Društvo

Mihajlović: Neprihvatljiva dinamika radova kineskog CMEC-a u Kostolcu B

Foto: Boom93/MMV
Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je da je neprihvatljiva dinamika radova kineske kompanije CMEC na projektu izgradnje bloka 3 u Termoelektrani "Кostolac B" i insistirala da se realizacija tog projekta ubrza.

Mihajlović je, u razgovoru sa glavnim predstavnikom kineske kompanije CMEC Li Suekiang, i generalnim direktorom predstavništva CMEC u Srbiji Ren Кailong, istakla da je reč o jednom od najvećih gradilišta u energetskom sektoru i da je nedopustiva dosadašnja realizacija projekta, posebno kada je reč o brzini projektovanja i kvalitetu isporučene opreme, saopštilo je ministarstvo.

Ukazala je i da Srbija i Кina imaju odlične odnose, i da CMEC nije samo jedna od kompanija koja radi u Srbiji, već predstavljaju svoju zemlju, što je velika čast i odgobvornost, kao što i Ministarstvo rudarstva i energetike predstavlja svoju zemlju.

„Nikome ne ide u prilog sadašnja dinamika i kašnjenja sa projektom Кostolac B3. Srpska strana je tu, nećemo stajati sa strane i posmatrati realizaciju projekta, radićemo još više da vam pomognemo, ali vi morate uložiti više napora i rada, da se nadoknade kašnjenja, jer je dosadašnja realizacija neprihvatljiva, te da oko pitanja kvaliteta nema kompromisa“, poručila je Mihajlović.

Ona je na sastanku insistirala da se maksimalno ubrza stepen mesečne realizacije projekta kako bi se do jula ove godine došlo do zadovoljavajućeg nivoa i istakla da kineska kompanija mora da radi u skladu sa međunarodnim standardima i ugovornim obavezama.

Li Suekiang se zahvalio potpredsednici Vlade Srbije na podršci i pomoći.

Ren Кailong je još jednom izrazio uverenje da će projekat biti završen do jeseni 2022. godine, te da će kompanija raditi u skladu sa ugovorenim zahtevima i obavezama i da će uložiti dodatne napore za isporuku opreme.

Sastanku su prisustvovali i predstavnici ambasade Кine i JP „Elektroprivreda Srbije“.

Novi blok „Kostolac B3“, snage 350 MW, čija je gradnja počela 2018. godine, jedna je od najvećih investicija u domaćem energetskom sektoru, čija vrednost iznosi više od 700 miliona dolara.

To je i prvo veliko energetsko postrojenje koje se gradi u Srbiji nakon skoro tri decenije, a očekivana godišnja proizvodnja je oko 2,5 milijardi kilovat-časova električne energije.

1 Komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

  • A ja mislio da je nama samo Drina kriva.
    Sva je sreće što mi Zoka otvorila oči.
    Pa sad znam da su nam i Kinezi krivi.
    A ne bi me čudilo i da se još ispostavi da kriju i Đilasove milione.

%d bloggers like this:
Send this to a friend