Društvo

Međunarodni dan mira: „Oblikovati mir zajedno“

planeta mir
Foto/ Međunarodni dan mira / ilustracija/
Svake godine Međunarodni dan mira obeležava se širom sveta 21. Septembra.Generalna skupština proglasila je ovo danom posvećenim jačanju ideala mira, kako unutar tako i među svim narodima i narodima.  Ovogodišnji dan mira obeležava se pod sloganom „Oblikovati mir zajedno“.

Tog dana 1981. godine, Generalna skupština Ujedinjenih nacija jednoglasno je usvojila Rezoluciju 36/67, kojom se ovaj dan počevši od 2001. obeležava svake godine u 180 zemalja sveta.

Usvojenom Rezolucijom Ujedinjene nacije su obavezale svet, da bar tog dana misli o miru i obeleži ga skupovima, manifestacijama, marševima mira i koncertima, a zemlje i narodi, ljudi svih uzrasta i iz svih društvenih slojeva, pozvani su da slave mir i daju doprinos da mir ovlada svetom.

Mir ne znači isključivo odsustvo sukoba i nasilja manjih ili većih razmera – mir predstavlja trajne napore koji se ulažu u razvoj društva i pojedinaca, mir daje priliku učenju i aktivnom delovanju. Sem toga, mir označava društvo svesnih i savesnih pojedinaca koji teže nenasilnom rešavanju sukoba i izgradnju društveno pravednih odnosa. Od 2001. godine, Međunarodni dan mira dobija svoje mesto ne samo u kalendaru UN, već ga obeležavaju brojne organizacije i pojedinci širom sveta.

logo međunarodni dan mira
Foto/ Logo međunarodni dan mira

Univerzalna poruka Međunarodnog dana mira glasi: “Neka mir prevlada na Zemlji, bar jedan dan mira i nenasilja”, a zvuk zvona i minut ćutanja tačno u podne postali su već tradicija u zgradi UN u Njujorku. Zvono mira je inače UN 1954. godine poklonilo udruženje dece iz Japana, a izliveno je od novčića na kome piše:” Dug život apsolutnom svetskom miru”.

Tema Međunarodnog dana mira za 2020. godinu je „Oblikovati mir zajedno“

U Saopštenju UN povodom ovogodišnjeg obeležavanja, pored ostalog ističe se da „dok se borimo da pobedimo KOVID-19, vaš glas je važniji nego ikad“. Takođe, naglašav se da u ovim teškim vremenima fizičkog distanciranja ovaj Međunarodni dan mira biće posvećen negovanju dijaloga i prikupljanju ideja.

Svet će biti pozvan da se ujedini i podeli razmišljanja o tome kako prebroditi ovu oluju, izlečiti našu planetu i promeniti je na bolje. Iako možda nećemo moći da stojimo jedni pored drugih, i dalje možemo sanjati zajedno. Na kraju se upućuje apel da se Međunarodni dan mira proslavi „zajedničkim snagama protiv pokušaja upotrebe virusa za promociju diskriminacije ili mržnje“.

Avatar

Tatijana Spasojević

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend