Društvo

Merenje kvaliteta vazduha čeka lepše vreme

Foto: ilustracija Pixabay
Postavljanje automatske stanice za merenje kvaliteta vazduha u Požarevcu očekuje se kada se za to steknu klimatski uslovi.

Kako je za Boom 93 rekao Vladimir Petrović, član gradskog veća zadužen za zaštitu životne sredine radovi na postavljanju automatske stanica za merenje kvaliteta vazuha počeće tek kada se stvore potrebni vremenski uslovi odnosno viša temperatura i stabilnije vreme, kako bi se taj posao obavio što kvalitetnije.

Nova automatska stanica u Požarevcu meriće prekoračenje koncentracija sumpor dioksida, azotove okside, ugljen monoksid i suspendovane čestice  PM 10, PM 2,5 i PM 1.

Ugovor je zaključen je sa firmom Comaks Solutions po ceni od oko 20,4 miliona dinara.

Ova stanica biće postavljena na uglu Dositejeve i ulice Radomira Milenića Rusa.

Inače, situacija sa zagađenjem je gora zimi, jer se stvaraju klimatski uslovi koji pogoduju akumulaciji zagađujućih materija u nižim slojevima atmosfere. Zbog niskog pritiska i odsustva vetra, štetne materije se duže zadržavaju, te su ova epizodna zagađenja koja karakteristična za period od oktobra do marta.

Prema izveštaju agencije za zaštitu životne sredine kvalitet vazduha na teritoriji Srbije za 2019. godinu. svrstan je u III kategoriju, te je ocenjen kao prekomerno zagađen.

Prema direktivama EU, da bi se vazduh smatrao čistim, koncentracija PM 10 čestica ne treba da bude veća od 40 mikrograma po metru kubnom, a prekoračenja ne smeju biti duža od 35 dana godišnje.

Sanja Lisac

Sanja Lisac

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend