Društvo

Nema zaraženih osuđenika u zatvorima

U Kazneno-popravnim zavodima u zemlji trenutno nema zaraženih osuđenika, a mere prevencije koje su u svim zavodima uvedene još 11. marta i dalje su na snazi, rečeno je za Boom 93 u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija.
ilustracija/pixabay

Kako je rečeno od ukupnog broja osuđenika, 0,7 odsto je bilo pozitivno na koronavirus, dok je od ukupno 4.228 zaposlenih u svim zavodima njih 19 bilo zaraženo u prethodnom periodu.

Uprava za izvršenje krivičnih sankcija je u junu svim krivično-popravnim zavodima obezbedila 10.000 brzih testova za detekciju antitela virusa korona za lica lišena slobode.

Podsetimo, početkom aprila u KPZ Zabela je prisustvo virusa otkriveno kod 84 lica lišenih slobode. Osuđenici koji su imali virus korona su ozdravili, a trojici njih je u međuvremenu istekla kazna. Osobe kod kojih je bilo utvrđeno prisustvo virusa u najvećem broju nisu imala nikakve simptome. Oni su se dobro osećali i bili su sve vreme izolovani od drugih osuđenika, pod pojačanim medicinskim nadzorom. Reč je o osuđenicima u poluotvorenom odeljenju u jednom paviljonu koji je, u skladu sa zakonom, odvojen od drugih paviljona u Zavodu. Kako nam je nakon toga rečeno sva lica su nakon dobijanja drugog negativnog testa, vraćena u paviljone u koje su ranije bili smešteni.

Takođe, u vreme pojave korone u ovom zavodu testirano je i 60 zaposlenih koji su bili u neposrednom kontaktu sa ovim osuđenicima i svi rezultati su negativni.

U junu je kod jedna zaposlena u Službi za tretman u KPZ za žene u Požarevcu otkriveno prisustvo koronavirusa.

Iz Uprave za izvršenje krivičnih sankcija navode da zaposlena nije imala izražene simptome i osećala se sve vreme dobro. Ipak preventivno je testirano 30 zaposlenih i 24 osuđenice i niko od njih nije bio inficiran. Osuđenice su odmah izolovane u poseban smeštaj, bez kontakta sa drugim licima. I zaposleni i osuđenice  nisu imali nikakve simptome i sve vreme su dobrog zdravstvenog stanja. Zaposleni u Službi za tretman, njih petoro, preventivno su upućeni u kućnu samoizolaciju i testirani na koronu i njihovi nalazi su negativni, a nakon toga su vraćeni na posao.

I dalje će sva novoprimljena lica u zavodima biti izdvojena u manjim sobama u periodu od dve nedelje kada će biti pod pojačanim zdravstvenim nadzorom, što je jedna od mera koja je na snazi od 11. marta. Posete osuđenim licima su dozvoljene od 12. maja, ali uz striktno pridržavanje svih propisanih epidemioloških mera.

 

 

 

Neda Stojićević

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend