93 sekunde Društvo

Naslednici sprečili prodaju zgrade, godinama se bore da povrate imovinu

 Veći deo zgrade u kojoj se već godinama nalazi Agencija Codex u Požarevcu, u petak je trebalo da ode na doboš. Međutim, prodaja je otkazana jer je Privredni sud u Požarevcu rešenjem donetim pre samo nekoliko dana privremeno zabranio da se u postupku stečaja nad preduzećem „Žitostig“ objekat otuđi ili optereti udeo na zgradi koji je u privatnom vlasništvu.

Dve unuke i praunuka Jelene Jovković,  koja je bez zaveštanja preminula daleke 1939.godine,  godinama pokušavaju da povrate imovinu koja je njihovoj porodici oduzeta posle Drugog svetskog rata.

Morale su da dokazuju da je njihova baba i prababa Jelena „Lenka“ Jovković ista osoba koja je u katastru sa pogrešnim imenom upisana kao imalac prava na delu zgrade. Nedavno su uspele da u upravnom postupku pobiju rešenje lokalnog katastra koji je i pored dokaza odbio da ispravi tu grešku.

Međutim, najveću prepreku predstavlja činjenica da je pokretanjem stečaja nad požarevačkim preduzećem „Žitostig“ 2014.godine zaostavština njihove babe i prababe našla u stečajnoj masi propale firme, kao vanknjižna imovina.

Tokom juna stečajni upravnik Žitostiga oglasio je prodaju te imovine. U međuvremenu, nakon pet godina Prvi osnovni sud u Beogradu doneo je rešenje kojim se unuke i praunuke Jelene Jovković oglašavaju za naslednike njene imovine, a jedna od njih, Ljiljana Jovković,  tužbom Privrednom sudu svega nekoliko dana pred prodaju uspeva da izdejstvuje privremenu meru kojom se zabranjuje  otuđenje zgrade.

Ljiljana je u petak došla iz Beograda da bi se na licu mesta uverila da će privremena mera zabrane prodaje biti poštovana.

Potomci Jelene Lenke Jovković do pre nekoliko godina nisu znali da postoji porodična imovina u Požarevcu. Podršku u postupcima kojima pokušavaju da povrate porodičnu imovina pružila im je vlasnica Agencije Codex, Snežana Milošević koja je prostorije zakupila od Žitostiga.

Ljiljana Jovković očekuje da će uspeti u nameri da povrati zaostavštinu svoje babe.

Spor oko imovine u ulici Bratstva i jedinstva u Požarevcu sigurno nije jedinstven slučaj, ali je evidentno da originalni vlasnici nekretnina širom Srbije već godinama nailaze na gotovo nepremostive prepreke u pokušajima da ostvare imovinska prava koja su im, inače, zagarantovana Ustavom.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend