Društvo

Na evidenciji rada u Požarevcu broj nezaposlenih lica u porastu

Po evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje u Filijali Požarevac  na teritoriji Požarevca i  Kostolca, primećeno  je povećanje broja nezaposlenih u ovom periodu za 358 lica, a na nivou braničevskog okruga broj nezaposlenih lica u martu mesecu  ove godine bio je 6770 a u junu po poslednjim statističkim podacima 7231 lice, te je i ovde broj nezaposlenih lica veći za 461 lice.
Boom93/TS

Prema podacima Nacionalne službe za zapošljavanje (NSZ), u maju je, u odnosu na april, broj nezaposlenih povećan za desetak hiljada. Nezaposlenih je sada oko 523.000, a na kraju aprila ih je bilo 513.000. Za mesec dana, bivših zaposlenih, bilo da su dobili otkaz, bilo da su im prestali ugovori o radu, bilo je 8.900.

Koliki je pad zaposlenosti uzrokovan aktuelnom privrednom krizom izazvanom pandemijom znaće se krajem jula, kada budu objavljeni podaci o formalnoj zaposlenosti za drugi kvartal. Taj period se, naime, poklapa sa vanrednim stanjem i povećanjem problema na tržištu rada.

Na teritoriji  braničevskog okruga  i grada Požarevca po evidenciji  Nacionalne službe za zapošljavanje Filijale Požarevac  broj nezaposlenih lica od početka pandemije   takođe je u porastu.

Na  teritoriji Požarevca  i  gradske opštine Kostolac, Mirić Mladenović ističe da je primećeno povećanje broja nezaposlenih u ovom periodu za 358 lica.

“Broj aktivnih nezaposlenih lica koja traže zaposlenje na teritoriji Požarevca sa Gradskom opštinom Kostolac iznosio je u martu mesecu 2020. godine 3147, a u junu 2020. godine taj broj iznosi 3505, te je primećeno povećanje broja nezaposlenih u ovom periodu za 358 lica” – rekla je Mirić Mladenović.

Što se tiče Braničevskog okruga,na evidenciji  nezaposlenih aktivnih lica koja traže zaposlenje u martu mesecu ove godine bilo je 6770, a u junu 2020. godine 7231, te je i ovde broj nezaposlenih lica veći za 461 lice.

Sonja Mirić Mladenović je u izjavi za Boom93 između ostalog rekla “Prema analizi korisnika novčane naknade  od početka pandemije pa do danas, nije primećeno da je neki poslodavac sa naše teritorije otpustio veći broj radnika. U vreme vanrednog stanja i sada nemamo poslodavce koji su otpustili više od pet lica”- ističe Mirić Mladenović

Veći broj nezaposlenih lica u ovom periodu godine je i očekivan jer se na evidenciju javlja i jedan broj maturanata koji se po prvi put prijavljuju na evidenciju rada nakon završetka škole- zaključila je direktorka NSZ Filijale Požarevac, Sonja Mirić Mladenović.

Što se tiče potražnje radnika tiče u braničevskom okrugu i Požarevcu, poslodavci  najviše radnika traže  za poslove administracije i pomoćnih uslužnih delatnosti, trgovine na veliko i malo i popravke motornih vozila, usluge smeštaja i ishrane.

Tatijana Spasojević

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend