Društvo Ekologija

Mladi Požarevljani ekološki aktivisti: “Ni mladi, a ni stariji ne shvataju značaj ekologije”

Mlade članice Ekološkog društva Prijatelji Čačalice  iz Požarevca uzele su učešće u omladinskim radnim akcijama koje su organizovane širom Srbije od strane Pokreta Gorana Srbije i svoja iskustva o ekologiji prenose Požarevljanima.
Foto T.J.
Foto/ T.J radna akcija

Aktivno uključivanje mladih u rešavanje problema lokalne zajednice, ali i problema univerzalnih za sve ljude i podneblja, značajno je ne samo za njihovo zdravo odrastanje, već i za uspešnije i kvalitetnije funkcionisanje svakog društva.

Omladinski aktivizam i volonterizam  je u Požarevcu posebno izražen kroz aktivnosti u koje su uključeni aktivno i učenici osnovnih i srednjih škola kroz ekološke sekcije i kroz akcije koje se organizuju po planu i program ekološkog društva Prijatelji Čačalice.

Boraveći u prirodi mladi  svojom aktivnošću saznaju koliko je ista ta sredina koja je oko nas ugrožena, ko je ugrožava i kako da se angažuje u njenoj zaštiti i očuvanju.

Foto Boom93/ T.S.Mladi aktivisti

Svoja iskustva o učešću na omladinskim radnim akcijama koje su organizovane širom Srbije, na Adi Ciganliji, Đerdapu u Goranskom Eko kampu Karataš  prenele su nam učenice srednjih i osnovnih škola iz Požarevca, inače sve tri članice Ekološkog Društva „Prijatelji Čačalice“.

Teodora Jović  učenica II godine Medinske škole

Teodora Jović, učenica druge godine  srednje Medicinske škole iz Požarevca, kaže da je prvi put učestvovala u nekoj omladinskoj radnoj akciji 2018. godine tako što je zamenila jednu učenicu koja je prvobitno trebala da ide na tu akciju ali je bila sprečena, akcija joj se dopala pa je nastavila redovno da se prijavljuje za učešće na sličnim aktivnostima.

Foto/ T.J.Eko Ora

“ To je bila radna akcija na Kopaoniku, trajala je 4 dana a  u okviru akcije smo pošumljavali razne predele. Učestvovalo je oko 30 učenika iz raznih gradova Srbije,Beograda, Valjeva, Srbije, Leposavića,Kragujevca, Požarevca, a u Novom Pazaru smo čistili predele od otpadaka, limenki i flaša i sve se svodi uglavnom na podizanje ekološke svesti kod nas samih kao i kod drugih mladih al i starijih”- ističe Tedodora Jović za Boom93.

Neke od ovih akcija su ranije bile  masovnije i okupljale su  preko 150 mladih ali zbog aktuelne  epidemiološke situacije brojne akcije su otkazane ili organizovane sa malim brojem učenika.

Nikolina Jović O.Š. Sveti Sava Požarevac

Nikolina Jović učenica O.Š. Sveti Sava iz Požarevca je u ekološkoj sekciji škole od 5. razreda. Poslednja akcija u kojoj je učestvovala je na Adi Ciganliji gde je bilo oko dvadesetak učenika iz raznih gradova Srbije.

” Ada Ciganlja je očišćena od limenki, kesa , granja i raznog drugog smeća koje se nakupilo tokom leta a delom i zbog neodgovornog ponašanja pojedinaca koji se se kupali i boravili na Adi ovog leta”- istakla je Jović.

U okviru škole Sveti Sava postoje ekološke sekcije i škola je veoma aktivna u sprovođenju  raznih ekoloških projekata.

Marija Garalejić II godina Ekonomsko Trgovinska škola Požarevac

Marija Garalejić,  učenica druge godine Ekonomsko trgovinske škole iz Požarevca, takođe članica Ekološkog društva „Prijatelji Čačalice“ kaže da je akcija na Đerdapu bila jako edukativna jer su pošumljavali deo predela oko Karataša i time dali doprinos očuvanju  Nacioalnog parka Đerdap. Učestvovalo je oko 30 učenika iz cele Srbije i troje učenika iz Požarevca.

Ekološke omladinske radne akcije su jedan od vidova podizanja svesti kod mladih o značaju ekologije i na kojima na zabavan način pomažemo prirodi, upoznajemo nove prijatelje, ali ono što je najvažnije te akcije su promenile svest o ekologiji i o pogledu na planetu ali su nam donele i mnoga druga iskustva u životu, tako da bih preporučila svakome da zasadi bar jedno drvo i time da doprinos planeti”- zaključila je Teodora Jović učenica srednje Medicinske škole Požarevac.

Foto /T.J.EKO ORA

Na pitanje da li mladi ali i oni nešto stariji  imaju dovoljno svesti o ekologiji i o značaju očuvanja životne sredine sve tri učenice zaključuju da je i dalje nedovoljno razvijena svest i kod mladih ali i kod starijih što je zabrinjavajuće jer i dalje se baca smeće svuda, emisija izduvnih gasova je prevelika,prave se divlje deponije, seku se šume nekontrolisano,  tako da je uključivanje u ekološke omladinske radne akcije jedan od pravih načina  da se kod mladih  podigne svest o značaju ekologije.

 

Tatijana Spasojević

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend