Društvo

Na rehabilitaciju u banje direktno iz bolnice

Da ne bi dobili koronu kod kuće, po otpustu iz zdravstvene ustanove pacijenti se odmah šalju u banjske centre
ilustracija/pixabay

Zbog prevencije obolevanja od virusa korona država je olakšala pacijentima odlazak na rehabilitaciju u banje tako što se bolesnici odmah nakon završenog bolničkog lečenja sanitetom direktno prevoze u banjske centre i institute za rehabilitaciju. Ministar zdravlja dr Zlatibor Lončar naglasio je da su oni preuzeli svu birokratiju, da podnose neophodne zahteve, nabavljaju upute, zakazuju dolazak u mesto gde će pacijent nastaviti oporavak…

Olakšali smo posao svima. U bolnicama pacijentima uradimo test na kovid 19, jer ne želimo da oni odu kući, da se desi da ih neko drugi zarazi. Ukoliko je test negativan, vozimo ih pravo u banju ili institute za rehabilitaciju – naveo je dr Lončar.

U banjama naglašavaju da, bez obzira na virus korona, oni moraju da zbrinjavaju pacijente koji imaju razne probleme, počev od šloga, infarkta srca, ortopedskih i neurohirurških operacija, posledica saobraćajnih nesreća, komplikacija dijabetesa… Kako kaže prim. dr Snežana Kostić, direktorka Instituta za rehabilitaciju, kome pripada i banja „Selters” u Mladenovcu, uvek je postojala mogućnost prebacivanja iz bolnica u banje pacijenata koji su, na primer, operisani, međutim, to nije mnogo korišćeno, ali je sada istaknuto da procenat takvih pacijenata mora da bude veći.

Opširnije OVDE.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend