Društvo

Koronavirus: iz sata u sat (LIVE BLOG)

Pratite najnovije informacije povodom pandemije koronavirusa.

19:01 Vojno zdravstvo daje pun doprinos borbi protiv virusa korona i od prvog dana epidemije čvrsto stoji u prvim redovima, odgovarajući na brojne izazove, među kojima je i briga o pacijentima koji boluju od drugih bolesti, ocenilo je Ministarstvo odbrane u saopštenju.


17:59 Prema poslednjim podacima koje je saopštio kraljevački Krizni štab, zvanično je još sedam Kraljevčana obolelo od kovida 19, a od početka epidemije, obolevanje od virusa potvrđeno je kod 1.303 građana Kraljeva.

U Direkciji nacionalnih referentnih laboratorija u Batajnici testirana su 22 uzoraka i sedam ih je pozitivno.


17:20 Prema podacima Instituta za javno zdravlje „Kraguj“, u Šumadijskom okrugu zabeleženo je još 16 osoba pozitivnih na koronavirus.

Od toga, u Kragujevcu 14, Topoli dva, dok u Aranđelovcu, Rači, Kniću, Batočini i Lapovu, nema novih slučajeva.

U Kliničkom centru na lečenju je 67 pacijenata, od kojih je 9 na respiratoru.


16:29 Prema izveštaju Zavoda za javno zdravlje, u Zlatiborskom okrugu je zabeleženo još 37 novoobolelih, što je ukupno 2.359 od početka epidemije. Najviše potvrđenih slučajeva kovida 19 je u Užicu – 9, odnosno ukupno 792, i Požegi i Priboju po 7.


15:36 Epidemiolog Predrag Kon je rekao na konferenciji za novinare Kriznog štaba da su brojevi i dalje visoki i da je stuacija i dalje nesigurna i pored poboljšanja. Prema njegovim rečima, samo zdravo dete može u školu, roditelji će bi saradnici. Ponašanje u školi biće definisano za nastavnike i učenike. Opširnije OVDE.


15:30 Nacionalni štab za civilnu zaštitu saopštio je da je u protekla 24 sata u Hrvatskoj registrovan 61 novi slučaj zaraze kovid-19, pa je ukupan broj aktivnih slučajeva 586.

Od aktivnih slučajeva 121 pacijent je na bolničkom lečenju, od toga je na respiratoru osam pacijenata, a danas nema preminulih.


15:12 U poslednja 24 časa u Srbiji je zvanično još devet osoba preminulo od posledica koronavirusa, pa je ukupan broj žrtava povećan na 641, saopšteno je na konferenciji Kriznog štaba.

Od poslednjeg preseka stanja u Srbiji, na koronavirus je testirana 6.251 osoba, a registrovano je 236 novoobolelih.

Na respiratorima je 106 pacijenata. Opširnije OVDE.

15:04 U Bosni i Hercegovini u poslednja 24 sata potvrđena su 233 nova slučaja COVID-19, pokazuju entitetski podaci objavljeni u nedelju, a na području Brčko distrikta BiH danas su registrovana tri nova slučaja koronavirusa, te jedan smrtni slučaj, a radi se o muškoj osobi, koja je preminula u bolnici u Tuzli.


14:38 Ministar za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja Zoran Đorđević izjavio je da je u ustanovama socijalne zaštite i domovima za stare na koronavirus pozitivno 268 korisnika i 78 zaposlenih, i da svi imaju lakšu kliničku sliku.

Đorđević je za TV Prva rekao da neki od zaraženih u ustanovama socijalne zaštite već imaju jedan negativan test, ali da će sa te liste biti skinuti kada i drugo testiranje bude negativno, a dodao je i da u domovima za nezbrinutu decu „uopšte nema virusa“.


14:07 Prema izveštaju Zavoda za javno zdravlje Šabac, u tom gradu registrovano je pet novih slučajeva zaraze od ukupno 68 testiranih.

U kovid ambulanti šabačkog doma zdravlja pregledan je 91 pacijent – 64 kontrolna i 27 prvih pregleda. Testirana je 51 osoba čiji su uzorci poslati na analizu.

Jedna osoba je preminula u kovid bolnici u Šapcu, a četvoro pacijenata je na respiratoru – troje intubiranih i jedno na neinvazivnoj mehaničkoj ventilaciji, navodi se u izveštaju Opšte bolnice.

Ukupno su hospitalizovana 154 pacijenta, primljeno je dvoje novih, a osmoro je otpušteno iz bolnice.


13:26 Na svim odeljenjima u okviru Opšte bolnice Čačak, koja su pretvorena u kovid odeljenja, hospitalizovan je 81 pacijent.

U protekla 24 časa primljena su tri pacijenta. U respiratornom centru nalazi se 10 pacijenata, od kojih su četiri priključena na respiratore.

Za poslednja 24 časa u prijemno-trijažnoj ambulanti Opšte bolnice Čačak, sa simptomima i znacima kovid infekcije pregledano je 30 pacijenata.

Iz kovid odeljenja Opšte bolnice otpušteno je šest pacijenata.


13:00 Lična zaštitna oprema za jednokratnu upotrebu (PPE) značajno doprinosi već ozbiljnoj krizi plastičnog zagađenja, upozoravaju stručnjaci.

Procenjeno je da se širom sveta mesečno koristi 194 milijarde jednokratnih maski i rukavica kao rezultat pandemije koronavirusa, pokazalo je istraživanje u oblasti životne sredine, prenosi SkajNjuz. Opširnije OVDE.


12:53 U srpskim sredinama na KiM u poslednja 24 časa registrovano je 18 slučajeva infekcije koronavirusom, među pregledanih 86 uzoraka, saopšteno je iz Kriznog štaba u Kosovskoj Mitrovici.

Među novoinficiranima po četvoro je iz Kosovske Mitrovice i Gračanice, troje iz Štrpca, po dvoje iz Zvečana i Zubinog Potoka, a po jedan slučaj infekcije registrovan je u Gnjilanu, Kosovskoj Kamenici i Leposaviću.

Od izbijanja epidemije u srpskim sredinama je inficirano 888 osoba, od kojih su 34 preminule.

Izlečeno je 356 inficiranih osoba.

Trenutno je na bolničkom lečenju 77 obolelih, a u izolaciji 421 pacijent.


12:36 Svi poslodavci u Srbiji imaju rok da do sutra, 10. avgusta, donesu plan primene mera, u skladu sa Pravilnikom o preventivnim merama za bezbedan i zdrav rad u cilju sprečavanja pojave i širenja Covida 19 , a inspektori rada će potom kontrolisati firme, ali i tamo gde je potrebno savetovati i pomagati da se tome prilagode, kažu u Inspektoratu za rad. Opširnije OVDE.


12:32 z Regionalne kovid bolnice u Novom Pazaru jedan pacijent transportovan je za Kragujevac, a u protekla 24 sata preminulih pacijenata nije bilo, saopšteno je danas iz Štaba za vanredne situacije u tom gradu.

Podaci prosleđeni medijima pokazuju da je juče na bolničkom lečenju bilo 22 pacijenata, od kojih je jedan na mehaničkoj ventilaciji (high-flow), da je primljen jedan novi pacijent, a da otpuštenih na kućno lečenje nije bilo.

Tokom prethodnog dana urađeno je 43 seroloških (brzih) testova, od kojih je 13 bilo pozitivno, a u kovid ambulanti Doma zdravlja bilo je 88 pregleda, od kojih 35 prvih i 53 kontrolnih.


12:03 U Sloveniji su u poslednja 24 sata registrovane dve novoobolele osobe od kovida-19, a jedna je osoba umrla, objavila je vlada na Twitteru.

Obavljena su 304 testiranja, trenutno su hospitalizovana 24 zaražena pacijenta, a od toga ih je troje na intenzivnom lečenju.


11:30 U Republici Srpskoj je u poslednja 24 sata od testiranog 281 laboratorijskog uzorka virus korona potvrđen kod 49 osoba.

Institutu za javno zdravlje Republike Srpske prijavljena su još dva smrtna slučaja obolelih od COVID-19, prenosi RTRS.


11:03 Prema podacima sa sajta worldometers.info, u svetu je od početka pandemije koronavirusa registrovano ukupno 19.811.790 obolelih, od kojih je 729.661 osoba preminula.

Dosad je ozdravilo 12.726.156 ljudi, a u svetu je trenurno aktivno 6.355.973 slučajeva.


10:49 Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da ohrabruje manji broj pacijenata od korona virusa koji zahtevaju bolničko lečenje, jer 11 dana uzastopno pada broj takvih pacijenata.

To znači da su građani veoma disciplinovani i da mere daju rezultate, rekla je Brnabić za TV Prva i ocenila da je Srbija sada još dalje od uvođenja restriktivnijih mera poput vanrednog stanja ili policijskog časa. Opširnije OVDE.


10:26 Epidemiolog Branislav Tiodorović kaže da bi do kraja avgusta broj zaraženih korona virusom mogao značajno da se smanji, ako bi građani nastavili ozbiljno da primenjuju mere.

„To znači da sa nekim blagim optimizmom možemo očekivati, ako bi ovako nastavili, ja sam siguran bar 15, 20 dana, da bi mi do kraja avgusta mogli da dođemo na jedan nizak nivo dijagnostike novih slucajeva oboljenja. Možda sam ja previše optimista, ali stvarno to mislim, ako bi se svi tako ponašali na dalje, uključujući i mlade i stare, onda bi mogli doći do situacije da imamo samo sporadične slučajeve“, rekao je Tiodorović za Novosti. Opširnije OVDE.


10:21 Prema jutrošnjim podacima iz Gradskog štaba za vanredne situacije u Vranju, ukupan broj pacijenata koji se od koronavirusa leče u Zdravstvenom centru je 83, od čega kovid pozitivan 31.

Među hospitalizovanima nema dece. Trenutan broj slobodnih mesta je 132. Na kućno lečenje otpušteno je 10 pacijenata.

Tokom jučerašnjeg dana, u vranjskoj kovid ambulanti ATD obavljeno je 78 pregleda, od čega prvih pregleda 28, a kontrolnih 50.

Uzorkovana je krv 62 osobe i sačinjena 54 RTG pluća. U ATD ambulanti urađen je jednak broj brzih i pi-si-ar testiranja, po 21.


09:59 Građani koji žele da nastave sa plaćanjem rata kredita mogu do sutra da se jave matičnim bankama i odbiju moratorijum, odnosno pauzu u otplati obaveza.

Banke u Srbiji imale su obavezu da na svojim portalima objave obaveštenje za klijente o novom zastoju u otplati kredita. Opširnije OVDE.


09:44 U Zaječaru je u poslednja 24 sata testirano 40 uzoraka, od kojih su četiri pozitivna na koronavirus.

Od početka pandemije u Zaječaru ima 363 pozitivne osobe, od kojih je 253 izlečeno. Četiri osobe su preminule.

Komandant Štaba za vanredne situacije Boško Ničić kaže da se epidemiološka kriva polako zaravnjuje i dodaje da će se razmišljati o ublažavanju mera, ako se taj trend nastavi.

„Mi moramo brzo da radimo na edukaciji i u školama, predstoji nam veći broj dece u obdaništima, ljudi moraju da zaštite svoju decu. Vidi se da ovo nema veze sa godinama, već sa imunološkim statusom pojedinačno svake osobe. Ljudi, uozbiljimo se, ovo je borba za opstanak, od nas zavisi“, istakao je Ničić za RTS.

Slična situacija i u Boru, gde je trenutno pozitivna 41 osoba. Svi imaju blažu kliničku sliku. U ovom gradu će se razmatrati mogućnost ublažavanja mera.

Vanredna situacija na snazi je u sedam od osam opština Borskog okruga. Jedino nije u Boljevcu, gde u prvom naletu nije bilo zaraženih. U drugom je zaraženo šest osoba.


09:21 Doktorka Gordana Krtinić, epidemiolog Opšte bolnice u Subotici rekla je za RTS da se u toj ustanovi trenutno leči 70 pacijenta, od kojih je šest u jedinici inenzivne nege.

Prema njenim rečima, najveći broj pacijenata je stabilno, ali ima i onih sa teškim pneumonijama.

Ona je istakla da je epidemiološka situacija u tom gradu u poslednjih nedelju u poboljšanju, ali da su mere zaštite i dalje neophodne.

Prvi slučaj virusa korona otkriven je 6. marta u Subotici.


08:47 U požaru u indijskom hotelu koji se koristi za kovid pacijente stradalo je sedmoro obolelih, rekli su zvaničnici. Požar je izbio u 5.00 sati ujutro u hotelu Svarna u gradu Vadžajvada u državi Andra Pradeš.

Spasilačke ekipe evakuisale su zarobljene u toj višespratnoj zgradi, rekao je visoki policijski zvaničnik Srinivasulu. Po njegovim rečima najmanje 22 ljudi prebačeno je u bolnice.

Požar je pod kontrolom, ali dim i dalje kulja iz zgrade, rekao je on dodajući da je uzrok požara verovatno kratak spoj. Indijski premijer Narendra Modi izrazio je saučešće i dao uveravanje preživelima da će im biti pružena svaka moguća podrška. To je drugi takav incident ovog meseca u Indiji. U četvrtak je osam ljudi stradalo u požaru u jedinici za intenzivnu negu u privatnoj bolnici za kovid-19 pacijente u Ahmedabadu u državi Gudžarat.


08:25 U Kliničkom centru Kragujevac leči se 69 kovid pacijenata, što je manje u odnosu na juče kada ih je bilo 84, dok je na respiratorima i dalje šestoro pacijenata.

Iz te zdravstvene ustanove je na jučerašnji dan otpušteno 17 pacijenata, od čega je osam iz Kragujevca, pet iz Arandjelovca, a po jedan iz Topole, Batočine, Čačka i Gornjeg Milanovca. Prema današnjim podacima Instituta za javno zdravlje u Kragujevcu na virus korona pozitivno je još 13 osoba, od čega 12 u Šumadiji.

Petoro novoinficiranih je iz Topole, četvoro iz Kragujevca, dvoje iz Knića i po jedna osoba iz Arandjelovca i Jagodine. To su podaci na osnovu uradjenih 120 uzoraka pristiglih u toku 24 sata.

U kućnoj izolaciji je 851 osoba iz Šumadijskog okruga.


08:15 Brazil je danas stigao na korak od 100.000 žrtava korona virusa, i u toj zemlji nema naznaka da epidemija usporava ni pet meseci posle prvog registrovanog slučaja. Od druge polovine maja Brazil beleži u proseku oko 1.000 smrtnih slučajeva dnevno.

Ministarstvo zdravlja je juče saopštilo da su u zemlji sa 210 miliona stanovnika zabeležena 2.962.442 slučaja zaraze kao i 99.572 preminule osobe, čime je Brazil dospeo na drugo mesto u svetu, iza SAD. Veruje se da je u Brazilu, kao i u mnogim drugim zemljama, taj broj zapravo mnogo veći, ali da se ne testira dovoljno.

Nevladina organizacija Rio de Pas je danas odala poštu preminulima postavljanjem krstova i hiljadu crvenih balona na čuvenoj plaži Kopakabana. Ekstremno desničarski predsednik Brazila Žair Bolsonaro, koji je i sam bio zaražen korona virusom, od početka iznosi sumnje u stvarni efekat bolesti i zalaže se za ukidanje mera uvedenih da bi se zaraza suzbila. On se često kretao u većim grupama ljudi, ne retko bez maske.

„Žalim zbog žrtava, kojih je skoro 100.000, ali pronaći ćemo izlaz iz ove situacije“, naveo je Bolsonaro u četvrtak.


08:00 U Severnoj Makedoniji umrle su još četiri osobe sa korona virusom i registrovano je 200 novih slučajeva te zaraze, objavilo je danas Ministarstvo zdravlja.

Kako se navodi u saopštenju, ukupan broj umrlih od kovida 19 je porastao na 523, a broj potvrdjenih slučajeva od početka epidemije na 11.754. Takozvanih aktivnih slučajeva ima 3.609, a prema podacima Ministarstva zdravlja, na respiratoru je pet, a na kiseoničkoj podršci 37 pacijenta. Institut za javno zdravlje Severne Makedonije registrovao je još 15 pacijenata koji su ozdravili, čime je broj izlečenih povećan na 7.622.

U prethodna 24 sata uradjeno je 1.828 testova na prisustvo korona virusa, a od početka epidemije u Severnoj Makedoniji ukupno 113.619.


Informacije od predhodnog dana možete pronaći OVDE.

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend