Društvo

Montenegro erlajns: Suspendovano nam pravo da slećemo na beogradski aerodrom

Direktorat civilnog vazduhoplovstva Srbije obavestio je "Montenegro erlajns" da se suspenduje pravo sletanja aviona crnogorske nacionalne avio-kompanije na beogradski aerodrom "Nikola Tesla", saopštio je "Montenegro erlajns". U Vladi Crne Gore je podgoričkim "Vijestima" rečeno da nema osnova za reciprocitet Srbije, jer Crna Gora nije uvela zabranu sletanja za avione kompanije Air Serbia.
ilustracija/pixabay

„‘Montenegro erlajnsu’ predstoji borba za što brže i kvalitetnije povezivanje Crne Gore avio-linijama prema svim evropskim destinacijama i mi ćemo tom zadatku biti posvećeni. Industrija u kojoj poslujemo ne bi trebalo da zavisi od političkih odluka. Bez obzira na ovu nenadanu odluku Beograda, Srbija svakako ostaje deo naših saobraćajnih planova i pokušaćemo da damo doprinos da se posljedice kovida 19, u ekonomskim smislu, što prije saniraju“, navodi se u saopštenju crnogorske avio-kompanije koju je preneo RTS.

Vest o zabrani sletanja“Vijestima“prethodno je, osim iz kompanije, nezvanično potvrđena i iz izvršne vlasti.

Sa podgoričkog aerodroma prethodna dva dana organizovani su specijalni letovi MA za crnogorske visokoškolce koji studiraju u Srbiji. Prema nezvaničnim informacijama „Vijesti”, planirani su i novi za više od 100 crnogorskih studenata koji treba da završavaju studentske obaveze u Srbiji od 1. juna.

„Blic“ je ranije preneo da je Direktorat civilnog vazduhoplovstva Srbije, na osnovu reciprociteta, doneo meru kojom se zabranjuje sletanje aviona „Montenegro erlajnsa“ na beogradski aerodrom.

U obrazloženju te odluke, u koju je Blic imao uvid, stoji da je, kako je navedena mera i dalje na snazi, državljanima Srbije onemogućen ulazak u Crnu Goru.

„Nasuprot tome, u skladu sa Odlukom o izmenama i dopunama Odluke o proglašenju bolesti kovid-19 izazvane virusom SARS-KoV-2 zaraznom bolešću, uklonjena su ograničenja za ulazak stranih državljana, uključujući i državljane Crne Gore, u Republiku Srbiju. Imajući navedeno u vidu, princip reciprociteta u kretanju putnika između dve države je ozbiljno narušen, što neposredno utiče na reciprocitet u obavljanju redovnog avio-prevoza iz člana 13 stav 1 Pravilnika o izdavanju odobrenja stranom avio-prevozniku za obavljanje medjunarodnog javnog avio-prevoza sa Republikom Srbijom, i to na štetu avio-prevozilaca registrovanih u Republici Srbiji“, navodi se obrazloženju, kako je naveo Blic.

Odluka da Crna Gora otvara granice za zemlje koje imaju najviše 25 aktivnih slučajeva na 100.000 stanovnika, a granice sa Srbijom nisu otvorene, doneta je juče.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend