Društvo

Koronavirus: iz sata u sat (LIVE BLOG)

Pratite najnovije informacije povodom pandemije koronavirusa.

19:51 Svi studenti fakulteta Univerziteta u Beogradu imaće dopunski ispitni rok, a za one koji su bili zaraženi koronavirusom biće obezbeđeni i dodatni rokovi, zaključak je sa današnje sednice Senata Univerziteta u Beogradu.


19:19 U poslednja 24 časa u BiH su registrovana 244 nova slučaja zaraze koronavirusom i jedna nova žrtva. Preminuo je muškarac starijeg životnog doba iz Tuzle.

Od početka pandemije, u BiH su od koronavirusa obolele 5.864 osobe, a preminulo je 200 judi.


19:05 U ustanovama socijalne zaštite i domovima za smeštaj odraslih i starih prisustvo koronavirusa potvrđeno je kod 10 korisnika i 28 zaposlenih, saopštilo je Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.


18:54 Po podacima Zavoda za javno zdravlje Zrenjanin, u Srednjobanatskom okrugu su u drugom talasu epidemije korona virusa, do danas inficirane 34 osobe.

Juče je otkriveno osam novih slučajeva, što je najveći broj u jednom danu od početka epidemije korona virusa.

U pitanju su manje teški, asimptomatski slučajevi koji ne zahtevaju hospitalizaciju.

U prvom talasu je na području Srednjobanatskog okruga potvrdjeno 35 slučajeva infekcije.


18:52 U kovid odeljenjima čačanske Opšte bolnice hospitalizovano je zbog koronavirusa 113 pacijenata, od kojih sedam na respiratorima, izjavio je danas lekar te bolnice Dejan Dabić.

Dabić je nakon sastanka gradskog Radnog tima za praćenje epidemije naveo da je juče na respiratorima u čačanskoj bolnici bilo devet pacijenata od kojih su dva prebačena u kragujevački Klinički centar, a da su u protekla dva dana dva pacijenta prevezena u Beograd na lečenje.

Dodao je da je nakon rezultata testa utvrdđeno da dete koje je pre nekoliko dana smešteno na odeljenje pedijatrije čačanske bolnice, nije zaraženo koronavirusom, ali da je ipak zadržano na daljem lečenju zbog simptoma koje ima.

“U čačanskoj bolnici je smeštena i jedna trudnica u četvrtom mesecu trudnoće, kod koje postoji sumnja na infekciju korona virusom i čeka se rezultat testa”, kazao je Dabić.

Prema njegovim rečima, svi lekari čačanske bolnice uključeni su u rad u kovid odeljenjima a bolnica trenutno raspolaže sa devet kliničkih i pet transportnih respiratora. Dodao je da se u čačanskoj bolnici rade samo hitne operacije. Na kovid odeljenjima u čačanskoj bolnici ima 180 raspoloživih kreveta, od kojih je trenutno popunjeno 113.

Predsednik Radnog tima za praćenje korona virusa epidemiolog Mihailo Luković rekao je da su po podacima inspekcijskih službi, gradjani Čačka prihvatili mere koje su propisane u vanrednoj situaciji i da se ponašaju u skladu sa njima.

Luković je naveo da po podacima Školske uprave, nema zaraženih studenata u čačanskom studentskom domu i dodao da će ispitni rokovi do kraja jula biti završeni.

Naveo je da je u ponedeljak i utorak u ambulantama Doma zdravlja u Čačku zabeležen povećan broj pregleda u odnosu na dane vikenda, ali i dodao da u narednim danima očekuje smanjenje broja pregledanih pacijenata koji imaju simptome infekcije korona virusom.

U Čačku je od 10. juna do danas 157 lica zaraženo korona virusom, od kojih je šestoro preminulo.


18:32 Epidemiološka situacija u Tutinu ide ka stabilizaciji, rekao je FoNetu epidemiolog Mithat Eminović, pozivajući građane na oprez u ponašanju i poštovanje socijalne distance.

Posle procesa zaraze, idemo prema stabilizaciji. Teže kliničke slike uglavnom imaju bolesnici stariji od pedeset godina koji već imaju neku hroničnu bolest, kao što je šećerna bolest, visok krvni pritisak ili malignu bolest, rekao je Eminović.


18:01 Zbog suzbijanja i sprečavanja širenja zarazne bolesti kovid 19 i zaštite stanovništva Štab za vanredne situacije u Trsteniku doneo je odluku o proglašenju vanredne situacije na celoj teritoriji Opštine Trstenik.

Od početka izbijanja epidemije na području ove opštine inficirano je 11 pacijenata od ukupno 529 na području Rasinskog okruga u kojem su od šest opština vanrednu situaciju proglasile četiri – Brus, Aleksandrovac, Trstenik i Kruševac koji beleži najveći broj obolelih, 342 pacijenta.


17:30 U “Štark areni” primljeno je 50 pacijenata, a na Institut za ortopedsko-hirurške bolesti “Banjica” od juče 260 osoba.

Ispred ulaznih vrata Instituta za ortopediju čeka još 15 pacijenata, kaže direktor tog instituta prof. dr Zoran Baščarević.

Ako se nastavi ovakav priliv, do ponoći neće biti nijednog slobodnog kreveta, jer na “Banjici” mogu da prime 300 pacijenata. Pacijenti ne stižu samo iz Beograda, već i iz Valjeva Užica.


15:55 Privredna komora Srbije , ponovo je aktivirala specijalizovani  COVID – 19 info servis putem kojeg privrednici mogu da se informišu o svim ključnim pitanjima vezanim za poslovanje u zemlji i inostranstvu, najnovijim dešavanjima, zvaničnim merama i preporukama. Opširnije OVDE


15:15 Na sednici Štaba za vanredne situacije u Bujanovcu doneta je odluka o uvođenju vanrednih mera.

Biće pojačan epidemiološki nadzor, primenjivaće se mere koje važe u gradovima i opštinama koje su proglasile vanrednu situaciju.


15:06 Zoran Gojković, pokrajinski sekretar za zdravstvo, izjavio je da je u Vojvodini trenutno aktivno 1.012 aktivnih slučajeva.


15:02 U Kliničkom centru u Kragujevcu se nalazi 86 hospitalizovanih pacijenata sa koronavirusom, od kojih je sedam na respiratorima.


14:57 U Sloveniji su u poslednja 24 časa sa 1.607 testova potvrđena 24 nova slučaja zaraze koronavirusom, jedan više nego prethodnog dana, potvrdila je slovenačka vlada.


14:50 Krizni štab grada Novog Sada usvojio je nekoliko novih obaveznih mera radi prevencije širenja infekcije kovida-19. Ograničili su rad ugostiteljskih objekata do 23 sata, zabranili organizovanje proslava u zatvorenom prostoru za više od 50 osoba, i to uz obaveznu primenu preventivnih mera.


14:46 Direktor Klinike za infektivne i tropske bolesti KCS Goran Stevanović, upozorio je na sve veći priliv kovid pacijenata sa teškom kliničkom slikom, koji zahtevaju bolničko lečenje, navodeći da je u poslednja 24 časa samo na Infektivnoj klinici primljeno 320 pacijenata, od kojih su 134 hospitalizovana.

Stevanović je kazao da se kapaciteti za bolničko zbrinjavanje obolelih od Kovida 19 popunjavaju velikom brzinom na dnevnom nivou.

“Na sreću, Bolnice koje su prve ušle u kovid sistem u drugom naletu korone ulaze u drugu ili treću nedelju lečenja bolesnika, počinju da otpuštaju pacijente i oslobađaju se mesta, ali je i dalje vrlo veliki broj onih koji prolaze kroz prijemno-trijažna odeljenja i zadržavaju se na bolničkom lečenju””, rekao je Stevanović novinarima posle sastanka ministra zdravlja Zlatibora Lončara sa direktorima kovid bolnica.

Kazao je da lečenje obolelih koji nemaju izrazito tešu kliničku sliku traje između dve ili tri nedelje, dok se pacijenti na intenzivnoj nezi zadržavaju i duže od pet ili šest nedelja.


14:40 U protekla 24 sata u Hrvatskoj su zabeležena 53 nova slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2, pa je broj aktivnih slučajeva ukupno 934. Među njima je 91 pacijent na bolničkom lečenju, od toga su na respiratoru četiri pacijenta. Jedna osoba je preminula.

Od 25. februara 2020. godine, kada je zabeležen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas je ukupno zabeleženo 3.325 osoba zaraženih koronavirusom, od kojih je 114 preminulo, a 2.277 se oporavilo.


14:31 Domu zdravlja u Ivanjici trenutno se javlja i do 90 pacijenata dnevno, sa simptomima respiratornih infekcija i povišene temperature, što je za devet puta više u odnosu na period mart-april, izjavila je danas direktorka te zdravstvene ustanove dr Jelena Stojković.

“Ovakav scenario nismo očekivali, mnogo je jači ‘udar’ novih slučajeva, nego što je to bilo u martu i aprilu, tada smo imali po deset takvih pacijenata, a sada ih imamo do 90 na dnevnom nivou”, rekla je Stojkovićeva za Tanjug i dodala da kovid ambulanta radi u 24-časovnom režimu.

Od početka epidemije obavljeno je 927 pregleda, kaže Stojković i naglašava da trenutno ima oko 400 brzih testova i još opredeljenih 10 pi-si-ar testova, koji se rade na dnevnom nivou.

Pacijenti sa pozitivnim testom se upućuju na sekundarni nivo lečenja u Opštu bolnicu u Čačak, kaže Stojkovićeva i dodaje da se onda, ukoliko imaju težu sliku, upućuju na dalje lečenje, dok se oni sa lakšom formom bolesti upućuju na kućno lečenje.

Kako je navela, u opštini Ivanjica od početka epidemije je potvrđeno 16 pozitivnih sličajeva na kovid-19, od kojih je troje zdravstvenih radnika, a za još troje se čekaju rezultati. Prema njenim rečima, borbu sa koronom izgubilo je dvoje pacijenata iz Ivanjice.

Razmatra se, napominje, mogućnost da se stacionar koji ima 20 postelja, pretvori u kovid bolnicu.


14:07 Sjenica je među gradovima koji su najteže pogođeni koronavirusom, a novinar Edip Honić ocenjuje da je svaki deseti stanovnik inficiran.


13:53 Ministar odbrane Aleksandar Vulin obišao je u Sjenici pripadnike Uprave za vojno zdravstvo i jedinica ABHO Vojske Srbije koji su angažovani u tom gradu na pomoći u borbi protiv virusa.

Kako je istakao Vulin, ispunjavajući naređenja vrhovnog komandanta Vojske Srbije Aleksandra Vučića, Vojska Srbije je dala svoj maksimum da pomogne građanima Sjenice – obezbeđeno je prijemno odeljenje u šatoru, radi se dezinfekcija grada, u toku dana biće završeno i odgovarajuće odeljenje koje će biti pretvoreno u kovid bolnicu.

“Doveli smo lekare, da se bolnici i kadrovski pomogne. Ima dovoljno lekova, sanitetskog materijala, zaštitne opreme – ima dovoljno svega što je potrebno. Sada je ključ uraditi dobru organizaciju, razdvojiti kovid od nekovid pacijenata, pomoći da se lekari, sestre i medicinsko osoblje u Sjenici malo odmori, da uradimo dezinfekciju. Ono što je najvažnije je da ljudi znaju da država brine, da vojska brine i da ćemo mi biti ovde dokle god je potrebno”, rekoa je Vulin.

Rekao je da dokle god bude pretila opasnost od zaraze, Vojska Srbije će biti tu da pomogne i Sjenici i Tutinu i Novom Pazaru.

“Sve što je potrebno vojska je tu da obezbedi, mi smo tu da pomognemo svakom građaninu ove zemlje i da učinimo da se svako oseća i dobro i bezbedno, naravno i da bude što više zdravih”,  poručio je ministar odbrane.


13:40 U ZC Lekovac u kovid bolnici, trenutno je hospitalizovano 12 pacijenata, kod kojih je potvrđeno prisustvo koronavirusa.

U dve kovid bolnice u ZC Vranje, ukupno je hospitalizovano 85 pacijenata, kod kojih je potvrđeno prisustvo virusa. Nažalost, jedan pacijent sa potvrđenim koronavirusom je preminuo.

Među hospitalizovanim pacijentima, nema dece zaražene kovidom 19.

U ZC Surdulica, u kovid bolnici trenutno su hospitalizovana 53 pacijenata kod kojih je potvrđeno prisustvo koronavirusa.


13:10 Ministar zdravlja Zlatibor Lončar rekao je da će konačnu odluku o uvođenju policijskog časa tokom vikenda doneti Krizni štab u naredna dva dana. On nije precizirao da li će ta mera biti uvedena na teritoriji cele Srbije ističući da nije namera da se “kažnjavaju” oni koji se pridržavaju svih epidemioloških mera.

Zlatibor Lončar je kazao da epidemiolozi sagledavaju stanje na terenu i podatke o broju zaraženih i testiranih, o tome gde se i kojom brzinom širi virus korona, kakva je klinička slika pacijenata i koliko se zadržavaju u bolnici, kao i kakvi su kapaciteti bolnica i gde koje mere mogu da se primene. Opširnije OVDE.


13:02  Jedna od dve montažne COVID bolnice koje će biti izgradjene u Srbiji biće smeštena u kasarni “Rasina” u Kruševcu, najavila je danas gradonačelnica Kruševca Jasmina Palurović.

“Ova bolnica će biti manjeg kapaciteta nego bolnica u Beogradu. Imaće oko 500 ležajeva a biće smeštena u kasarni “Rasina”. Trenutno se radi analiza kako bi se odredilo u kojim objektima će bolnica biti smeštena i koje objekte treba renovirati. Kruševac je u potpunosti spreman da logistički podrži jedan ovako značajan projekat”, kazala je novinarima Palurovićeva.

Ona je dodala da će rok za završetak radova biti tri meseca, ali da još uvek nije poznato kada će početi radovi na izgradnji specijalne bolnice.

Odlukom Štaba za vanredne situacije u Kruševcu je od srede ujutro uveden niz mera kako bi se sprečilo širenje korona virusa.

“U Kruševcu nije uveden policijski čas, ali ta mogućnost uvek postoji. Dosta pacijenata se javlja u kovid ambulantu, nisu svi pozitivni, neki imaju i druge respiratorne probleme pa je Zavod za javno zdravlje predložio ove mere”, rekla je Palurović.

Ona je dodala da je planirano  da se ubuduće ulice peru natrijum hipohloritom umesto vodom.

“Ukoliko se ukaže potreba vratićemo i oko 200 kanistera sa natrijum hipohloritom kako bi gradjani mogli da koriste ovo sredstvo”, dodala je gradonačelnica Kruševca.


12:53 Holandija je zatvorila granice za državljane Srbije i Crne, nedelju dana nakon otvaranja, zbog povećanja broja zaraženih korona virusom, saopštila je danas Ambasada Holandije u Beogradu.

“Odluka Holandije da otvori granice za državljane Srbije i Crne Gore je promenjena. To znači da stanovnici ove dve države ne mogu da udju u Holandiju zbog najnovijeg razvoja Kovida-19”, navela je na Tviteru holandska ambasada.

Kako se dodaje, Holandija je donela tu odluku zato što je epidemiološka situacija gora od proseka za EU.

Holandija je 1. jula otvorila granice za Srbiju i Crnu Goru nakon takve preporuke Evropske unije, ali je primena te preporuke u nadležnosti država članica.


12:47 U Kliničkom centru u Nišu su u protekla 24 časa od korona virusa preminule još tri osobe, saopštila je danas ta zdravstvena ustanova.

Broj obolelih priključenih na respirator povećan je sa šest na deset. U saopštenju objavljenom na sajtu Kliničkog centra navedeno je da se na lečenju nalaze 92 pacijenta sa potvrdjenim korona virusom, ali nije rečeno koliko je ukupno hospitalizovanih u kovid bolnicama.

Na jučerašnjoj konferenciji za medije saopšteno je da se u tri kovid bolnice u starom delu Kliničkog centra i u novoj zgradi KC na lečenju nalazi 226 pacijenata. Polovina pacijenata je iz Niša, a polovina iz drugih gradova i opština sa juga Srbije.


12:45 Šezdeseti Sabor trubača u Guči, koji je trebalo da bude održan od 6. do 9. avgusta, otkazan je zbog loše epidemiološke situacije u Srbiji, izjavio je danas predsednik opštine Lučani Milivoje Dolović.

“U skladu sa odlukama i merama koje je donela Vlada Srbije i proglašenja vanredne situacije u više od 20 gradova i opština zbog epidemije izazavane koronavirusom otkazan je i ovogodišnji Sabor trubača u Guči”, potvrdio je Dolović za portal info-lider.

“Festival trube 2020. uopšte neće biti održan, imajući u vidu situaciju u našoj zemlji i regionu. Ne želimo da ugrožavamo ničije zdravlje i okupljamo veliki broj ljudi na jednom mestu”, kazao je Dolović i dodao da se Sabor pomera za 2021. godinu.


12:41 U Zlatiborskom okrugu je, pored Nove Varoši, i Prijepolje proglasilo vanrednu situaciju zbog potrebe uvođenja pojačanih mera zašte i sprečavanja širenja koronavirusa.

U Zlatiborskom okrugu je, prema poslednjim podacima Zavoda za javno zdravlje, potvrđeno ukupno 749 slučajeva infekcije virusom.


12:29 Još 27 osobe u Čačku zaražene su korona virusom od 91 testiranih, rekao je danas agenciji Beta direktor Zavoda za javno zdravlje Aksentije Tošić.

On je dodao da se u Čačku dnevno testira više od 100 ljudi na korona virus.

Prema poslednjim podacima na kovid odeljenjima u Opštoj bolnici u Čačku smešteno je 115 pacijenata koji imaju korona virus ili te simptome.


12:18 Specijalna bolnica “Čigota” na Zlatiboru uključuje se u kovid sistem, kao ispomoć bolnici u Užicu, jer tamo raste broj obolelih, izjavio je ministar zdravlja Zlatibor Lončar, nakon sastanka sa direktorima kovid bolnica.

Lončar je rekao da u kovid bolnicama ima slobodnih kapaciteta za još dva dana i da se sada procenjuje koje bi još dve bolnice u unutrašnjosti ušle u kovid sistem.

Apelovao je još jednom na građane da se pridržavaju svih zaštitnih mera.

Sastanku su prisustvovali i dekani medicinskih fakulteta, a dogovoreno je da se oni aktivnije uključe u borbu protiv korona virusa, kroz analize i istraživanja.


12:13 Tokom prethodnog dana u novopazarskoj bolnici od posledica Kovida 19 preminula su četiri pacijenta, a na respiratorima je njih osmoro, saopšteno je na konferenciji za novinare.

Dva pacijenta sa najtežom slikom transportovani su u Beograd i Kragujevac.

Direktor Doma zdravlja Ervin Ćorović rekao je na konferenciji za novinare da su u istom periodu na lečenje primljena još 32 pacijenta, čime su popunjena 388 kreveta te zdravstvene ustanove.

“S obzirom na broj pacijenata, trenutno obavljamo detaljne preglede sa ciljem da one sa lakšom slikom prebacimo u privremenu Kovid bolnicu u Medicinskoj školi ili otpustimo na kućno lečenje”, rekao je Ćorović, prenose mediji.


12:12 U dve kovid ambulante niškog Doma zdravlja poslednjih dana javljalo se u proseku 400 do 500 gradjana, što je za 10 do 20 odsto više nego u odnosu na prošlu nedelju, rekao je agenciji Beta direktor te zdravstvene ustanove Milorad Jerkan.

“Poslednjih pet dana naši lekari su u proseku 15 do 20 pacijenata upućivali u Kliniku za infektivne bolesti na dodatne prelglede i lečenje, a juče je taj broj bio uvećan i iznosio je 34”, kazao je Jerkan.

On je rekao danas da ima i onih koji dolaze u kovid ambulantu sa povišenom temperaturom čiji uzrok nije korona virusa.

Prema njegovim rečima, u kovid ambulanti u Duvaništu i juče otvorenoj kovid ambulanti u centralnom objektu Doma zdravlja, dnevno se uradi oko 120 seroloških testova.

“Jedan broj testova se uradi po indikacijama, a jedan broj na zahtev pacijenata. Raspolažemo sa preko 3.000 testova što je sasvim dovoljno za trenutnu epidemiološku situaciju”, kazao je Jerkan.


11:54 U poslednja 24 časa u kovid bolnice širom Beograda primljena su 144 bolesnika, kazala je dr Ivana Milošević, zamenica direktora Klinike za infektivne i tropske bolesti Kliničkog centra Srbije (KCS).

Milošević je navela da se na Infektivnoj klinici KCS nalaze se 92 pacijenta sa srednje teškom i teškom kliničkom slikom. Ona je za RTS kazala da je tokom poslednja 24 sata pregledano 320 bolesnika, oko 100 u toku noći.

“Sa ovolikim prilivom bolesnika pitanje je koliko ćemo moći da izdržimo”, istakla je Milošević. Rekla je da je na intenzvinoj nezi Infektivne klinike 15 bolesnika, na raspiratorima 11, šest na invazivnoj, a pet na neinvazivnoj ventilaciji.

“Svi bolesnici i oni koji su na invazivnoj i neinvazivnoj su potencijalno životno ugroženi. Ima puno mladog sveta, imali smo jednog bolesnika u dubokoj starosti. Pažnju moraju da obrate svi”, naglasila je Milošević. Kazala je i da je sada mnogo teže nego u martu i aprilu.

“Brine nas ogroman priliv u bolnice širom Srbije. Sa ovakvim prilivom bolesnika plašim se da nećemo moći da zbrinemo sve bolesne ljude”, navela je Milošević. Navodi da moraju da se poštuju sve mere jer, kako je naglasila, ako se ne poštuju mere “nećemo moći da se izborimo sa ovom pošasti”.


11:43 Nove mere u borbi protiv koronavirusa ne bi bile potrebne da smo sami poštovali opšte preventivne mere i “da se nismo okupljali pre svega u zatvorenim prostorima”, izjavila je zamenica direktora Instituta za javno zdravlje Darija Kisić Tepavčević.

Korišćenje maski nije “samo”, već se to pokazalo kao efektivna mera. Najbolji primer je Kina koja time uspešno savladava talase ovog virusa, rekla je Kisić Tepavčević za RTS.

Ona je ukazala da je detektovan visok nivo aktivnosti virusa, što se u ovom periodu nije očekivalo.


11:40 Crnogorski ministar rada i socijalnog staranja Kemal Purišić pozitivan je na korona virus, saopšteno je danas iz Vlade.

Kako se navodi na Tviter nalogu Vlade, “od sinoćnjih rezultata testa ministar i njegova supruga su u samoizolaciji”.

“NKT pozdravlja neselektivno poštovanje epidemioloških mera i želi porodici Purišić brzo ozdravljenje i povratak redovnim aktivnostima”, dodaje se.


11:37 Još dve osobe zaražene su korona virusom u Gornjem Milanovcu, potvrdili su rezultati testova u poslednja 24 sata, saopštio je danas Dom zdravlja u toj opštini.

U Gornjem Milanovcu su od sredine juna do danas korona virusom zaražene 23 osobe.

Četiri osobe su izlečena, tri su smeštena u gornjomilanovačku bolnicu, a šest je hospitalizovano u Klinički centar u Kragujevcu.

Pored osoba za koje je potvrdjeno da su zaraženi korona virusom u gornjomilanovačkoj bolnici je hospitalizovano i sedam koje imaju te simptome i čekaju se rezultati njihovih testova.

Ostale osobe zaražene korona virusom u Gornjem Milanovcu, kao i njihovi kontakti , nalaze se u kućnoj izolaciji.


11:27 Dnevni broj novozaraženih u Pakistanu pao je ispod 3.000, što se desilo po drugi put, ali medicinski stručnjaci upozoravaju da je to možda posledica manjeg testiranja.

Oko 21.000 testova na korona virus se radi svakog dana u poredjenju sa oko 33.000 koliko je radjeno na vrhuncu pandemije. Neki medicinski radnici, posebno u glavnom gradu provincije Pandžab Lahoru, gde živi 60 odsto stanovništva, ukazuju na to da je virus možda dostigao vrhunac u junu.

Premijer Pakistana naredio je obavezno nošenje maski ali je njihova upotreba neredovna a fizička distanca ograničena. Vlada Pakistana je uvela obustave rada u najmanje 800 marketa, preduzeća i stambenih područja gde se infekcija raširila.

Pakistan je u poslednja 24 časa registrovao 2.980 novozaraženih, a od početka pandemije zabeleženo je ukupno 237.489 zaraženih. U poslednja 24 časa od posledica korona virusa umrlo je 80 ljudi, a od početka pandemije zabeleženo je 4.922 smrtnih slučajeva.

Premijer Imran Kan izbegavao je potpuno zatvaranje zemlje zbog zaštite najsiromašnijih koji bi bili najpogodjeniji pandemijom. Ekonomski stručnjaci kažu da se stopa siromaštva u Pakistanu povećala sa 30 na 40 odsto.


11:24 Tokom prethodnog dana u novopazarskoj bolnici od posledica Covid-19 preminula su četiri pacijenta, na respiratorima je osmoro, dok su dva pacijenta sa najtežom slikom transportovani u Beograd i Kragujevac.

Direktor Doma zdravlja Ervin Ćorović rekao je na konferenciji za novinare da su u istom periodu na lečenje primljena još 32 pacijenta, čime su popunjena 388 kreveta te zdravstvene ustanove.

“S obzirom na broj pacijenata, trenutno obavljamo detaljne preglede sa ciljem da one sa lakšom slikom prebacimo u privremenu kovid bolnicu u Medicinskoj školi ili otpustimo na kućno lečenje”, rekao je Ćorović.


11:18 Od početka pandemije korona virusa na afričkom kontinentu registrovano je više od pola miliona slučajeva zaraze. U poslednja 24 sata na tom kontinentu zabeleženo je više od 10.000 slučajeva te je ukupno preko 504.000 zaraženih.

Novinska agencija AP ocenjuje da je Afrika novo žarište zaraze korona virusa. Medjutim, tačan broj zaraženih i dalje nije poznat jer mnoge zemlje ne testiraju dovoljno.

“Imamo ogroman problem, pravu krizu u pristupu”, rekao je prošle nedelje šef Svetske zdravstvene organizacije u Africi, Matšidiso Moeti. Većina testiranja vrši se u glavnim gradovima, ali se zaraza značajno proširila i van njih.

Afrički zdravstveni sistemi suočeni su sa manjkom finansijskih sredstava i medicinskog osoblja, a dodatno su pod pritiskom jer je zaraženo više od 2.000 zdravstvenih radnika. Ove nedelje zabrinuto osoblje štrajkovalo je zbog nedostatka adekvatne opreme i niskih plata u Nigeriji, Zimbabveu, Kongu i Sijera Leonu.


11:15 Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević potvrdio je danas da su ispunjeni zahtevi studenata iz studentskih domova. Šarčević je na sastanku s predstavnicima studenata iz studentskih domova u Beogradu rekao da je studentima omogućeno više rokova za ispite, kao i da mogu da ostanu u domovima tokom leta shodno obavezama na fakultetima. Više informacija možete pročati OVDE.


11:12 U Valjevu je još 20 osoba pozitivno na Kovid-19, tako da je ukupan broj obolelih 339, pokazuju podaci Zavoda za javno zdravlje Valjevo.

Prema današnjim podacima Zavoda za javno zdravlje, potvrdjena su u Ubu, Mionici i Lajkovcu po dva nova slučaja i jedan u Ljigu, tako da je u Kolubarskom okrugu ukupno obolelo 447 osoba.

Najviše njih je u Ubu 38, u Lajkovcu 37, Mionici 35, Ljigu 15 a u Osečini je 12 obolelih od novog korona virusa.

U Valjevu je 7. jula, na prisustvo korona virusa testirano 100 osoba.

U ovom trenutku na infektivnom odeljenju Opšte bolnice Valjevo hospitalizovano je osam pacijenata iz Valjeva, pet iz Uba i po jedan iz Lajkovca i Ljiga, dok je u kućnoj izolaciji 130 zaraženih iz Valjeva.

Direktorica Zavoda za javno zdravlje Valjevo dr Marija Gavrilović je kazala da za period od 3. do 6. jula, kasne rezultati laboratorijskih ispitivanja uzeta 342 brisa sumnjivih i verovatnih slučajeva, objavio je portal Kolubarske.rs.

Zbog povećanog broja novoobolelih od Kovid-19, u Valjevu je juče proglašena vanredna situacija.


10:47 Sindikat pravosuđa Srbije predložio je danas da se zaposlenima u sudovima, tužilaštvima i ustanovama za izvršenje krivičnih sankcija, u što većoj meri omogući rad od kuće u cilju delotvornije prevencije od širenja korona virusa na radnim mestima.

Iz sindikata su ocenili da bi time bolje bili zaštićeni zaposleni koji ostaju i rade od kuće, zaposleni koji moraju posao da obavljaju na radnom mestu „ali sada u boljim uslovima sa manje prisutnih u skučenim kancelarijama, kao i građani i stranke“. Opširnije OVDE.


10:38 U bolnici u Zemunu trenutno je hospitalizovano 380 pacijenata, od čega 350 u stacionaru i 30 na intenzivnoj nezi.

“Uglavnom je reč o srednje teškoj kliničkoj slici, pacijenti uglavnom zavisni od kiseonika. Najteži pacijenti nisu samo iz Beograda, već iz cele Srbije. Naši kapaciteti su dosta popunjeni, veliko je opterećenje za ceo sistem”, rekao je direktor bolnice Dragoš Stojanović.

Prema njegovim rečima, velika potrošnja kiseonika je kliničarima najbolji pokazatelj težine kliničke slike.

“Oko 10-20 odsto klinička slika sada teža nego u prethodnom piku. Velika zahvalnost svim zdravstvenim radnicima na neizmernoj požrtvovanosti za svakog pacijenta”, napominje Stojanović.

Navodi da je od ponedeljka na snazi novi nacionalni protokol za terapiju kovida, koji je izdalo Ministarstvo zdravlja sa Kriznim štabom.


10:30 Nacionalni institut za javno zdravlje Kosova (NIJZ) saopštio je da su juče preminule tri osobe čime je broj preminulih povećan na 82 pacijenta, da je testirano 365 uzoraka i da je 183 osoba pozitivno na korona virus, čime je ukupan broj do sada zaraženih 3.886 osoba.

Sa juče izlečenih 57 osoba ukupan broj oporavljenih je 2.003 slučaja, dok je aktivnih slučajeva 1.801.

Juče su pozitivni slučajevi – 73 iz opštine Priština, u opštini Gnjilane 20, opštini Peć 13, opštini Vučitrn 11, opštini Kosovo Polje 10, opštini Lipljan 10 i u opštini Mitrovica 9 slučajeva.

U opštini Srbica pozitivnih je bilo 6 slučajeva kao i Uroševcu, u opštinima Prizren i Glogovac po 4 slučaja, a u opštinama i Kamenica po 3 slučaja.

Po dva slučaja je bilo u opštinama Orahovac, Vitina, Istok i Gračanica i po jedan slučaj u opštinama Zubin Potok, Dragaš i Mališevo.


10:25 Komisija za zarazne bolesti odlučila je da Vladi Severne Makedonije predloži da gradjani Srbije, BiH, Crne Gore i Kosova od sutra pri ulasku u zemlju moraju obavezno da dostave PCR test ne stariji od 72 sata.

To je na svom Fejsbuk profilu objavio jutros ministar zdravlja Severne Makedonije Venko Filipče, a prema njegovim rečima, preporuku je Komisija donela na jučerašnjem sastanku nakon razgledanja aktuelnog epidemiološkog stanja u Srbiji, BiH, Crnoj Gori i na Kosovu i u skladu sa informacijam dobijenim od medicinskih vlasti tih zemalja.

“Ovu preporuku Komisija za zarazne bolesti će podneti Vladi na odlučivanje”, napisao je ministar zdravlja Severne Makedonije.


10:17 Na infektivnoj klinici Kliničkog centra Srbije nalazi se 92 pacijenta sa srednje teškom i teškom kliničkom slikom.

“U toku poslednja 24 sata je pregledano 320 bolesnika, oko 100 u toku noći. Za poslednja 24 sata u bolnice širom Beograda primljeno je 144 bolesnika, u Infektivnu kliniku 12. To znači kao da smo primili celu Infektivnu kliniku u poslednja 24 sata. Ogroman je priliv bolesnika”, istakla je dr Ivana Milošević, zamenica direktora Klinike za infektivne i tropske bolesti Kliničkog centra Srbije.

Prema njenim rečima, na intezvinoj nezi je 15 bolesnika, na raspiratorima 11, šest na invazivnoj, a pet na neinvazivnoj ventilaciji.


09:58 Ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je da je u roku od 24 sata na bolničko lečenje primljeno 227 pacijenata sa upalom pluća.

Lončar je za TV Pink naveo da je na bolničkom lečenju trenutno u Srbiji oko 4.000 pacijenata koji su kovid pozitivni ili imaju simptome kovida, a čekaju se rezultati.

U okviru novih mera u Tutinu, Sjenici, Novom Pazaru Vojska Srbije će izvršiti dezinfekciju ulica, zdravstvene ustanove.


09:55 Epidemiolog Predrag Kon izjavio je danas da ima pokazatelja da se situacija u vezi s epidemijom korona virusa u Beogradu popravlja. „Posle tri dana imamo izmedju 400 i 450 onih koji su sumnjivi na kovid,a pre toga smo imali oko 600, čak i više, na dnevnom nivou“, rekao je Kon za televiziju N1. Više informacija možete pročitati OVDE.


09:16 Svetska zdravstvena organizacija (SZO) saopštila je da se pojavljuju dokazi o širenju korona virusa vazduhom upozoravajući da se “epidemije ubrzava u svetu”.

„Priznajemo da se pojavljuju dokazi i zbog toga moramo da budemo otvoreni i razumemo sve puteve prenošenja (virusa)“, rekla je zvaničnica SZO Benedeta Alegranci (Benedetta Allegranzi). Više informacija možete pročitati OVDE.

08:56 Nacionalno koordinaciono telo za zarazne bolesti (NKT) odlučilo je danas da proglasi epidemiju u nekoliko gradova na severu Crne Gore ali i da istovremeno dozvoli iz ekonomskih razloga ulazak gradjana Turske, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Ukrajine i Belorusije.

Kako se navodi, epidemija je proglašena u Bijelom Polju, Beranama, Petnjici, Rožajama i Gusinju. U Crnoj Gori registrovano je danas rekordnih 66 novozaraženih a tri osobe su preminule od korona virusa, dve u Beranama a jedna u Rožajama.

Od početka juna ukupan broj registrovanih slučajeva je 583, osam je smrtnih ishoda a pet je ozdravilo, tako da je broj aktivnih slučajeva 570.

Crna Gora je 2. juna proglasila kraj epidemije na teritoriji cele države. Istovremeno je danas dozvoljen ulazak u Crnu Goru rezidentima Turske, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Ukrajine i Belorusije koji ne pokazuju simptome i znakove infekcije korona virusom i zadovoljavaju druge uslove koje će propisati Ministarstvo održivog razvoja i turizma.


08:35 Krizni štabovi Kosovske Mitrovice, Zvečana, Leposavića i Zubinog Potoka doneli su večeras odluku o meri ograničenju kretanja gradjana od 21 sat do 5 sati ujutru, a ta mera će trajati nedelju dana.

Kao razlog navedena je pogoršana epidemiološka situacija u srpskim sredinama na Kosovu.

Prema podacima koje je na vanrednoj konferenciji za novinare saopštio potpredsednik Vlade Kosova Goran Rakić, od 61 testirane osobe 53 je zaraženo korona virusom.

“Od danas, u narednih nedelju dana od 21 uveče do 5 časova ujutru zabranjuje se kretanje osim licima koji su odgovorni za borbu protiv epidemije i održavanja javnog reda i mira”, saopšteno je nakonferenciji za novinare u Kosovskoj Mitrovici.

Gradjani su pozvani na odgovorno ponašanje, nošenje zaštitnih maski, poštovanja distance i održavanja lične higijene.


08:20 Na svim kovid odeljenjima Opšte bolnice u Čačku hospitalizovano je ukupno 104 pacijenta, saopšteno je večeras iz te zdravstvene ustanove.

Sa teškom kliničkom slikom je 11 pacijenata, od kojih je šestoro na respiratoru. Jedan pacijent koji je oboleo od korona virusa je danas trasportovan iz čačanske bolnice u kliniku u Beogradu.

Dete koje je pre nekoliko dana hospitalizovano na odeljenju pedijatrije u čačanskoj bolnici sa simptomima korona virusa je stabilno i čeka se potvrda njegovog testa.

U prijemno-trijažnoj ambulanti bolnice svakodnevno je veliki priliv pacijenata sa simptomima i znacima korona virusa, navodi se u saopštenju čačanske bolnice.


08:00 U svetu je od korona virusa umrlo 539.620 osoba dok je zaraženo više od 11 miliona i 693.770 ljudi, prenela je agencija Frans pres.

Od ukupnog broja zaraženih najmanje 6.145.500 ljudi smatra se izlečenim. Broj zvanično zaraženih ne odražava realan broj inficiranih, pošto mnoge zemlje testiraju samo pacijente kojima je potrebno bolničko lečenje. Više informacija možete pročitati OVDE.


Informacije od jučerašnjeg dana možete pronaći OVDE.

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend