Društvo

Međunarodni dan borbe protiv siromaštva: U Požarevcu usluge narodne kuhinje koristi 850 lica

Međunarodni dan borbe protiv gladi – 17. oktobar se obeležava u celom svetu sa ciljem da se skrene pažnja javnosti na potrebu iskorenjavanja siromaštva u celom svetu, a naročito u zemljama u razvoju. Ovaj dan se obeležava od 1987. godine kada se na otkrivanju spomenika u Parizu posvećenog žrtvama siromaštva, gladi i nasilja, okupilo oko 100.000 ljudi.
ilustracija/pixabay

Siromaštvom su u Srbiji su najviše pogođena deca do 14 godina, starija lica u ruralnim područjima, višečlane porodice, nezaposleni, samohrani roditelji, osobe sa invaliditetom i porodice u kojima oni žive.

Srbija Međunarodni dan borbe protiv gladi i siromaštva ove godine dočekuje uz 86.000 korisnika novčane socijalne pomoći i oko 100.000 ljudi koji žive ispod granice siromaštva.

Crveni krst Požarevac usled epidemije koronavirusa danas nije organizovao određene akcije, ali su za korisnike narodne kuhinje pored dnevnih obroka obezbeđene i jabuke koje su im danas podeljene, rekao je za Boom 93, Saša Obradović, sekretar Crvenog krsta Požarevac.

Narodna kuhinja Crvenog krsta u Požarevcu otvorena od 1995. godine i zahvaljujući lokalnoj samoupravi ona radi u kontinuitetu 24 godine i to je jedna od usluga socijalne zaštite koju grad redovno pruža.

Narodna kuhinja trenutno ima oko 850 korisnika u Požarevcu i Kostolcu, a distribucija obroka se vrši šest dana u nedelji, a pored toga sugrađani koji nisu u mogućnosti da koriste usluge narodne kuhinje, njih 187, koji žive u seoskim sredinama svakog meseca dobija pakete sa osnovnim životnim namirnicama koji se dostavljaju u selima.

Kako je ranije za naš medij rekao Obradović, postoje kapaciteti da se broj korisnika narodne kuhinje poveća ukoliko se pojavi potreba za tim, ali je broj od 850 korisnika konstantan poslednjih nekoliko godina i dodao da je malo veći pritisak na narodnu kuhinju tokom zimskog perioda.

Narodna kuhinja u Požarevcu se finansira od Crvenog krsta Srbije i nadležnih ministarstava koji obezbeđuju 10 osnovnih artikala za pripremu obroka za osam meseci u toku godine, a grad pokriva preostala četiri meseca i izdvaja sredstva za pripremu i distribucije obroka toko cele godine.

Podaci pokazuju da je najugroženije stanovništvo ono koje živi izvan urbanih područja, deca i mladi, neobrazovani, nezaposleni i neaktivni nosioci domaćinstva. U veoma teškom položaju nalaze se i mnogočlane porodice, samohrani roditelji, kao i osobe sa invaliditetom i njihove porodice.

 

Neda Stojićević

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend