Društvo

Na Slaviji veliki protest zbog zagađenog vazduha

Pixabay/Ilustracija
Na trgu Slavija upravo je počeo protest zbog zagađenja vazduha u Srbiji, a organizuje ga grupa građana Eko straža. Kolona će sa Slavije krenuti niz Nemanjinu do zgrade Vlade, gde će građani ostaviti zahteve za usvajanje mera protiv zagađenja vazduha i adekvatnog informisanja javnosti o tom problemu koji ugrožava zdravlje i živote.

Okupljeni stigli ispred Vlade Srbije

Obezbeđenje procenjuje da ima oko 1000 učesnika, dok pojedini učesnici i organizatori tvrde da ih je nekoliko hiljada.

Jedan od vodećih ekoloških aktivista i lider pokreta “Odbranimo reke Stare planine” Aleksandar Jovanović Ćuta, poručuje da više niko neće trovati građane Srbije.

“Sledeći put će nas biti deset puta više”, rekao je on. “Ovo je početak ekološke pobune u Srbiji”.

Kolona okupljenih građana blokirala je saobraćaj u Nemanjinoj ulici. Na protestu nema vidljive policije, niti bilo kakvog obezbeđenja.

Čuje se poneka pištaljka i transparenti manjih razmera – “zdrav vazduh, zdrava deca”, “protiv vlasti koja vrši ekocid”, itd.

Na protestu se trenutno nalazi više desetina ljudi.

Nezadovoljni građani su se uputili ka Vladi Srbije gde će ostaviti svoje zahteve. Među okupljenima ima građana najrazličitnijih uzrasta – od starijih sve do najmlađe dece. Demonstranti sa kojima smo razgvoarali jednoglasni su u tome da ne dozvole da se nastavi njihovo trovanje, a roditelji sa decom kažu da su tu upravo zbog dece.

“Ovo je protest za budućnost naše dece”, kažu okupljeni.

Jedan od  transparenata je i “Za Srbiju bez smoga”.

Kako su napomenuli organizatori, protest je građanski, nepolitički i podrazumeva poštovanje epidemioloških mera.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend