Društvo

Koronavirus: iz sata u sat (LIVE BLOG)

Pratite najnovije informacije povodom pandemije koronavirusa.

19:15 Sedmogodišnji dečak oboleo od Kovida-19 najmladja je osoba koja je umrla od te bolesti u američkoj državi Džordžiji od početka pandemije korona virusa.

Mali Afroamerikanac nije imao druge zdravstvene teškoće prema podacima koje je objavila ta država.

Slučaj je iz okruga Četham, koji uključuje grad Savanu, javilo je Odelenje za javno zdravlje države Džordžije.

Vest o njegovoj smrti stigla je u vreme dok vlada rasprava u celoj zemlji oko školske godine i rizika infekcije ili širenja korona virusa s kojima se deca suočavaju. U izveštaju se ne navodi gde ili kada se dete inficiralo.

Prethodno je najmladji slučaj od korona virusa u Džordžiji bio 17-ogodišnji Afroamerikanac u okrugu Fulton koji je imao i druge zdravstvene teškoće pored Kovida-19. Prema podacima te države više od 30 osoba koji su u dvadesetim godinama je umrlo od korona virusa.

U Džordžiji je prema skorijim podacima preko 4.000 ljudi umrlo od virusa a potvrdjeno je više od 200.000 slučajeva zaraze.


18:59 U Severnoj Makedoniji umrle su još dve osobe sa korona virusom i registrovano je 155 novih slučajeva te zaraze, objavilo je danas Ministarstvo zdravlja.

Kako se navodi u saopštenju, ukupan broj umrlih od kovida 19 je porastao na 519, a broj potvrdjenih slučajeva od početka epidemije na 11.554.

Takozvanih aktivnih slučajeva ima 3.428, a prema podacima Ministarstva zdravlja, na respiratoru su tri, a na kiseoničkoj podršci 42 pacijenta.

Institut za javno zdravlje Severne Makedonije registrovao je još 127 pacijenata koji su ozdravili, čime je broj izlečenih povećan na 7.607.

U prethodna 24 sata uradjeno je 1.845 testova na prisustvo korona virusa, a od početka epidemije u Severnoj Makedoniji ukupno 111.791.


18:38 U Šumadijskom okrugu je još 22 novoobolelih od virusa korona, od čega je 18 u Kragujevcu, a po jedan u Arandjelovcu, Kniću, Batočini i Lapovu.

Prema saopštenju Instituta za javno zdravlje, to su rezultati PCR testiranja 331 uzorka koji su pristigli iz laboratorije u Beogradu u poslednja 24 sata.

U Kliničkom centru su, prema podacima od jutros u 8.30 časova, hospitalizovana 84 kovid pacijenta, od kojih je šestoro na respiratorima.

Na jučerašnji dan otpušteno je 16 pacijenata i to 11 iz Kragujevca, troje iz Arandjelovca i po jedan iz Topole i Batočine.

U Šumadijskom okrugu se u kućnoj izolaciji nalazi 851, od čega u Kragujevcu 649 ljudi.


18:05 Na Kosovu su u prethodna 24 časa preminule tri osobe od posledica infekcije korona virusom pa je ukupan broj preminulih od početka epidemije povećan na 303.

Kako je saopštio Nacionalni institut za javno zdravlje Kosova, RT-PCR metodom su u prethodna 24 časa testirani uzorci 463 osobe od kojih je 181 pozitivna na prisustvo virusa.

U tom periodu je izlečeno 125 pacijenata, a ukupan broj izlečenih od početka epidemije iznosi 5.480.

Trenutno je na Kosovu aktivan 3.961 slučaj a od početka epidemije, testirana je 39.741 osoba od kojih je 9.869 imalo pozitivan nalaz na prisustvo virusa.


17:20 U ustanovama socijalne zaštite i domovima za smeštaj odraslih i starih u Srbiji, virusom korona inficirano je 268 korisnika i 81 zaposleni, saopšteno je danas.

Po podacima Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, od početka epidemije izlečeno je 676 korisnika i 283 zaposlena u tim ustanovama.

„Korisnici u ustanovama socijalne zaštite za koje postoji procena da mogu biti potencijalni prenosioci virusa smešteni su u izolaciju, dok zaposleni u ustanovama socijalne zaštite, kod kojih postoji takva opasnost, ne dolaze na posao i nalaze se u kućnoj izolaciji“, stoji u saopštenju.


16:45 Beograd i Novi Sad su i dalje gradovi sa najvećim brojem aktivno obolelih i novootkrivenih slučajeva infekcije korona virusom, dok je u Valjevu i Šapcu smanjen broj novih slučajeva i pritisak na bolnice, izjavio je danas pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković.

Navodeći da je za punih pet meseci od registrovanja prvog slučaja infekcije u Srbiji, u Kliničkom centru Vojvodine lečeno 1.600 pacijenata, Gojković je kazao da se trenutno u toj ustanovi leče 244 pacijenta.

„Danas imamo nešto veći broj pacijenata u Leskovcu i Šapcu ali manji broj i manji pritisak na bolnice u Valjevu i Šapcu“, kazao je Gojković na konferenciji za novinare Kriznog štaba za suzbijanje epidemije.

Po rečima zamenice direktora Instituta Batut Darije Kisič Tepavčević, u srpskim sredinama na Kosovu nije bilo preminulih od posledica infekcije u prethodna 24 časa a trenutno je hospitalizovano 89 pacijenata.

„Od tog broja, 82 pacijenta su u Kliničkom centru Kosovska Mitrovica dok su 424 osobe u izolaciji“, navela je Darija Kisić Tepavčević.

Dodala je da je u KBC „Dragiša Mišović“ hospitalizovano šestoro dece kod kojih je potvrdjena infekcija, jedno dete je u KC Niš a jedno u Opštoj bolnici u Šapcu dok su tri kovid pozitivne trudnice na Klinici za ginekologiju i akušerstvo.

Direktor Infektivne klinike u Beogradu Goran Stevanović kazao je da je u prethodna 24 časa u toj ustanovi obavljeno 156 pregleda, a da je 30 pregledanih osoba zahtevalo hospitalizaciju.

„Sa današnjim otpustima, trenutno je u klinici 61 pacijent od kojih su četiri na invazivnoj ventilaciji“, kazao je Stevanović.

Dodao je da su se u samom početku julskog dela epidemije više javljale mladje i osobe srednje dobi a da je sada nešto veći broj starijih osoba koje su javljaju.

„Što se tiče kliničke slike, od petine do jedne trećine zahteva bolničko lečenje, ostali mogu biti na kućnom lečenju“, kazao je Stevanović i dodao da je od početka epidemije na Infektivnoj klinici pregledano više od 20.000 osoba, bolnički lečeno više od 2.800 pacijenata i odradjeno više od 10.000 uzorkovanja brisa.


16:15 Zamenica direktora Instituta Batut Darija Kisić Tepavčević najavila je da će početkom naredne nedelje biti poznat model za pohadjanje nastave u novoj školskoj godini.

Ona je kazala da će uz razmatranje iskustava zemalja koje su organizovale nastavu tokom pandemije, biti doneto najoptimalnije rešenje koje predstavlja najmanji rizik od infekcije.

„Imamo jasne smernice, rukovodjeni isključivo principima medicine zasnovanim na dokazima. Ostalo je da usaglasimo par elemenata oko tehničkog organizovanja nastave“, kazala je Darija Kisić Tepavčević.

Komentarišući najave iz Rusije da će vakcina protiv korona virusa biti registrovana 12. avgusta, ona je kazala da i poslednja, klinička faza ispitivanja neke vakcine može biti „značajno duga“.

„Trenutno je u svetu 168 vakcina u različitim fazama ispitivanja, šest je u kliničkoj odnosno trećoj fazi što jeste i poslednja faza ali i ona može biti značajno duga. Jedna od tih vakcina je ruska ali da pričekamo najavljene datume i registracije“, kazala je zamenica direktora Instituta Batut.

Pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković kazao je da Srbija prati sve što se dešava u zemljama koje rade na razvoju vakcine kao i da će nadležni „na sve načine“ pokušati da gradjanima „priušte ono što je najbolje za njih“.

„Svaka vakcinacija mora da prodje naše stručne komisije Ministarstva zdravlja i RFZO, sa takvim stvarima Srbija se neće igrati“, dodao je Gojković.


15:43 Dr Darija Kisić Tepavčević istakla je da kada je reč o ptivatnim laboratorijama osam laboratorija podnelo dokumentaciju i u „ovom momentu se nalazimo u finalizaciji rešenja da li će pristupiti ovakvom testiranju“.


15:27 U poslednja 24 časa u Srbiji je zvanično još pet osoba preminulo od posledica koronavirusa, pa je ukupan broj žrtava povećan na 626.

Od poslednjeg preseka stanja u Srbiji, na koronavirus su testirane 9.922 osobe, a registrovano je 276 novoobolelih.

Na respiratorima je 118 pacijenata. Opširnije OVDE.


15:13 Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja doniralo je Nacionalnoj organizaciji osoba sa invaliditetom Srbije 3.000 zaštitnih maski koje su danas uručili ministar Zoran Đorđević i pomoćnik ministra u Sektoru za zaštitu osoba sa invaliditetom Biljana Barošević.

Maske će biti prosleđene savezima širom Srbije, a ministar Đorđević je izrazio uverenje da će dodatno zaštititi članove te organizacije od zarazne bolesti COVID-19 i omogućiti im bezbedan rad. Opširnije OVDE.


14:56 Od aprila, kada je sistem uspostavljen, do danas skoro 2.000 građana je doniralo plazmu, saopštila je Kancelarija za IT i eUpravu.

Ta kancelarija je, zajedno sa Institutom za transfuziju krvi Srbije, uspostavila platformu donirajplazmu.gov.rs, preko koje svi građani koji su se oporavili od COVID-19, mogu da se prijave i doniraju dragocena antitela koje je njihov organizam stvorio tokom bolesti, a koja se koriste u lečenju obolelih.


14:48 Na kovid odeljenjima Opšte bolnice u Čačku hospitalizovana su ukupno 94 pacijenta. Pet osoba je na respiratoru.

Preminula je pacijentkinja (1952) iz Čačka.


14:07  U srpskim sredinama na KiM registrovane su 22 osobe pozitivne na koronavirus od 120 testiranih, dok je 42 osoba izlečeno, saopštio je epidemiolog Aleksandar Antonijević presek stanja u većinski srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji.

Rezultati testiranja su od 4. i 5. avgusta, napomenuo je Antonijević. Od 120 uzoraka testiranih u srpskim sredinama na Kosovu, 22 je pozitivno na COVID-19, a još 42 osobe su izlečene. Od 22 novih slučajeva, 16 je registrovano u opštinama na Severu, a 6 u opštinama na jugu.

Novi slučajevi registrovani su u Kosovskoj Mitrovici – 8, Zvečanu – 4, Leposaviću – 1, Zubinom Potoku – 3, Štrpce – 4 i u Gračanici – 2.

Ukupan broj preminulih pacijenata od 12. marta je 34 – od toga 10 iz Leposavića, 9 iz Kosovske Mitrovice, sedam iz Zvečana, četiri iz Zubinog Potoka, i po dva pacijenta iz Prilužja i Štrpca.


13:54  U Mačvanskom okrugu još dvadeset dve osobe zaražene su koronavirusom. Četiri u Šapcu, pet u Loznici, tri u Malom Zvorniku, sedam u Krupnju, dva nova slučaja su u Bogatiću, i jedan u Koceljevi.

U kovid ambulanti šabačkog Doma zdravlja juče je pregledan 161 pacijent. Četrdeset tri osobe javile su se zbog prvog pregleda. Od 88 uzoraka koji su u toj ustanovi uzeti u sredu zbog retesitranja, dvanaest je pozitivno. U šabačkoj kovid bolici na lečenju su 192 pacijenta.

Volonteri su u Šapcu počeli podelu zdravstvenih paketa, koje će dobiti svako domaćinstvo u gradu i selima.


13:52 Najve ći broj inficiranih na teritoriji Pomoravskog okruga je u Jagodini koja je po broju stanovnika najveća opština u tom regionu.

U jagodinskoj bonici su 34 pacijenta koji nisu životno ugroženi.

U predhodnih mesec dana pet pacijenata je poslato na dalje lečnje u tercijarne ustanove. Tokom jula korona je potvrđena kod 102 osobe sa teritorije Jagodine.

Prošle sedmice u kovid-ambulantu sa simptomima virusa javljalo se dnevno i do 120 osoba. Od vikenda je taj broj prepolovljen.  Lekari kažu da je epidemiološka situacija znatno bolja.


13:41 U Sloveniji je u poslednja 24 sata sa 753 testiranja potvrđeno 10 novih zaraza koronavirusom, pet manje nego prethodni dan, objavila je slovenačka vlada, uz nove liste epidemiološki rizičnih, sigurnih i manje sigurnih zemalja.

Broj zaraženih od početka epidemije time se povećao na 2233.

U poslednja 24 sata nije bilo novog smrtnog slučaja, pa ukupan umrlih zbog Kovid-19 i dalje ostaje 125, prenosi Hina.

Aktivno je trenutno 181, u bolnicama su zbog Kovid-19 24 osobe, od čega četiri na intenzivnom odeljenju.

Slovenačka vlada je u četvrtak uveče objavila da je na „crvenu“ listu epidemiološki rizičnih država zbog pogoršane epidemiološke situacije uvrstila Belgiju, dok je sa „zelene“ liste najsigurnijih država na „žutu“ listu manje sigurnih uvrstila Maltu, Švajcarsku, kao i delove Španije.


13:39  U poslednja 24 časa u Republici Srpskoj registrovana su 84 sluča koronavirusa, a preminule su četiri osobe.

Jedan od preminulih rođen je 1985. godine.

Najviše zaraženih je u Palama – 16 i Banjaluci – 15.


13:24 Najveći broj inficiranih na teritoriji Pomoravskog okruga je u Jagodini koja je po broju stanovnika najveća opština u tom regionu.

U jagodinskoj bonici su 34 pacijenta koji nisu životno ugroženi.

U predhodnih mesec dana pet pacijenata je poslato na dalje lečnje u tercijarne ustanove. Tokom jula korona je potvrđena kod 102 osobe sa teritorije Jagodine.

Prošle sedmice u kovid-ambulantu sa simptomima virusa javljalo se dnevno i do 120 osoba. Od vikenda je taj broj prepolovljen.

Lekari kažu da je epidemiološka situacija znatno bolja.


12:41 Prema podacima koji su na današnji dan Štabu za vanredne situacije dostavili Regionalni kovid centar Novi Pazar, Dom zdravlja i Zavod za javno zdravlje, ukupno je hospitalizovano 27 pacijenata. Preminuo je jedan pacijent.

Primljen je jedan pacijent, a otpuštena su dva, na respiratorina nema pacijenata, a na „haj-flou“ su dva pacijenta.


12:30 Za više od million zaposlenih u privatnom sektoru u petak će biti isplaćeno 60 odsto minimalne zarade, potvrdio je ministar finansija Siniša Mali.

U pitanju je iznos od 18,4 milijardi dinara ili oko 155 miliona evra, i otprilike isti iznos biće uplaćen i u septembru, najavio je ministar.

On je podsetio da je već, u prvom paketu pomoći, za tri minimalne plate isplaćeno oko 800 miliona evra. Opširnije OVDE.


12:18 Epidemiolog Branislav Tiodorović izjavio je da postoji tendencija blagog pada kada je reč o epidemiji korona virusa, ali da će taj virus još dugo biti prisutan zbog čega, poručuje, moramo naučiti da živimo sa njim, pridržavajući se propisanih mera. Opširnije OVDE.


12:15 Epidemiološka situacija je povoljnija nego pre deset ili 15 dana. Vreme je da budemo još ozbiljniji u borbi sa opakom infekcijom. Najveći broj ljudi koji su umrli su starije životne dobi, rekao je predsednik Aleksandar Vučić na konfernciji za novinare.

„U ponedeljak počinje izgradnja kovid bolnice u Kurševcu“, rekao je Vučić, dodajući da će postati multifunkcionalna kao i bolnica u Beogradu. Opširnije OVDE.


11:40 Početak ove akademske godine biće drugačiji nego što je to bilo ranije, jer će zbog aktuelne epidemije koronavirusa, nastava na visokoobrazovnim institucijama morati da se realizuje po drugačijem modelu. Prema rečima rektorke Ivanke Popović najrealniji scenario je da se teoretski deo odvija onlajn, dok će se praktični obavljati na fakultetima.

Prorektor za nastavu BU Petar Bulat kaže da se razmatraju tri modela.


11:20 Epidemiološka situacija je povoljnija nego pre deset ili 15 dana. Vreme je da budemo još ozbiljniji u borbi sa opakom infekcijom. Najveći broj ljudi koji su umrli su starije životne dobi, rekao je predsednik Aleksandar Vučić na konfernciji za novinare.

„U ponedeljak počinje izgradnja kovid bolnice u Kurševcu“, rekao je Vučić, dodajući da će postati multifunkcionalna kao i bolnica u Beogradu.


11:02 Epidemiološka situacija u opštini Kosjerić se stabilizovala, smanjen je broj prijema u Domu zdravlja i sada se pojavljuju pojedinačni slučajevi zaraze, izjavio je predsednik Opštine Žarko Đokić.


10:46 U kovid bolnicama u okviru Zdravstvenog centra u Vranju su 92 pacijenta, od čega pozitivnih na koronavirus 38. Među hospitalizovanima nema dece.

Trenutan broj slobodnih mesta je 123. Na kućno lečenje otpušteno je 12 pacijenata, jedan pacijent prebačen je u Niš, a dva u Specijalnu bolnicu za plućne bolesti u Surdulici.

Iz gradskog štaba za vanredne situacije saopštavaju da su tokom jučerašnjeg dana, u vranjskoj kovid ambulanti obavljena 164 pregleda, od čega prvih pregleda 39, a kontrolnih 125.

Uzorkovana je krv kod 97 lica i sačinjeno 116 RTG snimaka pluća. U ATD ambulanti urađeno je 55 brzih i 50 pi-si-ar testova.


10:29 Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da se planira da odluka o polasku učenika u škole bude saopštena u ponedeljak ili utorak.

Brnabić je za televiziju Hepi kazala da će na stanku sa ministrom prosvete Mladenom Šarčevićem i članovima Kriznog štaba u 13 časova, biti reči o polasku učenika u škole od septembra. „Moja namera je da radimo na tome čitav vikend kako bismo u ponedeljak ili utorak izašli sa jasnim i konkretnim preporukama“, rekla je premijerka.

Opširnije OVDE.


10:15 Pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković izjavio je danas da je pogrešno reći da pacijenti koji nisu oboleli od kovida-19 nisu „trpeli“ tokom epidemije, ali da taj aspekt nije zaboravljen i da se trenutno u vojvodjanskim bolnicama leči blizu 3.000 non-kovid pacijenata. Gojković je za Radio-televiziju Srbije rekao da je od početka epidemije jasno naglašeno da hitne intervencije, odložene urgencije, stanja koja ne smeju da trpe, moraju da se sprovode.

„Veoma je opasno za te pacijente (non-kovid), s obzirom da znamo da su to hronični bolesnici čiji je imunitet izuzetno smanjen, da dodju u situaciju da se u bolnici zaraze. To bi za njih bilo fatalno“, kazao je on. Prema njegovim rečima, od jutros ima manje od 700 pacijenata na teritoriji Vojvodine koji su kovid pozitivni.

„Posle dužeg vremena, broj sa kojim možemo biti zadovoljni. U Kliničkom centru od jutros imamo 244 bolesnika, to je manji broj nego što je bio juče. I dalje imamo 16 pacijenata na mehaničkoj ventilaciji“, naveo je pokrajinski sekretar za zdravstvo. Prema njegovim rečima, bitno je da se aktivno saradjuje sa svim činiocima u Evropi i svetu koji imaju mogućnost da prvi plasiraju vakcinu.

„Srbija će sigurno biti u redu zemalja koje će imati mogućnost prve da je prime“, rekao je Gojković.


10:00 U svetu je korona virusom zaraženo više od 19 miliona ljudi, od čega milion za manje od četri dana, prenela je agencija Frans pres.

Prema novom bilansu koji je AFP prikupio do 23.00 (GMT) u četvrtak, od korona virusa umrlo je u svetu 712.315 osoba, a broj zvanično zaraženih je 19.000.553.

U SAD su umrle 159.864 osobe, a zaraženo je 4.870.367, dok je u Brazilu 98.493 umrlih i 2.912.212 zaraženih. Te dve zemlje su najviše pogodjene virusom.

Broj zvanično zaraženih ne odražava realan broj inficiranih, pošto mnoge zemlje testiraju samo pacijente kojima je potrebno bolničko lečenje.


Informacije od predhodnog dana možete pročitati OVDE.

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend