Društvo

Neće biti drastičnog poskupljenja naftnih derivata

Pixabay/ilustracija
Prošle nedelje cena sirove nafte je tokom četiri od pet dana bila u porastu, kažu u Udruženju naftnih kompanija Srbije. Ipak, ocenjuju da se na tržištu naftnih derivata neće desiti velike promene, koje bi dovele do njihovog drastičnog poskupljenja, prenosi RTS.

Prema rečima generalnog sekretara Udruženja naftnih kompanija Srbije Tomislava Mićovića, procene koje su bile aktuelne prethodne nedelje uglavnom se odnose na eventualnu, drastično veću potrošnju nafte do kraja godine.

On podseća i da potražnja za naftom raste i zbog toga što se u junu ugovaraju njene isporuke.

“I to je doprinelo da četiri od pet dana prethodne nedelje cena sirove nafte bude u porastu, ali to nisu promene (kao onda) kada je cena sirove nafte za nekoliko meseci povećana oko 88%,” kaže Mićović.

On kaže da se u Americi prethodne nedelje već osetilo da je došlo do veće mobilnosti ljudi, pa se to osetilo i u većoj potrošnji goriva, pre svega na putevima.

Sa druge strane, Kina je zabeležila i rast bruto domaćeg proizvoda, do 18% u prvom godišnjem kvartalu, pa je i tamo skočila potrošnja goriva.

“To su neke najave koje ukazuju da je pred nama povećanje potrošnje, pa samim tim i potražnje za sirovom naftom. U kojoj meri će proizvođači sirove nafte odgovoriti u toj meri zavisi i koliko će cena sirove nafte biti viša ili manja”, smatra Mićović.

On dodaje da neće biti nekih većih promena u cenama sirove nafte ako povećanu potrošnju bude pratila odgovarajuća ponuda proizvođača, dok u suprotnom mora da se dogodi neki veliki skok u cenama.

Od početka marta do sredine aprila, cena goriva u Srbiji porasla je za 5 do 7 dinara po litru.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend