Društvo

Na teritoriji okruga povećan broj požara na otvorenom, apel nadležnih da se ne spaljulje rastinje

Foto: Boom93/MMV/Arhivska fotografija
U poslednjih mesec dana povećan je broj požara na otvorenom na teritoriji Braničevskog okruga. Požari nastaju nakon što poljoprivredni proizvođači spaljulju rastinje i ostatke starih useva kako bi pripremili zemljšte za nove.

Sateliti NASA-e, koji prate stanje požara u svetu, na teritoriji okruga detektovali su u poslednjih mesec dana 51 požar.  Kako pokazuju ovi podaci požari su mahom bili na otvorenom.

Sektor za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova upozorio je građane da ne spaljuju nisko rastinje na otvorenom prostoru zbog opasnosti širenja požara koji mogu da ugroze živote i zdravlje drugih ljudi, da naneseu štetu životnoj sredini ili drugu materijalnu štetu.

Detektovani požari na teritoriji Braničevsko okruga u poslednjih mesec dana

Zakon o zaštiti od požara  zabranjuje spaljivanje  ostataka strnih useva, spaljivanje smeća  na   otvorenom prostoru i  spaljivanje biljnih ostataka  i  za to je zaprećena kazna za pravna lica od 300.000 do milion dinara, a za fizička lica 10 000 dinara, kao i obaveza  lica koje je izazvalo požar da  nadoknadi vatrogasno-spasilačkoj jedinici troškove intervenisanja.

Ovim Zakonom zabranjeno je loženje vatre u šumi i na udaljenosti od 200 metara od ruba šume, izuzev na određenim i za to obeleženim mestima, u skladu sa propisanim merama zaštite od požara.

Za nepoštovanje te odredbe zaprećena je kazna za fizička lica od 10 000 do 50 000 dinara.

Avatar

Marko Veljković

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend