Društvo

Kriza nekretnina, osim u Požarevcu i Velikom Gradištu

Dok u Požarevcu neprestano niču nove stambene zgrade, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku (RZS), u prvoj polovini godine nijedan stan u Srbiji nije prodat u gotovo 20-ak lokalnih samouprava. Među njima su dve braničevske opštine Žabari i Malo Crniće.
ilustracija: Pixabay

Prema pisanju Novosti koje se pozivaju na podatke zavoda za statistiku, u prvih 6 meseci u 83 opštine je prodat tek jedan stan. Među tim opštinama je i Žagubica.

Kada se napravi razlika između kuća u domaćinstvima i stanovima u zgradama, zanimljivo je da nijedan stan u zgradi nije prodat u Golupcu, ali da postoji interesovanje kupaca za kuće sa okućnicom i vikendice pored Dunava.

Uvidom u statistiku RZS o kretanjima cene stanova u prvoj polovini ove godine, samo u Požarevcu i Velikom Gradištu su u prvoj polovini ove godine prodata više od tri stana. Sve ostale opštine, uključujući i Kostolac zabeležile su skor od manje od 3 prodata stana.

Prosečna površina prodatih stanova u Požarevcu je 52 kvadrata, a prosečna cena kvadrata 92.838 dinara ili nešto manje od 800 evra. Sličnu cenu kvadrature imaju recimo, Vršac ili Požega. Međutim, prema prosečnoj ceni na nivou republike prema stepenu razvijenosti opštine (184.456 dinara), stanovi u Požarevcu su jeftiniji od proseka ostalih područja u prvoj kategoriji razvijenosti.

Prosečna površina prodatih stanova u Velikom Gradištu je 56 kvadrata, dok je prosečna cena kvadrata u toj opštini 63.142 dinara ili oko 530 evra. Veliko Gradište se nalazi u trećoj grupi opština po razvijenosti u kojima je inače prosečna cena kvadrata 85.084 dinara.

Najskuplji kvadrat u Srbiji je na Savskom Vencu,395.633 dinara.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93

1 Komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

  • Baš me interesuje po kojim kriterijumima je Požarevac razvijena opština, prisvojili smo Kostolac zbog statusa grada i velikog proseka plate, a mogli smo i Crniće, al tamo nema Termoelektrane, pa nema ni statističkih kombinacija. Istina je da je Požarevac jedna id 10-tak opština koja za 10 godina ima manje od 500 otvorenih novih radnih mesta. Istina je i to da su sva novootvorena radna mesta u vanproizvodnim delatnostima. Svilajnac i Smederevo su po tom pitanju bar 10 godina ispred nas, ako ne i više. Ali, statistika je čudo…

%d bloggers like this:
Send this to a friend