Društvo

Nema žarišta, ali ima sporadičnih slučajeva – stabilno u školskoj sredini

Epidemiolog Darija Kisić rekla je da spadamo u zemlje sa najmanjim rizikom obolevanja u Evropi što se tiče koronavirusa. U osnovnim školama je 39, a u srednjim 16 slučajeva zaraze, rekla je ona. Prijavilo se 32.000 povratnika, 45 upućeno u ambulantu. Pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković kaže da je situacija stabilna ali nesigurna jer imamo aktivnost virusa u svim upravnim okruzima.
Screenshot (YouTube)

Epidemiolog Darija Kisić rekla je na konferenciji za novinare Kriznog štaba da od ukupnog broja svih prijavljenih slučajeva, u poslednja 24 sata, u Beogradu je 36 odsto laboratorijski potvrđenih pozitivnih osoba.

Na nedeljenom nivou je manji broj hospitalizacija.

Prema njenim rečima, spadamo u zemlje sa najmanjim rizikom obolevanja u Evropi, od 14 na 100.000 – to se nije desilo slučajno, uspeli smo da situaciju držimo stabilnom. Neke zemlje su sa vrednošću od preko 500, dodala je dr Kisić.

Ukazuje da se radi nadzor nad školskom decom. Prošlo je četiri nedelje od početka školske godine. Kako je rekla, do sada su zabeleženi sporadični slučajevi obolevanja. Ukupno je u osnovnim školama registrovano 39, a u srednjim školama 16 slučajeva.

„Osim u jednom slučaju, radi se o sporadičnom obolevanju. Deca nisu išla u škole i sva deca imala su blagu kliničku formu ispoljavanja infekcije“, istakla je dr Kisić.

Stabilna je situacija u školskoj sredini, deca se ponašaju odgovorno i savesno, nadamo se da će se ovako nastaviti i u narednom periodu, istakla je zamenica direktora „Batuta“.

Prijavilo se 32.000 građana, 45 upućeno u ambulantu

Govoreći o nadzoru nad putnicima, za sedam dana, prof. Darija Kisić kaže da se prijavilo 32.000 građana, kod 45 građana koji su se vratili iz inostranstva nakon popunjavanja testa dobijen je skor koji je ukazivao na moguću infekciju.

Svi naši građani su u obavezi da se prijave nakon ulaska u zemlju u naredna 24 sata na portal e-Zdravlje. Nakon prijave mogu da ispune test samoprocene da li imaju znakove infekcije i u obavezi su da u roku od deset dana ponove proceduru, odnosno da se odjave sa sistema, ukazala je Darija Kisić.

Nema žarišta, sa potvrđenim transmisijama, ali ima sporadičnih slučajeva, što pokazuje da i dalje postoje potencijalni izvori zaraze, kaže ona. Kod 47 korisnika i 14 zaposlenih u ustanovama socijane zaštite potvrđena je korona.

„Primarni cilj da nemamo ekspanziju broja zaraženih“

Član Kriznog štaba i pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković rekao je da je epidemijska situacija u Vojvodini stabila ali nesigurna, na Infektivnoj klinici su tri pacijenta na respiratoru.

„Situacija je stabilna ali nesigurna jer imamo aktivnost virusa u svim upravnim okruzima“, istakao je on.

„Mi dnevno imamo ispod 50 hospitalizovanih u KCV i svih devet opštih bolnica. Trenutno imamo 14 pacijenata na infektivnoj klinici, tri na respiratoru. Takođe, dnevno imamo jednocifren broj novozaraženih po gradovima“, rekao je Gojković.

Prema njegovim rečima, „zdravstveni sistem je resetovan i vraćen u non kovid“, i potrebno je da se što više nadoknadi propušteno.

„Maksimalno se radi na smanjenju liste čekanja“, rekao je Gojković.

„Primarni cilj nam je da nemamo ekspanziju broja zaraženih, od nas zavisi kako ćemo se i na koji način boriti sa ovim, to je izuzetno važno za naš zdravstveni sistem i za naše građane“, naveo je Gojković.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend