Društvo Ekonomija

Ljajić: Nećemo oduzimati licence agencijama

Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija neće oduzimati licence turističkim agencijama. Resorni ministar Rasim Ljajić očekuje da će rešenje za novonastalu situaciju biti pronađeno u narednih sedam do deset dana.
N1/printscreen

Potpredsednik Vlade i ministar Ljajić izjavio je da su predstavnici tog ministarstva održali sastanak sa Udruženjem banaka Srbije, na kojem se razmatralo pitanje bankarskih garancija, kao modela za obezbeđivanje garancija putovanja prilikom sklapanja turističkih aranžmana.

„Predstavnici Udruženja banaka dostaviće do kraja ove nedelje predlog procedure za operativno funkcionisanje i eventualno aktiviranje bankarskih garancija, s obzirom na to da takav model garancija putovanja do sada nikada nije bio korišćen u praksi, iako je predviđen Zakonom o turizmu“, rekao je Ljajić i dodao da će ta procedura će biti uneta u novi Pravilnik o garancijama putovanja.

Uporedo s tim, predstavnici Ministarstva će posredovati između osiguravajućih kuća i turističkih agencija, kako bi se rešio aktuelni spor i na taj način koristio mehanizam za obezbeđivanje garancija putovanja.

„Sasvim je neuobičajeno da osiguravajuće kuće tri dana pre isteka roka važenja aktuelnih licenci naprasno obaveste agencije da neće pružati tu vrstu usluge, pravdajući to velikim stepenom rizika“, naveo je Ljajić.

Kako je istakao, suština jeste da osiguravajuće kuće rade procenu rizika za svaku pojedinačnu agenciju i da posluju sa onim agencijama za koje procene da su stabilne i solventne.

Ljajić je ponovio da ministarstvo neće oduzimati licence agencijama, jer očekuje da se problem reši u narednih sedam do deset dana i dodao da je letnja turistička sezona već završena, kao i da se ne očekuje sklapanje novih turističkih aranžmana u tom periodu.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend