Društvo Ekonomija

Labović: Zbog korone gotovo bez turističkog prometa, domaći turisti pomogli

Boom93/M.Veljković
Jedna od najtežih godina za turizam u celom svetu, pa i u Srbiji upravo je protekla, izjavila je za biznis.rs direktorka Turističke organizacije Srbije (TOS) Marija Labović.

Ona je ukazala da su zbog pandemije koronavirusa, gotovo svi meseci skoro prošli bez turističkog prometa. Iako je zabeležen znatno manji broj inostranih gostiju, gubitke su koliko-toliko uspeli da nadoknade domaći turisti.

„Devizni priliv od turizma u Srbiji u prvih deset meseci 2020. godine iznosio je 855 miliona evra, sto je 27 odsto manje nego u istom periodu prošle godine. U 2019. godini smo zabeležili rekordan devizni priliv koji je iznosio 1,436 milijardi evra, imali smo sve razloge da verujemo da će se taj trend nastaviti, što su potvrđivali rezultati turističkog prometa u januaru i februaru, ali je kovid-19 uticao na to da turizam bude jedna od najjače pogođenih privrednih grana“, kaže direktorka TOS.

Ona ističe da je velike gubitke za turističku privredu u određenoj meri umanjilo povećanje broja domaćih turista, ali mahom na destinacijama van velikih gradova, dok je najveće gubitke pretrpela turistička privreda u velikim gradovima.

Anketa koju je sprovela Turistička organizacija Srbije pokazuje da su najtraženije destinacije 2020. godini bile Tara, Zlatibor, Stara planina i Kopaonik. Tara je prva i na listi lokaliteta koji su se anketiranima najviše dopali, a odmah potom dolaze Uvac i Golubac. Najviše njih koristilo je privatne objekte za smeštaj, dok su hoteli na drugom mestu.

„Mereno brojem ostvarenih noćenja, domaći gosti su najviše boravili u banjskim mestima – 43 odsto, zatim slede planinska mesta – 31 odsto. Inostrani gosti najviše su boravili u Beogradu – 45 procenata, zatim slede ostala turistička mesta sa 19 odsto“, navodi Labović.

Prema njenim rečima, domaći turisti u periodu januar-oktobar 2020. godine najviše su boravili u Vrnjačkoj banji, zatim slede Sokobanja, Zlatibor, Kopaonik, Beograd, Divčibare, Tara i Stara planina.

Kada je reč o planovima za 2021. godinu, Labović ističe da su očekivanja TOS najpre da će vakcina vratiti život na ulice, u kafiće, restorane i hotele, kao da će ove godine svi zajedno raditi na oporavku ove najviše pogođene privredne grane.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend