93 sekunde Društvo

Meštani Kličevca protiv regionalne deponije, grad ne odustaje od lokacije (VIDEO)

Foto: Boom93/M.Veljković
Grad Požarevac godinama unazad ima problem sa odlaganjem smeća, jer je gradska deponija „Jeremijino polje“ neuslovna, a još uvek ne postoji izgrađena regionalna deponija koja je godinama u najavi.

Nakon raspisane javne nabavke za izradu projektno tehničke dokumentacije za izgradnju regionalne deponije u Požarevcu i informacija da je u planu izgradnja deponije na parcelama koje pripadaju selu Kličevac, meštani ovog sela su pokrenuli peticiju kojom žele  da obustave postupak Javne nabavke  za izgradnju iste.

Novica Arsić, član Udruženja “Kličevački idol” kaže da postoji nekoliko razloga koje je ovo udruženje predočilo predstavnicima lokalne samouprave zašto na ovoj lokaciji ne bi trebalo izgraditi regionalnu deponiju.

Novica Arsić, član udruženja „Kličevački idol“

Ovo je plodno obradivo poljoprivredno zemljište, jer je i sada na tim parcelama posejan kukuruz, tako da mislimo da nema smisla da se na plodnom zemljištu gradi deponija.  Drugi razlog je što je ovo jedna padina, a ispod je Stig sa ostalim plodnim parcelama. Kada budu krenule kiše i bujice nosiće sve to dole i zagaditi ne samo te parcele na kojima je deponija nego i sve ostale. Na nekih 2.000 metara odavde je i vodoizvorište Kličevac sa kojeg meštani sela piju vodu i pošto su istraživanja pokazala da je ovo zemljište vodopropusno i više nego što je dozvoljeno za deponije, imamo strah da će te otpadne vode sići vremenom dole do voda koje mi pijemo i sa kojih se napaja naše vodoizvorište“, navodi Arsić.

Deo parcele na kojima je planirana regionalna deponija

Inače, prema rečima Arsića, na području Braničevskog okruga ima dosta površina koje se nalaze daleko od naseljenih mesta i koje bi bile pogodne za izgradnju regionalne deponije, kao i da su prve kuće meštana Kurjača na samo 1.500 metara udaljenosti od parcela na kojima će biti deponija.

Mislimo da je velika šteta da se na ovom mestu radi deponija“, navodi naš sagovornik.

Meštani Kličevca su nakon peticije koju su predali predstavnicima lokalne samouprave imali sastanak sa gradonačelnikom Sašom Pavlovićem, na kojem su prema rečima Saše Selića predsednika Udruženja „Kličevački idol“ smatrali da mogu da preduprede dalje troškove izrade deponije, odnosno da grad odmah odustane od same izrade projekta deponije.

Na sastanku su izneli primedbe na izveštaj koji je izradila agencija koja je radila na odabiru lokacije za regionalnu deponiju.

Saša Selić, predsednik udruženja „Kličevački idol“

„Rekli su da ukoliko mi uspemo da dođemo do adekvatnih dokaza da je ovaj teren nepodoban za deponiju da će oni to da prihvate i da će navodno da odustanu, ali to nije ništa zvanično. Međutim, uvidom u sam dokument agencije utvrdili smo da je jedini razlog koji su oni koristili za odabir ove lokacije taj što su parcele javna svojina odnosno u vlasništvu Ministarstva poljoprivrede“, kazao je Selić.

On se slaže da je deponija problem koji treba da se reši i da grad ima problem sa otpadom, kao i da su meštani Kličevca saglasni da treba naći rešenje, ali smatra da ova lokacija nije adekvatna za takvu deponiju.

Parcela na kojima je planirana regionalna deponija

Boom93 je potražio odgovor i od gradonačelnika Saše Pavlovića, koji je rekao da se nakon istraživanja stručne konsultantske kuće, došlo do zaključka da je ovo zemljište odgovarajuće i da grad neće odustati od pomenute lokacije.

On navodi da je lokacija na tri kilometra od Kličevca, sa druge strane brda, oivičena šumom, i iako je  zemljište obradivo, bilo je problema da se nađete zemlja koja je ili gradska ili republička.

Pojavilo se zemljište koje je republičko i koje je republika voljna da presa nama u posed. Stekli su se niz nekih činilaca, naravno činilac je i udaljenost od reke, svi parametri su odrađeni prilikom ispitivanja lokacije i lokacija je takva kakva jeste, u smislu da zadovoljava osnovne uslove za deponiju“, rekao je Pavlović.

Pavlović naglašava da regionalna deponija neće biti poput deponije Jeremijino polje koja po novim standardima nije uslolvna, već će imati svoju infrastrukturu, u vidu kaseta gde će najpre zemljište biti pokriveno folijom.

Saša Pavlović, gradonačelnik Požarevca

„Imaćemo obavezu ubuduće da ta deponija bude održavana u svim uslovima koje mora da ispunjava, mislim da građani Kaličevca imaju veći problem  sa divljom deponijom na ulazu u selo nego problem koji će imati sutradan, a neće imati, sa novom deponijom“, zaključio je Pavlović.

Rok za izbor projektanta koji treba da izradi dokumentaciju za regionalnu deponiju je istekao, ali on još uvek nije izabran. Da li će se nakon izrade projekta odustati od ove lokacije ostaje da se vidi.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93
Avatar

Neda Stojićević

4 Komentara

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

  • Iskreno Klenovnik je bolja priča,ionako već ima kaseta od kopa samo da se ubaci đubre.Bliže je smanjuje troškove transporta a i zimi je bolje lakše se čisti prilaz

  • otkada je postao No1 u gradu ovo će možda da mu bude prvi put da pokuša da uradi nešto.Mislim da je do sada uspeo samo vašar da organizuje.Sposobnost vladajuće partije se baš vidi

    • Imate površinski kop uglja pa u njega sipajte otpad i onako će za 25 godina kako su procenili stručnjaci ugalj tamo da nestane. A i rupa od kopa je ogromna pa bi ste bili mirni narednih 100 godina što se tiče deponije.

%d bloggers like this:
Send this to a friend