Društvo

Koronavirus: iz sata u sat (LIVE BLOG)

Pratite najnovije informacije povodom pandemije koronavirusa.

19:55 Evropska unija će skinuti Srbiju i Crnu Goru sa liste epidemiološki bezbednih zemalja iz kojih su dozvoljena i putovanja koja nisu neophodna. Diplomate EU su sinoć usvojile predlog Nemačke, koja predsedava Unijom, da Srbija i Crna Gora budu skinute s liste zbog širenja zaraze korona virusom, rekli su evropski zvaničnici agenciji Rojters.

Predlog Nemačke podržalo je nekoliko država, medju kojima su Francuska, Španija i Holandija, navodi Rojters i dodaje da odluka danas treba da bude formalno potvrdjena. Lista nije obavezujuća, već predstavlja samo preporuku EU za odobravanje ulaska, a neke od 27 članica je ne poštuju.

Stavljanje SAD na tu listu diplomate nisu ni razmatrale zbog naglog rasta broja slučajeva infekcije u toj zemlji, rekli su zvaničnici. Članice EU su razmatrale skidanje Alžira i Maroka s liste zbog širenja infekcije, ali se većina usprotivila tom potezu. Te dve afričke zemlje za sada ostaju na listi koja se redovno ažurira.

Francuska, glavni zagovornik uklanjanja Alžira s liste navela je da će usvojiti posebne mere da spreči ulazak iz te države. Posle sklanjanja Srbije i Crne Gore s liste, na njoj je uz Alžir i Maroko ostalo još 11 zemalja. To su Kanada, Kina, Južna Koreja, Japan, Tajland, Australija, Novi Zeland, Gruzija, Ruanda, Tunis i Urugvaj.

Za razliku od drugih zemalja s liste, EU prema Kini primenjuje princip reciprociteta, što znači da će ulazak u Uniju iz te zemlje biti dozvoljen jedino ako kineske vlasti takodje dozvole ulazak posetiocima iz EU.


19:42 Primaocima socijalne novčane pomoći u Novom Pazaru i članovima njihovih porodica, ako su oboleli od KOVIDA-19, isplaće se jednokratna novčana pomoć od 10 hiljada dinara, odlučio je danas mesni Štab za vanredne situacije.

Gradonačelnik Nihat Biševac rekao je da time žele da pomognu sugradjanima slabijeg materijalnog stanja koji su oboleli od te zarazne bolesti.

Novac za to je sa namenskog računa sa 6,5 miliona dinara, na koji pomoć uplaćuju gradjani, privatne firme i dijaspora, rekao je Biševac i zahvalio im zbog toga.

Gradjani koji ispunjavaju uslove za jednokratnu novčanu pomoć mogu se javiti na telefone 020/311-902, 063/178-33-17, 065/564-06-36 i 061/165-35-14.

Krizni štab je danas radno vreme teretana ograničio na do 19.00 časova, uz naredbu vlasnicima da primenjuju sve sanitarne protivepidemijske mere.


19:05  Institut za javno zdravlje Crne Gore je danas saopštio da je od 2.000 PCR uzoraka poslatih na obradu u Nemačku, čak 475 pozitivno na korona virus. Institut je testove poslao u Nemčaku jer u Crnoj Gori nema dovoljno kapaciteta te se na rezultat testa čeka i po sedam dana. Osim rezultata iz Nemačke, danas su registrovana još 64 novozaražena, tako da je ukupan broj aktivnih slučajeva 1.453.

Većina novoobollih su, kako se navodi, kontakti prethodno registrovanih slučajeva. Od sredine juna umrlo je 16 osoba, a 33 su se oporavile. Poredjenja radi, u Crnoj Gori je prošlog četvrtka, 9. jula, za dan bilo registrovano 59 zaraženih i bilo je aktivno 680 slučajeva, a od sredine juna do tada je bilo deset umrlih.


18:39 Koordinator Opšte bolnice u Novom Pazaru Mirsad Djerlek rekao je da je u protekla 24 sata u ovoj ustanovi bilo relativno mirno i da se manji broj pacijenata javio u kovid ambulante. On je na konferenciji za novinare rekao da u ovom regionalnom kovid centru trenutno ima 290 pacijenata, a da su imali dva transporta za Beograd.

„U protekla 24 sata preminulo je troje pacijenata, a trenutno pet pacijenata imamo na respiratorima. Prema našim podacima 93 odsto pacijenata, koji su do sada preminuli od korona virusa, starije je od 70 godina i svi su imali vrlo ozbiljne prateće bolesti“, rekao je Djerlek. On je apelovao na gradjane Novog Pazara, Sjenice i Tutina da se pridržavaju svih preporuka i da ozbiljno shvate situaciju kako ne bi došlo do iznenadnog talasa koji bi mogao da bude fatalan.

„Tražim od svih gradjana da ne dižu paniku, jer smo u ovom trenutku potpuno kadrovski i kapacitetom, kao i opremom i sanitetskim materijalom, spremni da odgovorimo najtežem talasu koji bi mogao da nas napadne“, rekao je Djerlek. U predstojećem periodu podatke o brojnom stanju pacijenata na konferencijama za novinare u Novom Pazaru iznosiće Krizni štab, čiji je i Djerlek član.


18:10 Zavoda za javno zdravlje Pirot saopštili su da su rezutati testiranja na korona virus potvrdili da se povećava broj obolelih u Pirotskom okrugu. U saopštenju se navodi da su danas stigli rezultati za 22 testirane osobe od kojih je 12 pozitivno na covid-19 i to devet iz Pirota, jedna iz Babušnice i dve iz Bele Palanke.

Oni su rekli i da je broj pozitivnih novoobolelih u odnosu na broj testiranih 54,5 procenata. U poslednja dva dana u Pirotskom okrugu je virus korona potvrdjen kod 12 osoba od 18 testiranih uzoraka, što je 67 odsto. Tokom dana uzorkovano je 29 briseva sa područja okruga. U Kovid ambulanti u Pirotu se dnevno obavi oko 70 pregleda, od toga je oko 80 odsto pacijenata sa sumnjom na kovid, kaže se u saopštenju i dodaje da je još jedno novoobolelo lice danas hospitalizovano u Kliničkom centru Niš.

Na Grudnom odeljenju Opšte bolnice Pirot je petoro obolelih, dodali su. U poslednjih mesec dana u Pirotskom okrugu je registrovano 107 obolelih iz 93 porodice. Oko 60 procenata obolelih je iz populacije izmedju 30 i 60 godina.

Epidemiološka situacija je nepovoljna, ali je pod kontrolom zdravstvene službe. Apeluju na poštovanje svih mera prevencije, nošenje maski u zatvorenom prostoru, pranje ruku, fizička distanca od 2 metra i izbegavanje masovnih okupljanja.

Preporučuje se otkazivanje slavlja, proslava i okupljanja u zatvorenom prostoru. Svako ko primeti simptome respiratorne infekcije treba da se izoluje od članova porodice i ostalih, navodi se u saopštenju. Iz pirotskog Zavoda za javno zdravlje poručuju da je potrebno da se ponašamo kao da je svako oko nas potencijalno zaražen zbog slučajeva bez simptoma ili sa blagom kliničkom slikom. Od početka epidemije u Pirotskom okrugu virus korona potvrdjen je kod 263 osobe, 190 iz Pirota, 30 iz Babušnice, 41 iz Bele Palanke i dve iz Dimitrovgrada.


17:50 U Severnoj Makedoniji umrle su još četiri osobe s korona virusom i registrovano je 135 novih slučajeva te zaraze, objavilo je danas Ministarstvo zdravlja. Ukupan broj umrlih od kovida-19 porastao je na 389, a broj dijagnostikovanih slučajeva od početka epidemije na 8.332.

Takozvanih aktivnih slučajeva ima 3.475, na respirator je priključeno pet, a na kiseoničkoj podršci su 53 pacijenta. Institut za javno zdravlje registrovao je još 142 pacijenta koji su ozdravili, čime je broj izlečenih povećan na 4.468.

U prethodna 24 sata uradjeno je 1.259 testova na prisustvo korona virusa, a od početka epidemije ukupno 79.392, saopštilo je Ministarstvo zdravlja Severne Makedonije.


17:07 U kovid bolnicu Požarevac u poslednja 24 sata primljen je 21 pacijent sa simptomima kovida 19, pa je danas ukupan broj hospitalizovanih u „crvenoj zoni“ 177. Među njima je 71 pacijent iz Braničevskog okruga, dok su ostali najčešće iz Beograda,a ima ih iz Mladenovca, Kuršumlije i drugih gradova.  Više informacija možete pročitati OVDE.


16:00U poslednja 24 sata u Vojvodini je registrovano 159 novih slučajeva obolelih od kovid-19, među kojima je 65 iz Novog Sada, saopštio je danas Institut za javno zdravlje Vojvodine. Kako se navodi, broj hospitalizovanih slučajeva zbog teže kliničke slike je i dalje u značajnom porastu, kao i broj obolelih kojima je potrebna mehanička ventilacija.

Od početka epidemije u Srbiji u martu, pa do danas, u AP Vojvodini je registrovano ukupno 2.850 slučajeva koji su potvrđeni RT PCR metodom, među kojima je u Novom Sadu 1.117.

„Epidemiološka situacija za AP Vojvodinu u celini se ocenjuje kao nepovoljna i očekuje se dalje pogoršanje situacije“, naveli su iz Instituta i ocenili da je zdravstveni sistem Vojvodine pod velikim opterećenjem i da će, ako se ovaj trend ne zaustavi, kapaciteti kojima raspolaže ubrzo biti prevaziđeni.

Iz Kliničkog centra Vojvodine je saopšteno da se danas u toj zdravstvenoj ustanovi leči 238 pacijenata, što je 19 osoba više nego u ponedeljak. I danas, kao i juče, na respiratorima je 19 teže obolelih.


15:55 Blizu 300 osoba u Braničevskom i Podunavskom okrugu uzorkovano je na COVID-19 u poslednjih 24 sata. Potvrđeno je 6 novih slučajeva. Povećanja su u Smederevskoj Palanci 4 i u Velikom Gradištu i Smederevu po jedna osoba, navodi se u izveštaju direktorke Zavoda za javno zdravlje u Požarevcu, Ane Jovanović. Više informacija možete pročitati OVDE.


15:50 Direktor Opšte bolnice u Smederevu, doktor Nenad Đorđević rekao je da je u toj ustanovi smešteno 159 pacijenata sa simptomima kovida-19.

„Kod 60 pacijenata je potvrđena infekcija, dok se za ostale čekaju rezultati testiranja. Imamo i desetak pacijenata sa obostranom upalom pluća, ali su nalazi pokazali da su oni negativni na kovid-19“, rekao je dr Đorđević.

On je istakao da je deset pacijenata s teškom kliničkom slikom priključeno na respiratore.

Đorđević kaže da je u poslednja 24 časa hospitalizovano devet kovid pacijenata i da trenutno u toj bolnici imaju samo tri slobodna kreveta.


15:45 U ustanovama socijalne zaštite i domovima za stare koronavirus potvrđen je kod 15 korisnika i 34 zaposlena, saopštilo je Ministarstvo za rad, zpošljavanje, boračka i socijalna pitanja. Virus je potvrđen u gerontološkim centrima u Obrenovcu, Mladenovcu, Maturuškoj Banji, Rumi, Kragujevcu i Bežanijskoj kosi na Beogradu.

U domovima za stare „TerzaEta“ u Priboju, „Una Dom“, „Olga“ i „MeliorVita“ u Beogradu takođe ima zaraženih. Prisustvo virusa potvrđeno je u službi Pomoć u kući u Beogradu, zavodu za smeštaj odraslih „Male pčelice“ Kragujevac, Domu za smeštaj odraslih u Kulini, Domu za mentalno ometena lica u Tutinu, Centrima za porodični smeštaj i usvojenje u Kragujevcu i Ćupriji i organizaciji za pružanje usluga ličnog pratioca „Dečje srce“.

Virus je potvrđen i u centrima za socijalni rad u Vranju, Novom Pazaru, na Čukarici, Zvezdari, Vračaru, u Mladenovcu, Barajevu i Lazarevcu, zatim u radnoj jedinici Sigurna kuća u pančevu, u stacionaru Centra za zaštitu odojčadi, dece i omladine u Zvečanskoj. Do sada su izlečena 642 korisnika i 235 zaposlenih.


15:38 Što se tiče policijskog časa i nekih mera ograničenja slobode kretanja, nismo njih sada razmatrali niti mislimo da je to potrebno, poručuje Darija Kisić Tepavčević.

„Rekli smo kada i zašto smo uveli takvu vrstu mera, na početku ove pandemije kada je to imalo svoj cilj – da zaštiti najstariju populaciju naših sugrađana. U međuvremenu nismo stajali skrštenih ruku itekako smo ojačali naš zdravstveni sistem, nabavili respiratore, nabavili testove, izgradili privremene bolnice“, rekla je Kisić Tepavčevićeva.

„Nažalost, izgleda da ćemo dugo da se borimo sa ovim virusom svi kao svet i svi moramo da shvatimo svoju pojedinačnu ulogu i samo tako možemo da pobedimo ovaj virus“, dodala je Kisić Tepavčevićeva.


15:26 Kada je reč o starosnoj dobi pacijenata, Lončar kaže da su to sada u proseku mlađe osobe nego što je bilo u prvom piku.

„Njihovo lečenje traje duže i klinička slika im je ozbiljnija“, dodao je Lončar.

Direktor Infektivne klinike dr Goran Stevanović kaže da je među obolelima najviše osoba starosne dobi od 30 do 50 godina.

Doktorka Darija Kisić Tepavčević je rekla da obolevaju najviše oni koji su najmanje primenjivali preventivne mere i oni koji su bili najizloženiji virusu.


15:19 Od poslednjeg preseka stanja u Srbiji je zvanično još 13 osoba preminulo od posledica koronavirusa, pa je ukupan broj porastao na 418, saopštio je ministar zdravlja Zlatibor Lončar na konferenciji za novinare.

U poslednja 24 sata na koronavirus je testirano 8.659 osoba, a registrovano je 344 novoobolelih.

Na respiratoru je 170 osoba.

U Srbiji je od početka epidemije potvrđeno 18.983 slučaja infekcije.

Broj aktivnih slučajeva je 4.574.

Do 15 časova 14. jula u Srbiji su testirane ukupno 507.002 osobe koje su ispunjavale kriterijume definicije slučaja.


15:12 Kada je reč o starosnoj dobi pacijenata, Lončar kaže da su to sada u proseku mlađe osobe nego što je bilo u prvom piku.

„Njihovo lečenje traje duže i klinička slika im je ozbiljnija“, dodao je Lončar.

Direkor Infektivne klinike dr Goran Stevanović kaže da je među obolelima najviše osoba starosne dobi od 30 do 50 godina.

Doktorka Darija Kisić Tepavčević je rekla da obolevaju najviše oni koji su najmanj primenjivali preventivne mere i oni koji su bili najizloženiji virusu.


15:06 Prema podacima Ministarstva zdravlja, u poslednja 24 sata na bolničko lečenje iz Beograda je upućen 121 pacijent oboleo od koronavirusa. Od ovog broja njih sedam je hospitalizovano u kovid bolnici u Požarevcu, a dva pacijenta u bolnici u Smederevu.

Kovid bolnice u Beogradu zbog popunjenosti postojećih kapaciteta nisu mogle da prime sve pacijente, pa su oni upućeni na lečenje u covid bolnice u Požarevcu i Smederevu. Opširnije OVDE.


14:53 Ministar odbrane Aleksandar Vulin obišao je radove na pripremi za izgradnju objekta za smeštaj i lečenje lica obolelih od infekcije kovid 19 u Vojnom kompleksu „Zemun ekonomija“ na Batajničkom drumu.

Kako se navodi u saopštenju, Vulin je imao prilike da se uveri da je Vojnograđevinska ustanova Beograd preduzela mere radi raščišćavanja terena.

Izvršavajući naređenje vrhovnog komandanta Vojske Srbije Aleksandra Vučića, Ministarstvo odbrane obezbedilo je odgovarajuću lokaciju iz fundusa zemlje koje to ministarstvo koristi, rekoa je Vulin.

„Naša inžinjerija je već počela da radi na rušenju postojećih objekata i na raščišćavanju i pripremi ovog prostora za izgradnju kovid bolnice. Kao što je predsednik Vučić naložio, kovid bolnica će biti urađena u najkraćem mogućem roku i ovo je prilika da se pokaže koliko smo efikasni i koliko razmišljamo unapred“, istakao je ministar Vulin.


14:24  U kovid ambulantama beogradskih domova zdravlja za 24 sata pregledano je 3.373 pacijenta, i to juče tokom dana 3.225 pacijenata i 148 pacijenata u dve dežurne kovid ambulante tokom noći.

Direktor Doma zdravlja Palilula Aleksandar Stojanović rekao je za Tanjug da su prethodnih dana pregledali i testirali ogroman broj ljudi, da je rekordan broj bio u subotu, kada je u dve kovid ambulante pregledano 320 pacijenata.

Stojanović kaže da problem predstavlja i to što se pacijenti lekaru javljaju nekoliko dana nakon što se pojavi povišena temperatura, kada se kod većine razvije upala pluća.


14:14 U Kliničkom centru Crne Gore (KCCG) trenutno su na lečenju 34 pacijenta zaražena novim koronavirusom, po 17 pacijenata u Klinici za infektivne bolesti i Internoj klinici.

„Dva pacijenta su u Jedinici intenzivnog lečenja – jedan priključen na respirator, a drugi na neinvanzivnoj ventilaciji“, objavljeno je na Tviter nalogu KCCG.

Kad je u pitanju Opšta bolnica Berane, na Infektivnom odeljenju nalaze se 33 pacijenta, od kojih je pet vitalno ugroženo, prenosi RTCG.


13:44 Prema najnovijim podacima, u Šapcu je još 105 zaraženo koronavirusom, pa je broj obolelih u tom gradu premašio 900.

U šabačkoj bolnici situaciju ocenjuju kao tešku, ali pod kontrolom. U toj ustanovi smešteno je 178 pacijenata sa srednje teškom, i teškom kliničkom slikom. Tri osobe su na respiratoru.

U kovid ambulantu u proseku se javi više od 200 građana svakog dana.

„I dalje je nepovoljna situacija, s tim što se ja i dalje nadam, da ćemo maksimum za nedelju dana doći u neku bolju situaciju. Veterinarski specijalistički institut će početi sa većim kapacitetom da radi. U odnosu na april mesec, kada nam je prosek godina obolelih bio oko 49 godina, sada nam je taj prosek godina oko 43, što znači da je mlađa populacija više zahvaćena u ovoj situaciji, i ono što mogu da vam kažem, da nažalost imamo 104 obolele osobe preko 65 godina“, kaže za RTS dr Dragana Radojčić, načelnik za kontrolu i prevenciju bolesti ZZJZ Šabac.


13:15 Epidemiološka situacija na teritoriji Srednjobanatskog okruga je nepovoljna sa tendencijom rasta broja zaraženih korona virusom, ali je još pod kontrolom, rečeno je danas. To je saopšteno posle sednice saveta Srednjobanatskog okruga, koju je sazvala načelnica Snežana Vučurević, a na osnovu najnovijih podataka Zavoda za javno zdravlje u Zrenjaninu.

U toku juna i jula, zaključno sa ponedeljkom, na području Okruga registrovana je 71 osoba inficirana korona virusom, što je duplo veći broj u odnosu na period od marta do juna. Posebno je naglašeno da je klinička slika zaraženih znatno teža u odnosu na početak pandemije kao i da su u pitanju pretežno osobe mladje dobi.

Trenutno se u kućnoj izolaciji nalazi 145 osoba koji su pod kontrolom policijskih službenika. Lokalne samouprave će još u toku dana doneti odluke i naredbe sa novim preventivnim merama, pored već važećih, radi zaštite stanovništva.

Mere će biti pooštrene i posebno će se odnositi na ograničenje broja ljudi na otvorenom i u zatvorenom prostoru, uz poštovanje svih zaštitnih mera, nošenje maski i držanje fizičke distance. Poštovanje propisanih mera kontrolisaće i sankcionisati nadležne inspekcije.

Sa sednice Saveta Okruga opet je upućen apel svim gradjanima da u cilju zdravstvene bezbednosti obavezno poštuju propisane zaštitne mere i izbegavaju veća okupljanja u zatvorenim prostorima. Jedino time, navedeno je na sednici, mogu da daju svoj doprinos očuvanju zdravstvenog sistema i njenih kapaciteta, koji su već na maksimumu iskorišćenosti, prema izjavama prisutnih rukovodilaca zdravstvenih ustanova.


13:02 Naredbom Gradskog štaba za vanredne situacije u Zrenjaninu pooštravaju se mere zaštite u cilju sprečavanja širenja epidemije izazvane korona virusom.

Kako je na današnjoj sednici odlučeno, odlažu se sve javne gradske manifestacije, skupovi i proslave, naredjuje se upotreba zaštitnih maski u svim zatvorenim prostorima sa održavanjem fizičke distance od minimum 1,5 metara.

Zabranjuje se i okupljanje u zatvorenom i otvorenom prostoru više od pet lica, ukoliko nije moguće obezbediti fizičku distancu od minimum 1,5 metar, uz propisane mere lične zaštite.

Korišćenje zaštitnih maski obavezno je i u parkovima, na dečjim i rekreacionim igralištima.

Naredjuje se i javnom preduzeću „Gradska stambena agencija“ i javnoj ustanovi „Sportski objekti“ da rad gradskih kupališta i bazena organizuju uz ograničenje broja posetilaca i primenu propisanih mera zaštite.


12:59 Direktorka zavoda za javno zdravlje u Sremskoj Mitrovici Nada Zec kaže za RTS da se registruje povećanje broja zaraženih, ali da je trenutno „sve kontrolisano“. U prethodna dva dana ispitano je 75 uzoraka, od kojih je 28 pozitivno. To su podaci za teritoriju čitavog Sremskog okruga, koji broji više od 300.000 stanovnika.

Nada Zec navodi da je juče u Sremskoj Mitrovici registrovano troje pozitivnih a prekjuče, šest. U opštoj bolnici u Sremskoj Mitrovici hospitalizovana su 73 pacijenta u kovid centru, od kojih su 49 pozitivnih sa lakom i srednje teškom formom oboljenja, kaže Zec.

„To su pacijenti pristigli proteklih nekoliko dana iz celog Srema, svih delova iz koji pacijenti gravitiraju ka nama. Trenutno je sve kontrolisano, ima i prostora i kadrova, zavod ima PCR aparat, ujutru i tokom dana uzeti brisevi, uveče izdajemo rezultat“, napominje Zec.


12:35 U Pirotskom okrugu registrovan je veći broj obolelih poslednjih nedelju dana. Zavod za javno zdravlje je upozorio da se broj novoobolelih povećava iz sata u sat. Dnevno se u kovid ambulantama obavi oko 70 pregleda.

Za poslednjih mesec dana kod 95 obolelih je potvrđen virus, ali je broj obolelih mnogi veći u odnosu na broj testiranih i potvrđenih.

Direktor Doma zdravlja u Pirotu dr Radovan Ilić kaže da raste broj inficiranih i da je epidemiološka situacija nesigurna koja može da eskalira, ako se ne pridržavamo mera lične i kolektivne zaštite.  Najveći broj obolelih u tom kraju je u dobi od 30 do 59 godina.


12:28 U srpskim sredinama na KiM zabeležen je još jedan smrtni slučaj u poslednja 24 časa, saopšteno je iz Kriznog štaba u Kosovskoj Mitrovici.

Preminula osoba od posledica kovida 19 bila je starija od 60 godina.

Vršilac dužnosti direktora Zdravstvenog centra Kosovska Mitrovica doktor Zlatan Elek preneo je medijima da u toj ustanovi nema pacijenata na respiratorima.

U KBC Kosovska Mitrovica trenutno su hospitalizovana 93 pacijenta obolela od kovida 19. Među njima 11 pacijenata je smešteno u trijažnom centru, 68 u kovid bolnici, a 15 na infektivnom odeljenju.

Ovi pacijenti su uglavnom sa teškom i srednje teškom kliničkom slikom, gde većina zahteva kiseoničnu potporu, preneo je Elek.

Dodao je da je u drugom talasu veći broj pacijenata sa upalom pluća. Zabrinjava, kako kaže, što veliki broj mladih koji su inficirani virusom korona.

U sredinama pod nadzorom zdravstvenog sistema kosovske vlade u protekla 24 časa preminulo je još šest osoba, ukupno 108 od izbijanja epidemije.

Registrivano je 187 novih slučajeva infekcije.

Izlečeno je 2.370 osoba dok je aktivnih slučajeva 2.640.


12:25  Za ulazak u Mađarsku potrebna dva negativna PCR testa.   Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić najavio je da Mađarska od ponoći uvodi nove mere prema kojima će građanima Srbije za ulazak u tu zemlju biti potrebna dva negativna PCR testa u roku od pet dana, navodi se na sajtu Vlade. Dačić je u izjavi za Televiziju B92 rekao da svi koji imaju takve negativne testove mogu da prođu bez problema, dok oni koji ne budu imali test, moći će da ga urade u roku od 48 časova od ulaska u Mađarsku ili da provedu 14 dana u samoizolaciji.On je dodao da ova odluka ne uključuje ljude koji su u tranzitu.


12:11 Situacija u Novom Pazaru je mirnija, za RTS kaže Mirsad Đerlek, koordinator Regionalnog kovid centra u Novom Pazaru.

„Gledajući statističke podatke, možemo da kažemo da je bilo dosta mirno u odnosu na ono pre sedam dana. Situacije je još ozbiljna, uvek moramo da budemo obazrivi i spremni. Gledamo da svakog dana sistem funkcionisanja bolnice dovedemo do perfekcije“, napominje Đerlek.


11:56 U četiri kovid bolnice u Zdravstvenom Centru u Vranju hospitalizovano je 197 pacijenata, svi pacijenti su sa bronhopneumonijom, a 46 je na kiseoniku.

Najteži slučajevi upućuju se u niški Klinički centar. U kovid bolnicama ima još 19 slobodnih kreveta.

„Još uvek nismo doneli odluku o tome gde bi sledeća kovid bolnica bila, tu odluku ćemo doneti na našem kriznom štabu, ukoliko bude bilo potrebno. Inače, mi imamo neka mišljenja da bi moglo i dalje u okviru Zdravstvenog centra da se otvori peta Kovid bolnica. Razmatramo jedno odeljenje ili možda i poljska bolnica, jer bi zdravstveni radnici koji rade u Zdravstvenom centru mogli da se preraspodele i da tu budu u sve te četiri za sada, odnosno pet kovid bolnica“, navodi Ljiljana Antić, direktorka Zdravstvenog centra.


11:50 Direktor Studentskog centra u Nišu Rade Rajković rekao je da u toj ustanovi od petka nema studenata obolelih od koronavirusa, nakon što su negativni testovi stigli za dva studenta kod kojih je virus ranije bio potvrđen.

„Oni su bili u izolaciji u posebnom delu studentskog doma kod Medicinskog fakulteta. Minulog četvrtka je jedan student otpušten kući, a u petak drugi“, rekao je Rajković agenciji Beta. ;

Institut za javno zdravlje, dodao je Rajković, u međuvremenu je ukinuo meru samoizolacije svim studentima koji su bili u kontaktu sa obolelima.


11:34 Užička bolnica, posle pretvaranja dela „Čigote“ u kovid bolnicu, proširuje prostor za smeštaj i lečenje obolelih za novih 150 postelja u zgradi nekadašnjeg komandno obrazovnog centra kasarne.

Po danas pristiglim rezultatima je još 21 osoba pozitivna ali se tek očekuju rezultati za nekoliko stotina ljudi.

Trenutno je u stacionarima u Zlatiborskom okrugu smešteno više od 500 pacijenata, najviše u Opštoj bolnici Užice u kojoj su smeštajni kapaciteti pri kraju.

U 10 kovid ambulanti u okrugu i na infektivnom odeljenju juče je pregledano 1.200 pacijenata.

Zgrada u krugu kasarne, površine 2.000 kvadrata, je inače prošle godine sa 50 miliona dinara renovirana a ona je,kako su utvrdili, bolje rešenje, umesto poljske kovid bolnice što je bio jedan od predloga.

Uz pomoć grada, Crvenog krsta i privrednika, kada se završi razvođenje kiseonika, zgrada će biti spremna da primi obolele.


11:09 U Sloveniji je u protekla 24 sata potvrđeno deset novih slučajeva koronavirusa, a na osnovu 1.218 testiranih uzoraka, objavljeno je na sajtu kovid19.si. Ukupan broj zaraženih time je porastao na 1.849, prenosi STA.

U protekla 24 sata nije bilo smrtnih slučajeva, a od početka epidemije preminulo je 111 osoba.

U Sloveniji je trenutno 265 aktivnih slučajeva koronavirusa, hospitalizovano je 17 pacijenata, a jedan oboleli je na odeljenju intenzivne nege.


11:04 Predrag Kon je za RTS izjavio da je epidemiološka situacija nepovoljna na celoj teritoriji Srbije i da nema čvrstih podataka o tome da se stanje poboljšava.

„U ovom trenutku nemamo čvrstih podataka da li se stanje poboljšava iako je smanjen broj registrovanih pacijenata, bar ovo što su zvanični podaci. Mene stanje ne ohrabruje jer su bolnice pune i veći broj ljudi je na respiratoru, rekao je Kon za RTS.

Dodao je da su kovid ambulante i dalje pod velikim pritiskom i da može biti bolje ako svi budu poštovali mere, nosili maske i izbegavali kontakte.


10:48 Nacionalni institut za javno zdravlje u Prištini saopštio je da je za 24 časa od prethodnog izveštaja šest osoba preminulo od posledica koronavirusa, dok je prisustvo ovog virusa potvrđeno još kod 187 osoba, čime je ukupan broj zaraženih porastao na 5.118, prenosi RTK.

Iz Instituta napominju da su tokom dana izlečena 103 pacijenta, a ukupan broj do sada izlečenih je 2.370. Koronavirus je aktivan kod 2.640 pacijenata.

Od posledica virusa preminulo je ukupno 108 pacijenata, koji su imali i druge prateće bolesti.


10:29 Direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije (JUTA) Aleksandar Seničić rekao je danas da će to udruženje, zajedno sa hotelijerima, vodičima i prevoznicima, uputiti Vladi Srbije pismo sa apelom za dodatnu pomoć zbog katastrofalnih posledica pandemije virusa COVID-19 na njihovo poslovanje.

On je za Betu rekao da su prihodi turističkih agencija pali više od 90% i da bez sektorske finansijske pomoći ne moge da opstanu. Opširnije OVDE.

10:21 U Šapcu 178 pacijenata na bolničkom lečenju, troje na respiratoru.U kovid ambulantu u Šapcu u poslednja 24 časa javio se do sada najveći broj naših sugrađana sa tegobama suspektnim na koronavirus, navodi dr Vesna Cvetković.

„Juče nam se javilo 228 pacijenata sa tegobama suspektnim na koronavirus. Svima će biti urađena adekvatna labaratorijska dijagnostika i rendgenski snimak pluća. Lekar će na osnovu toga da proceni koga će da testira“, navodi dr Vesna Cvetković.

Dodaje da za sada na raspolaganju imaju dosta testova i da u proseku urade do 100 testova dnevno.

„Zahvaljujući saradnji sa Veterinarskim specijalističkim institutom rezultate testova dobijamo u roku od 24 sata, što je jako bitno za pacijente, kako bi što pre dobili adekvatnu terapiju.


10:15 Direktor Infektivne klinike Goran Stevanović kaže da zabrinjava to što i dalje postoji trend da pacijenti imaju ozbiljnu kliničku sliku, prenoseći da se trećina pregledanih hospitalizuje. Dodao je da se u narednom periodu očekuje rast novoobolelih.

Stevanović je rekao da je i dalje veliki broj pregleda, da je pritisak na kovid trijažne ambulante ogroman i da se ne smanjuje bitno broj hospitalizovanih osoba. Opširnije OVDE.


10:10 U Šumadijskom okrugu nema informacije koliko je novoinficiranih koronavirusom u nedelju i ponedeljak, pošto Institut za javno zdravlje, kako je saopštio, nije uspeo da u Kovid aplikaciji Ministarstva zdravlja vidi koliko je urađeno uzoraka za Šumadijski okrug.

I u Domu zdravlja u čijoj se kovid ambulanti takođe uzimaju brisevi su potvrdili Beti da za poslednja tri dana nemaju nijedan rezultat PCR analize, a to znači da ni pacijenti ne znaju da li su pozitivni. U ovoj zdravstvenoj ustanovi kažu da uošte nema podataka o njihovim uzorcima u kovid bazi ministarstva.

Poslednji saopšteni podaci Instituta za javno zdravlje Kragujevac o pozitivnim uzorcima u Šumadijskom okrugu su od subote 11. jula do ponoći. Od tada do 13.jula u ponoć na ovom području je uzeto još 330 briseva sumnjivih na kovid-19, ali se ne znaju rezultati PCR analize koja se obavlja u laboratorijama u Beogradu.

U saopštenju za medije IZJZ, najavljeno je da će Institut „probati“ ponovo danas da, uvidom u Kovid aplikaciju, dobije podatke o uzorcima koji su poslati na analizu iz Šumadijskom okruga.


10:06 U Beogradu treba da bude otvorena još jedna kovid bolnica, kapaciteta 125 ležajeva, izjavio je epidemiolog Predrag Kon i ocenio da, kada su mere u pitanju, postoji reakcija stanovništva u gradskom prevozu i zatvorenim prostorima, ali da ima okupljanja mladih, što teško može da se spreči i utisak je da još ima nerazumevanja situacije.


09: 59: Dan žalosti u Novom Pazaru Gradonačelnik Nihat Biševac proglasio je 14. jul danom žalosti u Novom Pazaru.Odluka je doneta zbog saobraćajne nesreće u kojoj su poginula tri mladića i smrti brojnih Novopazaraca od koronavirusa u poslednjih nekoliko nedelja.


09:43: Novo žarište u Vojvodini, proglašena vanredna situacija u Sremskoj Mitrovici. Epidemiološka situacija sa korona virusom u Vojvodini se ne smiruje, a Sremska Mitrovica postala je novo žarište, izjavio je juče pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković i dodao da je u mitrovačkoj bolnici smešteno oko 80 obolelih od Kovida-19.

Prema njegovim rečima, očekuje se povećanje broja obolelih, a u Sremskoj Mitrovici od danas su na snazi nove mere uslovljene epidem iološkom situacijom.


09:42 Vanredna situacija  je uvedena  i u Leskovcu koja je na snazi od juče i trajaće do 27. jula, a Štab za vanredne situacije doneo je tu odluku jer preporuke donete pre sedam dana za sprečavanje širenja virusa korona nisu poštovane.


09:36 U Kraljevu je preminula još jedna osoba od kovida 19, a još 59 ljudi je obolelo. Od 92 uzorka koji su analizirani u Vetrinarskom specijalističkom instiutu Kraljevo, 59 je bilo pozitivno.

Iz laboratorije „Vatreno oko“ čeka se rezultat za još 6 uzoraka. Od početka epidemije, u Kraljevu je preminulo 15 pacijenata, a obolelo je 444 ljudi.


09:21 U kovid sistem danas ulazi i interna klinika u Kragujevcu. Direktor Kliničkog centra Predrag Sazdanović rekao je RTS da je neophodno učiniti dodatne napore da se prošire kapaciteti s obzirom na povećan broj zaraženih pacijenata u Kragujevcu, Šumadiji i okolini.

„Prinuđeni smo da kompletnu kliniku za interne bolesti preselimo na drugu poziciju. Svi pacijenti koji nisu kovid imaju negu i zdravstvenu zaštitu. Otvorili smo novih 125 kreveta sa 40 kiseoničnih mesta koji mogu da budu i intenzivna nega“, kaže Sazdanović.

Sazdanović ukazuje da se u ovom trenutku u KC 180 pacijenata leči, 32 traži intenzivnu negu, devet je na respuratoru, i da se to menja iz sata u sat.


08:55 Direktor Doma zdravlja Aleksandar Pajović kaže za RTS da se testiranje brzim testovima radi u kovid ambulanti u Ljubiću. Rezultati tog serološkog testa stižu za pola sata.

Za Pi-Si-Ar testiranje postoji lista čekanja, pošto dnevno pristiže oko 80 zahteva za ceo Moravički okrug, kaže Pajović.

Prema njegovim rečima, Pi-Si-Ar testovi se trebuju od RFZO, a dnevno se dobije 20-30 testova.

Prema poslednjim podacima, na području Moravičkog okruga od početka epidemije zabeleženo je 440 slučajeva koronavirusa, a preminulo je 35 pacijenata


08:27 Direktor Instituta za reumatologiju Nemanja Damjanov rekao je za RTS da će na Institutu biti hospitalizovani pacijenti sa srednje teškom kliničkom slikom kovida-19.

„Nemamo uslove za respiratore, za najteže pacijente. Oni koji budu imali potrebe za tim, biće transportovani u druge bolnice“, rekao je Damjanov.

Prvi pacijenti biće primljeni čim stigne sva neophodna oprema, koja se očekuje tokom dana.

Deo pacijenata Instituta je otpušten a deo je premešten u Kliniku za dermatovenerologiju KCS, gde je otišao i deo zaposlenih kako bi brinuo o njima, rekao je direktor Instituta za reumatologiju.

„Ogromna većina naših ljudi je kompletno angažovana da radi u kovid sistemu“, rekao je Damjanov.

Dodaje da je četvoro zaposlenih na Institutu zaraženo koronavirusom, od kojih je jedan izlečen. Troje zaraženih je dobro, a svi su se zarazili van radnog mesta, navodi Damjanov.


07:53 Festival Exit neće se održati od 13. do 16. avgusta kako je ranije najavljeno, već će novo pomeranje datuma objaviti do kraja meseca. Kako je preneo portal N1, organizatori festivala su naveli da se obeležavanje 20 godina Exita pomera zbog zdravstvene situacije u Srbiji.

Dodali su da će uskoro obavestiti javnosti o refundaciji za one koji ne žele da čuvaju ulaznicu za naredno festivalsko izdanje.


07:45 U Opštoj bolnici u Čačku smešteno je 137 pacijenata sa korona virusom ili sa simptomima virusa. Kako je saopštila ta bolnica u teškom stanju nalazi se 12 pacijenata, od kojih je devet priključeno na respiratore.

Iz bolnice su naveli da je svakodnevno veliki priliv pacijenata sa simptomima i znacima kovid infekcije. U toku dana pregledano je 65 pacijenta, navodi se u saopštenju.


07:35 Košarkaš Hjustona Rasel Vestrbuk saopštio je danas da je pozitivan na korona virus. „Trenutno se osećam dobro, u karantinu sam i jedva čekam da se pridružim saigračima kad ozdravim“, napisao je Vestbruk na društvenim mrežama. Vestbruk je zahvalio svima na željama za brz oporavak i podršku.

„Molim vas shvatite ovaj virus ozbiljno. Nosite maske“, napisao je Vestbruk. Vestbruk, baš ni kao Džejms Harden, nije otputovao sa timom za Orlando gde bi trebalo da nastavi NBA sezona. U Hjustonu se nadaju da će se oni pridružiti timu u narednih nekoliko dana.


07:25 Grupa organizacija civilnog sektora (OCD), novinara i medija Novog Pazara zatražili su danas transparentan rad Kriznog štaba, više pouzdanih informacija i ažuriranje spiskova neophodnih materijalnih potreba i volontera.

Oni su, u zajedničkom saopštenju za javnost, ocenili da je situacija u gradu neznatno bolja, ali su se i zapitali „gde je Krizni štab, šta radi to telo, kakve procene razvoja situacije donosi, na čemu bazira svoje odluke, ko će izvršavati te odluke i na koga se one, uopšte, odnose?“

OCD, novinari i mediji smatraju da „preopterećeni koordinator Bolnice ima povremene šumove i zastoje“ u komunikaciji sa nekim lokalnim medijima.

„Manjak pouzdanih informacija, nedostatak koordinacije, potpuno odsustvo transparentnosti ima za posledicu neracionalno usmeravanje raspoloživih resursa i smanjenje efektivnosti napora koje preduzimamo kao zajednica“, navodi se u saopštenju.

Naglašavajući da stavljaju sve svoje kapacitete na raspolaganje Kriznom štabu, od donosilaca odluka u Novom Pazaru se traži redovno zasedanje, svakodnevno obaveštavanje o razvoju situacije i davanje instrukcija, saveta i preporuka građanima.

OCD, novinari i mediji navode da bi ukupna situacija mogla da se poboljša svakodnevnim pouzdanim informacijama o broju testiranih, obolelih, hospitalizovanih i umrlih u Opštoj bolnici u Novom Pazaru i drugim COVID-bolnicama u širom Srbije.


07:00 Vlada Severne Makedonije odlučila je danas da Komisija za zarazne bolesti razmotri pitanje davanja dozvola za trazit privatnim vozilima državljanima Srbije, Crne Gore, BiH i Kosova.

Kako se navodi u saopštenju, Komisija za zarazne bolesti treba da razmotri pitanje davljanja dozvole za tranzit privatnim vozilima kroz Severnu Makdoniju državljanima Srbije, Crne Gore, BiH i Kosova, što nije bilo obuhvaćeno merama za gradjane tih zemalja.

Vlada u Skoplju je od 9. jula uvela obavezu gradjanima četiri zemlje regiona da za ulazak u Severnu Makedoniju moraju da imaju negativan PCR test, ali je dozvolila tranzit bez te medicinske potvrde za organizovani prevoz, kao i za letove sa skopskog i ohridskog aerodroma.

Za organizovani autobuski prevoz ili medjunarodne tranzitne redovne linije dozvoljen je ulaz bez prilaganja PCR testa, ali teritorija države mora da se napusti u roku od pet sati, uz potpis izjave za tranzit.

Ukoliko neko od državljana Srbije, Crne Gore, BiH ili Kosova doleti na aerodrome u Skioplju ili Ohridu ne mora da ima PCR test, ali je obavezan da teritoriju Severne Makedonije napusti u roku od tri sata.

Bez PCR testa je gradjanima tih zemalja omogućeno da udju u Severnu Makddoniju ako lete sa skopskog ili ohridskog aerodroma, ali je potrebno da obavezno pokažu avionsku kartu (elektronsku kartu), potpišu izjavu za tranzit i u roku od tri sata napuste teritoriju države.


Informacije od predhodnog dana možete pronaći OVDE.

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend