Društvo FM Supermarket

Miloš Panić EcoBike: Posle izolacije treba što pre otići u prirodu i družiti sa porodicom i prijateljima (VIDEO)

U emisiji na radiju Boom93, FM Supermarket, gostovao je Miloš Panić iz udruženja EcoBike. On je govorio o samom udruženju i o predstojećim akcijama.
Marko Veljković/Boom93

Boom 93: Godinama unazad kroz rad udruženja koje vodiš EcoBike i ti sam, svojim primerom, promovišeš aktivan odmor, prirodne lepote naše okoline, rekreativni biciklizam, pešačke ture. Kako biraš odredišta i mesta koja obilazite i koja preporučuješ svojim članovima, prijateljima i pratiocima?

Miloš Panić: Za ovih devet godina, koliko udruženje postoji, mnogo toga sam obišao i mnogo toga video, ali uglavnom sam skoncentrisan ovde, na Braničevski okrug. Ideja kreće od rekreativne vožnje bicikla, svake nedelje smo se okupljali i dan danas je tako. Uglavnom vozimo po okolini, obilazimo manastire i druga znamenita mesta, sve ono što mi se čini interesantnim da tamo povedem ljude iz grada. Pored rekreativnog biciklizma, tu su i planinarenja, pešačke ture, rafting, kanjoning, rekreativno trčanje. Dakle sve što je u vezi sa prirodom i aktivnim odmorom. Pogotovo sada, nakon ove duge izolacije, treba što pre otići u prirodu, družiti se sa porodicom i prijateljima. Mnogo toga ima ovde u okolini i nikako ne mogu da se pomirim sa pričama ljudi koji govore da ovde nema ničega, da se nema sta obići, jer imamo prelepu prirodu u neposrednoj okolini grada, počevši od Čačalice, Ljubičeva, Homolje je jako blizu, za pola sata, sat vremena vožnje, možete stići do tih čarobnih predela i da vidite puno toga lepog. 

Boom93 : Kako da se odlučimo i krenemo, bez preteranih predrasuda i izgovora, oko toga da li imamo dobar bicikl, dovoljno dobru opremu, da li smo dovoljno u kondiciji, uglavnom nadjemo milion razloga da ne krenemo. Kako da se pokrenemo?

Miloš Panić: Sto se tiče rekreativnog biciklizma, neophodno je da imate bicikl naravno, ali on ne mora da bude skup, ne treba da bude preterano našminkano sve to, bitno da je u voznom stanju. Sezonu počinjemo kraćim relacijama, recimo do manastira Sestroljin, koji je udaljen nekih desetak kilometara od grada, zatim tura do Viminacijuma. To su kratke ture, a najvažnije je da se krene, kondicija ce doći sama po sebi. U društvu je mnogo lakše, podnošljivije i tako vremenom se “navučete” na vožnje, kasnije kupite i bolji bajs, ulažete u opremu i tako to sve kreće, tako je   u svakom sportu.

Marko Veljković/Boom93

Boom93: Šta bi preporučio za vikend, gde otići, šta prvo isprobati čim bude lepo vreme?

Miloš Panić: Da krenemo sa preporukom za vožnju biciklom, jer je prvenstvena ideja i vizija ECO Bike-a, razvijanje rekreativnog biciklizma. Tu bih preporučio Ljubičevo, može se i sa detetom bezbedno doći do tamo, kilometraža nije velika. Onda  provedete lepo i kvalitetno vreme u Ljubičevu i vratite se lagano nazad. Ko želi nešto dalje, tu je Viminacijum. Za one koji vole da pešace, šetaju, organizovali smo nedavno jednu pešačku turu do manastira Rukumije, jako lepa tura, to je nekih 8 km u jednom pravcu, pa se tamo odmorite malo, možda organizujete i neki piknik, uradjena je i markacija puta, dakle sve je jasno obeleženo, pa možete i sami stići do manastira bez problema. Porodicama bih preporučio i Homolje, recimo planinarenje, ima par prelepih vrhova, recimo vrh Ježevac, koji je nekih 700 m visine. Kreće se od manastira Gornjak, tu možete parkirati auto, ima obeležena staza, relativno lako se dolazi do vrha, deca se mogu penjati bez problema i mislim da bi se svako dete oduševilo pogledom kada bi stiglo na vrh. Tu su još i Mali i Veliki Vukan, ima tu jos lepih vrhova za koje se možete raspitati i u našem udruženju, ili planinarskom savezu ili bilo kom drugom planinarskom klubu, ja uvek preporučujem te vrhove, svojim prijateljima i svima koji me pitaju.

Milica Bainović

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend