Društvo

Marjanović : “Imamo spreman projekat za divlje deponije”

Foto/JKP Komunalne službe Lučica deponija
Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović pozvala je gradove i opštine da kandiduju projekte za prevenciju nelegalnog odlaganja i uklanjanje otpada, jer će ministarstvo za sufinansiranje tih projekata u ovoj godini dodeliti 75 miliona dinara.

Vujović je navela da je rok za prijavu počeo da teče od 7. juna, a trajaće do 22. juna 2021. godine.

“ Pozivam lokalne samouprave i gradske opštine koje imaju problem s divljim deponijama na svojoj teritoriji, da iskoriste priliku i prijave projekte kako bi dobile podršku države. Ministarstvo koje vodim je po prvi put raspisalo ovakav konkurs, jer u Srbiji, na žalost, imamo veliki broj divljih deponija, koje su često u blizini reka ili u gradskim zonama blizu naselja. Odlučni smo u nameri, da zajedno sa lokalnim samoupravama, rešavamo ovaj višedecenijski problem, a konkurs je prvi korak u tom smeru” – rekla je ministarka.

Direktor JP “Komunalne službe” Požarevac, Marko Marjanović rekao je za Boom 93 da je gradskoj upravi javljeno i da će aplicirati na konkursu za prevenciju nelegalnog odlaganja i uklanjanje otpada.

“Mi imamo naš akcioni plan u kome je tačno naznačeno, u toku cele godine, koje divlje deponije treba da se uklanjaju. Mi imamo spreman projekat, apliciramo 100% za to, odnosno Grad Požarevac. Mi projekat dajemo Gradu, Grad aplicira. “

Sredstva će biti dodeljena u maksimalnom iznosu od 80 odsto opravdanih troškova, a najmanje 20 odsto troškova snosiće grad ili opština. Glavni kriterijumi za dodelu sredstava biće stepen opšteg uticaja i značaj projekta za životnu sredinu, kao i spremnost projekata.

Sanja Lisac

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend