Društvo

Koronavirus: iz sata u sat (LIVE BLOG)

Pratite najnovije informacije povodom pandemije koronavirusa.

20:17 Prema poslednjem izveštaju Zavoda za javno zdravlje, u Kraljevu je još 77 lica zaraženo koronavirusom. Nikada više u jednom danu od izbijanja epidemije.

Još jedan pacijent u Opštoj bolnici je preminuo. Ukupno je kovid 19 odneo 16 života u Kraljevu.

Pritisak na kovid bolnicu je ogroman. Trenutno je 76 hospitalizovanih pacijenata sa srednje teškom kliničkom slikom.

Na respiratorima je troje pacijenata dok se jedan pacijent leči neinvanzivnom metodom.

Još dva odeljenja u Opštoj bolnici biće pridodata kovid sistemu. Lekari i medicinsko osoblje, među kojima su i oni koji su doskora pomagali kolegama u Novom Pazaru i drugim gradovima, apeluju da se sugrađani pridržavaju epidemioloških mera kako bi se smanjio broj infekcija i pritisak na bolnicu i osoblje koji su mesecima izloženi virusu.

„Situacija je vrlo teška. Vrlo alarmantna. Da bi mogao ovaj naš sistem, ovde u Kraljevu, da na neki način opstane i zadovolji sve potrebe našeg grada, ja najviše molim naše sugrađane da poštuju preporuke, da pokušamo da sačuvamo ovaj grad zato što je situacija mnogo, mnogo ozbiljna“, kaže dr Zorica Kostić, infektolog Opšte bolnice Studenica.

Glavna sestra Marija Mijailović poručuje da se osoblje ne može više eksponirati tolikoj količini virusa koji cirkuliše.

„Zato molimo sve sugrađane grada Kraljeva da se malo urazume. Samo malo da povedemo računa. Pomozite sebi, pomozite nama“, apeluje Mijailovićeva.


19:45 Epidemiološka situacija na teritoriji Vojvodine je i dalje nepovoljna zbog dnevnog porasta zaraženih.

U KC Vojvodine leči se 254 pacijenta. Najviše je Novosađana u bolnicama 161. U KCV ima šest kovid bolnica, a na teritorije cele pokrajine još šest opštih bolnica bolnica je pretovreno u kovid bolnice.

Juče do 15 časova bilo je najveći broj obolelih u jednom danu, ukupno 162, od toga 79 u Novom Sadu i taj grad je najugroženiji na teritoriji Vojvodine.


19:12 Gradonačelnik Bora Aleksandar Milikić je najavio razmatranje uvođenja vanredne situacije da bi se održalo tamošnje epidemiološko stanje koje je znatno bolje nego drugde u Srbiji.

Ocenio je da se većina Borana ponaša odgovorno, pridržavajući se preporučene mere korišćenja sanitarnih maski, ali „zabrinjava to što se čekaju rezultati testiranja 127 osoba“.

Zasad je 13 Borana pozitivno na korona virus, ali će Gradski Krizni štab, u zavisnosti od broja pozitvnih, uvesti vanrednu situaciju, rekao je Milikić.

Ako tako bude, biće skraćeno radno vreme kafea i biće zabranjeni okupljanje na javnom mestu i rad noćnih klubova što će kontrolisati komunalna inspekcija.


18:55 U Zaječaru je koronavirusom inficirano još 15 osoba među kojima je i dvogodišnje dete, saoptštio je gradski Štab za vanredne situacije.

Gradonačelnik Zaječara i komandant gradskog štaba Boško Ničić naveo je da je procenat pozitivnih u odnosu na broj pristiglih rezultata, izuzetno visok i da iznosi više od 40 odsto.


18:29 Epidemiolog Darija Kisić Tepavčević rekla je, gostujući u Beogradskoj hronici, da kada se jednom vakcina napravi, mora da se pokaže da je bezbedna, a potražnja za njom će biti velika.

„Vodimo komunikacije sa svim eminentnim proizvođačima, intenzivniji pregovori se vode sa određenim kompanijama, tako da nas to svrstava u prvi red zemalja kada jednom vakcina dođe na tržište“, rekla je Kisić Tepavčevićeva.

Ukoliko vakcina pokaže bezbednost i efektivnost, onda ćemo biti jedna od zemalja koje su prve u redu za vakcinu, ukazuje ona.

Bezbednost vakcine je ono što je na prvom mestu, bez obzira na to što je svet željno čeka, mora biti efikasna i bezbedna, izričita je prof. Kisić Tepavčević.

Prema njenim rečima, dok čekamo vakcinu, nošenje maski ima smisla.


18:17 U Crnoj Gori registrovano je 60 novih slučajeva zaraze koronavirusom.

Iz Instituta za javno zdravlje kazali su da je od 477 analiziranih uzoraka 60 bilo pozitivno. Navodi se i da je najviše novih slučajeva zabeleženo u Podgorici, gde su 24 novozaražene osobe.


17:57 Gradonačelnici i predsednici opština Borskog i Zaječarskog okruga, saglasili su se da zajednički kupe PCR-aparat da bi se ubrzalo testiranje stanovništva istočne Srbije na koronavirus.

Gradonačelnik Bora, Aleksandar Milikić, izjavio je da je to dogovoreno na sastanku čelnika lokalnih vlasti svih osam gradova Timočke Krajine.

On je rekao da će troškove kupovine PCR-uređaja snositi svih osam gradova proporcionalno broju stanovnika, a da uređaj će koristiti Zavod za javno zdravlje Timok, u Zaječaru.


17:40 Prema podacima koji su na Štabu za vanredne situacije dostavili Regionalni kovbid centar, Dom zdravlja i ZZJNP stanje na dan 15. jul je sledeće: ukupno hospitalizovanih pacijenata 248,
broj novih prijema ​25, broj otpusta​​ 22, broj transportovanih pacijenata​ 2 (Bolnica „Dragiša Mišović“ Beograd).

Na respiratorima je ​8 pacijenata, a broj preminulih​ 8 (Novi Pazar 3, Sjenica 5).

Ukupan broj pregleda u kovid ambulanti Doma zdravlja Novi Pazar je 300 (od čega prvih pregleda 188, a kontrolnih pregleda 112).


17:18 Prema poslednjim podacima Zavoda za javno zdravlje u Kruševcu, u Rasinskom okrugu prisustvo koronavirusa potvrđeno je još kod sedam pacijenata – pet iz Kruševca, jednog iz Aleksandrovca i jednog iz Varvarina.

Kako RTS nezvanično saznaje, rezulatati analize oko 500 briseva uzorkovanih pre nedelju dana još uvek se iz Beograda očekuju, a u Zavodu za javno zdravlje u Kruševcu obustavljena su dalja komercijalna testiranja.

Od početka epidemije broj inficiranih u Rasinskom okrugu dostigao je 556, od toga najviše u Kruševcu 349. Epidemiološka situacija u okrugu procenjena je kao nesigurna, a na području grada Kruševca i teritoriji opštine Brus, sa 62 obolelih, i Aleksandrovac, gde je inficirano 93 pacijenata, situacija se smatra nepovoljnom i uvedeno je vanredno stanje.

Iz preventivnih razloga ista odluka na snazi je i u opštini Trstenik,u kojoj je koronavirus potvrđen samo kod 11 građana. Među opštinama sa manjim brojem obolelih nalazi se Varvarin sa 28 i Ćićevac sa 13.

Broj izlečenih u Rasinskom okrugu raste, prema poslednjim podacima dostigao je 378, dok je bitku sa koronom izgubilo 39 ljudi.

Na Infektivnom odeljenju kruševačke Opšte bolnice hospitalizovan je 91 pacijenta sa respiratornim tegobama.

Na preporuku Zavoda za javno zdravlje, Štab za vanredne situacije u Kruševcu ponovo je dozvolio rad otvorenih bazena na teritoriji grada i u Ribarskoj banji uz ograničenje od 40 kupača na 1.000m2 i poštovanje pojačanih higijenskih i niza epidemioloških mera. Na ulazu je obavezna kontrola telesne temperature, kao i poštovanje propisane distance od 2m između ležaljki, 4m između suncobrana i najmanje 1,5m između gostiju u barovima i kafićima.

Uz poštovanje istih preporuka, a na osnovu odluke Opštinskog štaba za vanredne situacije, sa radom je počeo i otvoreni bazeni u Trsteniku.


17:00 Odlukom Gradskog kriznog štaba, za prvu privremenu bolnicu u Kragujevcu, odabrana je hala „Šumadija sajma“, potvrdio je za RTS direktor Kliničkog centra u Kragujevcu Predrag Sazdanović.

Njen kapacitet je od 180 do 200 mesta i zadovoljava sve eidemiološke uslove, po nalazu Instituta za javno zdravlje.

„U sledećih par dana, planirano je izvođenje neophodnih građevinskih radova, kako bi se obezbedili svi neophodni epidemiološki uslovi“, rekao je Sazdanović.

Dodaje, daje u toku obuka za 20 lekara i 35 tehničara iz Domova zdravlja u Kragujevcu, Lapovu, Batočini, Rači i Topoli, koji će lečiti pacijente u privremenoj bolnici na sajmu.

Inače, privremena bolnica biće deo sistema Kliničkog centra u Kragujevcu, u kojem se trenutno leči 170 pacijenata, od kojih je 92 je na nekoj vrsti kiseonične terapije.


16:30 Na Kosovu je u prethodna 24 časa testirano 486 osoba a prisustvo korona virusa potvrdjeno je kod 132 osobe, saopštio je Nacionalni institut javnog zdravstva Kosova.

Najviše novoobolelih i juče je registrovano u Prištini, 47 slučajeva, slede opštine ;Uroševac i Mitrovica sa 16, Gnjilane sa 12, Podujevo sa šest i Vučitrn sa pet novoobolelih.U opštinama Vitina, Glogovac i Kosovo Polje potvrdjena su po četiri nova slučaja, u Peći i Prizrenu po tri, Dečanima i Kačaniku po dva a po jedan u Kamenici, Klini, Gračanici, Klokotu, Severnoj Mitrovici, Obiliću, Orahovcu i Srbici.


15:49 U kovid bolnici Požarevac trenutno je smešteno 209 pacijenata sa simptomima koronavirusa, što je praktično maksimum za normalno funkcionisanje i pružanje adekvatnog lečenja od strane zdravstvenih radnika, saopšteno je iz Opšte bolnice. Na respiratorima je 4 pacijenta, a u poslednja 24 sata jedna osoba je preminula.

U poslednja 24 sata primljeno je 16 novih pacijenata, od kojih deset iz Braničevskog okruga, što ukazuje na povećano širenje zaraze među lokalnim stanovništvom, zbog čega iz ove ustanove apeluju na savesno ponašanje svih građana i primenu svih mera zaštite, prevashodno smanjenje kontakata i nošenje maski. Opširnije OVDE.


15:38 Premijerka Ana Brnabić rekla je da će 200 dodatnih medicinskih radnika u borbi protiv korone biti raspoređeni kao pomoć u radu Instituta „Batut“ i zahvalila partnerima iz EU na podršci za finansiranje njihovog angažmana.

Direktor KBC Zemun Dragoš Stojanović rekao je da je ta ustanova u prethodnom talasu dobila 50 lekara i 80 medicinskih sestara, koji su raspoređnjni.

„Sada smo u drugom načinu rada, bavimo se poslom u lečenju pacijenata od kovida, zaposlićemo mlade ljude gde treba, a posle ćemo videti gde će dati doprinos“, kaže Stojanović.

Zahvalio se svim kolegama lekarima i osoblju medicinskom i nemedicinskom koji se bore sa kovidom.


15:22 Od juče do danas u Srbiji su registrovana još 383 obolela od korona virusa i još 13 preminulih. Ukupno je u našoj zemlji bilo obolelo 19.717 ljudi, od kojih je smrtnih slučajeva 442.

Na respiratorima je 177 pacijenata.

U poslednja 24 sata testirana su 9.183 građana, a ukupno od početka epidemije kovida 524.578. Opširnije OVDE.


15:13 Poklon Ministarstva odbrane Kine vojnom zdravstvu Srbije – medicinska sredstva za prevenciju i suzbijanje epidemije, vrednosti 755.000 evra, stiglao je danas u Srbiju.

Ministarstvo odbrane Srbije je saopštilo da je dostavljeno 40 „neinvazivnih respiratora za mehaničku ventilaciju pluća pacijenata“, 20 „monitora za praćenje vitalnih funkcija pacijenata“, 30 „infuzionih pumpi – uređaja za intravensku terapiju“, pet „prenosivih infracrvenih toplomera“ i šest „termovizijskih kaciga za daljinsko očitavanje telesne temperature“.

Isporuci pomoći su prisustvovali ambasadorka Kine u Srbiji Čen Bo i ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin, koji su ocenili da dve zemlje povezuje „čelično prijateljstvo“.


15:02 Na teritoriji opštine Gračanica registrovano je šest novoobolelih od kovida 19, pa je ukupan broj zaraženih koronavirusom 30, od čega je pet osoba hospitalizovano, saopštio je Krizni štab Opštine Gračanica.

Svim njihovim kontaktima određena je mera samoizolacije, u narednim danima biće praćeni u smislu simptoma infekcije.

Iz opštinskog Kriznog štaba građanima je poručeno da, iako je epidemiološka situacija narušenija, da je pored trenutnih promena i porasta broja zaraženih, pod kontrolom i da nema mesta panici.

„Propisane mere i preporuke nadležnih institucija i opštinskog Kriznog štaba se moraju striktno poštovati, kao i sve lično higijensko zaštitne mere, dezinfekcije i fizičko distanciranje“, navodi Krizni štab te opštine.

Krizni štab Opštine Gračanica do sada je preduzeo sve neophodne mere da zaštiti svoje građane od virusa kovid 19 i u tom smislu konstantno se obavlja dezinfekcija javnih površina.

Opštinska inspekcija svakodnevno na terenu proverava da li se poštuju mere zaštite i preporuke epdiemiologa.


14:49 Vlada Republike Srbije saopštila je da je na sednici od 15. jula Кriznog štaba za zaštitu zdravlja stanovništva od zarazne bolesti COVID-19 doneo najnovije odluke u vezi sa sprečavanjem širenja koronavirusa, saopšteno je iz Kriznog štaba grada Požarevca. Opširnije OVDE.


14:27 U prethodna 24 časa u Vojvodini su umrle dve osobe od posledica infekcije korona virusom i aktivan je još 1.621 slučaj, rečeno je danas na konferencije za novinare u Pokrajinskoj vladi. Navedeno je da je iz Dečje bolnice u Novom Sadu dvoje od četvoro hospitalizovane dece otpušteno na kućno lečenje.

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović kazao je da je epidemiološko stanje u Vojvodini nepovoljno jer kako je naveo, i dalje postoji dnevni porast broja osoba obolelih od korona virusa, po čemu je Novi Sad najugroženiji. „U Kliničkom centru Vojvodine trenutno su smeštena 254 pacijenta od kojih je 161 iz Novog Sada”, rekao je Mirović.

Naveo je su obezbedjeni medicinska oprema i PCR-aparati za testiranje uzoraka u gotovo svim zavodima za javno zdravlje u Vojvodini.

Pored testiranja u Instititu za javno zdravlje Vojvodine i Kliničkom centru Vojvodine, testiranje može obaviti u Somboru, Zrenjaninu, Subotici, Pančevu, Kikindi i Sremskoj Mitrovici.

„Na rezultate testiranja u Vojvodini ne čeka se duže od dvadeset četiri časa“, kazao je Mirović. Direktor Instituta za javno zdravlje Vojvodine Vladimir Petrović kazao je da se testiranje u tom institutu vrši bez prekida, ali da je, s obzirom na povećan broj obolelih, obustavljeno testiranje putnika na lični zahtev koje se obavljalo vikendom.


14:18  Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić i imunolog Srđa Janković obratiće se danas na konferenciji za medije Kriznog štaba za zaštitu zdravlja stanovništva Srbije od koronavirusa. Redovna konferencija se održava u Palati Srbija u 15 časova.


14:15 Na sednici Štaba za vanredne situacije koja je održana na otvorenom, uvedena je vanredna situacija u opštini Ruma, koja je na snagu stupila u 13 časova. Na teritoriji te opštine, 56 osoba je zaraženo koronavirusom.

Donete su i nove preventine mere, kojima se između ostalog, zabranjuju manifestacije, proslave i sve zabave u na kojima se okuplja više od 10 osoba. Sportskim klubovima se zabranjuju treninzi u zatvorenom prostoru.

Inspekcija će kontrolisati da li se u teretanama, frizerskim i kozmetičkim salonima primenjuju preventivne mere. Odlučeno je da radno vreme i dalje bude do 23 časa.


 

13:49 Rukovodilac Dečje klinike KBC „Dr Dragiša Mišović“ dr Olivera Ostojić izjavila je za N1 da se u toj ustanovi trenutno leči 22 dece kod kojih je potvrđeno prisustvo koronavirusa.

Među njima su i četiri bebe do 28 dana i one su, kako je istakla, u odličnom stanju. Na lečenju je i 18 majki koje su pozitivne na koronavirus.

Istakla je da broj hospitalizovane dece varira iz dana u dan, ali da je poslednjih dana mirnije i da je dobro dok je broj otpusta veći od broja prijema.

Ostojić je objasnila da je širok dijapazon simptoma kod obolelih od kovida-19, od blagih respiratornih smetnji, povišene temperature, do digestivnih smetnji, kašlja i upale pluća. Iako se klinička slika kod dece u drugom piku epidemije približava kliničkoj slici odraslih, Ostojić je istakla da to nisu teške upale pluća, već lake ili umerene.


13:43 Fondacija „Novak Djoković“ je Kliničko-bolničkom centru u Kosovskoj Mitrovici poklonila dva respiratora i 14 pacijent-monitora dok su Fondacija Delije i humanitarna organizacija „Svi za Kosmet“ dali novac za kupovinu još jednog respiratora, saopšteno je danas.

Vršilac dužnosti direktora te zdravstvene ustanove Zlatan Elek izrazio je zahvalnost jer „pomoć u najpotrebnijem stiže u najtežem trenutku“ kada se na severu Kosova naglo povećava broj obolelih od korona virusa – prenela Fondacija „Novak Djoković“.

Osnivači te fondacije Novak i Jelena Djoković su tokom epidemije dali milion evra za medicinsku opremu za zdravstvene ustanove širom Srbije.


13:40 U Gornjem Milanovcu su u protekla 24 časa korona virusom inficirane još dve osobe, rečeno je agenciji Beta u lokalnom Domu zdravlja.

U toj opštini je od sredine juna do danas, korona virusom zaraženo 44 osoba, od kojih je troje preminulo, a osam je hospitalizovano u kovid bolnicama u Čačku, Kragujevcu i Gornjem Milanovcu. Na kućnom lečenju u Gornjem Milanovcu su 22 osobe sa lakšom kliničkom slikom, a 11 osoba je izlečeno od korona virusa.

Šef Radnog tima za praćenje korona virusa u Čačku epidemiolog Mihailo Luković upozorio je da su žurke, koje se održavaju na teritoriji Gornjeg Milanovca, velika potencijalna žarišta infekcije korona virusom. On je ranije na konferenciji za novinare čačanskog Radnog tima za praćenje epidemije rekao da se na tim žurkama okuplja i više od 100 mladih ljudi.

„Primetili smo i imamo sigurna obveštenja da se neki mladi i dalje okupljaju i prave žurke. Sada je to fazon, pravimo žurku sa 50 i 100 ljudi, jači smo od sudbine. Nećemo biti jači od sudbine, oni će nam i dalje širiti infekciju“, rekao je Luković. U Gornjem Milanovcu nije proglašena vanredna situacija zbog širenja korona virusa, za razliku od ostalih gradova Moravičkog okruga – Čačka, Lučana i Ivanjice.


13:35 U KOVID-bolnicama Kliničkog centra (KC) u Nišu na lečenju je 336 pacijenata, od kojih je 56 u teškom stanju pod intenzivnom negom.

Pomoćnik direktora KC Radmilo Janković rekao je danas za RTS da stanje u Kliničkom centru komplikuje i to što je za 170 pacijenata nužno davanje kiseonika. Janković je kazao da je jedna trudnica na respiratoru, život joj je ugrožen, ali zasad je u stabilnom stanju, dok druga trudnica dobija kiseonik, a njeno stanje je bolje.

„Posle tri nedelje, juče prvi put nismo imali rast broja pacijenata, jer smo 24 primili na bolničko lečenje, a toliko je i otpušteno iz KOVID-bolnica ili prebačeno na lečenje u neku od drugih bolnica“, izjavio je Janković. On je istakao da je epidemiloška situacija u Nišu nešto povoljnija, ali da postoji stalni priliv najtežih pacijenata u KC Niš iz Novog Pazara, Ćurpije i Jagodine.

„Situacija je napeta, ali pod kontrolom. Imamo 170 slobodnih kreveta, od kojih je preko 20 u jedinicama intenzivne nege“, naveo je Janković.


13:28 U poslednja 24 časa u BiH je, kako je danas objavljeno, od posledica korona virusa umrlo pet osoba – četiri iz Federacije BiH i jedna iz Republike Srpske. Ukupan broj umrlih tokom epidemije u BiH porastao je tako na 240.

Po poslednjem epidemiološkom izveštaju entitetskih službi, u poslednja 24 časa u BiH je potvrdjeno 267 novih slučajeva korona virusa, čime je broj obolelih tokom epidemije porastao na 7.678. Po podacima Federalnog zavoda za javno zdravstvo, u Federaciji BiH testirano je 1.300 uzoraka, od kojih su 182 pozitivna na korona virus i to u svih deset kantona, a najviše, 93, u Kantonu Sarajevo.

U posljednja 24 časa u Republici Srpskoj testirana su 472 uzoraka, a korona virus je potvrdjen u 85. Najviše novozaraženih je iz Banjaluke (17), a ostali su iz 23 grada i opštine u RS. Na korona virus su pozitivni i premijeri oba entiteta: Hadil Novalić i Radovan Višković.

Danas je saopšteno da je 19 pozitivan i direktor Obaveštajno-bezbednosne agencije BiH, Osman Mehmedagić. Vlada Federacije BiH je saopštila da je on u Klinici za plućne bolesti u Sarajevu, zbog upale oba plućna krila i da je njegovo zdravstveno stanje danas stabilno.


13:23 U Mačvanskom okrugu potvrđeno je 143 novazaražena slučaja. U Šapcu 62, Loznici 60, Bogatiću osam, Vladimircima dva, po pet u Koceljevi i Malom Zvorniku i jedan novi slučaj u Krupnju.

Prema podacima Zavoda za javno zdravlje Šabac, ukupan broj zaraženih u Mačvanskom okrugu je 1.563, aktivno obolelih je 1.208.


13:01 Građani Vojvodine mogu da se testiraju u osam instituta u pokrajini, jer su nabavljene dodatne pi-si-ar mašine, izjavio je predsednik Vlade Vojvodine Igor Mirović.

On je dodao da su laboratorije u funkciji već deset dana i da se pored Kliničkog centra Vojvodine i Instituta za javno zdravlje Vojvodine, građani mogu testirati i u Somboru, Pančevu, Subotici, Kikindi, Sremskoj Mitorvici i Zrenjaninu.


12:34 U srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji u poslednja 24 časa registrovano je 39 novoinficiranih koronavirusom, od 65 pregledanih osoba.

Iz Kriznog štaba u Mitrovici saopšteno je da je 13 slučajeva zaraze zabeleženo u tom gradu, po pet u Leposaviću i Zubinom Potoku i četiri u Zvečanu.

U srpskim sredinama južno od reke Ibar, registrovano je 12 novoinficiranih.

Hospitalizovana je 91 osoba obolela od kovida 19.

Od početka epidemije u srpskim sredinama na KiM testirano je ukupno 2.630 osoba, od kojih je 489 pozitivno na koronavirus.


12:26 Epidemiološka situacija na teritoriji Vojvodine je i dalje nepovoljna i imamo dnevni porast zaraženih, rekao je predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović na konferenciji u Novom Sadu.

„Juče do 15 časova imali smo najveći broj obolelih u jednom danu, ukupno 162, od toga 79 u Novom Sadu i taj grad je najugroženiji na teritoriji Vojvodine i potrebno je uvesti dodatne mere“, rekao je Mirović.

„Danas u toku dana imaću sastanak sa gradonačelnikom Novog Sada Milošem Vučevićem kako bi se dogovorili o načinu uvođenja dodatnih mera“, dodao je predsednik Pokrajinske vlade.


12:21 U kovid ambulantama niškog Doma zdravlja u protekla tri dana pregledano je 1.516 gradjana, a čak 81,5 odsto njih je starosti izmedju 25 i 40 godina, izjavio je direktor te zdravstvene ustanove Milorad Jerkan.

On je agenciji Beta rekao da je 12 odsto pregledanih starosti od 40 do 50 godina, a da je 6,5 odsto starije od 50 godina. Komentarišući te podatke, Jerkan je ocenio da je evidentno da se mladji ljudi ne pridržavaju saveta o nošenju maski i držanju distance.

„Neće da poslušaju savete, i dalje se u kafiće i šetnju ide bez maske i držanja distance. Ljudi i dalje ne shvataju koliko je maska važna stvar, a sada mogu da stave i naočare za sunce i da budu bezbedni kada izadju iz kuće“, izjavio je Jerkan. On je rekao da je u kovid ambulantama u Nišu juče pregledano 456 gradjana, prekjuče 490 a pre tri dana 570.

„Juče smo imali pad broj pacijenata i od jutros su manje gužve u ambulantama, što nam daje neku nadu da će situacija biti bolja narednih dana. Medjutim, ne smemo da se opustimo, pored Doma zdravlja postavljamo šator sa pet ordinacija, kako bi bili spremni za 700, 800 ili 1.000 pregleda dnevno“, rekao je Jerkan. Naveo je da se od ukupnog broja pregledanih u kovid ambulantama, svakodnevno 40 do 45 pacijenata upućuje na Kliniku za infektivne bolesti na dodatne preglede i lečenje zbog ozbiljne kliničke slike i upale pluća.

„Juče smo obavili 120 rendgenskih snimaka, a od tog broja 56 su bili pacijenti sa zapaljenjem pluća. U prvom piku epidemije toga nije bilo“, rekao je direktor niškog Doma zdravlja. Po njegovim rečima, u kovid ambulantama se od juče obavljaju testiranja PCR testovima, kojih, kako je dodao, Dom zdravlja ima sada sasvim dovoljno.

„Testiranja se obavljaju od sedam do 10 časova, a rezultati testiranja biće gotovi u roku od 18 do 24 časa“, kazao je Jerkan i dodao da su jutros za tri sata testirali 34 pacijenta. On je dodao da se u kovid ambulantama testiraju samo obolele osobe, dok zdravi ljudi kojima su testovi potrebni zbog putovanja moraju da se obrate Institutu za javno zdravlje Niš.


12:15 Fudbalski klub Partizan saopštio je danas da posle trećeg testiranja PCR testom na korona virus medju igračima i članovima stručnog štaba nema pozitivnih. Fudbaleri Partizana nalaze se na pripremama na Zlatiboru.

Crno-beli će od 18 časova odigrati pripremnu utakmicu protiv Trepče. Sezona u Super ligi počinje 1. avgusta, a Partizan će u prvom kolu igrati u Kruševcu protiv Napretka.


12:10 Pacijent iz Ivanjice star 59 godina, preminuo je od posledica infekcije koronavirusom u Opštoj bolnici u Čačku, saopštio je danas Radni tim za praćenje korona virusa.

U protekla 24 sata u čačansku bolnicu primljena su 24 pacijenta zbog korona virusa i na kovid odeljenjima te bolnice trenutno je smešteno 175 pacijenata koj imaju korona virus ili simptome infekcije.

U teškom stanju je 16 pacijenata, od kojih je 13 priključeno na respiratore.


11:49 Direktorka Instituta „Batut“ Verica Jovanović izjavila je danas da je osnovni zadatak svakog pojedinca da drži fizičku distancu i dodala da je to ključna mera, pored nošenja maski, za presecanje lanca prenosa virusa korona.

Kada su u pitanju deca, preporučeno je da i deca nose zaštitne maske kada je nemoguće obezbediti fizičku distancu i kada roditelji to procene.

Na pitanje da li će biti kažnjavanja za one koji ne poštuju te mere, Jovanović je kazala da će kontrole biti, ali je mišljenja da kažnjavanje neće stvoriti željeni efekat.


11:44 Broj zaraženih u Šapcu i dalje raste. Veterinarski institut je duplirao kapacitete izrade testova. Trenutno je 906 obolelih Šapčana, što je 18,65 odsto pozitivnih u celoj Srbiji.

Zbog 73 obolelih radnika „Jazakija“, Zavod za javno zdravlje Šabac utvrdio je dodatne mere zaštite i uz dogovor sa kompanijom situacija će se pratiti, za sada nije neophodno zatvaranje fabrike.

„Imamo 73 obolele osobe, to je za period od 2. jula do jučerašnjeg dana. Mi smo dostavili preporuke preventivne mere koje moraju da se pridržavaju svi u fabrici Jazaki. U slučaju da ne dođe do zaražavanja u okviru same fabrike onda će normalno nastaviti sa radom“, kaže epidemiolog Dragana Radojčić.

Ukoliko se desi da se radnici međusobno zaraze na radnom mestu, onda fabrika mora da se zatvori na 14 dana, kaže Radojčićeva i dodaje da je to vreme inkubacije da bi se prekinula epidemija.


11:36 Od početka epidemije u Kraljevu je od kovida-19 obolelo 547 osoba, a 16 je preminulo, rekao je za Betu zamenik komandanta Šta ba za vanredne situacije u Kraljevu Vukman Rakočević.

„Od 17. juna, kada je ponovo eskalirala epidemija, od kovida-19 je obolelo 496 Kraljevčana, a 13 je preminulo. Medjutim, još 150 ljudi čeka rezultate testova iz laboratorija. Samo u poslednjih nekoliko dana od 118 prispelih nalaza 77 je bilo pozitivnih“, rekao je Rakočević.

Nalazi testova se čekaju iz laboratorije „Vatreno oko“ u Beogradu i iz Veterinarskog instituta u Kraljevu.

„Svaki dan veliki broj ljudi zatraži lekarsku pomoć zbog simptoma infekcije. Samo juče je u kovid ambulanti Doma zdravlja pregledano 166 ljudi. Na infektivnom odeljenju Opšte bolnice u Kraljevu smešteno je 77 kovid pacijenata sa upalom pluća“, rekao je Rakočević, koji ujedno obavlja i funkciju zamenika gradonačelnika Kraljeva.

On je naveo da je bolnica dobro snabdevena zaštitnom opremom i neophodnim aparatima.

„Medju hospitalizovanim pacijentima najviše je mladjih osoba, starosti od 30 do 50 godina. Prema podacima iz Zdravstvenog centra, oko 4-5 odsto medicinskog osoblja je zaraženo virusom“, naveo je Rakočević.

Prema njegovim rečima najviše ljudi se zarazilo na raznim zabavama, rodjendanima i maturskim večerima.

Rakočević je naglasio da za sada nema pokazatelja koji bi ukazali da epidemija jenjava i apelovao je na Kraljevčane da se pridržavaju svih preventivnih mera propisanih od Kriznog štaba Vlade Srbije.


11:31 Kompanija Bambi objavila je danas da je od početka krize izazvane epidemijom korona virusa u Srbiji donirala preko 30 miliona dinara za više od 30 ustanova, organizacija i gradova koji su najteže pogodjeni virusom. Više informacija možete pročitati OVDE.


11:25 Fond za razvoj je do sada odobrio 12 kredita preduzećima sa teritorije Braničevskog okruga. Prvi odobreni kredit bio je 30. aprila u iznosu od milion dinara dok je poslednji kredit odobren na poslednjoj sednici 13. jula u iznosu od 400 000 dinara. Više informacija možete pročitati OVDE.


11:20 Po poslednjim podacima kragujevačkog Instituta za javno zdravlje, od 104 obrađena uzorka, prisustvo korona virusa potvrđeno je kod 31 osobe, od kojih je 28 iz Šumadijskog okruga.

U Kragujevcu je potvrđeno 25 novih slučajeva infekcije, u Kniću dva i u Topoli jedan.Podaci instituta pokazuju i da je među novoinficiranim po jedna osoba iz Beograda, Čajetine i Ćuprije.

Brisevi koji se uzorkuju u Šumadijskom okrugu prosleđuju se na analizu laboratorijama u Beogradu.


11:01 U niškom Kliničkom centru na lečenju od koronavirusa su i dve trudnice, ali su na ponovnom testiranju obe bile negativne, saopšteno je iz Kliničkog centra.

Na respiratoru je 27-godišnja žena u sedmom mesecu trudnoće. Trenutno je stabilno, ali u teškom opštem stanju, dok je beba vitalna i pod dvadesetčetvoročasovnim monitoringom lekara na Ginekološko akušerskoj klinici.

Druga trudnica je u nešto boljem stanju, stabilna i na kiseoničkoj terapiriji, nalazi se u izolovanom delu Klinike za pulmologiju, navode u Kliničkom centru u Nišu.


10:41 Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da je u poslednja tri meseca proivredi podeljeno više od 10.000 povoljnih kredita u okviru mera ekonomske pomoći zbog krize izazvane pandemijom korona virusa, kao i da je iz budžeta ukupno isplaćena pomoć od 2,3 milijarde evra. „Sada smo u drugoj polovini jula, koji je poslednji mesec sprovodjenja mera podrške. Kada saberemo sve tri minimalne zarade, novčanu pomoć od 100 evra i odlaganje poreza na doprinose i plate, to je ukupan iznos u gotovini koji je budžet Srbije izdržao u poslednjih nekoliko meseci od 278 milijardi dinara. Dakle, 2,3 milijarde evra je isplaćeno iz budžeta“, kazao je Mali za RTS. Više informacija možete pročitati OVDE.


10:25 Nemačka razvojna saradnja (GIZ) u saradnji sa Nacionalnom alijansom za lokalni ekonomski razvoj (NALED) obezbedila je maske, rukavice, vizire i dezinfekciona sredstva za zaposlene centara za socijalni rad i socijalnih službi iz 15 gradova i opština u Srbiji, u cilju njihove efikasnije zaštite, ali i zaštite korisnika tih institucija tokom trajanja opasnosti od Kovid-19.

Do sada je zaštitna oprema isporučena u Plandište, Arilje, Kosjerić, Sremsku Mitrovicu, Rumu i Pećince i Šid, a narednih dana stići će i u Priboj, Prijepolje, Sjenicu, Užice, Mionicu, Lajkovac, Loznicu i Krupanj.

Donacija koja premašuje vrednost od 50.000 evra se uručuje u okviru projekta nemačko-srpske razvojne saradnje „Usluge socijalne zaštite za osetljive grupe“.


10:09 Zbog pogoršanja epidemiološke situacije u Beogradu, Prihvatilište za decu i Prihvatilište za odrasla i stara lica ponovo se nalaze u preventivnoj petnaestodnevnoj izolaciji kako bi se sprečio ulazak i širenje virusa korona u tim ustanovama socijalne zaštite.

Kako je za Tanjug navela gradska sekretarka za socijalnu zaštitu Nataša Stanisavljević, te ustanove se već deseti dan nalaze u petnaestodnevnom smenskom radu što konkretno znači da zaposleni ne odlaze svojim kućama već su sve vreme sa korisnicima.

„Ovo je vid preventivne izolacije“, rekla je ona i precizirala da se u Prihvatilištu za decu trenutno nalazi 26-oro dece, a u Prihvatilištu za odrasla i stara lica 82 korisnika što znači da zaposleni koji se sada nalaze u izolaciji trenutno brinu o 108 korisnika.


09:58 Kriza izazvana pandemijom ušla je u novu fazu koja će zahtevati fleksibilnost u cilju „održivog i pravednog oporavka“, izjavila je generalna direktorka Medjunarodnog monetarnog fonda (MMF) Kristalina Georgijeva.

U blogu nekoliko dana uoči virtuelnog sastanka G20, Georgijeva je istakla svoje prioritete. Potrebno je, kako je navela, zadržati „čak proširiti“ mere socijalne zaštite i nastaviti sa trošenjem javnih sredstava da bi se stimulisala ekonomija i iskoristila prilika koja se pruža jednom u 100 godina, a to je izgradnja „poštenijeg, zelenijeg, održivijeg, pametnijeg i pre svega otpornijeg sveta“.

„Još se nismo izvukli iz neprilika“, navela je direktorka MMF i upozorila da talas pandemije mogao da izazove dodatne poremećaje u ekonomiji. Novi rizici odnose se izmedju ostalog na nestabilnost cena, porast protekcionizma i političku nestabilnost, navela je Georgijeva.


09:48 Epidemiološka situacija u Pirotskom okrugu je nepovoljna, jer se svakodnevno beleži rast pozitivnih na koronavirus. Epidemiolog Radmila Zec kaže da se situacija pogoršava iz sata u sat i da svako ko ima temperaturu treba da se javi lekaru i izoluje.

Od početka epidemije u Pirotskom okrugu, kovid 19 potvrđen je kod 265 pacijenta. Najmanje zaraženih je u Dimitrovgradu.


09:34 Direktorka Kliničkog centra Vojvodine Edita Stokić izjavila je za RTS da je prema jutrošnjem izveštaju u tom kliničkom centru smešteno 254 pacijenata zaraženih koronavirusom.

„Njih 19 je na primeni mehaničke ventilacije, a ostali pacijenti imaju tešku ili vrlo tešku klinilku sliku, tako da se pored lečenja primenjuje i intenzivna kiseonička terapija“, kaže Stokićeva.

Prema njenim rečima, u ovom periodu došlo je u poslednjih nedelju dana do rapidnog rasta pacijenata sa teškom klinikom slikom. Uočeno je da oboljevaju, dodaje, oni u srednjoj i mlađoj životnoj dobi.


09:32 Institut za medicinu rada u Beogradu prešao je u kovid sistem i prve pacijente zaražene koronavirusom počeo je da prima posle 8 časova. Kako je rekao direktor Instituta prof. dr Aleksandar Milovanović ova ustanova primiće i do 90 pacijenata.

Milovanović je za RTS da stacionar, odnosno bolnica Instituta, postaje deo sistema kovid i da su u toku jučerašnjeg dana i noći odrađene pripreme kako bi pacijenti mogli da budu primeljeni. On je istakao da je sve spremno za prijem prvih pacijenata i da je kapacitet te ustanove 40 do 60 mesta, ali da će KCS dopremiti još 40 kreveta.

„Ispraznili smo lekarske sobe i ordinacije tako da ćemo moći da primimo i do 90 pacijenata“, rekao je Milovanović. On je naveo da će medicinski timovi biti oformljeni u toku prepodneva, tako da mogu da funkcionišu 24 sata dnevno.

Napomenuo je da će Institut biti podeljen na dve zone, kovid i nekovid, tako da će i nekovid pacijenti moći neometano i bez rizika da nastave da dolaze u Institut. Pacijenti koji su do juče bili u stacionaru Instituta otpušteni su do juče u 19 sati.


09:29 Broj obolelih koji se u prokupačkoj Bolnici „Dr Aleksa Savić“ leče od upale pluća povećao se za 24 sata za četiri čime je porastao na 48, dok je kod 18 pacijenata potvrdjeno prisustvo korona virusa.

Kako je rečeno agenciji Beta iz te ustanove, svi oboleli imaju srednje tešku kliničku sliku, deset njih je zbog problema sa disanjem priključeno na kiseonik, dok je jedan pacijent otpušten na kućno lečenje. Medju obolelima od korone je po sedam pacijenata iz Prokuplja i Kuršumlije, a četiri su iz Žitoradje.

Zbog velikog broja pacijenata koji prevazilazi kapacitet Infektivnog odeljenja, oboleli se smeštaju i u druge objekte u bolnici koje se na taj način pretvaraju u kovid odeljenja.


09:20 Ujedinjene nacije upozorile su danas na alarmantni pad vakcinacije kod dece zbog pandemije korona virusa, objavivši da je verovatnoća da sada rodjeno dete dobije vakcinu pre pete godine manja od 20 odsto. Prema studiji koju su spreveli UNICEF, Szo i GAVI, većina od 82 države anketiranih u maju prijavile su da je kampanja vakcinacije prekinuta zbog korona virusa.

Istraživanje je takodje pokazalo da je kampanja u više od 30 država bila u opasnosti da bude zaustavljena što bi moglo pogoršati izbijanje visoko zarazne bolesti. Pre nastanka pandemije, oko 14 miliona dece širom sveta nije primilo vakcinu, najviše njih u Africi.

Sada je za zdravstvene radnike postalo teže da daju vakcine jer su preusmereni na zaustavljanje pandemije. U drugim oblastima, zdravstveni radnici imaju više poteškoća zbog ograničenja kretanja ili nedostatka zaštitne opreme.

I pored toga što su vakcine negde i dalje dostupne, roditelji se plaše da odvedu decu u zdravstvene ustanove zbog korona virusa.


09:17 Šef kancelarije Svetske zdravstvene organizacijs u Srbiji Marijan Ivanuša izjavio je danas da zdravstvene mere zaštite od širenja korona virusa treba da ostanu na snazi i da se poštuju, kako bi na jesen epidemiološka situacija bila što blaža.  „U Evropi je prvi vrh prvog talasa bio jako ozbiljan, pa se situacija smirila vanrednim merama. A kad su se opuštale te mere, mi smo očekivali pogoršanje a sad to pogoršanje vidimo, i ne samo u Srbiji već i u brojnim zemljama širom Evrope“, rekao je Ivanuša za Radio-televiziju Srbije. Više informacije možete pročitati OVDE.


07:55 Više od 70 bogatih zemlja prijavilo se na globalnu inicijativu za vakcinu protiv korona virusa koja će im obezbediti da kupuju više vakcina za skladištanje za svoje gradjane. U današnjoj izjavi, savez vakcina Gavi izvestio je da je 75 zemalja saopštilo da će se pridružiti novom „Kovaks pogonu“ zajedno sa još 90 zemalja sa niskim prihodima koje se nadaju da će im vakcine biti donirane.

AP je ove nedelje objavio da bi inicijativa mogla da omogući bogatim zemljama da pojačaju sopstvene zalihe vakcine za korona virus i pri tom ostave manje doze za ugroženije stanovništvo. Neke zemlje, uključujući Britaniju, Francusku, Nemačku i SAD već su naručile stotine miliona doza pre nego što je dokazano da vakcine deluju.

Kritičari kažu da se ovim savezom vakcina bogatim zemljama nudi šansa da kupe još više vakcina i u suštini omogućava da ostave sa strane odredjene količine vakcina bez posledica. Izvršni direktor Gavija priznao je da ne postoji mehanizam za sprovodjenje zakona ali je rekao da će savez razgovarati sa bogatim zemljama da predlože moguća rešenja. Iz Gavija kažu da je 165 zemalja koje čine oko 60 odsto svetske populacije izrazilo interes za učešće u savezu. Savez ima za cilj da prikupi oko dve milijarde dolara za kupovinu vakcina.


07:50  Opštoj bolnici u Čačku preminuo je još jedan pacijent od posledica infekcije korona virusom, saopšteno je večeras iz te zdravstvene ustanove. Preminuo je 59-godišnji muškarac koji je 28. žrtva korona virusa u Čačku od početka epidemije.

Na svim kovid odeljenjima čačanske bolnice smešteno je 167 pacijenata. U teškom stanju je 15 pacijenata, od kojih je 11 na respiratorima. Dva pacijenta sa teškom kliničkom slikom koji su na respiratorima prebačeni su danas u kliničke centre u Kragujevac i Zemun.

Iz bolnice su naveli da je u prijemnoj ambulanti svakodnevno veliki priliv pacijenata sa simptomima i znacima kovid infekcije, a da je u toku dana pregledano 68 pacijenta.


07:45 Putnici iz Srbije neće moći da udju u Bugarsku osim u slučaju tranzita, objavljeno je na sajtu srpske ambasade u toj zemlji. Bugarska je uvela privremenu zabranu ulaska svim licima iz Srbije, bez obzira na njihovo državljanstvo, od 16. jula do 31. jula.

Odluka je doneta zbog pogoršanja epidemiološke situacije u Srbiji i odnosi se na sve granične prelaze, vazdušnim, pomorskim, železničkim i kopnenim putem. Izuzetak od zabrane je dozvola srpskim državljanima da tranzitiraju preko Bugarske sa ciljem povratka u Srbiju.

Tranzit se dozvoljava jedino u slučajevima kada može da se garantuje neodložno napuštanje teritorije Bugarske, dodaje se u obaveštenju. Bugarska agencija Novinite javila je da ista pravila kao za Srbiju važe i za BiH, Crnu Goru, Severnu Makedoniju, Kosovo, Albaniju i Tursku.

Evropska unija, čija je Bugarska članica, juče je odlučila da skine Srbiju sa liste epidemiološki bezbednih zemalja iz kojih su dozvoljena i putovanja koja nisu neophodna. Ta lista nije obavezujuća, već predstavlja samo preporuku EU za odobravanje ulaska, a neke od 27 članica je ne poštuju.


Informacije od predhodnog dana možete pročitati OVDE.

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend