Društvo

Koronavirus: iz sata u sat (LIVE BLOG)

Pratite najnovije informacije povodom pandemije koronavirusa.

19:42  Na Infektivnom odeljenju prokupačke bolnice „Dr Aleksa Savić“ beleži se blagi pad broja obolelih od Kovid-19, i na njemu su trenutno hospitalizovana 23 pacijenta, što je šest manje nego juče, saopšteno je danas iz te zdravstvene ustanove.

Na tom odeljenju hospitalizovana su ukupno 42 pacijenta sa srednje teškom upalom pluća, što je takođe nešto manji broj nego prethodnih dana.

Zbog problema sa disanjem, sedam pacijenata je i dalje priključeno na kiseonik, dodaje se u saopštenju


18:23 U Crnoj Gori prijavljeno je još 60 osoba inficiranih koronavirusom, a jedna osoba je preminula, saopštio je Institut za javno zdravlje.

Testirano je 456 osoba, a najviše novoobolelih su iz Podgorice, Bijelog Polja i Nikšića, prenosi portal Vijesti.

Od početka epidemije u Crnoj Gori registrovano je 3. 361 slučajeva, a preminulo je 53 osoba, od čega su 44 preminule od početka juna.

U toj zemlji trenutno je aktivno 1. 439 slučajeva


18:20  U poslednja 24 časa, u Kraljevu nije bilo preminulih od posledica kovida 19. Infekcija je zvanično potvrđena kod još 31 Kraljevčana, a zvanični podaci kažu da je od početka epidemije 1.241 osoba iz Kraljeva obolela od virus.

Iz laboratorije „Vatreno oko“ stigli su rezultati uzoraka uzetih u toku tri dana, od 30. jula do 1. avgusta, i od 124, njih 31 je pozitivan.

Na kovid odeljenju Opšte bolnice „Studenica“ u Kraljevu leči se 52 ljudi, isto koliko i juče.

Za poslednja 24 časa devet pacijenata je primljeno na lečenje, a osam otpušteno iz bolnice. Devetoro njih je na intezivnoj nezi, od čega dvoje na respiratoru, a još sedam na neinvazivnoj ventilaciji.

Iako su brojke nešto povoljnije, koordinator kraljevačkog kriznog štaba, epidemiolog Radovan Čekanac ocenjuje da je situacija i dalje nepovoljna i poziva građane da se strogo pridržavaju mera prevencije.


18:09  Prema podacima Instituta za javno zdravlje u Kragujevcu, od 261 testiranog koronavirus je potvrđen kod 15 građana iz Šumadijskog okruga.  Od tog broja, 12 je iz Kragujevca, dva je iz Knića i jedan iz Topole.

U kućnoj izolaciji, nalazi se 1.037 Šumadinaca- najviše u Kragujevcu: 788.

U Kliničkom centru Kragujevac hospitalizovano je 115 pacijenta, od kojih je devet na respiratoru.

Kako je za RTS potvrdila Danijela Petrović iz Doma zdravlja u Kragujevcu, u kovid ambulanti te zdravstvene ustanove, dnevno se pregleda oko 140 građana, dok ih je pre petnaestak dana, bilo gotovo dvostruko više.


18:06 U prijemno-trijažnoj ambulanti Opšte Bolnice Čačak svakodnevno je uobičajen priliv pacijenata sa simptomima i znacima kovid infekcije

U toku dana pregledan je 41 pacijent. Na svim odeljenjima koja su pretvorena u kovid odeljenja hospitalizovano je ukupno 109 pacijenata.

U formiranom respiratornom centru, gde su hospitalizovani pacijenti sa teškom kliničkom slikom trenutno se nalazi sedam pacijenata – od toga je pet na respiratoru.


17:50 Eurobanka saopštila je danas da je, kako bi pomogla u borbi protiv epidemije korona žvirusa, uručila Kliničkom centru Srbije 20 kiseoničkih protokomera, koji su neophodna oprema za terapiju kiseonikom gotovo svih pacijenata kojima još nije neophodan respirator.

U saopštenju se navodi da će narednih dana po osam kiseoničkih protokomera biti uručeno Kliničkom centru Niš i Kliničkom centru Kragujevac.


17:46  Još deset osoba iz Moravičkog okruga zaraženo je koronavursom, potvrdili su rezultati testova koji su danas stigli iz beogradske laboratorije, rečeno je agenciji Beta u Zavodu za javno zdravlje u Čačku.

Prema poslednjim rezultatima, u Čačku je koronavirusom zaraženo pet osoba, u Ivanjici tri, i po jedna osoba u Gornjem Milanovcu i Lučanima.

Moravički okrug čine Čačak, Gornji Milanovac, Lučani i Ivanjica.


17:44  U Podunavskom okrugu je u prethodna 24 časa potvrdjeno devet novih slučajeva infekcije koronavirusom, saopštio je požarevački Zavod za javno zdravlje.

U Smederevu je registrovano šest novih slučajeva a u Smederevskoj Palanci tri.

Od početka epidemije korona virusa u Srbiji, u Smederevu je registrovan 551 slučaj infekcije, u Smederevskoj Palanci 330 a u Velikoj Plani 149.

Po podacima požarevačkog Zavoda za javno zdravlje, do danas je iz Podunavskog okruga na testiranje poslato 7.260 uzoraka.


16:58  U ustanovama socijalne zaštite i Domovima za smeštaj odraslih i starih u Srbiji potvrđeno je prisustvo koronavirusa kod 271 korisnika i 89 zaposlenih.

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, zaraženi u ustanovama socijalne zaštite su dobrog zdravstvenog stanja, uglavnom bez simptoma ili sa slabim simptomima.

Dodaje se da je situacija u ustanovama pod kontrolom, da raspolažu dovoljnim količinama lične zaštitne opreme i dezinficijenasa i funkcionissu bez nekih većih problema.


16:49  Na Kosovu i Metohiji, u sredinama pod nadzorom zdravstvenog sistema vlade u Prištini, u poslednja 24 časa preminulo je 13 osoba obolelih od kovida 19. Ukupno preminulih je 269, koji su prema navodima lekara imali i druge prateće bolesti.

Institut za javno zdravlje u Prištini registrovao je 225 novih slučajeva infekcije koronavirusom na osnovu testiranja 477 uzoraka.

Ukupno su 9.274 osobe inficirane na KiM od izbijanja epidemije. Izlečeno je 5.190 a aktivno je 3.815 slučajeva.


15:55 U novopazarskoj bolnici trenutno se leči 48 pacijenata, a u protekla 24 sata u regionalnom COVID centru preminula je jedna osoba koja je bila lečena kao „non COVID“, zvanični su podaci koje je danas objavio Štab za vanredne situacije Novog Pazara

Prema tom izveštaju, na respiratoru je jedan pacijent, dvoje je na mehaničkoj ventilaciji, tri pacijenta primljena su na bolničko lečenje, a kući je otpušteno 11.

U kovid ambulanti su tokom prethodnog dana pregledana 173 pacijenta, a urađena su i 72 serološka (brza) testa od kojih je 51 bio pozitivan.


15:19 Osim smanjenja laboratorijski potvrđenih slučajeva, sada već jasno vidimo u svim delovima zemlje tendenciju smanjenja broja obolelih. Brojni gradovi i opštine nemaju nijedan potvrđen slučaj. Apsolutni brojevi obolelih i dalje su najveći u Beogradu i Novom Sadu, rekla je epidemiolog Darija Kisić Tepavčević na konferenciji za novinare.


15:13 U poslednja 24 časa u Srbiji je zvanično još sedam osoba preminulo od posledica koronavirusa, pa je ukupan broj žrtava povećan na 605.

Od poslednjeg preseka stanja u Srbiji, na koronavirus je testirano 9.590 osoba, a registrovano je 287 novoobolelih.

Na respiratorima su 143 osobe. Opširnije OVDE.


15:07 U Zlatiborskom okrugu, prema izveštaju Zavoda za javno zdravlje, još 35 osoba pozitivno je na kovid 19, a od početka epidemije ukupno 2.235.

Najviše novoobolelih je u Užicu 16 i Priboju 8.

Preminule su još 3 osobe – iz Požege, Priboja i Prijepolja, do sada ukupno 62.

Najviše obolelih od početka epidemije je u Užicu – 762 i Požegi 285 a najmanje u Kosjeriću 57.

U užičkoj bolnici je 221 pacijent, novoj kovid bolnici 34 i „Čigoti“25 što je blago smanjenje u odnosu na predhodne dane.


14:54 Zbog pogoršane epidemiološke situacije i sprovođenja operativnih mera zaštite od širenja, na teritoriji opštine Sremski Karlovci proglašena je vanredna situacija.

Kako je navedeno u odluci predsednika opštine Sremski Karlovci Nenada Milenkovića objavljenoj na službenom sajtu opštine, odluka o vanrednoj situaciji stupa odmah na snagu.

Vanrednom situacijom zabranjuju se okupljanja na javnom mestu više od 10 osoba u zatvorenom i otvorenom, korišćenje otvorenih i zatvorenih bazena, spa i velnes centara.

Takođe, zabranjeno je i organizovanje svečanosti, sportskih i drugih zabavnih manifestacija, a ugostiteljskim objektima ograničen je rad u zatvorenom delu objekta do 21.00 čas, a u bašti do 23.00 časa.

Za jednim stolom u ugostiteljskim objektima mogu da sede dve osobe, izuzev ako su u pitanju roditelji i maloletne osobe ili osobe koje žive u zajedničkom domaćinstvu, uz obavezan razmak od dva metra između stolova.

Obavezno je nošenje maski u svim ugostiteljskim objektima, kao i obezbeđivanje sredstava za dezinfekciju ruku na svakom stolu.

Zaštitne maske obavezno je nositi u trgovinskim objektima, na pijaci, radnom mestu u zatvorenom, a hronični bolesnici imaju obavezu da maske nose i na otvorenom.

Od početka epidemije, na teritoriji Sremskih Karlovaca, zaključno sa 03. avgustom obolelo je ukupno 43 građana.

Trenutno su na teritoriji te opštine 22 aktivna slučaja zaraženih koronavirusom.


14:37 Opšta bolnica u Požarevcu raspisala je javni oglas za prijem u radni odnos četiri doktora medicine na određeno vreme u trajanju od tri meseca, sa punim radnim vremenom. Opširnije OVDE.


14:03 Privatne laboratorije od ponedeljka mogu da rade serološke testove na virus SARS-KOV-2, ali je u pojedinim klinikama ova analiza i do četiri puta skuplja nego u državnim laboratorijama, saznaju Novosti.

Kako ovaj list saznaje u Ministarstvu zdravlja, dozvolu za serološka ispitivanja na kovid dobilo je 27 privatnih laboratorija u Srbiji.

Kada je državnim laboratorijama, zapravo u svim kovid-ambulantama i zavodima za javno zdravlje, od 1. jula omogućena ova vrsta testiranja na lični zahtev, propisana je i jedinstvena cena od 1.200 dinara.

Privatnici, međutim, samostalno određuju cenu serološkog testa, pa je „razrezao“ ko je koliko hteo, a razlika je tek u nekoliko stotina dinara.

Prema pisanju Novosti, analiza košta oko 3.000 dinara.


13:28 U laboratorijama u Republici Srpskoj, u poslednja 24 časa prilikom testiranja na koronavirus potvrđeno je kod još 76 osoba od 506 uzetih uzoraka, a prijavljen je i jedan smrtni slučaj.


12:54 Ministar finansija Siniša Mali najavio je danas da će država u petak 7. avgusta isplatiti 60 odsto minimalne zarade, odnosno oko 18.000 dinara po zaposlenom, za 235.372 privredna subjekta u kojima radi 1.016.535 zaposlenih. Opširnije OVDE.


12:48 Na svim odeljenjima u okviru Opšte bolnice Čačak, koja su pretvorena u kovid odeljenja, hospitalizovano je ukupno 109 pacijenata.

U protekla 24 časa primljeno je 11 pacijenata, a u respiratornom centru, gde su hospitalizovani pacijenti sa teškom kliničkom slikom, nalazi se sedam pacijenata, od kojih je pet priključeno na respiratore.

Preminula su tri pacijenta, P. M. (1946) iz Čačka, ženskog pola i dva pacijenta iz Ivanjice, muškarac S. R. (1940) i V. M. (1934) ženskog pola.

Za poslednja 24 časa u prijemno-trijažnoj ambulanti Opšte bolnice Čačak, sa simptomima i znacima kovid infekcije pregledan je 61 pacijent.

Iz kovid odeljenja Opšte bolnice otpušten je 21 pacijent.


12:35 U kovid bolnicama u Srbiji ima dovoljno slobodnih mesta da prime sve pacijente zaražene virusom korona, kojima je potrebno bolničko lečenje, izjavio je danas ministar zdravlja Zlatibor Lončar i dodao da više nema potrebe za premeštanjem pacijenata iz jedne zdravstvene ustanove u drugu.

Lončar je novinarima, nakon sastanka sa direktorima kovid bolnica, rekao da se smanjuje broj pregleda u kovid ambulantama i pritisak na sve zdravstvene ustanove. Opširnije OVDE.


11:38 U Crnoj Gori oko 100 dece je u drugom talasu epidemije inficirano koronavirusom, saopštila je direktorka pedijatrijske klinike Instituta za bolesti dece Veselinka Đurišić.

Ona je za TVCG rekla da su od početka juna u Institutu za bolesti dece Kliničkog centra Crne Gore bila hospitalizovana tri deteta, kao asimptomatski nosioci infekcije koronavirusa.

Navela je da deca obolevaju od lakših formi Kovida-19, i da nije bilo teže bolesne dece.


11:19 Usled pogoršane epidemiološke situacije prouzrokovane širenjem koronavirusa, Štab za vanredne situacije opštine Mionica je u ponedeljak doneo Naredbu o ograničavanju radnog vremena ugostiteljskih objekata i noćnih klubova za vreme proglašene vanredne situacije na teritoriji opštine Mionica.

Ugostiteljski objekti koji nemaju baštu mogu da rade od 06.00 do 21.00, a oni koji imaju baštu mogu do 23.00, s tim što se zatvoreni deo objekta zatvara u 21.00.

Nepostupanje po navedenim merama, prouzrokovaće zatvaranje ugostiteljskog objekta od strane nadležnih inspekcijskih organa, kao i odgovornost ovlašćenih lica, navodi se u saopštenju iz opštine Mionica.

Vanrednu situaciju na teritoriji opštine Mionica je na predlog Štaba 27. jula proglasio predsednik Opštine i komandant Opštinskog Štaba za vanredne situacije Boban Janković.

Prema podacima Zavoda za javno zdravlje Valjevo od 3. avgusta, na teritoriji Opštine je trenutno 59 osoba sa laboratorijski potvrđenom infekcijom koronavirusa, od čega je 49 u kućnoj izolaciji, a 10 hospitalizovanih.


11:06 Epidemiolog i član Кriznog štaba Predrag Кon izjavio je da je polazak u školu suštinsko pitanje, jer se 1. septembar približava i dodao da je štab danas dobio dopis Ministarstva prosvete sa modelima nastave. Opširnije OVDE.


10:54 Institut za primenu nuklearne energije i Hemijski fakultet nedavno su otpočeli saradnju sa ciljem da proizvedu srpski test na korona virus, koji bi mogao da zameni sadašnji iz inostranstva, prenosi RTS dodajući da se srpski test na korona virus očekuje do jeseni. Opširnije OVDE.


10:45 Za ponovno uspostavljanje neophodne čvrste sprege između Kriznog štaba i naroda, neophodno je ispraviti statistiku o koronavirusu, jer će bez toga ostati mrlja na epidemiologiji i na celokupnoj srpskoj preventivnoj medicini, koja je trenutno netačna, upozorio je redovni profesor Medicinskog fakulteta u Beogradu Goran Belojević.

On je, u autorskom tekstu za Danas, pozivajući se na jednostavne formule, procenio da je od kovida u Srbiji obolelo 128.000 osoba, dok je preminulo njih 5.000.


10:41 Opovo je pre dva meseca bila jedna od retkih opština koja nije imala zaražene koronavirusom. Situacija se, međutim, promenila.

Predsednik opštine Zoran Tasić kaže da je trenutno zaraženo 15 osoba, od kojih četvoro u bolnici u Pančevu, a 11 je na kućnom lečenju.

Dodaje da su čelnici opštine do pre desetak dana bili na korak od uvođenja vanredne situacije, ali da je danas situacija drugačija. U toj opštini na snazi su preventivne mere zaštite.

Tasić je i sam bio zaražen koronavirusom, više od mesec dana bio je na bolničkom lečenju u Pančevu i Novom Sadu. Kaže da je bolest podmukla i da nije za potcenjivanje.


9:41  Ukupan broj pacijenata koji se od koronavirusa leče u kovid bolnicama u Vranju je 110, od čega kovid pozitivnih 33. Među hospitalizovanima nema dece. Trenutan broj slobodnih mesta je 105.

Na kućno lečenje otpušteno je 11 pacijenata, a jedan pacijent je transportovan u Klinički centar Niš.

Tokom jučerašnjeg dana, u vranjskoj kovid ambulanti ATD obavljeno je 216 pregleda, od čega prvih pregleda 37, a kontrolnih 179.

Uzorkovana je krv kod 88 pacijenata za laboratorijsku analizu i sačinjeno je 129 RTG snimaka pluća.

Takođe, urađeno je 46 brzih i 57 pi-si-ar testova, saopštava gradski Štab za vanredne situacije.


9:39  U južnom Banatu se ne povećava broj obolelih, ali se i ne smanjjuje, javlja reporter RTS-a.

U opštoj bolnici hospitalizovano je 100 pacijenata, od kojih je 12 na intenzivnoj nezi a dvoje među njima je na respiratoru.

Krizni štab u Pančevu doneo je još jednu meru zaštite – od danas u ugostiteljskim objektima najviše dvoje ljudi može sedeti za jednim stolom


9:38 U Mačvanskom okrugu, najviše zaraženih koronavirusom je u Šapcu. Epidemiološka situacija u tom gradu je nešto bolja nego prethodnih sedmica.

Prema poslednjem izveštaju Zavoda za javno zdravlje, posle nekoliko sedmica, broj novooblelih je jednocifren. Još osam Šapčana je pozitivno na koronavirus, a u poslednjih meseci i po dana, u gradu je zaraženo 1.800 osoba.

Dobra vest je i da nema gužve ispred kovid ambulnate. Dr Jasmina Stanković iz Doma zdravlja kaže za RTS da je u periodu od 14. juna pa do kraja jula dnevno bilo više od 200 pacijenata dnevno na pregledima.

Situacija se sada, kaže, znatno poboljšala i u toku prva dva dana avgusta bilo je 242 pregleda, a većina se javljala na restestiranja.

„Tokom jula imali smo 50 odsto prvih pregleda, a 50 odsto kontrolnih pregleda. Sada se tokom vikenda 61 pacijent javio sa simptomima sumnjivin na kovid, a 181 na kontrolu“, napominje dr Jasmina Stanković.

U šabačkoj bolnici je na lečenju oko 220 građana. Poslednjih dana više je otpusta, nego prijema pacijenata. Od kada je u kovid sistemu, u bolnici su preminule 33 osobe iz Šapca.


09:33  U Zavod za javno zdravlje u Leskovcu juče su stigli rezultati 92 uzorka, od kojih je šest pozitivno. To je najmanji broj pozitivnih u drugom talasu. Od 65 uzorka iz Leskovca, dva su pozitivna.

Podaci ohrabruju, ali ne sme biti opuštanja. U bolnici je 118 pacijenata, od kojih je 69 ne kiseoniku.

Ispred kovid ambulanti stvorile su se gužve, ali je uglavnom reč o kontrolnim pregledima.

Od početka epidemije u Leskovcu je 1.170 obolelih, sledi Vlasotince sa 140 zaraženih. Ovo mesto bilo žarište u aprilu, pa je zbog straha od širenja epidemije krizni štab zatvorio kupalište u tom gradu.


8:08 Od 45 pacijenata koliko ih je sa teškom upalom pluća trenutno hospitalizovano na Infektivnom odeljenju prokupačke bolnice Dr Aleksa Savić, 29 je pozitivno na korona virus, kazali su Agenciji Beta iz te zdravstvene ustanove.

Kako su naglasili, u poslednja dva dana kod još osam osoba je potvrdjeno prisustvo korona virusa.

Zbog problema sa disanjem na kiseonik je priključeno sedam pacijenata.

Radi se o pacijentima koji u bolnicu dolaze iz svih opština Topličkog okruga, a medju inficiranima najviše je Kuršumličana.


08:03 Testiranje na antitela u Italiji pokazalo je da je gotovo 1,5 miliona ljudi, oko 2,5 odsto populacije, bilo zaraženo korona virusom. Zvaničnici su danas rekli da su velike razlike u rezultatima medju delovima zemlje potvrdili da je uvodjenje zabrane kretanja bila „apsolutno ključna“ za sprečavanje teške epidemiološke situacije na jugu zemlje.

Procena da je oko 2,5 odsto stanovnika bilo inficirano, zasnovana je na testiranju sprovedenom od 25. maja do 15. jula na uzorku od oko 65.000 Italijana, izabranih na osnovu mesta stanovanja, godina i vrste posla koji obavljaju. Vlada je sprovela testiranje da bi saznala koliko je cirkulacija virusa bila raširena u zemlji, prvoj na Zapadu koja je bila teško pogodjena epidemijom. Testiranje je pokazalo da je 1.482.000 Italijana širom zemlje došlo u kontakt s virusom i da je razvilo antitela, što je šest puta više od potvrdjenih slučajeva zaraze u zemlji.

Epidemijom su bili teško pogodjeni regioni na severu Italije, pre svega Lombardija i Emilija-Romanja, dok su južni imali neuporedivo manji broj zaraženih i umrlih od korona virusa. Testiranje je potvrdilo velike geografske razlike, pošto je pokazalo da je 7,5 odsto gradjana Lombardije razvilo antitela, za razliku od 1,9 odsto u susednom regionu Veneto. Razlike su velike i unutar Lombardije, medju njenim provincijama. Oko 24 odsto stanovnika Bergama razvilo je antitela, a svega 5,1 odsto stanovnika provincije Pavija.

U poredjenju s jugom Italije, razlike su još oštrije. Na Siciliji je svega 0,3 odsto meštana došlo u kontakt s virusom, a u svih šest ostalih južnih regiona manje od jedan odsto. Zabrana kretanja u Italiji bila je medju najstrožim u Evropi. Gradjani su smeli da izadju iz kuća jedino radi neizbežnog posla, odlaska kod lekara ili kupovine neophodnih namirnica.

Rezultati testiranja su pokazali da 27,3 odsto zaraženih nije imalo simptome, zbog čega je i dalje važno nošenje maske i držanje distance od drugih, navode vlasti. Pošto je prvobitno bila epicentar epidemije u Evropi, Italija je u najvećoj meri uspela da suzbije širenje virusa. Prethodnih nedelja svakog dana je registrovala izmedju 200 i 300 novozaraženih, a većina tih infekcija povezana je s radnicima koji se vraćaju iz inostranstva ili migrantima. U prethodna 24 časa Italija je prijavila 159 novih slučajeva infekcije i još 12 smrtnih ishoda. Zaraza korona virusom potvrdjena je u Italiji kod više od 248.000 ljudi, od kojih je umrlo više od 35.000.


07:59 Žena iz Čačka (74) preminula je u Opštoj bolnici u tom gradu zbog teške respiratorne infekcije izazvane koronavirusom, saopšteno je iz te zdravstvene ustanove. Ona je drugi pacijent čačanske bolnice koji je preminuo u poslednja 24 sata zbog korona virusa.

Ranije danas saopšteno je da je u bolnici preminuo muškarac (72) iz Čačka zbog posledica infekcije. U kovid odeljenjima čačanske bolnice trenutno je smešteno 106 pacijenata, od kojih je sedmoro na respiratorima. Iz bolnice je saopšteno da je u prijemnoj ambulanti tokom dana pregledano 45 pacijenata sa simptomima korona virusa.


07:50 Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš rekao je da je pandemija korona virusa dovela do najvećeg poremećaja obrazovanja u istoriji sa zatvorenim školama u više od 160 zemalja sredinom jula što pogadja više od milijardu djaka.

Pored toga Gutereš je rekao danas da je najmanje 40 miliona dece širom sveta propustilo „svoju kritičnu predškolsku godinu“.

Kao posledica toga on je upozorio da se svet suočava sa „generacijskom katastrofom koja bi mogla da dovede do gubljenja nezamislivog ljudskog potencijala, podrije decenije napretka i pojača uvrežene nejednakosti“.

„Nalazimo se u odlučujućem trenutku za decu i mlade ovog sveta“, rekao je Gutereš u video poruci pri lansiranju UN kampanje „spasimo našu budućnost“.

On je kazao da će odluke koje vlade i partneri sada donose imati trajni uticaj na stotine miliona mladih ljudi i na razvojne izglede zemalja decenijama koje dolaze.

Gutereš je rekao da vraćanje djaka nazad u učionice treba da bude „glavni prioritet“.

„Kada se lokalni prenos kovida-19 stavi pod kontrolu vraćanje djaka nazad u škole i obrazovne institucije što je bezbednije moguće mora biti glavni proritet“, rekao je šef UN i dodao da su konsultacije sa roditeljima, starateljima, nastavnicima i mladima


Informacije od predhodnog dana možete pronaći OVDE.

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend