Društvo

Koronavirus: iz sata u sat (LIVE BLOG)

Pratite najnovije informacije povodom pandemije koronavirusa.

20:00 Opšta bolnica u Čačku saopštila je danas da je 122 pacijenta smešteno na kovid odeljenjima te ustanove. Navodi se da je 12 pacijenata u teškom stanju, od kojih je 10 respiratorima. U prijemnom odeljenju u toku dana pregledano je 40 pacijenata sa simptomima korona virusa.


19:05 Predsednik Srbije i lider Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandar Vučić najavio je danas da će „veoma brzo“ po suzbijanju aktuelnog talasa epidemije korona virusa, država zahvaliti lekarima i medicinskim radnicima dodelom odlikovanja.

Odgovarajući na pitanja novinara posle sednice Predsedništva Srpske napredne stranke, Vučić je ponovo odbacio kao neosnovane kritike upućene članovima vladinog Kriznog štaba za suzbijanje epidemije.

„Danas imamo manje hospitalizovanih, stanje nije sjajno ali bolnice mogu da dišu. Time što ovoliko testiramo hvatamo ljude koji su zaraženi u početku bolesti i imamo manje najtežih bolesnika“, dodao je Vučić.


18:39 U Crnoj Gori je danas registrovana 40. žrtva korona virusa od sredine juna, dok je od početka krize od marta preminulo 49 osoba. Danas je preminuo pacijent u bolnici u Beranama, koja je regionalni kovid centar. Kako je na konferenciji za novinare kazala dr Sanja Medenica iz Instituta za javno zdravlje, osobe pozitivne na korona virus često ne prijave sve kontakte i to je problem sa kojim se suočavaju.

„Poslednjih dana nailazimo na poteškoće u epidemiološkom istraživanju jer pozitivni ukažu na mali broj kontakata. Čak ponekad ne prijave ni članove porodice za kontakte. Poslednjih dana smo imali prijave iz kovid ambulanti da oni koji imaju simptome kažu da su bili u kontaktu sa osobom koja je pozitivna“, rekla je Medenica. Dodala je da je obaveza svih pozitivnih na korona virus prema porodici, državi da navedu osobe koje su bile u kontaktu sa njima jer je to mera koja kontroliše epidemijsko javljanje.

Medenica je kazala da se radi na odredjenim preporukama za školu – da li će početi u septembru i na koji način. „Još imamo vremena i javnost će biti obaveštena kakav će plan biti od septembra“. Ukupan broj aktivnih slučajeva kovid-19 u Crnoj Gori trenutno iznosi 1.990. Od početka godine ukupan broj registrovanih slučajeva infekcije novim korona virusom je 3.112.


18:05 Sve mere koje je donosio Krizni štab Vlade Srbije za suzbijanje epidemije korona virusa, bile se „u skladu sa epidemioliškim pokazateljima u datom trenutku“ – izjavila je danas Darija Kisić Tepavčević, zamenica direktorke Instituta Srbije za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović – Batut“. Komentarišući poziv epidemiologa Zorana Radovanovića Svetskoj zdravstvenoj organizaciji (SZO) da pošalje ekspertski tim koji bi pomogao u borbi protiv korona virusa i ispravnog informisanosti javnosti u Srbiji, Kisić Tepavčević je za televiziju B92 kazala da su sve odluke Kriznog štaba bile „na nivou preporuka“, kako je navela, „kao i uvek kada se donose različite vrste stručnog mišljenja“.

„Kritikovati je lako i kritika jeste dobra, diskusija jeste odlična ukoliko je produktivna, ali ovakav način iznošenja neistina i poluinformacija sigurno negativno može da utiče na sve, jer donosi neku vrstu nepoverenja“, ocenila je ona. Ona je kazala da kada je tek počela je epidemija u Srbiji, nije bilo testova i da je prvih 1.000 testova Srbiji dala Svetska zdravstvena organizacija.

Dodala je da je potom SZO Srbiji poklonila još 1.000 testova, te da je Srbija od početka imala testove „uz podršku SZO“. „Posle, kada su testovi bili dostupniji na svetskom tržištu, mi smo se trudili da ih uvek nabavimo maksimalno koliko može“, kazala je Kisić Tepavčević.


17:45 Žena i muškarac iz Priboja su danas umrli od posledica infekcije korona virusom. U Priboju je tokom epidemije umrlo ukupno 14 gradjana. U Zlatiborskom okrugu je tokom epidemije, po podacima užičkog Zavoda za javno zdravlje, od posledica infekcije korona virusom umrlo 59 osoba, objavio je „Danas“.

Posle Priboja, najviše smrtnih slučajeva je u Užicu (12), a potom u Sjenici (7), po šest u Požegi i Novoj Varoši, Arilju (4), po tri u Prijepolju i Čajetini, i po dve osobe u Bajinoj Bašti i Kosjeriću. Zavod je saopštio da je, na osnovu rezultata testiranja proteklih dana, potvrdjeno 27 novih slučajeva infekcije u tom okrugu: sedam u Prijepolju, šest u Užicu, pet u Priboju, tri u Novoj Varoši, dva u Sjenici i po jedan u Arilju, Bajinoj Bašti, Kosjeriću i Požegi.

Od početka epidemije, obolelo je 2.110 ljudi od kojih je 720 iz Užica. U Opštoj bolnici Užice je 235 pacijenata koji imaju simptome infekcije ili su pozitivni na virus, 23 je na intenzivnoj nezi, od kojih je 16 na respiratorima. U užičkoj KOVID-bolnici je na lečenju 31, a u KOVID-bolnici „Čigota“ na Zlatiboru 35 pacijenata.


17:10 Direktor Kliničkog centra Srbije Milika Ašanin izjavio je danas da se smanjuje broj pregleda u prijemno trijažnim kovid ambulantama u Beogradu i da je uravnotežen broj primljenih i otpuštenih kovid pacijenata. Ašanin je na konferenciji za novinare Vladinog Kriznog štaba za borbu protiv epidemije korona virusa u Palati Srbija rekao da je za jednu trećinu pregledanih pacijenata potrebna hospitalizacija.

Prema njegovim rečima u poslednja 24 sata u prijemno trijažnoj ambulanti KCS pregledano je 188 pacijenata, dok je ukupno u svima ambulantama u Beogradu pregeldano oko 300 pacijenata. „Uravnotežen je broj primljenih i otpuštenih bolesnika, kao posledica toga nemamo potrebu da otvaramo nove kovid bolnice. Sada u Beogadu primamo i pacijente iz unutrašnjosti“, kazao je Ašanin.

Direktor centra za anesteziologiju KCS Nebojša Ladjević je izjavio da bez obzira na pad broja pregledanih u kovid ambulantama i dalje se održava veliki broj pacijenata u jedinicama intenzivnog lečenja. „Svi oni su teški pacijenti i ne možemo ih tako lako i brzo izlečiti, predstoji duga borba za njihovo izlečenje“, rekao je Ladjević.

Upitana da li se razmišlja o uvodjenju obaveznog karantina za strance koji ulaze u Srbiju ili za državljane Srbije koji se vraćaju u zemlju iz inostranstva, v.d. direktora Instituta Batut Verica Jovanović kazala je da će to biti jedna od tema o kojima će se razgovarati na sednicama Kriznog štaba. Komentarišući otvaranje bazena u Srbiji, ona je rekla da po zvaničnim preporukama iz Evrope voda ne predstavlja „toliki“ rizik za prenos virusa.

„Korisnici su najveći rizik i zato je potrebno obezbediti fizičku distancu i na kupalištima“, kazala je Verica Jovanović. Govoreći o istraživanjima koja su pokazala da korona virus izaziva sterilitet, ona je kazala da virus deluje na sve organe i sisteme u organizmu. „Ovaj virus ne štedi nijednu starosnu grupu i deluje sistemski, utiče na kardiovaskularni i druge sisteme a istraživanja će u narednom periodu dati precizne podatke o dejstvu na reproduktivne organe“, kazala je v.d. direktora Instituta Batut.


16:55 Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije je danas saopštilo da je prisustvo korona virusa potvrdjeno kod 244 korisnika ustanova socijalne zaštite i domova za smeštaj odraslih i starih. Na korona virus je pozitivno i 83 zaposlenih u ovim ustanovama. Do sada su od korona virusa izlečena ukupno 653 korisnika ustanova socijalne zaštite i 261 zaposleni u ustanovama socijalne zaštite.


16:35 Institut javnog zdravstva Kosova je danas saopštio da je u poslednja 24 sata na Kosovu bilo 15 smrtnih slučajeva od posledica korona virusa i drugih pratećih hroničnih bolesti. Na Kosovu je do sada od kovida-19 umrlo 227 osoba.

Od 459 testiranih osoba, 226 je bilo pozitivno na KOVID-19 i svi su u bolnicama. Ukupan broj zaraženih stanovnika Kosova je povećan na 8.330 osoba, a broj izlečenih je 4.578. I dalje po broju pozitivnih na kovid-19 prednjači Priština sa 82 slučaja u poslednja 24 sata.


16:00 Svi pacijenti koji su hospitalizovani u kovid bolnici u Požarevcu su u lošijem opštem stanju  nego što je to bio slučaj u ranijem periodu. Devetoro je na respiratorima, a sva kiseonička mesta su popunjena, saopštila je Opšta bolnica u Požarevcu. Više informacija možet pročitati OVDE.


15:24 U poslednja 24 časa u Srbiji je zvanično još osam osoba preminulo od posledica koronavirusa, pa je ukupan broj žrtava povećan na 573. Preminulo je pet osoba muškog pola, prosečne starosti 79 godina, i tri osobe ženskog pola, prosečne starosti 81 godina, saopštila je na konferenciji za novinare direktorka „Batuta“ Verica Jovanović.

Od poslednjeg preseka stanja u Srbiji, na koronavirus je testirano 9.436 osoba, a registrovano je 339 novoobolelih.

Na respiratorima su 162 osobe. Opširnije OVDE.


15:00  U poslednja 24 sata u Srbiji je registrovano 339 novih slučajeva koronavirusa, a testirano je 9.436 osoba. Preminulo je još 8 pacijenata. Na respiratorima se trenutno nalaze 162 osobe.


14:30 U srpskim sredinama na Kosovu u poslednja 24 sata preminula su još dve osobe od posledica koronavirusa, registrovano je 15 novoobolelih, dok je 16 osoba izlečeno, saopštio je epidemiolog Zavoda za javno zdravlje u Severnoj Mitrovici Aleksandar Antonijević.


14:26  U Bosni i Hercegovini su, kako je saopšteno, za 24 časa registrovana 434 nova slučaja zaraze koronavirusom, od čega 309 u Federaciji BiH, 123 u Republici Srpskoj i dva u Distriktu Brčko.

 


14:15 Srbija je još uvek u teškoj, ali stabilnoj epidemiološkoj situaciji, kaže infektolog i član Kriznog štaba prof. Mijomir Pelemiš i dodaje da su bolnice i dalje opterećene, ali da ima dovoljno mesta za zbrinjavanje svih pacijenata obolelih od korona virusa tokom vikenda.

„Verujem da neće biti razloga da se premeštaju bolesnici iz Beograda u unutrašnjost i obrnuto. Sve bolnice imaju dovoljno mesta za prijem novih bolesnika, jer se više pacijenata otpušta nego što se prima“, rekao je Pelemiš. Opširnije OVDE.


14:13 U Subotici su od koronavirusa u protekla 24 sata preminule četiri osobe, saopštila je subotička bolnica. Umrle su dve pacijentkinje stare 94 i 87 godina i dva muškarca starosti 71 i 66 godina.

To je prvi put od početka epidemije koronavirusa da je u Subotici u jednom danu preminulo nekoliko osoba.

Prethodno je u Subotici od kovida 19 preminulo sedmoro ljudi.

Na bolničkom lečenju u kovid centru trenutno se nalaze 92 pacijenta, a devetoro je na mehaničkoj ventilaciji.

U proteklom danu u kovid respiratornoj ambulanti subotičke bolnice pregledano je 28 osoba, a 11 novozaraženih hospitalizovano. Na kućnu izolaciju je otpušteno osam pacijenata.

Među zdravstvenim radnicima nema novoobolelih od kovida 19, navode u Opštoj bolnici u Subotici.


14:10 Skok u broju obolelih od Kovida-19 u mnogim zemljama uzrokovan je time što omladina na severnoj hemisferi ne vodi računa o zaštitnim merama, rekao je direktor Svetske zdravstvene organizacije Tedros Gebrejesus. Mladi ljudi često ne nose maske, a ignorišu i pravilo o držanju distance od drugih ljudi, posebno kada su u barovima, noćnim klubovima i na plažama, prenosi Glas Amerike.

„Većina mladih ima blaže simptome, ali ne svi“, kaže epidemiološkinja iz SZO Marija van Kerkova i ističe da su noćni klubovi stecište prenosa. Mladi bez simptoma prenose virus starijim ljudima.


13:55 Premijer Kosova Avdulah Hoti posetio je danas Nacionalni institut za javno zdravlje Kosova i Kliniku za zarazne bolesti i izrazio zahvalnost zaposlenima u tim zdravstvenim institucijama za ogroman napor i rad na prevenciji i lečenju pacijenata od korona virusa. „Ovde sam danas da pokažem zahvalnost za posao koji obavljaju, da čujem njihovo mišljenje o situaciji kroz koju prolazimo, prognoze za naredne nedelje i mesece i pripreme koje moramo da izvršimo“, rekao je Hoti, a prenosi njegov kabinet.

Hoti je ocenio da je situacija ozbiljna i zahvalio svim gradjanima na poštovanju mera povodom velikog muslimanskog praznika Kurban bajrama. „Apel koji smo uputili kao Vlada zajedno sa svim ostalim institucijama i akterima koji su uključeni u upravljanje ovom situacijom je imao efekta. Nadam se da će se ova situacija nastaviti, da će ljudi u potpunosti poštovati mere, biti svesni da je život iznad svega i da je to jedini način na koji možemo da upravljamo ovom situacijom“, rekao je Hoti.


13:40 U Bosni i Hercegovini su, kako je danas saopšteno, za 24 časa registrovana 434 nova slučaja zaraze korona virusom, od čega 309 u Federaciji BiH, 123 u Republici Srpskoj i dva u Distriktu Brčko. To je rekordan broj pozitivnih na korona virus od početka epidemije.

Od ukupnog broja testiranih pozitivno je 24,7 odsto osoba. Od posledica korona virusa u protekla 24 časa je umrlo 11 osoba: šest u Federaciji BiH i pet u RS.

U BiH je od početka epidemije umrlo 339 osoba, a korona virusom je zaraženo ukupno 11.878. U protekla 24 časa u Federaciji BiH testirano je 1.207 uzoraka, od kojih je 309 pozitivno na korona virus.

Novi slučajevi registrovani su u Unsko-sanskom, Srednjobosanskom, Zeničko-dobojskom, Hercegovačko-neretvanskom, Zapadnohercegovačkom, Bosansko-podrinjskom, Tuzlanskom i Kantonu Sarajevo. U posljednja 24 časa u RS je na koronu testirano 549 uzoraka, a kod 123 ljudi je potvrdjena zaraza korona virusom. Najviše novoobolelih je iz Banjaluke – 22.


13:13 Ministar zdravlja Srbije Zlatibor Lončar izjavio je da je u kovid ambulantama u Beogradu ove nedelje bilo 2.150 pregleda, od kojih su 865 bili prvi pregledi pacijenata sumnjivih na kovid 19, dok su ostali bili kontrolni pregledi pacijenata koji su dobili terapiju i imali zakazane kontrole.

„Ove mere sada sporije daju rezultat, ali daju rezultat i nismo ljudima ograničili pravo kretanja. Zato apelujemo, hajde da izdržimo ovo, jer opet ako se opustimo i skinemo maske, onda bismo opet imali skok brojeva“, rekao je Lončar za televiziju Hepi. Opširnije OVDE.


12:38 Srbija je još uvek u teškoj, ali stabilnoj epidemiološkoj situaciji, kaže infektolog i član Kriznog štaba Mijomir Pelemiš. Dodaje da su bolnice i dalje opterećene, ali da ima dovoljno mesta za zbrinjavanje svih pacijenata obolelih od kovida 19 tokom vikenda.


12:20 U Aleksincu je proglašena vanredna situacija. Za prethodinih desetak dana od 320 testiranih ljudi, kod njih 70 je potvrđen koronavirus. Direktor Opšte bolnice u Aleksincu doktor Goran Vidić kaže za RTS da je opštinski krizni štab doneo tu odluku iz preventivnih razloga.

„Do pre nedelju dana broj zaraženih je rastao, od pre nedelju dana imamo pad broja zaraženih s tim da je pre dva testirano 49 uzoraka, a 12 je bilo pozitivno, što za opštinu Aleksinac nije mali broj“, rekao je Vidić. Dodao je da je juče testirano 29 ljudi, a da se danas popodne očekuju rezultati. „Onda ćemo moći da kažemo sa sigurnošću o čemu se sa sigurnošću radi“, istakao je Vidić.

Ukazao je da se sve svodi na to da se mere ne poštuju. „Mnogo je mladih obolelo, najmlađi oboleli u opštili Aleksinac ima osam godina. Statistika za uzorkovane građana kaže da 60, 70 odsto su ljudi mlađi od 50 godina“, naglasio je Vidić.“Imamo paradoksalnu situaciju da Dom zdravlja koji radi uzorkovanje za građane komercijalno, koji žele da idu van, da su čak imali u nekim danima više otkrivenih pozitivnih kod tih građana nego kod onih koji su imali tegobe“, rekao je Vidić i objasnio da se radi o asimtomatskim slučajevima.


11:53 Ministar finansija Srbije Siniša Mali ocenio je da je usvajanje pravnog okvira za sprovođenje drugog paketa ekonomskih mera izuzetno značajan korak države koji će omogućiti očuvanje radnih mesta, ali i proizvodnih kapaciteta, odnosno pomoći privredi da se na najbolji način izbori sa negativnim posledicama koronavirusa.

„Ukupan paket je vredan 66 milijardi dinara i podrazumeva isplatu 60 odsto minimalne zarade u avgustu i septembru, kao i oslobađanje od plaćanja poreza i doprinosa na zarade za jedan mesec“, objasnio je on odluke Vlade Srbije o dodatnoj pomoći privredi. Opširnije OVDE.

11:35  Ministar prosvete Mladen Šarčević je izjavio, gostujući u emisiji Novi dan, da je pripremljeno više modela nastave za predstojeću školsku godinu, ali i da se istovremeno snima školski program.

A kako će škole raditi zavisi od preporuka Kriznog štaba, dodaje Šarčević i navodi da bi tokom sledeće nedelje mogla biti doneta odluka s tim u vezi.


11:32  Na današnji dan u Opštoj bolnici u Novom Pazaru nalazi se 76 hospitalizovanih pacijenata, od kojih je četvoro na respiratoru, a u poslednja 24 sata preminuo je jedan pacijent usled infekcije koronavirusom, izjavio je koordinator bolnice Mirsad Đerlek.

Naveo je da je epidemiološka situacija u Novom Pazaru pod kontrolom, da sistem u bolnici dobro funkcioniše i uporedio rezultate od 8. jula, kada je bilo 389 hospitalizovanih pacijenata.

U novopazarskoj bolnici smanjen je i broj prijema, a Đerlek kaže da je u protekla 24 sata bilo pet prijema, za razliku od jedne noći kada ih je bilo čak 100.

Dodaje i da se dvoje pacijenata nalazi na „high flow“ ventilaciji, kao i dvoje na neinvazivnoj ventilaciji.

„Možemo biti izuzetno zadovoljni trenutnim stanjem, međutim treba da budemo vrlo ozbiljni, jer ne znamo kada će naići neki nenajavljeni talas kovida 19. Ovi statistički podaci nam daju ohrabrenje, ali ne smemo da se opustimo“, ukazao je Đerlek.


10:56 U četiri kovid bolnice Zdravstvenog centra Vranje ukupno su hospitalizovana 144 pacijenta, od kojih je na koronavirus pozitivno 73, a bilo je i 12 novih prijema.

Na kiseoniku su 22 osobe, otpušteno je osam ljudi, a od toga dva pacijenta transportovana su u Klinički centar Niš.

Među hospitalizovanima nema dece. Sada je u četiri kovid bolnice 71 slobodno mesto.

Tokom jučerašnjeg dana u vranjskoj kovid ambulanti obavljena su 254 pregleda, od toga je 51 prvi pregled i 203 kontrolna.


10:18  Ministar zdravlja Srbije Zlatibor Lončar izjavio  je da je u kovid ambulantama u Beogradu ove nedelje bilo 2.150 pregleda, od kojih su 865 bili prvi pregledi pacijenata sumnjivih na kovid 19, dok su ostali bili kontrolni pregledi pacijenata koji su dobili terapiju i imali zakazane kontrole.

„Ove mere sada sporije daju rezultat, ali daju rezultat i nismo ljudima ograničili pravo kretanja. Zato apelujemo, hajde da izdržimo ovo, jer opet ako se opustimo i skinemo maske, onda bismo opet imali skok brojeva“, rekao je Lončar.


10:02 Ekipe koje kontrolišu sprovođenje mera na terenu su vrlo aktivne, rekao je gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić za RTS: Naveo je da je sinoć kontrolisano 278 ugostiteljskih obejakta, a napisano je osam prekršajnih prijava, u dva slučaja subjekti idu kod sudije za prekršaje. Radojičić je rekao da su za prekršaje kazne do 30.000 dinara, a kada se ide kod sudije i do 500.000 dinara. Na terenu je pet ekipa – komunalna milicija, gradske inspekcije i sanitarne inspekcije.


10:00 Zamenica direktora Instituta za javno zdravlje „Milan Jovanović Batut“, Darija Kisić Tepavčević, kaže za RTS da poslednjih dana imamo tendenciju laganog pada broja zaraženih, ali da se još uvek radi o visokim brojevima.

„Upravo sada se nalazimo u nekom prelomnom teneutku kada svi treba da damo sve od sebe da poštujemo sve mere prevencije i siguro ćemo vrlo brzo videti uspeh našeg odgovornog ponašanja“, poručila je Kisić Tepavčevićeva.

Ukazala je da je primetna stabilizacija gotovo u svim krajevima naše zemlje, a da ima i gradova u poslednja 24 do 72 sata gde nije potvrđen nijedan slučaj – Tutin i Vranje.


09:55  Na infektivnom odeljenju bolnice u Prokuplju hospitalizovano je 45 pacijenata iz Prokuplja, Kuršumlije, Blaca i Žitorađa.

Kod 14 pacijenata potvrđeno je prisustvo koronavirusa, a 10 pacijenata je na kiseoničkoj potpori.

Svi hospitalizovani su sa upalom pluća i srednje teškom kliničkom slikom.

Nadležni kažu da se u tom kraju situacija polako stabilizuje, ali da nema opuštanja i apeluju na građane da poštuju sve mere.


07:19 Holandski gradovi Amsterdam i Roterdam uveli su danas obavezno nošenje maske na najposećenijim mestima, kao što je čuvena Crvena četvrt da bi se ograničilo širenje korona virusa. Sinoć je vladin tim zadužen za upravljanje pandemijom ocenio da nije neophodno da se obavezno nošenje maske uvede za celu zemlju, ostavljajući medjutim regionalnim vlastima da preduzmu takvu meru ako misle da treba.

Sa skandinavskim zemljama Holandija je jedna od poslednjih evropskih zemalja koje se još protive opštem nošenju maske. Prema novoj odredbi nošenje maske će biti obavezno od 5. avgusta na najposećenijim mestima. Crvena četvrt, gde se nalaze seksualne radnice otvorena je tek 1. jula posle tri meseca zatvaranja zbog Kovida-19.

U Roterdamu će takodje biti obavezno nositi maske u trgovinskim kvartovima ili trgovinskim centrima od 5. avgusta. Propis se odnosi na osobe stare preko 13 godina u oba grada, a prekršioci će morati da plate kaznu. Holandski premijer Mark Rute nedavno je pozvao Holandjane da poštuju pravila socijalnog distanciranja zato što broj zaraza počeo da raste u zemlji, posebno medju mladima. Prema poslednjim podacima u Holandiji je bilo 53.000 slučajeva zaraze korona virusom, i 6.145 umrlih.


07:10 Četiri osobe iz Čačka preminule su danas na kovid odeljenjima čačanske bolnice – dve žene od 81 i od 65 godina, i dva muškarca od po 80 godina, saopštila je bolnica večeras. Sva četiri preminula pacijenta imala su teške kliničke slike i prateće hronične bolesti, navodi se u saopštenju bolnice.

Na svim kovid odeljenjima u čačanskoj bolnici sada su smeštena 133 pacijenta. U teškom stanju zbog korona virusa je 12 pacijenata, od kojih je 10 na respiratorima.

U prijemnoj ambulanti opšte Bolnice u Čačku u toku dana pregledane su 42 osobe sa simptomima korona virusa.


07:00 Ministar prosvete Mladen Šarčević izjavio je da će taj resor početkom sledeće nedelje predložiti medicinskom delu Kriznog štaba za suzbijanje epidemije korona virusa više modela rada za narednu školsku godinu.

On je za Radio televiziju Srbije rekao da je cilj bezbednost ali i dodao da je namera da se ne radi samo nastava na daljinu jer je to, kako je rekao, bilo nužno zlo u prvom periodu epidemije, već da se obogati taj model rada i povremenim odlascima dece u školu.

„Imamo više modela za razne situacije. Pretpostavka je da će sada ovaj pik koji uspemo da oborimo, biti održiv i da uz mere bezbednosti krenemo da se bavimo svim ostalim redovnim poslovima, ali da budemo disciplinovani“, kazao je ministar. Opširnije OVDE.


Informacije od jučerašnjeg dana možete pronaći OVDE.

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend