Društvo

Međunarodni dan deteta u senci Koronavirusa

Međunarodni dan deteta je godišnji međunarodni događaj koji se slavi 20. novembra. Obeležava se i da bi se skrenula pažnja javnosti na obaveze društva prema deci, kao i na aktuelne probleme sa kojima se deca suočavaju. U Gradu Požarevcu ove godine Međunarodni dan deteta protiče u senci korona virusa, bez organizovanih aktivnosti u školama i predškolskoj ustanovi "Ljubica Vrebalov".
Foto /Pixabay ilustracija deca

Svetski  dan  deteta obeležava se danas  a  ustanovljen je od strane Generalne skupštine Ujedinjenih nacija 1954. godine sa ciljem da se u svim državama slavi istog dana. Ovaj dan promoviše međusobnu interakciju i razumevanje među decom i dobrobit dece u svetu.

Zbog aktuelne epidemijske situacije na nivou čitave zemlje sve aktivnosti i okupljanja su praktično svedena na minimum pa su ove godine izostale sve planirane manifestacije i i organizovana okupljanja i  aktivnosti kako u vrtićima tako i u školama.

Kako Boom93 nezvanično saznaje zbog aktuelne situacije sa virusom, na nivou  Predškolske ustanove “Ljubica Vrebalov” nisu  organizovane nikakve posebne aktivnosti na nivou Ustanove, povodom  obeleževanja Svetskog dana deteta.

U Osnovnoj školi Kralj Aleksandar I ovaj dan je obeležen simbolično. Po rečima direktora ove škole, Gorana Segera,   sve planirane aktivnosti su izostale zbog epidemije korona virusa.

Usled jako nepovoljne epidemiološke situacije sve aktivnosti su izostale ove godine u školi, ali  danas smo đacima prvacima kojih u ovoj školi ima oko 114 podelili zaštitne maske koje su donacija Fondacije Novak Đoković svim đacima prvacima u Srbiji.“-rekao je Seger u izjavi za Boom93.

Osnovna škola Dositej Obradović iz Požarevca na današnji dan obeležava i godišnjicu škole ove godine škola obeležava 287 rođendan škole.

Mi danas imamo nenastavni dan, tako da smo se organizovali pošto je i Dan škole. Sva deca su u jednakom položaju, danas ne idu u školu, nadoknadićemo sve godišnjim planom i programom rada. Napravili smo jedan virtuelnim prikaz o školi i jedan video kratak film na našem sajtu i na FB stranici sa porukom i čestitkom direktora učenicima i nastavnicima.“- naglašava Ivana Joksimović, direktorka O.Š Dositej Obradović.

Joksimović  dodaje da su priznanja i jubilarne nagrade  dodeljene   zaposlenima i nastavnicima koji su učestvovali na republičkim i međunarodnim takmičenjima, kao i nagrada kolegama povodom dana radnika u obrazovanju uz poštovanje svih preporučenih epidemioloških mera.

U ovoj školi zaštitne maske koje su donacija Fondacije Novak Đoković biće podeljene u ponedeljak svim prvacima, saznajemo od direktorke ove škole.

Dečija prava su utvrđena Konvencijom o pravima deteta, usvojenom od strane Generalne skupštine Ujedinjenih nacija 1989. godine. Osnovni principi Konvencije su: pravo na život, opstanak i razvoj; najbolji interes deteta; pravo na participaciju; pravo na nediskriminaciju.

Dosta toga se čini na unapređenju položaja dece, ali dalek je put do ostvarivanja temeljnih prava deteta, posebno dece iz osetljivih i diskriminisanih grupa koja žive u siromaštvu, isključena su iz obrazovnog sistema i društva.

 

Tatijana Spasojević

1 Komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

  • Na globalnom nivou su ugrožena prava dece i to pre osnivanja UN! Većina svih tih bajnih i bitnih organizacija su puni neke licemerne priče o pravima deteta i još gore,imaju dan za to,baš su dijabolični hipokriti!
    Civilizacijska tekovina je da je svaki dan posvećen deci,svi moramo da se borimo za život i pravo svakog deteta bez izuzetaka! Svi na planeti bi trebalo da se stidimo,što deca umiru od gladi,ratova,bolesti,…! Samo u Srbiji 450 000 dece živi u bedi i možda neće imati jedan obrok dnevno!
    A,gospoda drugovi hoće priredbe,licemeri,manite ikonografiju druga Tita,pomozite deci,tako što ćete im omogućiti dom,hranu,posao za roditelje,uslove za normalan život! Da vidimo koliko je novca potrebno za tako nešto, jedan opremljeni kontejner od 35 kvadrata košta 3000 evra,posao za roditelje ne košta ništa,samo grad mora da pravi održivu privredu,a ne tržne centre,hrana je još lakše obezbediti,boljim upravljanjem javnog preduzeća Ljubičevo!
    Znači,da se nije bacala kinta na bespotrebne koncert o trošku grada i da se gradila održiva privreda,a ne uništavale fabrike,i da se pametno rukovodi JP Ljubičevo,niti jedno dete u Požarevcu ne bi bilo ugroženo,gladno i siromašno!
    E,moji licemeri na funkcijama,sram vas bilo!

%d bloggers like this:
Send this to a friend