mera zaštite, zatvaraju se otvoreni i zatvoreni bazeni, spa i velnes centri.


15:53 U Severnoj Makedoniji umrlo je još pet osoba sa koronavirusom i registrovano je 120 novih slučajeva te zaraze, objavio je ministar zdravlja Venko Filipče.


15:49 Direktorka Instituta “Batut” i član Kriznog štaba Verica Jovanović kaže da ovu fazu epidemije koronavirusa karakteriše teža klinička slika pacijenata koji su na bolničkom lečenju, što zahteva dugotrajnije lečenje.

Jovanovićeva je za Tanjug navela da je važno da se pacijenti čim krenu prvi simptomi jave lekaru i da se na vreme uključi terapija.

“Važno je da se pacijenti sa respiratornim infekcijama jave na vreme u kovid ambulantu u domu zdravlja i da se na vreme počne sa terapijom kako bi se izbegle komplikavcije”, rekla je Jovanović.

Kako kaže prati se epidemiološka situacija u celoj Srbiji, a posebna pažna usmerena je na lokalne samouprave gde je uvedena vanredna situacija.

“Prema podacima Zavoda za javno zdravlje u Novom Pazaru je došlo do blagog pada registriovanja novih slučajeva kovida 19. Međutim, klinička slika svih obolelih, koji su smešteni ne samo u bolnici u Novom Pazaru već u svim bolnicama na teritoriji naše zemlje, je takva da je potrebno dugotrajnije lečenje”, zaključila je Jovanovićeva.


15:37 U protekla 24 sata zabeležena su 52 nova slučaja zaraze koronavirusom, pa je broj trenutno obolelih u Hrvatskoj danas ukupno 930.


15:32 U ustanovama socijalne zaštite i domovima za smeštaj odraslih i starih potvrđeno je prisustvo virusa COVID – 19 kod devet korisnika i 30 zaposlenih, saopštilo je Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.


15:02 U poslednja 24 časa u Srbiji je još 13 osoba preminulo od posledica koronavirusa, dok je registrovano 299 novozaraženih, saopštilo je Ministarstvo zdravlja.

Zvaničan broj preminulih (ukupno) je 330, navodi se na sajtu covid19.rs.

Od poslednjeg preseka stanja u Srbiji, na koronavirus je testirano 8.287, a registrovano je 299 novoobolelih.

Na respiratoru su 110 pacijenata. Opširnije OVDE.


14:49 EU će danas isporučiti novi kontigent zaštitnih maski FFP2 Hrvatskoj, Crnoj Gori, Severnoj Makedoniji i Srbiji, saopšteno je u Briselu.

Kako se navodi, pomoć je obezbeđena iz progama “RescEU”, odnosno zajedničke evropske rezerve medicinske opreme koje su stvorene kako bi se pomoglo zemljama pogođenim pandemijom koronavirusa.


14:41 U poslednja 24 sata u Vojvodini je registrovano 110 novih slučajeva koronavirusa, među kojima je 55 iz Novog Sada, saopštio je Institut za javno zdravlje Vojvodine. Od početka epidemije u Novom Sadu je registrovano 718 slučajeva, dok je u istom u Vojvodini registrovano ukupno 1.985 slučaja.

U toku jučerašnjeg dana bolest je registrovana u Južnobačkom, Zapadnobačkom, Sremskom, Srednjebanatskom, Severnobanatskom i Južnobanatskom okrugu. Registruje se sve veći broj hospitalizovanih slučajeva zbog teže kliničke slike, a raste i broj obolelih kojima je potrebna mehanička ventilacija, navodi se u saopštenju Instituta.

Iz Instituta za javno zdravlje Vojvodine upozoravaju da je epidemiološka situacija u pokrajini nesigurna sa tendencijom pogoršanja, posebno u Novom Sadu.


14:11 Prema podacima Zavoda za javno zdravlje u Šapcu, na teritoriji Mačvanskog okruga od jutros rekordan broj pozitivnih na virus, čak 116. Kako je rečeno RTS-u, to su zaostali rezultati analiza koji su se čekali iz laboratorije “Vatreno oko”.

Koronavirusom zaraženo je još 85 Šapčana, za poslednje dve sedmice ukupno 268. Zbog teže kliničke slike, u bolnici je 65 pacijenata, u takozvanoj crvenoj zoni 45, i niko nije na respiratoru.

Redovi su i dalje u kovid-ambulanti, gde je juče pregledano 176 pacijenata. Polovini je urađen pi-si-ar test, a prvi uzorci biće tokom dana obrađeni u Veterinarskom specijalističkom institutu čiji su stručnjaci i molekularna laboratorija ponovo na raspolaganju sugrađanima.

Prema rečima Nikole Milutinovića, direktora Veterinarskog specijalističkog instituta Šabac, Ministarstvo poljoprivrede i država Srbija obezbedili su jedan kontigent testova za Institut, a ti testovi su pre dva dana dopremljeni i počeli su analize. Svi uzorci koji stignu u prepodnevnim časovima biće obrađeni do popodnevnih časova.

Prema rečima Nenada Ilića iz komunalne policije u Šapcu, približno je oko hiljadu lica na teritoriji grada Šapca koji su nečiji kontakti, tj kontakti nekog od obolelih i do sada nisu imali prijave slučajeva da je neko od tih lica kršio mere o samoizolaciji.


14:03 U Kraljevu su registrovana još 33 novooblela od kovida 19. To su podaci na osnovu anliziranih 73 uzoraka uzetih 3. i 4. jula, a čeka se rezultat za još osam testiranih. Od 31 uzorka uzetih 3. jula, 17 je bilo pozitivno, a 4. jula od 42 testirana, 16 je bilo pozitivno. Od početka epidemije, u Kraljevu je zvanično regostrovano 168 obolelih od kovida 19, od čega je 116 slučajeva registrovano od od 17. juna kada je ponovo počelo oboljevanje.

Juče je u kovid ambulanti obavljeno 122 pregleda, a oko 70 pacijenata je upućeno na dalju procenu na Infektivno odeljenje kraljevačke bolnice. Na tom odeljenju hospitalizovano je 22 pacijenta, a slobodno je još 11 postelja.

Epidemiolozi očekuju da u Kraljevu i narednih dana bude od 15 do 20 pozitivnih, a da vanredne mere koje su uvedene daju rezultate za sedam do deset dana. Kako kažu u Zavodu za javno zdravlje, oko 80 procenata obolelih je je mlađe od 45 godina, ali među njima nema dece. Direktor tog Zavoda dr Aleksandar Macan uverava da u Gerontološkom centru u Mataruškoj Banji nema obolelih ni među korisnicima niti među zaposlenima.


13:41 Ministarstvo za rad donelo je pravilnik za poslodavce i zaposlene sa preventivnim merama za sprečavanje širenja epidemije korona virusa, koji će stupiti na snagu 11. jula, objavio je Službeni glasnik.

Poslodavci treba do 10. jula da donesu plan primene mera, u skladu sa pravilnikom. Opširnije OVDE.


13:40 Jedan 81-godišnji Čačanin umro je u mesnoj bolnici od posledica korona virusa, saopštio je danas gradski Radni tim za praćenje koronavirusa. To je šesta osoba umrla korona virusa u Čačku u proteklih osam dana.

Na KOVID-odeljenja Opšte bolnice u Čačku u poslednja 24 sata primljeno je 15 pacijenata sa simptomima infekcije korona virusom.

U čačanskoj bolnici je tako sada 101 pacijent s korona virusom ili simptomima oboljevanja od njega. Petoro je priključeno na respiratore jer im je stanje teško.


13:34 U Zavodu za javno zdravlje u Požarevcu je rečeno da je na području Braničevskog okruga od juče nije bilo povećanja u broju novih zaraženih koronavirusom, osim u Malom Crniću gde su evidentirana dva nova slučaja. Kako kaže direktorka Ana Jovanović, PCR testova ima dovoljno.

Više informacija možete pročitati OVDE.


13:29 U crvenoj zoni kovid bolnice u Požarevcu trenutno se nalazi 101 pacijent sa simptomima koronavirusa. Tri osobe su od noćas na respiratoru.

Kako se navodi u saopštenju Opšte bolnice u Požarevcu, 35 pacijenata je iz Braničevskog okruga, a kod njih 27 je potvrđen koronavirus. Među novim pacijentima najviše je iz Beograda, a ima ljudi i iz Užica, Valjeva, Loznice, Majdanpeka, Smederevske Palanke… Svi oni su primljeni sa lakšom i srednjom kliničkom slikom. Kod tri starija pacijenta tokom noći došlo je do pogoršanja, pa su oni priključeni na respiratore.

Informacije za pacijente koji su smešteni u COVID Bolnici u Požarevcu  uži članovi porodice mogu  dobiti svakog dana putem telefona 066-86-94-222. Više informacija možete pročitati OVDE.

12:46 Ministar odbrane Aleksandar Vulin izjavio je danas, tokom obilaska privremene bolnice u beogradskoj Štark areni, da će Vojska Srbije ispunjavati sve svoje zadatke i da je po naredjenju predsednika Srbije Aleksandra Vučića pripremila tu halu.

“Spremni smo za svaki sledeći zadatak”, rekao je Vulin, a saopštilo Ministarstvo odbrane.

U saopštenju se navodi da se ministar uverio da je hala spremna za prijem pacijenata obolelih od Kovid-19 sa lakšom kliničkom slikom, nakon što su je pripremili pripadnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije.

“Od danas kada nadležne medicinske vlasti budu smatrale da je potrebno da šalju pacijente, prostor beogradske Arene je spreman da ih primi. Vojska Srbije će dati svoj doprinos kao što je dala i do sada, daće kroz vojne lekare, kroz odgovarajuće obezbedjenje, dezinfekciju i sve ono što je potrebno”, rekao je Vulin.


12:42 U Vrnjačkoj Banji registrovana su dva novoobolela od kovida 19, ukupno 20 od početka epidemije. U vrnjačkoj kovid-ambulanti juče su pregledane 54 osobe. Zbog velikog broja turista, direktor Zavoda za javno zdravlje apeluje da se u tom mestu poštuju sve mere, a od nadležnih traži da se Vrnjački karneval, čiji je početak zakazan za nedelju 12. jul, otkaže.

U Raški je registrovano devet novih slučajeva, ukupno 121 od početka epidemije. U kovid-ambulanti u tom mestu juče je pregledano 129 pacijenata.


12:35 U Kliničkom centru Kragujevac trenutno se leči 78 osoba kod kojih je potvrdjena infekcija kovidom-19, a njih 11 je na respiratorima, izjavio je načelnik Odeljenja pulmologije te zdravstvene ustanove Slobodan Milisavljević.

On je za portal Glas Šumadije kazao da je u prethodna 24 sata primljeno još 11 kovid pozitivnih pacijenata, a otpušteno devetoro. Naveo je i da 30 hospitalizovanih pacijenata čeka na rezultate PCR testa, dok je kod 30 osoba potvrdjen negativan nalaz na korona virus.

Po njegovim rečima, pacijenti koji su negativni na prisustvo virusa najpre su bili pozitivni na brzom ili na PCR testu, ali su tokom hospitalizacije “postali negativni”. Milisavljević je rekao da u drugom piku prvog talasa većinu pacijenata čine mladi ljudi ali i doda da sada ima i pacijenata svih godišta.

“Karakteristično je da ima mnogo više mladih ljudi i da se pacijenti javljaju sa težim kliničkim slikama nego što je bilo u prvom talasu”, rekao je Milisavljević. Dodao je da se na odeljenju pedijatrije leči jedno dete koje je pozitivno na korona virus, jedno je sa sumnjom na kovid, dok je dvoje dece negativno na prisustvo virusa.

Milisavljević je kazao da deca imaju blagu kliničku sliku pa su kako je ocenio, na neki način imunija na virus korona. Navodeći da u Kragujevcu ima mnogo ljudi u kućnoj izolaciji, on je ocenio da je neophodno formirati privremene kovid bolnice, da bi se tu smestili oni sa asimptomatskom i najblažom kliničkom slikom infekcije.

“Tako bi se sprečilo takozvano horizontalno širenje virusa, odnosno prenos na članove porodice i presekao put infekcije kojoj smo svi podložni”, kazao je Milisavljević. Dodao je da KC Kragujevac prima pacijente sa sumnjom na kovid u trijažnom centru Infektivne klinike a da se oni u zavisnosti od kliničke slike, upućuju na druga kovid odeljenja.

“Trenutno imamo dva kovid centra gde se leče najteži pacijenti, jedan je na odeljenju pulmologije, a drugi u bivšem Urgentnom centru. U kovid sistem su od juče uključeni i odeljenje neurologije, RH centar, pedijatrija. U poredjenju sa prvim talasom imamo veći broj jedinica koje su pretvorene u kovid bolnice s obzirom na težinu kliničke slike pacijenata i veći broj obolelih”, naveo je Milisavljević.


12:31 Centar za kulturu Požarevac je usled pogoršanja epidemiološke situacije sa koronavirusom, doneo odluku da svoj Letnji program odloži do daljeg. Kako je za naš medij rekla direktorka ove ustanove kulture Galina Perić, pripremljeno je preko 40 programa za ovogodišnje kulturno leto koji bi bili održani u centru grada i na letnjoj sceni Centra za kulturu. Opširnije OVDE.


12:22 Na Infektivnom odeljenju prokupačke bolnice hospitalizovana su tri pacijenta pozitivna na koronavirus. Na infektivnom odeljenju nalazi se još 19 pacijenata sa simptomima sličnim gripu, za koje se očekuju rezultati testiranja na koronavirus.

Jedan pacijent s težom kliničkom slikom upućen je za Niš, rečeno je danas agenciji Beta u toj zdravstvenoj ustanovi. U bolnici su kazali da je stanje svih hospitalizovanih pacijenata stabilno.


12:10 Predsednik opštine Čajetina Milan Stamatović demantovao je danas pisanje pojedinih medija koji su objavili da je u toj zlatiborskoj varoši proglašena vanredna situacija zbog epidemije Kovid-19.

Stamatović je agenciji Beta kazao da se na području opštine preduzimaju sve neophodne preventivne mere na sprečavanju širenja infekcije, ali da u ovom trenutku ne postoji potreba za uvodjenjem vanrednih mera.

“Prema podacima Zavoda za javno zdravlje iz Užica, Čajetina je uz Kosjerić opština sa najmanjim brojem obolelih od infekcije Kovid-19”, rekao je Stamatović.


11:43 Koordinator Opšte bolice u Novom Pazaru dr Mirsad Djerlek rekao je danas da je u poslednja 24 sata u ovom gradu preminulo pet osoba koje su bile zaražene korona virusom.

On je na konferenciji za novinare rekao da su medju preminulima tri žene i dva muškarca i da su svi imali propratne bolesti.

“Trenutno imamo osam pacijenata na respiratoru, a u poslednja 24 sata bila su tri transporta u tercijarne zdravstvene ustanove. U ovom periodu bilo je 29 prijema, pa trenutno u kovid bolnici imamo 363 pacijenta. Po ukupnom broju pacijenata smo druga ili treća bolnica u Srbiji”, naveo je Djerlek.


11:40 U Opštoj bolnici u Novom Pazaru,koja je u potpunosti kovid bolnica, trenutno se leči 363 pacijenta, od čega je u poslednja 24 sata primljeno 29 pacijenata, a tri su transportovana u tercijarne zdravstvene ustanove.

Koordinator Ministarstva zdravlja za Kovid 19 Slobodan Milisavljević je rekao da je u Novom Pazaru osmoro pacijenata na respiratorima. Milisavljević je rekao da u Novom Pazaru ima još uvek kragujevačkih lekara i medicinskih tehničara koji su medju prvima pritekli u pomoć kolegama u Opštoj bolnici.

Dodao je da u poredjenju sa prethodnom nedeljom kada su bili samo zdravstveni radnici iz Kragujevca i Kraljeva, sada se sve veći broj lekara i tehničara iz Srbije prijavljuje da volontira u Novom Pazaru. “Sa druge strane, naredbom ministra Lončara, svi lekari i medicinski tehničari koji su bili na birou za zapošljavanje su primljeni u Opštu bolnicu Novi Pazar, tako da je kadrovska situacija, kada se dodaju i vojni lekari, sada mnogo bolja”, rekao je Milisavljević u razgovoru za portal Glas Šumadije.

On je najavio da će se danas ili najkasnije sutra i Dom zdravlja sa stacionarom u Sjenici uključiti u aktivno lečenje kovid pacijenata.

“Danas jedna ekipa iz Ministarstva zdravlja u saradnji sa Vojskom Srbije odlazi u Tutin kako bi sagledala situaciju i poboljšala uslove za lečenje pacijenata, po istom obrascu kao što je uradjeno u Novom Pazaru i Sjenici”, rekao je Milisavljević.


11:30 U Rusiji je zabeleženo novih 6.368 slučajeva obolenja korona virusom, a za poslednja 24 sata umrlo je 198 pacijenata, saopštio je krizni štab.

To je najniži dnevni rast broja novoobolelih od početka aprila. Od početka epidemije u Rusiji je registrovano ukupno 694.230 slučaja infekcije i 10.494 umrlih. Aktivnih slučajeva je 219.856.

Po navodima štaba, u Moskvi je za poslednja 24 sata registrovano novih 629 slučajeva obolenja, dok je 24 osobe umrlo a 2.066 ozdravilo.


11:21 Epidemiloška situacija u Beogradu je nepovoljna i za sada nema nekih pokazatelja da se popravlja, izjavio je epidemiolog Predrag Kon i dodao da će se tek krajem ove ili početkom sledeće nedelje videti eftekti obaveznog nošenja zaštitnih maski u javnom prevozu i objektima.

Malo je moguće da se restiktivne mere, poput vanrednog stanja, ponovo uvedu, rekao je Kon za TV Prvu i napomenuo da je karantin mera u slučaju da dođe do kolapsa zdravstvenog sistema, ali da još nismo blizu toga.

“Nama su potrebni posebno struktuirani podaci koji idu do najsitnijih nivoa, čak i u opštinama. Ako mi ne možemo u bazi podataka tako da pratimo, ne možemo ni pravovremeno da reagujemo. Sada pratimo sa 4-5 dana zakašnjenja”, rekao je Kon.

Navodi da je sadašnja baza podataka informatička stvar koja je bila jako korisna, ali i napominje da epidemiolozi moraju da budu potpuno jasni sa svojim stavovima i da se ti stavovi nametnu.

Kon je rekao da je podneo iniijativu premijerki Ani Brnabić o tome šta taksativno sve treba da se radi u vezi sa podacima, kao i šefu epidemiloške sekcije Srpskog lekarskog društva.


10:30 Vanredna situacija proglašena je i u opštini Brus, a odluka je na snagu stupila od jutros. O lošojepidemiološkoj situacijiu ovoj podkopaoničkojopštini “Novosti” većdanima izveštavavaju. Od početka epidemije, u Brusu je potvrđeno 60 pozitivnih slučajeva COVID-19, a zvanično se tri smrtna slučaja dovode u vezu sa korona infekcijom. Pritisak na KOVID ambulantu pri Domu zdravlja u Brusu je veliki, a skoro svakodnevno se pacijenti transportuju na Infektivno odeljenje Opšte bolnice u Kruševcu. Pacijenti sa respiratornim tegobama iz Brusa imaju na žalost težukliničku sliku.


10:25 Direktor Instituta za ortopedsko-hirurške bolesti Banjica Zoran Baščarević rekao je da ta bolnica, koja se od danas vratila u kovid sistem, ima dovoljno opreme i lekova za prijem pacijenata.

“Mi smo spremni, ceo sistem je organizovan”, naveo je Baščarević gostujuću u Dnevniku RTS-a. Ta klinika, kako je rekao, moći će da primi za 24 časa više od 100 obolelih.

“Organizacija je takva da će kod nas mahom biti pacijenti s lakšom ili srednje teškom kliničkom slikom”, rekao je on. Kod njih neće biti smeštani pacijenti s teškom kliničkom slikom, pa će oni koji zahtevaju intubaciju ili intenzivnu negu biti u drugim ustanovama.

“U osam odeljenja imamo 300 kreveta spremnih za obolele od virusa korona”, naveo je i dodao da će se taj broj povećati na 320 ako to bude neophodno. U borbi protiv virusa kovid 19 pomoći će im kolege koje su stigle uglavnom iz Kliničkog centra Srbije – internisti, infektolozi, anesteziolozi, pulmolozi…

On je apelovao na gradjane da obrate pažnju na svoje ponašanje i da koristre zaštitnu opremu, da ne idu na proslave, žurke i masovna okupljanja. Baščarević je rekao da očekuje da se bolnica vrati u normalno funkcionisanje polovinom avgusta.


10:22 Svi gradjani koji u Crnu Goru ulaze iz Srbije, od danas će biti upućivani direktno u institucionalni karantin a da bi ušlu u zemlju moraju prethodno da se jave ambasadi Crne Gore u Beogradu. Do sada su crnogorski državljani i stranci sa stalnim boravkom koji ulaze iz Srbije mogli da budu u kućnoj samoizolaciji ili u karantinu.

Državljanima Srbije od 15. marta je zabranjen ulazak u Crnu Goru. Kako je objašnjeno agenciji Beta, crnogorski državljani i stranci sa stalnim boravkom koji iz Srbije dolaze u Crnu Goru moraju da se jave ambasadi i da dobiju odobrenje da mogu da udju u zemlju. Oni nakon toga ulaze u takozvanim “konvojima” danima koje odredi ambasada, na prelazu Dobrakovo dobijaju rešenje i biće upućeni u karantin.

Kako nam je rečeno, jednog dana zbog ograničenih kapaciteta karantina može ući tačno odredjen broj osoba koji dobiju odobrenje ambasade. Do sada je od procene sanitarnog inspektora na granici i razgovora sa njim zavisilo da li se ide u karantin ili u samoizolaciju. Na odluku je uticalo to da li neko ima medicinsku dokumentaciju koja potvrdjuje da osoba ne može u karantin, olakšavajuća okolnost je bila i test da je negativna na koronavirus.

Prema nezvaničnim informacijama do danas se moglo u zemlju ući bez odobrenja ambasade bilo kog dana i išlo se u samoizolaciju, ali potvrdu te informacije nismo mogli dobiti. U Crnu Goru se iz Srbije može ući bez karantina i samoizolacije privatnima avionima jer je za njih slobodan ulazak. Prema nezvaničnim informacijama, upravo tako mnogi ulaze u zemlju a pojedinci koji imaju private avione ih iznajmljuju za tu vrstu letova.

Vlada je odluku o upućivanju direktno u institucionalni karantin donela kasno sinoć, zbog kako navode, pogoršanja epidemiološke situacije u toj zemlji.


10:17 U Srbiji trenutno na zalihama ima oko 170.000 testova na koronavirus, a do petka bi trebalo da stignu i nove količine, odnosno novi kontignet testova, rekla je danas direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO) Sanja Radojević Škodrić.

Ona je gostujući na Tv Pink kazala da ne postoji problem sa njihovom nabavkom, da testova ima dovoljno i da se na svake dve nedelje poručuju nove potrebne količine. Opširnije OVDE.

10:08 U Kliničkom centru Vojvodine trenutno se leči 159 pacijenta kod kojih je potvrđeno da su oboleli od koronavirusa.

Od tog broja, kod devet pacijenata lečenje zahteva primenu mehaničke ventilacije.


09:40 Broj umrlih od Kovida-19 u Indiji danas je prešao 20.000, a od početka epidemije korona virusom je zaraženo preko 700.000 ljudi. U poslednja 24 sata umrlo je 467 osoba, pa je sada ukupno 20.160 smrtnih slučajeva. U istom vremenskom periodu registrovano je 22.252 novozaraženih, pa je sada ukupno 719.665.

Broj umrlih i novozaraženih u Indiji sve brže raste. Zdravstveni radnici upozoravaju da broj preminulih od Kovida-19 može naglo da se poveća narednih nedelja. Indija je sada treća najpogodjenija država na svetu, posle SAD i Brazila.


09:02 Rukovodilac Dečje klinike KBC “Dr Dragiša Mišović” Olivera Ostojić izjavila je danas da su deca koja su smeštena u toj bolnici dobro a da je jedno dete na kiseoničkoj terapiji.

U ovoj bolnici su uglavnom pacijenti iz Beograda, ali ima ih i iz Arilja, Užica, Smedereva, kao i tri bebe iz Novog Pazara stare svega nekoliko dana, rekla je Ostojić za RTS.

Ostojić je navela da je klinička slika koju razvijaju deca u ovom naletu ozbiljnija nego u prethodnom periodu, sličnija slici odraslih.

“Imaju upale pluća, karakterističan nalaz u krvnoj slici, temperaturu i malaksalost. To je češće kod starije dece”, rekla je ona.


08:58 Od 254 uradjena uzorka do ponoći, potvrdjeno je još 20 pozitivnih na virus korona u Šumadijskom okrugu, od toga 17 u Kragujevcu.

Kako je saopštio Institit za javno zdravlje (IZJZ)Kragujevac, novoinficirane su dve osobe u Kniću i jedna u Batočini. Izvan Šumadijskog okruga potvrdjena je u toj ustanovi infekcija kod tri osobe, one su iz Beograda, Novog Pazara i Leposavića.

U kućnoj izolaciji je 839 osoba u Šumadijskom okrugu, od kojih je u Kragujevcu njih 669. Od početka epidemije putem briseva je uzet uzorak ukupno 10.672 osobe, a kovid infekcija je potvrdjena kod 718 osoba iz Šumadijskog okruga.

Najviše je zaraženih korona virusom u Kragujevcu – 581, pri čemu je najveći priliv obolelih registrovan od 16. maja kada je potvrdjeno ukupno 513 pozitivnih osoba u tom gradu. Prema podacima Instituta za javno zdravlje od juče u 8,30, u kragujevačkom Kliničkom centru se nalazi 79 pacijenata, od kojih je sedmoro na respiratorima. Zbog loše epidemiološke situacije u Kragujevcu je 27. juna proglašena vanredna situacija.


08:53 Vlasti Pekinga su saopštile da u poslednja 24 časa nije bilo novih obolelih od kovid-19 u glavnom gradu Kine. Kako se navodi, obolelih nema prvi put od naglog porasta broja zaražnih u Pekingu početkom juna, kada su uvedene mere karantina zbog pojave virusa u blizini jedne pijace na veliko.

Vlasti i dalje istražuju šta je dovelo do ponovnog razbuktavanja epidemije. Neimenovani predstavnik uprave pijace rekao je lokalnim medijima da je virus navodno pronadjen na daskama za sečenje uvezenog lososa.


08:48 Medjunarodna grupa od 239 naučnika pozvala je danas Svetsku zdravstvenu organizaciju i druge nadležne da priznaju da korona virus može da se širi u vazduhu znatno dalje od dva metra i da u skladu s tim promene smernice za prevenciju.

U pismu objavljenom ove nedelje u naučnom časopisu Univerziteta Oksford (Clinical infectious diseases), autori su naveli su da su istraživanja pokazala “izvan svake sumnje” da virusi mogu da putuju kroz vazduh desetinama metara i da su analize pokazale da isto važi i za novi korona virus, preneo je Frans pres.

“Pranje ruku i socijalno distanciranje je prikladno, ali prema našem mišljenju nedovoljno da pruži zaštitu od respiratornih mikrokapljica koje nose virus i koje u vazduh izbacuju zaraženi ljudi”, napisali su autori.

Autori, predvodjeni Lidijom Moravskom sa Tehnološkog univerziteta u Kvinslendu, preporučili su bolje provetravanje zatvorenih prostora, postavljanje naprednih filtera za vazduh i ultraljubičastih lampi, kao i sprečavanje da u zgradama ili javnom prevozu bude veliki broj ljudi.

Kada zaražena osoba kašlje ili kija, ona izbacuje kapljice različite veličine. Kapljice veće od onih od pet do deset mikrometara brzo padaju na zemlju u razmaku od metar ili dva, dok manje ostaju u vazduhu znatno duže i putuju dalje, naveli su naučnici.


08:37 Crnogorsko Nacionalno koordinaciono telo za zarazne bolesti (NKT) saopštilo je večeras da će svi gradjani koji u Crnu Goru ulaze iz Srbije biti upućivani direktno u institucionalni karantin.

NKT je večeras odlučio da u Crnoj Gori budu zatvoreni vrtići i rad ugostiteljskih objekata bude ograničen do ponoći, pri čemu će u severnom delu zemlje rad tih objekata biti potpuno obustavljen, a posebne stroge mere se uvode za opštinu Pljevlja.

“Uvažavajući razvoj epidemiološke situacije u Republici Srbiji odlučeno je da sva lica koja u Crnu Goru ulaze iz te države od večeras budu upućivana u karantin. Crna Gora ostaje opredijeljena da se ne zatvara za svoje državljane, ali stopa aktivnih slučajeva u Republici Srbiji, pogotovo u području uz granicu sa Crnom Gorom, nalaže najstroži epidemiološki nadzor. Zbog toga lica koja ulaze u Crnu Goru iz Republike Srbije do daljega neće biti upućivana u kućnu samoizolaciju već isključivo u karantin u objektima koje je država odredila za tu mjeru”, saopšteno je iz Vlade.

Do sada su crnogorski državljani i stranci sa stalnim boravkom koji ulaze iz Srbije mogli da budu u kućnoj samoizolaciji ili u karantinu.

Državljanima Srbije od 15. marta je zabranjen ulazak u Crnu Goru.

U Crnoj Gori raste broj obolelih, danas je identifikovano dodatnih 60, tako da se ukupan broj zaraženih popeo na 512.


08:25 Ukoliko je u Srbiji dostignut takozvani “plato ” zaražavanja i ne bude velikog skoka broja zaražanih, zdravstveni sistem će moći da izdrži brobu sa zarazom korona virusom, izjavio je danas imunolog Srdja Janković.

Janković je u Dnevniku RTS-a rekao da se blagi pad broja novoobolelih pre može tumačiti kao stagnacija, a da je porast broja pacijenata na respiratorima očekivan jer ta “kriva malo kasni u odnosu na novoobolele”.

“Testiranje ne može da otkrije baš sve obolele, ali očekujemo da nam pruži uvid u kretanje epidemije”, rekao je Janković i dodao da je teža klinička slika kod dece i mladih i dalje ekstremno retka, ali ne i nemoguća.

“Najveći je rizik kod starijih i hroničnih bolesnika, ali tu govorimo o statistici, a pojedinac uvek može da prodje bolje ili lošije”, rekao je Janković.

Kada je reč o kapacitetima, Beogradska Arena pretvorena je u privremenu kovid bolnicu kapaciteta 500 kreveta i spremna je da primi prve pacijente.


08:10 otvaranje privremenih vojnih bolnica u Novom Beogradu i Novom Pazaru pokazuje kakve su posledice naglog uklanjanja zabrana uvedenih zbog pandemije, piše američka novinska agencija AP na početku teksta o stanju u nekoliko zemalja sveta teško pogodjenih bolešću KOVID-19.

“Srpska vojska je postavila hitnu terensku bolnicu od 500 kreveta dok se ta balkanska država bori protiv porasta koronavirusnih infekcija koji je podvukao rizik od brzog ublažavanja ograničenja”, piše AP o novobeogradskoj “Štark areni”, a zatim i o naglom skoku zaraze u Južnoj Africi.

Improvizovana bolnica u sportskoj dvorani u Novom Beogradu je ” ‘mera predostrožnosti’, dok bolnice u glavnom gradu Srbije dostižu svoj kapacitet zbog jačanja epidemije korona virusa – rekao je Goran Vesić, zamenik gradonačelnika”, piše AP.

Povećanje broja inficiranih u Srbiji, nastavlja AP, vratilo se na nivoe koji su poslednji put vidjeni na vrhuncu pandemije u martu i aprilu, i sada “omogućava zastrašujući uvid u to kako se virus, dok se povlači u većem delu Evrope, može naglo vratiti ako se ograničenja prebrzo uklone”.

Srbija je, podseća AP, prešla od jednog od najoštrijih režima ograničenja u Evropi do gotovo potpunog ponovnog otvaranja početkom maja. “Fudbalski i teniski mečevi igrani su pred prepunim tribinama, što je rezultiralo i pozitivnim testovima nekoliko igrača”.

Ministar odbrane, Aleksandar Vulin, piše dalje, “izvestio je da je zaražen koronavirusom, ali se sada očigledno oporavio i danas posetio još jednu terensku bolnicu, sa 110 kreveta, koju je vojska postavila u Novom Pazaru, najnovijem žarištu virusa u Srbiji”.


08:00 Bivši kapiten košarkaške reprezentacije Srbije Milan Mačvan potvrdio je danas da je primljen u bolnicu zbog korona virusa.

“Hvala svima na podršci, tačno je da sam hospitalizovan u ‘Dragiša Mišović’ gde imam svu potrebnu negu i brigu. Svim zaraženima i bolesnima želim dobar i brz oporavak, a ostalima da slušaju i čitaju šta se piše i priča i da se čuvaju”, naveo je Mačvan na Tviteru.

Ministarstvo zdravlja objavilo je danas da je u poslednja 24 sata zaraza korona virusom potvrdjena kod još 289 osoba, a ukupno je u Srbiji 16.420 zaraženih.

U svetu je zaraza potvrdjena kod više od 11,6 miliona ljudi, a umrlo je više od 538.000.


Informacije od predhodnog dana možete pronaći OVDE.

Avatar

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend