Društvo

Krizni štab: Odobrene mature i slavlja, dozvoljena publika na stadionima

Beograd, 14.06.2021. - Sednica kriznog staba o korona virusu kojom je predsedavala premijerka Ana Brnabic odrzana je danas u Palati Srbija u Beogradu. (BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIC/MO)

Krizni štab je odobrio i relaksirao mere vezane za rekreativnu nastavu za osnovce, srenjoškolce i visoko obrazovanje, te će biti moguće i ekskurzije u okviru vananastavnih aktivnosti.

Član Kriznog štaba Zoran Gojković rekao je da je zaključeno da je epidemiološka situacija u Srbiji trenutno stabilna i da duži vremenski period imamo stagnaciju i jedan broj novozaraženih koji je konstantan.

Kaže i da je situacijau bolnicama sasvim zadovoljavajuća i da je manje od 500 pacijenata na teritoriji cele Srbije koji se leče od kovida.

Krizni štab je zato vladi preporučio relaksaciju mera u sledećim oblastima:

1) Sve pradavnice, sve maloprodajne radnje na dalje mogu da rade u redovnom radnom vremenu od 0 do 24 sata, nema više ograničenja rada objekata. Ali sve će biti organizovano u potpunosti sa svim dosadašnjim preventivnim merama.

2) Ugostiteljski objekti – novi vid relaksacije mera isljučivo vezan radno vreme. Svi ugostiteljski objetki na otvorenom mogu da rade neograničeno. Radno vreme objekata u zatvorenom produžava se do 1 sat iza ponoći, uz sve protivepidemijske mere koje su važile. U ugostiteljskim objektima odobrena ja i muzika.

3) Sportski događaji – preporuka je da se relaksiraju mere vezane za sportske događaje i da se dozvoli prisustvo publike na stadionima na svim sportskim događajima i to sa kapacitetom na otvorenuim terenima do 50 posto kapaciteta, a u zatvorenim prostorijama do 30 posto kapaciteta.

4) Povećanje broja građana pri okupljanjima – dogovor je da se dozvoli okupljanje i u otvorenom i na zatvorenom prostoru do 500 ljudi.  Svi koji planiraju okupljanja više od 500 ljudi to ne mogu da rade bez posebne dozvole Kriznog štaba.

5) Proslave mature – maturske svečanosti su dozvoljene uz uslov da se u zatvorenom ne može okupiti više od 500 ljudi. Relaksacija mera se odnosi i na rekreativnu nastavu za osnovce, srednjoškolce i visoko obrazovanje, te će biti moguće i ekskurzije u okviru vananastavnih aktivnosti uz saglasnost resornih ministarstava.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend