Društvo

Marković: Odgovornost prema osobama sa autizmom uz poštovanje zakona

Foto: Pixabay/ilustracija
U Republici Srbiji još uvek se ne zna tačan broj osoba sa autizmom. Očekuje se završetak rada na Nacionalnom registru dece sa smetnjama u razvoju koji realizuje Ministarstvo zdravlja, odnosno Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut”.

Jelena Marković, predsednica Humanitarne organizacije za regionalnu podršku osobama sa invaliditetom “Srbija velikog srca” za Boom 93 kaže da se društvo mora odgovorno odnositi prema osobama sa autizmom i njihovim porodicama u Srbiji i to najpre poštovanjem zakona.

“Preduslov za zdravo i odgovorno društvo koje se poziva na to da je protiv diskriminacije” mora između ostalog da pruži ranu dijagnostiku i intervenciju, dostupnost ličnih pratilaca u trajanju od 8 sati dnevno čak i tokom raspusta, kao i dnevnih boravaka, usluge Predah i stanovanja uz podršku” kaže Marković. Ona ističe da je važno i informisanje porodice o olakšicama koje su pravno regulisane, a zasnovane na uspostavljenoj dijagnozi, osposobljavanju kadrova u predškolskim i školskim ustanovama za rad sa decom sa autizmom, kvalitetnim sadržajima na lokalnom nivou.

“Pre svega toga, neophodno je utvrditi tačan broj onih kojima su ovakvi vidovi pomoći potrebni. Samo tako možemo da sačuvamo porodicu, smanjimo broj radno nesposobnih i sprečimo nestajanje porodice u smislu zabrinjavajućeg broja razvoda” ističe Marković.

Dragan Milanović, otac autističnog deteta kaže da su deca sa autizmom i njihovi roditelji uglavnom prepušteni sami sebi. “Jedina pomoć države su novčana pomoć, u vidu naknade za tuđu negu i pomoć i angažovanje ličnog pratioca. Misle da su time sve rešili”, kaže Milanović i dodaje da su potrebne specijalizovane institucije, kao što u inostranstvu postoje autistični centri gde se praktikuju razni oblici terapije.

“Zato je dobro pokrenuti autistične centre u budućnosti, kao neku vrstu obrazovno-zdravstvenih centara.”

Milanović, koji inače radi kao lični pratilac dece sa smetnjama smatra da je rana dijagnostika važna, ali da “nedostaju stručnjaci koji imaju dovoljno znanja i prakse u radu konkretno sa autističnom decom.”

“Generalno se malo i zna o autizmu, a i to malo se retko primenjuje”, ističe on povodom Dana osoba sa autizmom.

 

 

Sanja Lisac

Sanja Lisac

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend