Društvo

Naši u Trstu: “Za zdravstvo je predložena obavezna vakcinacija”

Foto: privatna arhiva
Italija je jedna od zemalja koja je bila najteže pogođena koronom. U jednom trenutku bila je najugroženija u Evropi. Sada je situacija drugačija, ali se i dalje bore,  neke mere su na snazi, u zavisnosti od regiona.

Kakva je trenutna situacija Za Boom 93 govori naša sagovornica, požarevljanka Danica Mihajlović, koja godinama živi i radi u Trstu.

Danica i njena porodica su u regionu Friuli Venezia Giulia. To je jedna od 20 pokrajina Italije u kojoj je glavni grad Trst. Od pre nekoliko dana region Friuli je u narandžastoj zoni, što znači da se građani mogu kretati od 5 do 22 h, unutar opštine. Dozvoljen je izlazak iz opštine, ukoliko je zbog posla ili zdravlja, odnosno posete nekoj od zdravstvenih ustanova.

“Frizeri i kozmetički saloni su se ponovo otvorili, dok su muzeji, bioskopi, bazeni, teretane i dalje zatvoreni. Barovi, restorani, poslastičarnice rade samo šalter prodaju i kućnu dostavu”, kaže Danica.

Što se tiče škola, učenici do 6. razreda funkcionišu normalno od 7. aprila, nakon online nastave koja je trajala tri nedelje.

Situacija sa vakcinama je takva da su se u prvom krugu, Fajzerom, vakcinisali zdravstveni radnici. U drugom krugu imunizacija vakcinom Astra Zeneka je bila namenjena policiji  i zaposlenima u školstvu, a nakon njih vakcinisani su korisnici staračkih domova.

Sada će polako moći svi. Moj suprug radi u jednoj fabrici, u ponedeljak im je stiglo obaveštenje da mogu da se prijave. Vakcinisaće ih u direktno firmi”, kaže Mihajlović.

Za zdravstvo je predložena obavezna vakcinacija, vrlo brzo će i to da se desi”, ističe ona i dodaje da u slučaju odbijanja vakcine sledi suspenzija.

Danica kaže da u njenom okruženju nema antivaksera i vrlo je srećna zbog toga.

Međutim, kaže “da ima jako puno nelogičnosti u pravilima” koja bi trebalo da slede.

Jedno od bizarnijih je da za Uskršnje praznike nisi smeo da napustiš region, ali si mogao da otputuješ na Maldive, na primer. U autu ne može niko, osim tvoje porodice, da sedi pored tebe, ali dvoje putnika mogu pozadi, sa maskama, na propisnoj udaljenosti.“

Fabrika u kojoj radi moj suprug je od početka pandemije neometano radila, uz male izmene u smislu ulaska i izlaska iz smene.

Radim u jednoj školi koja ima radionice, koje ulaze pod praktičnu nastavu i u tom slučaju je dozvoljeno prisustvovanje učenika”, kaže ona i dodaje da je sve vreme neometano radila.

Škola je prihvatila celu situaciju jako odgovorno i sa velikom opreznošću smo pristupili svemu”, ističe naša sagovornica.

Mere protiv pandemijske zaraze su različite u zavisnosti od zemlje koja ih sprovodi, a ljudi na različite načine reaguju na njih.  Jedno je sigurno, korona nam menja živote i društvo u kome živimo. Kako će život izgledati posle i kada će koroni doći kraj i dalje je neizvesno. Jedino u čemu bi se većina nas mogla složiti je da korona, koja je pogodila ceo svet, mora što pre da “ode”.

 

 

Sanja Lisac

Sanja Lisac

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend