Društvo

Majke sve više prepoznaju značaj dojenja

Svetska nedelja dojenja, obeležava se  od 01. do 07. avgusta 2020. godine. Kampanja se odnosi  na ukazivanje važnosti dojenja u očuvanju zdravlja ljudi i zdravije životne sredine. Nacionalna nedelja promocije dojenja u Srbiji obeležava se pod sloganom „Podrži dojenje – za zdraviju planetu”.
Pixabay /ilustracija mama

U Domu zdravlja Požarevac  podršku i promociju dojenja vrši prvo služba za zdravstvenu zaštitu žena pri poseti trudnice Savetovalištu za trudnice kao i u okviru rada Škole roditeljstva gde je jedno celo predavanje posvećeno dojenju a održava ga specijalista pedijatrije, a u okviru svog rada isto promoviše i specijalista ginekologije i akušerstva kao i patronažne sestre i u školi i na terenu.

Dojenje je  optimalan i najjednostavniji, najzdraviji i najekonomičniji način pravilne ishrane novorođenčeta do navršene druge godine života.Sastav majčinog mleka je optimalan za razvoj zdravog odojčeta,sisanjem ono ostvaruje povezivanje i bliskost sa majkom, Pored belančevina,masti, uglenih hidrata i i vitamina iz majčinog mleka dobijaju se i antitela odnosno imunoglobulini.

dr Snežana Stojković, specijalista pedijatrije

 

Direktorka Doma Zdravlja Požarevac, dr Snežana Stojković, specijalista pedijatrije je u izjavi za Boom93 između ostalog naglasila značaj dojenja za pravilan razvoj svakog deteta.  „Dojenje je jedan vid zaštite odojčeta od virusa i bakterija tako da se dojenje svakako preporučuje pogotovu u letnjem periodu gde osim ovog virusa vladaju i neki  drugi virusi. Majčino mleko sadrži antitela i leukocite koji štite organizam od bilo kakve infekcije i svakako je prioritet“- istakla je dr Snežana Stojković, specijalista pedijatrije.

Stojković je dodala da se u dečijem dispanzeru i dalje radi redovna vakcinacija po kalendaru vakcinacije.“ Većina majki porodilja je  shvatila ozbiljnost situacije i da na taj način vakcinom i dojenjem uz redovnu konsultaciju samo mogu da zaštite svoju bebu”-zaključila je Stojković.

Dečiji dispanzer

 

Dojenje se u Domu zdravlja Požarevac promoviše i kroz  konkretne savete koji se daju pri poseti patronažne sestre porodilji i novorođenčetu i kontinuirano  u Savetovalištu za odojčad pri službi za zdravstvenu zaštitu male dece od strane pedijatra i edukovanog srednjeg med.kadra.

 

Tatijana Spasojević

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend