Društvo Ekonomija

Na platu od 50.000 povišica i do 4.500 dinara

Boom93
Iako budžet za 2022. još nije skrojen, ako je suditi po najavi predsednika Srbije, Aleksandra Vučića, dobri parametri privrednog rasta u drugom, ali i najave da se taj trend nastavio i u trećem tromesečju, stvorili su uslove za povećanje zarada u javnom sektoru od sedam do devet odsto.

Koliko će svako dobiti od ukupno 500.000 zaposelnih u javnom sektoru, znaće se u novembru kada će se doneti i konačana odluka o povećanju plata po sektorima. Ono što se sada zna, jeste da neće biti linearnog rasta već difirenciranog povećanja, što znači da će pojedini segmenti, poput zdravstva ali i bezbednosnih struktura, u ovoj preraspodeli dobiti više od ostalih. To praktično znači da bi njihovo uvećanje moglo da bude i duplo veće od 4,5 posto, koliko je projekcijom Fiskalne strategije za narednu godinu bilo predviđeno.

Primera radi ako medicinska sestra u ovoj godini ima platu od oko 50.000 dinara, u narednoj bi sa povećanjem od devet posto ona bila veća za 4.500 dinara. Ukoliko bi, pak, procenat uvećanja zarade bio sedam posto, njena primanja bi bila uvećana za 3.500 dinara.

Ipak, ovo su samo pretpostavke i treba sačekati sve pojedinosti projekcije od strane Ministarstva finansija odnosno njihov proračun koliko će svaki zaposleni u određenom sektoru dobiti uvećanu zaradu, koja bi onda završile u Nacrtu budžeta za narednu godinu, a koji bi do kraja novembra trebalo da bude “skrojen”.

Tada će biti izvesno ko je dobio najbolji “kroj” zarada ali ono što se sada već naslućuje, to je da će i u ovoj raspodeli najbolje proći zdravstveni radnici i zaposleni u sektoru bezbednosti.

Više informacija možete pročitati OVDE.

 

1 Komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

%d bloggers like this:
Send this to a friend