Društvo

Koronavirus: iz sata u sat (LIVE BLOG)

Pratite najnovije informacije povodom pandemije koronavirusa.

19:41 Na Kosovu i Metohiji, u sredinama pod nadzorom zdravstvenog sistema kosovske vlade, u poslednja 24 časa preminulo je 13 osoba obolelih od kovida 19.

Od izbijanja epidemije ukupno preminulih je 249, koji su prema navodima lekara imali i druge prateće bolesti.

Institut za javno zdravlje u Prištini registrovao je 245 novih slučajeva infekcije koronavirusom na osnovu testiranja 468 uzoraka.

Ukupno je 8.799 osoba inficirano na KiM od izbijanja epidemije. Izlečeno je 4.863 a aktivnih slučajeva je 3.687.


19:03 Od pristiglih rezultata testiranja prethodnih dana, u Zlatiborskom okrugu potvrđeno je još 39 obolelih od kovida-19, saopštio je užički Zavod za javno zdravlje.

Užice beleži 12 novoobolelih, Kosjerić sedmoro, Požega šestoro, Prijepolje troje, Arilje, Bajina Bašta, Priboj, Sjenica i Čajetina po dvoje, a Nova Varoš jednog.

Juče je zabeležen još 31 oboleli u celom okrugu.

Od početka epidemije do danas, Zlatiborski okrug ukupno ima 2.180 potvrđenih slučajeva na kovid-19, od kojih je 59 pacijenata preminulo.


18:25 U poslednja 24 sata u Severnoj Makedoniji je registrovano 166 novih slučajeva zaraze koronavirusom, čime je ukupan broj obolelih od početka epidemije u ovoj zemlji dostigao 11.054.

Ministarstvo zdravlja je saopštilo da su preminule još četiri osobe, pa je ukupan broj preminulih od posledica koronavirusa dostigao 497.


18:07 U Srbiju je stigao italijanski šestočlani medicinski tim: dva anesteziologa, lekar hitne pomoći, specijalista za infektivne bolesti, hirurg i medicinski tehničar, objavljeno je na sajtu Ambasade te zemlje u Beogradu.


17:40 U toku dana preminuo jedan pacijent sa teškom kliničkom slikom u Opštoj bolnici Čačak.

U formiranom respiratornom centru, gde su hospitalizovani pacijenti sa teškom kliničkom slikom, trenutno se nalazi 12 pacijenata, od toga je devetoro na respiratoru.

Na svim odeljenjima koja su pretvorena u kovid odeljenja, hospitalizovano je ukupno 122 pacijenata.

U prijemno-trijažnoj ambulanti Opšte bolnice Čačak svakodnevno uobičajen priliv pacijenata sa simptomima i znacima kovid infekcije.

U toku dana pregledano je 19 pacijenata.


16:58 Prema poslednjem izveštaju Zavoda za javno zdravlje Kraljevo, od 56 uzoraka testiranih u Direkciji za nacionalne referentne laboratorije Batajnica, novoregistrovanih pozitivnih je 17 osoba.

Prema informacijama Zavoda za javno zdravlje Kraljevo, ukupan broj obolelih od kovida-19 na teritoriji Kraljeva sada je 1.210.

U poslednja 24 časa u Opštoj bolnici “Studenica” Kraljevo preminula je jedna osoba, tako da je ukupan broj preminulih od početka epidemije u Kraljevu 30.


16:36 Od pregledanih 267 uzoraka, koji su u subotu stigli u Institut za javno zdravlje Kragujevac, 30 osoba je bilo pozitivno na koronavirus. Zaraženo je 19 osoba iz Kragujevca, 7 iz Topole, 2 iz Batočine, 1 iz Knića, kao i 1 iz Subotice.

Ukupan broj zaraženih od početka epidemije do danas je 1.683 u Kragujevcu, odnosno 2.148 u Šumadiji (Aranđelovac 150, Topola 70, Rača 50, Batočina 66, Lapovo 12, Knić 115 pacijenata).

U kućnoj izolaciji u ovom momentu nalaze se 895 osobe iz Kragujevca, 92 iz Aranđelovca, 16 iz Lapova, 47 iz Knića, 65 iz Batočine, 31 iz Topole i 14 iz Rače. U Kliničkom centru Kragujevac na lečenju je 119 pacijenta, od tog broja šest su na respiratoru.

Od početka epidemije kragujevački Institut za javno zdravlje poslao je na testiranje na prisustvo koronavirusa 15.609 uzoraka.


16:01 Ministar zdravlja Zlatibor Lončar apelovao je na građane da u ograničenom broju idu na kupališta i da poštuju propisane mere distance i nošenje maske, jer, kako je naveo, sledeći korak institucija je da ograniče broj ljudi na kupalištima. Opširnije OVDE.


15:54 U poslednja 24 časa u Srbiji je zvanično još osam osoba preminulo od posledica koronavirusa, pa je ukupan broj žrtava povećan na 590, rekao je na konferenciji za novinare ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

Od poslednjeg preseka stanja u Srbiji, na koronavirus je testirano 8.395 osoba, a registrovano je 311 novoobolelih.

Na respiratorima je 146 osoba. Opširnije OVDE.


14:59 Vlada Srbije usvojila je novi paket mera koje se odnose na pomoć privredi, kako bi se ublažile posledice pandemije kovida 19. Ukupan paket je vredan 66 milijardi dinara i podrazumeva isplatu 60 odsto minimalne zarade u avgustu i septembru, kao i oslobađanje od plaćanja poreza i doprinosa na zarade za jedan mesec. Vlada to vidi kao pokazatelj finansijske snage države, dok poznavaoci prilika smatraju da je u pitanju odlaganje krize. Opširnije OVDE.


14:52 Svi termini za zakazivanje uzimanja brisa za testiranje na koronavirus na lični zahtev, u Gradskom zavodu za javno zdravlje, popunjeni su do 20. avgusta, a zakazivanje ponovo počinje 18. avgusta, objavljeno je na sajtu te insitucije.

Termin za testiranje građani mogu zakazati slanjem zahteva putem imejla info@zdravlje.org.rs u kojem treba dostaviti kontakt telefon kako bi se preciziralo vreme testiranja.

Testiranje na sopstveni zahtev je uglavnom namenjeno putnicima u međunarodnom saobraćaju.

Slobodnih termina ima za serološko testiranje na antitela, koje je takođe moguće zakazati od 30. jula.


14:41 Na Insitutu “Torlak”, jednoj od ustanova u kojoj se može obaviti test na koronavirus na lični zahtev, građani bez zakazivanja svaki dan, osim nedelje, mogu da obave pi-si-ar test na kovid 19 na sopstveni zahtev.

“Nije potrebno zakazivanje, a rezultati se dobijaju istog dana”, saopšteno je danas iz Instituta za virusologiju, vakcine i serume “Torlak”.

Dodaju da se u toj nacionalnoj ustanovi za prevenciju, lečenje i praćenje infektivnih bolesti svakog dana testira više stotina građana, koji mogu da se testiraju svaki dan od osam do 15 sati, osim nedeljom.


14:23 U Opštini Temerin proglašena je vanredna situacija zbog epidemije koronavirusa i neophodnosti sprovođenja operativnih mera zaštite, odlučeno je na sednici Opštinskog sstaba za vanredne situacije.


14:02 Na svim odeljenjima u okviru Opšte bolnice Čačak, koja su pretvorena u kovid odeljenja, hospitalizovano je ukupno 129 pacijenata.

U protekla 24 časa primljeno je devet pacijenata, a u respiratornom centru, gde su hospitalizovani pacijenti sa teškom kliničkom slikom, nalazi se 12 pacijenata, od kojih je devet priključeno na respiratore.

Preminuli su pacijentkinja iz Ivanjice P. P. (1930) i dva pacijenta iz Čačka K.M. (1948) i P. M. (1953).

Za poslednja 24 časa u prijemno – trijažnoj ambulanti Opšte bolnice Čačak, sa simptomima i znacima kovid infekcije pregledana su 44 pacijenta.

Iz kovid odeljenja Opšte bolnice otpuštena su četiri pacijenta.


13:40 Sve je manje prvih a sve više kontrolnih pregleda.

Prema poslednjem dnevnom izveštaju Zavoda za javno zdravlje u gradu na obali Save registrovano je 13 novoobolelih, a od početka epidemije 1.866.

Juče su se u Kovid ambulantu javile 153 osobe, bilo je 38 prvih i 115 kontrolnih pregleda. Broj aktivno obolelih u Mačvanskom okrugu je 1.973.

Zbog epidemiološke situacije Turistička organizacija grada Šapca, otkazala je sve planirane manifestacije za avgust.


12:29 Stručnjaci poručuju da su, iako podaci ohrabruju i beleži se postepeni pad broja zaraženih, potrebni dalji oprez i kontrola sprovođenja mera.


11:54 Krizni štabovi opština Paraćina i Svilajnca, doneli su odluku da se zabrani održavanje tradicionalnih vašara za Svetog Iliju, a pre njih takvu odluku je doneo i Krizni štab Despotovca, za svetog Prokopija.

Odluka je doneta u cilju sprečavanja širenja korona virusa, rečeno je Tanjugu u tim opštinama.

Predsednik opštine Despotovac Nikola Nikolić, izjavio je da ove godine, “prvi put od Drugog svetskog rata, nije održan vašar na Svetog Prokupija u Despotovcu”.

Krizni štab Paraćina je doneo odluku da se otkažu i sve druge manifestacije u avgustu, koje se tradicionalno održavaju u ovoj opštini, a Svilajnac je zabranio rad “buvljoj pijaci”.


11:23 U srpskim sredinama na KiM registrovano je 19 novoobolelih od kovida 19, na osnovu pregledanih 60 sumnjivih uzoraka, saopšteno je iz Kriznog štaba u Kosovskoj Mitrovici.

Među novoinficiranima 14 je sa severa, a petoro iz sredina južno od Kosovske Mitrovice.

Iz Kosovske Mitrovice petoro, Leposavića četiri, Zvečana tri, Zubinog Potoka, Štrpca i Gnjilana po dva i jedna osoba je iz Prilužja.

Od izbijanja epidemije sredinom marta preminulo je 28 osoba. U poslednjem izveštaju Kriznog štaba navodi se da nema novih preminulih.

Izlečenih u većinski srpskim sredinama je 255. Na bolničkom lečenju su 94 osobe, a u izolaciji 422.


11:01 Vlada Srbije usvojila je zaključak u vezi sa direktnim davanjima i fiskalnim pogodnostima privrednim subjektima u privatnom sektoru.

Ovo se odnosi na drugi paket pomoći za privredu, sa ciljem ublažavanja ekonomskih posledica nastalih usled pandemije korona virusa.

Kako je saopšteno iz Vlade Srbije, paket podrazumeva isplatu dva puta po 60 odsto od minimalne zarade, kao i odlaganje poreza i doprinosa na zarade za jedan mesec, a vredan je 66 milijardi dinara. Opširnije OVDE.


10:57 Vlada Srbije donela je odluku o formiranju nove radne grupe za utvrđivanje potreba mikrobioloških laboratorija u javnoj svojini koje rade laboratorijska ispitivanja na prisustvo virusa SARS-KoV-2, objavljeno je u najnovijem Službenom glasniku.

Zadatak Radne grupe je da pripremi pregled utvrđenih potreba mikrobioloških laboratorija, a naročito u pogledu kadrova, prostora, uslova za rad i materijalnoj opremljenosti.


10:21 Koordinator opšte bolnice u Novom Pazaru Mirsad Đerlek kaže da je epidemiološka situacija u tom gradu znatno bolja u odnosu na prethodni period i naveo da procenat pozitivnih u poslednja dva dana iznosi oko pet odsto.

Ipak, ističe da ne treba verovati ovom virusu i da nema opuštanja.

On je rekao da bolnica polako prelazi u nekovid bolnicu i da vojska radi dezinfekciju.

“Još je rano da celu bolnicu prebacimo u nekovid, ići ćemo postepeno i veoma obazrivo”, rekao je Đerlek.


09:55 Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije ocenila je da je nemoguće u praksi primeniti kombinovani model nastave, koji se od 1. septembra najavljuje u osnovnim i srednjim školama, gde je predviđeno da nastavni dan traje od 8 do 20 sati, uz tročasovne vremenske razmake. Opširnije OVDE.


09:30 U Vranju se prethodnih dana smanjuje broj pacijenata u kovid bolnicama. U tom gradu je već pet sedmica na snazi vanredna situacija. I u drugim opštinama Pčinjskog okruga je vanredno zbog koronavirusa.

Doktorka Svetlana Stojanović, direktorka Zavoda za javno zdravlje u Vranju kaže za RTS da se spidemiološka situacija polako smiruje, ali da su preventivne mere i dalje neophodne.

Ona je navela da je protekle nedelje u Pčinjskom okrugu od 629 poslatih uzoraka 50 bilo pozitivno.


09:00 Premijer australijske države Viktorije, teško pogodjene korona virusom, sinoć je proglasio situaciju katastrofe i uveo brojne nove restrikcije u glavnom gradu Melburnu i širom te džave. Večernji policijski čas će biti na snazi u Melburnu od 20.00 časova do 5.00 ujutro. Premijer države Viktorije Danijel Endrus rekao je da proglašavanje stanja katastrofe daje policiji veća ovlašćenja. On je rekao da je za jedan dan zabeležen 671 novi slučaj zaraze korona virusom, uključujući sedam umrlih. U državi Viktoriji stalno raste kako broj zaraženih tako i broj umrlih u toku poslednjih šest nedelja.

Stanovnicima Melburna biće dozvoljeno samo da kupuju i vežbaju u krugu od pet kilometara od svoje kuće. Svi djaci i studenti u državi se vraćaju na onlajn nastavu i biće zatvorena obdaništa. Sa smrtnim slučajevima u Viktoriji ukupan broj umrlih od korona virusa u Australiji je porastao na 208.


08:30 Još dva pacijenta kovid odeljenja čačanske bolnice preminula su danas, saopšteno je iz te ustanove. Preminula su dva muškarca iz Čačka od 72 i od 65 godina, a kako je navedeno obojica su imali tešku kliničku sliku i prateća hronična oboljenja. Oni su četvrte žrtve korona virusa u čačanskoj bolnici u poslednja 24 sata.

Radni tim za praćenje korona virusa u Čačku saopštio je ranije danas da su prethodne noći preminuli muškarac iz Čačka (75) i žena iz Gornjeg Milanovca (70). Na kovid odeljenjima čačanske bolnice sada je smešteno 125 pacijenata od kojih je sedmoro na respiratorima, navodi se u saopštenju bolnice. U toku današnjeg dana u prijemnoj ambulanti čačanske bolnice pregledano je 30 pacijenata sa simptomima korona virusa.


08:15 U Crnoj Gori je danas umrla još jedna osoba od korona virusa, tako da je od početka godine ukupno umrlo 50 osoba. U takozvanom prvom talasu umrlo je devetoro, od sredine juna umrla je 41 osoba. Crna Gora je 2. juna proglasila kraj epidemije, ali je od sredine juna broj obolelih i umrlih počeo drastično da se povećava. U Crnoj Gori trenutno je 1.855 aktivnih slučajeva zaraze korona virusom.


08:00 Epidemiolog Predrag Kon ocenio je da je došlo do blagog smanjenja broja zaraženih korona virusom kao i broja pacijenata na respiratorima i da je situacija stabilizovana ali da je rizik i dalje visok. “I u Beogradu je došlo do postepenog smanjenja registrovanih slučajeva kao i pregleda u ambulantama, smanjen je prijem u kovid bolnicama. Takve situacije smo imali i ranije tako da je neophodan oprez da nam se ne ponovi ono što se već dešavalo”, rekao je Kon gostujući u Dnevniku RTS-a.

On je dodao da je epidemiološka situacija u Beogradu nesigurna i da je malo potrebno da dodje do velikog pogoršanja ako bude masovnih dogadjaja. Kon je rekao da u svakih 100.000 ljudi ima bar 100 koji nose virus i od njihovog ponašanja i poštovanja mera svih gradjana zavisi kakva će biti slika za nedelju dana. Kada je reč o vakcinama, Kon je istakao da su sve još u fazi ispitivanja i da se o vakcini može govoriti tek kada neka od njih udje “u treću fazu”.

O tome kako će izgledati nova školska godina odlučivaće, kazao je, medicinski deo kriznog štaba i Vlada. “I vlada se menja pa će možda i krizni štab da se menja, to bi bilo očekivano”, rekao je Kon. On smatra da bi za mladji uzrast učenika bilo bitno prisustvo u školi, naročito za prvi i drugi razred, a da stariji učenici mogu da kombinuju onlajn nastavu i odlazak u školu, ali da će se o tome tek raspravljati.


Informacije od predhodnog dana možete pronaći OVDE.

Avatar

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend