Društvo

Medurić: Roditelji pod najvećim stresom i pred velikim izazovima

Epidemija koronavirusa koja traje već sedam meseci promenila je navike svih. Pred velikim izazovima su se našla kako deca tako i njihovi roditelji pre svega zbog zatvaranja škola i nastave na daljinu, a sada i zbog povratka u škole, ali pod određenim merama.
ilustracija/pixabay

U prethodnom periodu roditelji su pored posla koji su svakodnevno obavljali i pored brige za ekonomsku stabilnost porodice, morali da priskoče u pomoć deci koja su učila od kuće i pratila onlajn nastavu. Sada kada su deca krenula u školu, stres je manji, ali ga svakako ima jer su uslovi u kojima deca pohađaju školu drugačiji, a svakako je i dalje prisutan strah od koronavirusa.

Kako ističe psihijatar Jasmina Medurić pred roditeljima je u ovoj situaciji veliki izazov.

„Oni moraju da organizuju celokupnu dnevnu aktivnost, da rade, da zarade, odnosno da omoguće ekonomsku stabilnost porodice i ujedno da paze na rast i razvoj dece, kako se oni ponašaju i osećaju. Ukoliko u porodici postoje i stari i oni moraju da budu zbrinuti tako da sve to roditelji moraju da urade a to nije nimalo jednostavno“, kaže psihijatar.

Jasmina Medurić, psihijatar

Ona dodaje da su roditelji trenutno pod najvećim pritiskom i pod najvećim zahtevima, jer se trude da daju svoj maksimum u celokupnom angažovanju na dnevnom nivou.

„ Imam utisak da tek kada se malo smanji ovaj strah od virusa i kada dođe do opuštanja tek tada će se videti kakve će biti reakcije roditelja. Oni su sada u naletu anksioznosti, u želji da sve negde obezbede i da sve bude dobro oni traže od sebe maksimum neke aktivnosti, ali i sami vidimo da se ne zna koliko će ova situacija trajati i može doći do iscrpljivanja svih tih aktivnosti i roditelji onda mogu zaista da imaju velike probleme“, upozorava Medurić.

Psihijatar navodi da sve ovo itekao utiče i na decu koja su pre svega upućena na roditelje i na koje utiče svaka roditeljska reakcija bilo pozitivna ili negativna.

S druge strane, roditelji kažu da je tokom vanrednog stanja pritisak bio veliki i da je bilo trenutaka kada su teško uklapali svoj posao i rad sa decom kod kuće, dok su se neki uhodali. Međutim svi se slažu da i pored straha od virusa koji je i dalje prisutan, sada mnogo lakše, jer su deca i sa određenim merama ipak krenula u školu, imaju mnogo manje obaveza kod kuće, a samim tim i manje briga i stresa oko domaćih zadataka.

ilustracija/pixabay

Aleksandra Mitrović, čija deca pohađaju drugi i sedmi raured kaže da iako je tek početak školske godine, sada je neuporedivo lakše nego dok su deca nastavu pratila od kuće.

„Zaista je mnogo lakše, ipak im učitelji i nastavnici mnogo bolje objasne gradivo, sada im samo pomažem ukoliko negde zaškripi. Dok su pratili onlajn nastavu bilo je jako loše pored svih domaćih zadataka i slanja mejlova, trebalo je objasniti sve ono što oni nisu razumeli“, ističe ova mama.

Ona kaže da sada uglavnom proveri ono što su uradili, dok je tokom vanrednog stanja veći deo dana provodila sa njima obavljanju školskih obaveza, a i oni su bili zaokupirani, što zbog nastave, ali i zbog domaćih zadataka.

Većina mama sa kojima je Boom 93 razgovarao se slaže sa tim da je sada mnogo lakše kako njima tako i deci, ali ima i onih koje kažu da su se uhodale i tokom vanrednog stanja.

Ivana D. kaže da je bilo problema prve nedelje dok se nisu uhodali, ali da je kasnije bilo lakše.

„Sin je tada bio drugi razred i učiteljica se zaista trudila da ih ne optereti previše, tako da nije bilo većih problema. Naravno da je sada lakše jer ipak su deca navikla na svoje učitelje i nastavnike i da im oni mnogo jednostavnije objasne gradivo“, kaže ona.

I roditelji i stručnjaci se slažu u jednom, a to je da deca pre svega vole stalnost i bliski kontakt koji nije bio moguć tokom onlajn nastave i da će im boravak u školi sa drugovima i nastavnicima biti višestruko koristan kako zbog učenja, tako i zbog sigurnosti i socijalizacije.

 

 

 

Neda Stojićević

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend